نکات مهم درباره واکسن یک سالگی نوزاد
آنچه در این مقاله میخوانید واکسن یکسالگی یکی از مهمترین واکسنهایی است که باید برای تمامی کودکان در زمان درست و مناسب زده شود. برای ترزیق این واکسن بد نیست اطلاعات کافی داشته باشید و با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
فهرست مطالب
- واکسن یک سالگی نوزاد چیست؟
- واکسن یکسالگی شامل چیست؟
- نحوه تزریق واکسن یک سالگی نوزاد (واکسن یکسالگی رو کجا میزنن؟)
- اقدامات قبل از واکسن یک سالگی نوزاد
- مزایای تزریق واکسن یک سالگی نوزاد
- عوارض واکسن یکسالگی نوزاد
- موارد احتیاط واکسن یکسالگی نوزاد (واکسن یک سالگی برای کدام کودکان ممنوع است؟)
- مراقبت های بعد از واکسن یکسالگی نوزاد
- اختلالات دارویی واکسن یکسالگی نوزاد
- اطلاعات دارویی واکسن یکسالگی نوزاد
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
واکسن یک سالگی نوزاد درست همان واکسنی است که کودک دقیقاً پس از اولین تولدش به آن نیاز دارد. این واکسن از کودک در برابر ابتلا به سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) کمک میکند. این واکسن همچنین برای تقویت ایمنی بدن در برابر عفونتهای مننگوکوکی (گروه B و C)، هموفیلوس آنفلوآنزا نوع b (Hib) و عفونت پنوموکوکی موثر است. در برنامه واکسیناسیون کودک، تزریق این واکسن هم آورده شده و والدین باید در نظر داشته باشند که در زمان درست برای تزریق آن اقدام نمایند. اما به دلیل برخی نگرانیها، بعضی پدران و مادران ترجیح میدهند که پیش از تزریق واکسن یک سالگی با پزشک اطفال مشورت کنند. اگر به یک پزشک متخصص اطفال برای مشورت در مورد تزریق واکسن ۱ سالگی نیاز دارید از وبسایت دکترتو کمک بگیرید.
واکسن یک سالگی نوزاد چیست؟
واکسیناسیون یک سالگی کودک ترکیبی از انواع مختلف واکسنها به منظور پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها است. این واکسن از بدن در مقابل ابتلا به برخی بیماریها از جمله هموفیلوس آنفلوانزا نوع b، هپاتیت آ، اوریون، سرخچه، مننگوکوک B و عفونتهای پنوموکوکی محافظت میکند.
واکسن یکسالگی شامل چیست؟
در ادامه انواع واکسنهایی را توضیح دادهایم که در کنار یکدیگر واکسن یک سالگی نوزاد را تشکیل دادهاند.
۱. واکسن هموفیلوس آنفلوانزا نوع b
واکسن Hib میتواند از بیماری هموفیلوس آنفلوانزا نوع b (Hib) جلوگیری کند. هموفیلوس آنفولانزا نوع b میتواند منجر به ابتلا به انواع مختلفی از عفونتها شود. این عفونتها معمولاً کودکان زیر ۵ سال را تحت تاثیر قرار میدهند، اما بزرگسالانی با شرایط پزشکی خاص هم ممکن است به آنها مبتلا شوند. باکتری Hib میتواند باعث ابتلا به بیماریهای خفیفی مانند عفونت گوش یا برونشیت شود. حتی میتواند منجر به ابتلا به بیماریهای شدیدی چون عفونت خون هم بشوند. عفونت شدید Hib که بیماری تهاجمی Hib نیز نامیده میشود، نیاز به درمان در بیمارستان دارد و گاهی اوقات منجر به مرگ بیمار میشود.
۲. واکسن مزدوج پنوموکوک (PCV)
واکسن مزدوج پنوموکوک به محافظت از بدن در برابر باکتریهایی که باعث بیماری پنوموکوک میشوند کمک میکند. سه واکسن مزدوج پنوموکوکی (PCV13، PCV15 و PCV20) وجود دارد. واکسنهای مختلف بر اساس سن و وضعیت پزشکی برای افراد مختلف توصیه میشوند.
۳. واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR)
CDC توصیه میکند که افراد برای محافظت از بدن خود در برابر ابتلا به سرخک، اوریون و سرخچه واکسن MMR را دریافت کنند. کودکان باید دو دوز واکسن MMR دریافت کنند که اولین دوز از ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و دوز دوم از ۴ تا ۶ سالگی تزریق میشود.
نمیدونی چه اقداماتی قبل تزریق واکسن انجام بدی؟
کلیک کن و از دکتر بپرس.
۴. واکسن هپاتیت A
واکسن هپاتیت آ معمولاً به صورت دو دورهای تزریق میشود. واکسن دوم حداقل ۶ ماه پس از اولین واکسن تزریق شده و کودکانی که اولین دوز واکسن را دریافت میکنند باید حداقل یک سال سن داشته باشند.
نحوه تزریق واکسن یک سالگی نوزاد (واکسن یکسالگی رو کجا میزنن؟)
قسمت جانبی قدامی ران و یک سوم میانی عضله عموما برای تزریق استفاده میشود. البته که عضله دلتوئید محل توصیه شده برای واکسیناسیون عضلانی در کودکان بالای ۱۲ ماه است.
اقدامات قبل از واکسن یک سالگی نوزاد
پیش از اقدام برای مراجعه به مرکز واکسیناسیون و تزریق واکسن یک سالگی نوزاد خود موارد زیر را در نظر داشته باشید، رعایت این نکات میتواند به کاهش عوارض جانبی واکسن کمک کند:
- اگر شخص دیگری فرزند شما را برای واکسیناسیون میبرد به مرکز واکسیناسیون اطلاع دهید.
- لباسهایی تن نوزاد کنید که به راحتی درآورده میشوند.
- بعد از تزریق واکسن، کودک را قنداق کنید.
- نوزاد را در بغل خود بگیرید تا آرام شود.
مزایای تزریق واکسن یک سالگی نوزاد
واکسن یک سالگی از کودک در برابر ابتلا به برخی بیماریهای جدی که خطرتی جبران ناپذیر به همراه دارند محافظت میکنند. واکسنها به سیستم ایمنی بدن میآموزند که چگونه آنتی بادیهایی را که در برابر بیماریها محافظ هستند تولید کنند. هنگامی که سیستم ایمنی بدن چگونگی مبارزه با بیماری را بداند، اغلب تا سالها از بدن و سلامتی فرد محافظت خواهد کرد.
عوارض واکسن یکسالگی نوزاد
مهم است بدانید که اکثر عوارض جانبی واکسنها خفیف بوده و به سرعت برطرف میشوند. با این حال، آگاهی از این عوارض و نحوه برخورد با آنها به شما کمک میکند تا بتوانید با خیالی آسوده کودک خود را واکسینه کنید. واکسن یک سالگی در برخی کودکان با عوارضی همراه است که از جمله این عوارض احتمالی میتوان موارد زیر را نام برد:
- قرمزی
- تورم
- حساسیت
- تب با درجه پایین (تب خفیف)
- احساس خستگی
- مشکلات گوارشی
- میالژی
- راش
- کهیر
- اسهال خفیف
- از دست دادن اشتها
۱. تب بعد از واکسن یک سالگی (تب دو هفته بعد از واکسن یک سالگی)
تب یکی از شایعترین عوارض جانبی واکسیناسیون است. اغلب، تب با بیماری همراه است و نگرانی والدین در چنین شرایطی طبیعی است. با این حال، تب بخشی طبیعی از پاسخ ایمنی بدن به تزریق این واکسن است. بنابراین، تب بعد از واکسیناسیون شواهدی درباره پاسخ سیستم ایمنی بدن کودک به واکسن و در نتیجه، ایمنی در برابر ویروس یا باکتریهایی که هدف واکسن بودهاند ارائه میکند.
۲. دانه های قرمز بعد از واکسن یک سالگی
حدود دو هفته پس از واکسیناسیون (یعنی زمانی که قسمت مربوط به سرخجه در واکسن شروع به اثربخشی میکند.) ممکن است با لکههای کوچک کبودی مانند راش روی بدن کودک خود مواجه شوید. این یک عارضه جانبی نادر است. با این حال که این دانههای قرمز معمولا بدون درمان از بین میروند اما توصیه میکنیم در صورت مشاهده این بثورات، به پزشک خود اطلاع دهید.
۳. آبریزش بینی بعد از واکسن یک سالگی
احتمال احتقان و آبریزش بینی یک تا دو هفته پس از واکسیناسیون وجود دارد.
4. سرخک بعد از واکسن یک سالگی
کودک شما دقیقاً پس از اولین تولدش به واکسیناسیون علیه سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) نیاز دارد. اگر کودکی واکسینه شده باشد، احتمال ابتلا به سرخک در او بسیار کم میشود.
۵. عوارض تاخیر در واکسن یک سالگی (عوارض نزدن واکسن یک سالگی)
در صورت اجتناب از تزریق واکسن یک سالگی یا عدم تزریق به موقع این واکسن و به تاخیر انداخت آن ممکن است با هر یک از شرایط زیر روبهرو شوید:
- کودکانی که به موقع واکسیناسیون کامل دریافت نمیکنند، مستعد ابتلا به انواع بیماریها از جمله هپاتیت، سل، سیاه سرفه و دیفتری خواهند بود.
- در صورت عدم دریافت به موقع واکسن با مشکلات مرتبط با سلامت بدن مواجه خواهید شد.
- آسیب پذیری کودک در برابر بیماری با تاخیر واکسیناسیون افزایش مییابد.
موارد احتیاط واکسن یکسالگی نوزاد (واکسن یک سالگی برای کدام کودکان ممنوع است؟)
واکسیناسیون یک سالگی یکی از مراحل مهم در برنامه ایمنیسازی کودک است. با این حال، مانند هر واکسن دیگری، ممکن است برخی موارد احتیاطی وجود داشته باشد که والدین باید به آنها توجه کنند. اکثر نوزادان میتوانند واکسن یک سالگی را دریافت کنند به جز:
- آنهایی که یک واکنش آلرژیک جدی (آنافیلاکسی) به دوز قبلی واکسن داشتهاند.
- نوزادانی که به هر جز واکسن (از جمله نئومایسین، پلی میکسین، فرمالدئید یا پلی سوربات ۸۰) واکنش آلرژیک جدی داشتهاند.
- اگر کودک شما به بیماریهایی مانند صرع مبتلا است که بر مغز او تأثیر میگذارد. (در این شرایط باید درباره نحوه تزریق واکسن با پزشک متخصص کودک مشورت کنید.)
زمان تزریق واکسن یکسالگی نوزادت رسیده و موارد احتیاطی رو نمیدونی؟
مراقبت های بعد از واکسن یکسالگی نوزاد
طبیعی است که کودک شما تا ۴۸ ساعت پس از تزریق کمی احساس ناراحتی و آشفتگی داشته باشد. برای کمک به آرامش کودک خود میتوانید:
- کودک را به آرامی در آغوش بگیرید.
- کمی نوشیدنی خنک یا شیر به او بدهید.
- با او در هوای تازه قدم بزنید.
- اگر محل تزریق قرمز، متورم یا حساس است، یک پارچه تمیز و سرد (نه کیسه یخ) را حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه روی آن ناحیه قرار دهید.
- میتوان کودک را به طور معمول حمام کرد.
- اگر کودک شما احساس گرما دارد او را در پتو یا لباس زیاد نپیچید.
- اگرچه مصرف پاراستامول یا ایبوپروفن پس از واکسیناسیون به همه توصیه نمیشود، اما اگر کودک شما تب (درجه حرارت بیش از ۳۸ درجه) یا درد دارد، می توانید این دو دارو را به او بدهید. (این کار باید زیر نظر پزشک انجام شود.)
اختلالات دارویی واکسن یکسالگی نوزاد
به دلیل احتمال بروز تداخلات دارویی، باید نام و اطلاعات مصرف تمام داروهایی که کودک مصرف میکند (اعم از داروهای تجویزی و غیر تجویزی گیاهی، مکمل و…) را با پزشک در میان بگذارید.
اطلاعات دارویی واکسن یکسالگی نوزاد
در جدول زیر میتوانید اطلاعات دارویی واکسن یک سالگی نوزاد را مشاهده کنید.
انواع رایج واکسن یکسالگی نوزاد | تداخلات دارویی | عوارض جانبی |
---|---|---|
هموفیلوس آنفولانزا نوع ب | مکملها | اسهال |
هپاتیت آ | داروهای گیاهی | تورم |
سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) | – | قرمزی |
واکسن مزدوج پنوموکوک (PCV) | – | کهیر |
– | – | بیقراری کودک |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
ضرورت واکسیناسیون واکسن یک سالگی نوزاد باعث میشود که والدین از مدتها قبلتر برای آن برنامهریزی داشته باشند. این برنامهریزی شامل توجه به زمان دقیق واکسیناسیون، سنجش شرایط جسمانی کودک خود و ویزیت و مشاوره توسط پزشک اطفال است. در برخی شرایط خاص از جمله مصرف دارو یا ابتلا به برخی بیماریها، ممکن است پزشک دستور تاخیر در انجام واکسیناسیون را صادر کند.به همین علت ویزیت شدن و مشاوره گرفتن از پزشک کودکان موضوعی است که باید در اولویت برنامههای والدین پیش از فرا رسیدن زمان تزریق واکسن ۱ سالگی قرار گیرد. اگر شما هم کودک زیر یک سال یا یک سالهای دارید که زمان واکسیناسیون او نزدیک است و در حال مطالعه این مقاله به منظور افزایش آگاهی خود هستید، نوبت ویزیت پزشک اطفال را خیلی زود ثبت کنید. وبسایت دکترتو یک راه آسان برای ثبت و دریافت نوبت حضوری و مشاوره آنلاین متخصص اطفال است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!