طعم گردشگری با افراد تاثیرگذار دارای معلولیت


طعم گردشگری با افراد تاثیرگذار دارای معلولیت

دسترسی عادلانه به خدمات سفر، توسعه همه جانبه گردشگری، ایجاد فرصت های برابر سفر از موضوعاتی است که در صنعت گردشگری امروزه رایج شده است.

دسترسی عادلانه به خدمات سفر، توسعه همه جانبه گردشگری، ایجاد فرصت های برابر سفر از موضوعاتی است که در صنعت گردشگری امروزه رایج شده است.

به گزارش «دنیای سفر»، سید مهدی یاسینی، رئیس گروه تسهیل سفر در یاداداشتی نوشت: تخمین زده می شود در جهان حدود ۱۵ درصد دارای یک نوع معلولیت هستند. افراد دارای معلولیت به عنوان گروه در حال رشد و مصرف کنندگان جدید این صنعت مطرح هستند. از سوی دیگر، در سال ۲۰۱۹ از هر ۱۱ نفر در جهان یک نفر ۶۵ سال و بالاتر (۹ درصد) بوده است.

پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰ این رقم یعنی جمعیت سالمند، یک نفر از هر ۶ نفر باشد؛ یعنی به ۱۶ درصد برسد. نتایج تحقیقات نشان می دهد که ارتباط مثبتی میان سن و ناتوانی و یا مشکلات سلامتی دراز مدت وجود دارد. بنابراین آماده سازی یا مناسب سازی زیرساخت ها و توسعه امکانات گردشگریِ در دسترس اهمیت بسزایی دارد. گردشگری دسترس پذیر با رویکرد فراگیر به دنبال فراهم آوردن امکانات، خدمات و رفع نیازهای گردشگری برای افراد با نیازهای خاص است تا این افراد بتوانند در شرایط برابر با دیگران با اطمینان از سفرهای خود لذت ببرند و از تجربه های گردشگری بهره مند شوند.

در واقع مخاطبان این نوع گردشگری افراد دارای هرنوع محدودیت، اختلالات در جابه جایی و برقراری ارتباط با محیط و یا فقدان توانایی برای انجام فعالیت به صورت عادی هستند و نه تنها افراد دارای معلولیت، یعنی افرادی با اختلالات حرکتی، شنوایی، بینایی و ذهنی را در بر می گیرد، بلکه زنان باردار و دارای نوزاد و افراد سالمند که مانند معلولان هر کدام به امکانات خاصی نیازمندند را در بر می گیرد.

لذا کم توانی و معلولیت ارتباط بسیار نزدیکی با سن دارد و افراد کهنسال به دلیل سن خود دچار ناتوانی های مختلفی می شوند که نیازمند دسترسی بهتر به امکانات هستند. توسعه گردشگری دسترس پذیر نه تنها از لحاظ اخلاقی و اجتماعی اهمیت دارد بلکه از منظر اقتصادی نیز می تواند به عامل کلیدی جذب گردشگران بیشتر تبدیل شود. در چرخه توسعه این نوع گردشگری با توجه به نوپا بودن آن، در گام نخست شناخت و معرفی اهمیت گردشگری دسترس پذیر می بایست در دستور کار تصمیم گیران و دست اندرکاران گردشگری قرار گیرد.

طراحی مسابقه طعم امید که با ابتکار میز گردشگری دسترس پذیر و میز گردشگری خوراک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شکل گرفته نیز با هدف ایجاد دغدغه و کمک به افزایش شناخت نسبت به این نوع گردشگری انجام گرفته است. در مراحل بعدی و پس از ارتقای آگاهی دست اندرکاران، فعالان و جامعه مخاطب نسبت به این نوع گردشگری می توان زمینه توسعه گردشگری دسترس پذیر و تشویق تاسیسات گردشگری برای مناسب سازی امکانات و خدمات گردشگری اقدام نمود که این امر در دستور کار برنامه های راهبردی میان مدت معاونت گردشگری نیز قرار دارد. از جمله سایر اهداف اصلی مسابقه طعم امید در کنار هدف آگاهی بخشی، حمایت از جمعیت معلولان کشور، احیای غذاهای سنتی و معرفی فرهنگ خوراک استان های مختلف کشور، شناسایی استعدادها و تقویت مهارت افراد دارای معلولیت در حوزه آشپزی و خوراک، ارتقای دسترس پذیری و ایجاد فرصت های اشتغال افراد دارای معلولیت در صنعت گردشگری خوراک، ایجاد خودباوری، نشاط و افزایش امید به زندگی میان افراد دارای معلولیت است.

سابقه برگزاری مسابقه طعم امید به سال ۱۴۰۲ برمی گردد که اولین دوره آن به صورت پایلوت در شهر تهران برگزار شد. در این دوره در مسابقه محدودیت غذایی، دسته بندی شرکت کنندگان، انجام فراخوان و.... مدنظر نبود و پس از برگزاری آزمایشی و استقبال به عمل آمده از مسابقه طعم امید ۱، در دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تیمی متشکل از کارشناسان و متخصصان گردشگری دسترس پذیر و گردشگری خوراک، نسبت به طراحی مسابقه طعم امید به صورت جشنواره و منطقه ای با شعار «طعم گردشگری با افراد تاثیرگذار دارای معلولیت » برای دسته های معلولیتی جسمی حرکتی، نابینایان و سندرم داون اقدام نمود که بر همین اساس، شرکت کنندگان هر منطقه در مسابقه طبخ غذاهای سنتی در دو مرحله استانی و نهایی به رقابت می پردازند. تا کنون مسابقه و جشنواره منطقه ای طعم امید ۲ در منطقه شمال و تهران و مسابقه طعم امید ۳ در منطقه غرب کشور برگزار شده است. برگزاری این مسابقه که با مشارکت ادارات کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان های مناطق مختلف کشور، بخش خصوصی، ادارات کل بهزیستی استان ها و انجمن های حوزه معلولان و گردشگری اجرا شد، بازخورد مناسبی بویژه میان مخاطبان این نوع گردشگری به همراه داشته است. امیدواریم در ادامه بتوانیم این مسابقه را در سایر مناطق کشور اجرا نماییم و در نهایت نفرات برتر منطقه ای به مسابقه کشوری که احتمالا در یکی از استان های شاخص مسابقات منطقه ای، برگزار خواهد شد، حضور پیدا کنند.



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

دانلود آهنگ علی زند وکیلی غمگین ترین آهنگ