قطره بتامتازون و هر آنچه باید درباره آن بدانید.
آنچه در این مقاله میخوانید قطره بتامتازون برای درمان آلرژیهای چشمی، التهاب بینی و خارش گوش تجویز میشود. توصیه میشود که این قطرهها در زمانهای مشخصی از روز استفاده شوند تا اثربخشی آنها بیشتر شود. از عوارض آن میتوان به حساسیت پوستی، افزایش قندخون، سرگیجه و تغییرات قاعدگی اشاره کرد.
فهرست مطالب
قطره بتامتازون داروی کورتیکواستروئیدی است که برای درمان التهاب و برخی اختلالات چشمی، بیماریهای آلرژیک چشم و کاهش علائم ناشی از جراحت یا عمل جراحی چشم استفاده میشود. این دارو به کاهش التهاب، خارش و قرمزی چشم کمک میکند. در این مطلب همراه باشید تا با قطره بتامتازون، بهترین زمان مصرف، دوز مصرفی قطره بتامتازون و عوارض قطره بتامتازون بیشتر آشنا شوید. قبل از مصرف این دارو حتما با دکتر آسم و آلرژی مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان و مشاوره دارویی وجود دارد.
قطره بتامتازون چیست؟
بتامتازون برای درمان علائم شبیه سرماخوردگی ناشی از آلرژیها در چشم، ورم (التهاب) داخل بینی و قرمزی و تحریک در چشمها، گوش و بینی استفاده میشود. بتامتازون نوعی داروی کورتیکواستروئیدی است که فقط با نسخه پزشک در دسترس است و برای بزرگسالان، کودکان و نوزادان بالای یک ماه توصیه میشود. این دارو به چندین شکل پماد، آمپول و قرص بتامتازون هم در داروخانهها موجود است که پزشک با توجه به نوع بیماری و شدت آن میتواند هر یک از آنها را تجویز کند.
در اینجا جدول شناسنامه دارویی برای “قطره بتامتازون” آماده شده است:
اطلاعات شناسنامهای قطره بتامتازون | توضیحات |
---|---|
نام تجاری دارو | Betamethasone Drops (قطره بتامتازون) |
دسته دارویی | کورتیکواستروئیدها (ضدالتهاب) |
شکل دارویی | قطره موضعی (چشمی، گوش، بینی) |
دوزهای موجود | به طور معمول به صورت محلول ۰٫۱٪ ارائه میشود. |
نحوه عملکرد دارو | کاهش التهاب و خارش از طریق سرکوب سیستم ایمنی در محل مصرف و مهار پاسخ التهابی |
موارد مصرف | درمان التهاب و آلرژیهای چشمی، گوش میانی و بینی، و کنترل علائم خارش و قرمزی |
موارد منع مصرف | عفونتهای ویروسی، قارچی یا باکتریایی در محل مصرف، حساسیت به کورتیکواستروئیدها |
موارد احتیاط | مصرف طولانیمدت ممکن است باعث نازک شدن پوست یا افزایش فشار داخل چشم شود؛ بیماران با سابقه فشار چشم بالا باید با پزشک مشورت کنند. |
تداخلات دارویی | داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) و سایر کورتیکواستروئیدها |
عوارض جانبی | سوزش و خارش موقتی، نازک شدن پوست در محل مصرف، افزایش فشار چشم، تحریک موضعی |
شرایط نگهداری | در دمای اتاق و دور از نور مستقیم نگهداری شود. دور از دسترس کودکان باشد. |
قطره بتامتازون گوش
قطره بتامتازون گوش برای شرایطی مانند اگزما، عفونت یا التهابهای ناشی از آب یا استفاده از گوشگیرها تجویز میشود و التهاب، خارش و ناراحتی در گوش را کاهش داده و علائم ناشی از مشکلات مختلف را تسکین میدهد. ممکن است این دارو عوارض جانبی مانند سوزش موقت، احساس ناراحتی یا افزایش فشار در گوش ایجاد کند.قطره بتامتازون چشمی
قطره بتامتازون چشمی برای کنترل التهابات چشمی ناشی از آلرژی، عفونتها و پس از اعمال جراحی چشم مانند لیزیک تجویز میشود و قرمزی، خارش و ناراحتی در چشم را کاهش و علائم ناشی از بیماریهای التهابی را تسکین میدهد. از عوارض جانبی این دارو میتوان به سوزش موقت، تاری دید و احتمال افزایش فشار داخل چشم اشاره کرد.
قطره بتامتازون بینی
قطره بینی بتامتازون حاوی کورتیکواستروئید است که به کاهش ورم، قرمزی و سوزش در بینی کمک میکند. این دارو با جلوگیری از تجمع سلولهای التهابی در ناحیه ملتهب، مهار فاگوسیتوز و آزاد شدن آنزیمهای مرتبط با التهاب، و همچنین کاهش ساخت و آزاد شدن واسطههای شیمیایی التهاب، اثرات ضدالتهابی خود را به نمایش میگذارد. به این ترتیب، بتامتازون میتواند به تسکین علائم ناشی از مشکلات بینی کمک کند.
نحوه مصرف قطره بتامتازون
برای استفاده از قطره بتامتازون چشمی، به آرامی پلک پایینی خود را پایین بکشید. ۱ یا ۲ قطره را در فاصله بین پلک پایینی و چشم قرار دهید (اگر لازم است، بطری را به آرامی فشار دهید). چند بار پلک بزنید تا قطرهها به خوبی پخش شوند. اگر هر دو چشم را درمان میکنید، این کار را برای چشم دیگر نیز تکرار کنید. نحوه مصرف قطره بتامتازون برای گوش اینگونه است که ۲ یا ۳ قطره را هر ۲ یا ۳ ساعت داخل گوش بریزید. هنگامی که قرمزی، خارش و درد بهبود یافت، میتوانید دفعات مصرف را کمتر کنید. همچنین، باید ۲ یا ۳ قطره را در هر سوراخ بینی، ۲ یا ۳ بار در روز بریزید.
بهترین زمان مصرف قطره بتامتازون
بهترین زمان مصرف قطره بتامتازون بستگی به نوع مشکل و دستور پزشک دارد. بهطور کلی، توصیه میشود که این قطرهها در زمانهای مشخصی از روز استفاده شوند تا اثربخشی آنها بیشتر شود. برای درمان التهاب یا علائم آلرژیک، معمولا بهتر است قطرهها در زمانهایی استفاده شوند که علائم بیشتر باشند، برای مثال صبحها وشبها.
میخوای قطره بتامتازون استفاده کنی و نمیدونی چجوری؟
از متخصص کمک بگیر.
قطره بتامتازون چشمی هر چند ساعت استفاده شود؟
دوز قطره بتامتازون چشمی به دلیل استفاده از آن بستگی دارد. معمولا ۱ یا ۲ قطره چشمی هر ۱ یا ۲ ساعت توصیه میشود که با بهتر شدن علائم، میتوان دفعات مصرف را کم کرد.
قطره بتامتازون برای چیست؟ (موارد مصرف قطره بتامتازون)
بتامتازون داروی کورتیکواستروئیدی است که برای درمان علائم شبیه سرماخوردگی ناشی از آلرژیها، چشم، گوش و بینی تجویز میشود. این دارو به ویژه برای کاهش ورم (التهاب) داخل بینی موثر است و میتواند قرمزی و تحریک در چشمها ناشی از تب یونجه یا سایر اختلالات آلرژیک را تسکین دهد. علاوه بر این، بتامتازون، برای تسکین علائم مرتبط با مشکلات گوش و بینی مانند خارش و ناراحتی و علائم آلرژیک هم بهکار میرود.
۱. قطره بتامتازون برای وزوز گوش
قطره بتامتازون برای وزوز گوش (تینیتوس) در مواقعی تجویز میشود که مشکل ناشی از التهاب یا عفونت باشد. این دارو به کاهش التهاب و علائم مرتبط با مشکلات گوش کمک میکند و وزوز گوش را تسکین میدهد. بتامتازون با مهار پاسخهای التهابی در ناحیه گوش، به کاهش ورم و ناراحتی کمک میکند و در برخی موارد ممکن است وضعیت گوش را بهبود بخشد و وزوز را کاهش دهد.
۲. قطره بتامتازون برای گرفتگی گوش
قطره بتامتازون یکی از داروهای موثر برای درمان گرفتگی گوش در بزرگسالان و کاهش درد گوش در نوزادان است. به دلیل خواص ضد التهابی، التهاب، سوزش و خارش ناشی از عفونت گوش را نیز کاهش میدهد. این دارو به ویژه برای درمان گرفتگی گوش ناشی از عفونت بسیار مناسب است، علائم را تسکین داده و موجب بهبود وضعیت گوش میشود.
۳. قطره بتامتازون برای عفونت گوش
قطره بتامتازون برای درمان التهاب در مجرای گوش و عفونت گوش تجویز میشود و شاید بتوان گفت بهترین قطره برای عفونت گوش است. در ابتدا، باید ۲ تا ۳ قطره را هر سه ساعت استفاده کنید و سپس با کاهش نشانههای عفونت و بهتر شدن وضعیت گوش، دفعات مصرف را کاهش دهید.
گوشهات عفونت کرده و دنبال راه درمانی؟ از متخصص کمک بگیر.
۴. قطره بتامتازون برای خارش گوش
قطره گوش بتازونیت یا همان بتامتازون برای درمان عفونت گوش و تسکین التهاب در گوش خارجی به کار میرود. این دارو به ویژه در مواردی که التهاب با سوزش، خارش و درد همراه است، تجویز میشود و با کاهش علائم، وضعیت گوش را بهبود میبخشد.
۵. قطره بتامتازون برای مو
قطره بتامتازون موضعی برای درمان التهاب و خارش ناشی از بیماریهایی مانند اگزما، پسوریازیس (صدفک) و واکنشهای آلرژیک مورد استفاده قرار میگیرد. قطره های بتامتازون و کلوبتازول از داروهای پرکاربرد برای درمان شوره سر محسوب میشوند.
۶. قطره بتامتازون برای خارش چشم
قطره بتامتازون برای خارش چشم به عنوان کورتیکواستروئید عمل میکند و علائم خارش، قرمزی و سوزش چشمها را تسکین میدهد. استفاده از قطره بتامتازون برای خارش چشم به این صورت است که پزشک توصیه میکند ۱ یا ۲ قطره در چشم آسیبدیده بریزید.
۷. قطره بتامتازون برای پوست سر
بتاکاپ (بتامتازون) با غلظت ۰.۱٪ و حجم ۱۰۰ میلیلیتر برای درمان شرایط پوستی در ناحیه پوست سر از جمله درماتیت سبورئیک (پوسته سر و خارش) و پسوریازیس (لکههای پوستی ضخیم و صورتی رنگ) استفاده میشود. این دارو به کاهش التهاب، خارش و ناراحتی ناشی از این مشکلات پوستی کمک میکند.
۸. قطره بتامتازون برای سینوزیت
قطره های بتامتازون بسیار موثر هستند، اما برای کنترل کوتاهمدت علائم بینی (مثلا زمانی که علائم بهویژه شدید هستند) استفاده میشوند، به این دلیل که جذب استروئید داخل جریان خون نسبتا بالا است. با این حال، این داروها به طور کلی برای مدت زمان دو هفته یا کمتر بسیار ایمن هستند. استفاده از آنها باید تحت نظر پزشک باشد تا از بروز عوارض جانبی جدی جلوگیری شود.
۹. قطره بتامتازون برای جوشکاری
تنها قطره چشمی که میتوانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید و برای درمان آسیب ناشی از برقزدگی چشم استفاده کنید، قطره اشک مصنوعی است. این قطره، که حاوی پلی وینیل الکل است، به جلوگیری از خشک شدن چشم کمک میکند و نیازی به نسخه پزشک ندارد. میتوانید هر ۶ ساعت یک بار از این قطره استفاده کنید. ترکیب اشک مصنوعی با آنتیبیوتیک میتواند بهترین گزینه برای درمان برقزدگی چشم باشد.
دوز مصرفی قطره بتامتازون
قطره بتامتازون چشمی، گوش و بینی متفاوت بوده و دوزهای مختلفی دارند. دوز بتامتازون بسته به دلیل استفاده از آن معمولا به صورت زیر است:
- برای چشمها: ۱ یا ۲ قطره چشمی هر ۱ یا ۲ ساعت
- برای گوشها: ۲ یا ۳ قطره هر ۲ یا ۳ ساعت
- برای بینی: ۲ یا ۳ قطره در هر سوراخ بینی، ۲ یا ۳ بار در روز
عوارض قطره بتامتازون
معمولا قطره بتامتازون عوارض جدی ندارد و مشکلی ایجاد نمیکند. اما در برخی افراد ممکن است باعث مشکلاتی مانند لرزش، افزایش قند خون و حساسیت پوستی شود. عوارض جانبی شایع که ممکن است با بتامتازون رخ دهند عبارتند از:
- افزایش سطح قند خون که با علائمی مانند گیجی، نیاز مکرر به ادرار، و احساس خوابآلودگی، تشنگی و گرسنگی همراه است.
- لرزش، سرگیجه، ضعف، خستگی و ضربان قلب سریع
- کاهش سطح پتاسیم و درد و گرفتگی عضلانی
- حساسیت پوستی
- نشانههای عفونت مانند تب، لرز، سرفه و گلودرد
- تغییرات در خلقوخو و رفتار
- تغییرات قاعدگی مانند لکهبینی یا از دست دادن دوره قاعدگی
- سردرد، افزایش وزن، تعریق، بیقراری و حالت تهوع
عوارض قطره بتامتازون بینی برای نوزادان
هرچند این قطره برای نوزادان قابل استفاده است، اما باید زیر نظر پزشک باشد، چرا که ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. سوزش یا ناراحتی در بینی، تحریک غشای مخاطی، و احتمال افزایش عفونتهای تنفسی از عوارض قطره بتامتازون بینی برای نوزادان است. گیجی، خوابآلودگی یا سرگیجه شدید، یا بیهوشی جزء عوارض خطرناک است.
موارد احتیاط و منع مصرف قطره بتامتازون
قبل از مصرف هر دارویی به موارد منع مصرف آن توجه داشته باشید و اگر بیماری خاصی دارید به پزشک اطلاع دهید. موارد احتیاط و منع مصرف قطره بتامتازون شامل موارد زیر است:
- حساسیت
- در صورت وجود عفونتهای ویروسی، باکتریایی یا قارچی در چشم
- افراد با اختلالات سیستم ایمنی
- سابقه گلوکوم
- دوران بارداری و شیردهی با تجویز و مشورت پزشک
قطره بتامتازون در بارداری
قطره یا پماد بتامتازون میتواند در دوران بارداری با تجویز و مشورت پزشک استفاده شود. مقدار بسیار کمی از این دارو جذب خون میشود و تقریبا هیچکدام از آن به جنین نمیرسد. حتی اگر مقدار کمی هم به جنین برسد، آسیبی به جنین نمیرساند.
قطره بتامتازون در شیردهی
قطره بتامتازون در دوران شیردهی ایمن است، زیرا مقدار بسیار کمی از این دارو به شیر مادر منتقل میشود و به ندرت میتواند به نوزاد آسیب برساند. با این حال، بهتر است قبل از مصرف این دارو در دوران شیردهی، حتما با پزشک مشورت کنید.
قطره بتامتازون برای کودکان
قطره بتامتازون میتواند برای درمان برخی مشکلات چشمی و بینی در کودکان تجویز شود، اما استفاده از آن باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام باشد. این دارو به کاهش التهاب، قرمزی و خارش کمک میکند و در مواردی مانند آلرژیها یا عفونتهای خفیف چشمی مورد استفاده قرار میگیرد.
اختلالات دارویی قطره بتامتازون
قطره بتامتازون ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. این تداخلات باعث افزایش احتمال عوارض جانبی یا کاهش میزان تاثیر دارو میشود. تداخلات دارویی بتامتازون عبارتند از:
- آمینوتیماز: اثرات کورتیکواستروئیدها را افزایش میدهد.
- آمپوتریسین B : باعث افزایش خطر نارسایی کلیوی در ترکیب با بتامتازون میشود.
- داروهای کاهنده پتاسیم: خطر کاهش سطح پتاسیم را بالا میبرد.
- تداخلات متابولیکی در صورت مصرف همزمان با آنتیبیوتیکها، بهویژه ماکرولیدها
اطلاعات دارویی قطره بتامتازون
اطلاعات دارویی قطره بتامتازون از جمله اسامی رایج دارو، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن را در جدول زیر مشاهده میکنید:
اسامی رایج دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قطره چشمی بتامتازون دی پی ۰.۱% ۵میلی لیتر | سوزش موقت | آمینوتیماز |
پماد چشمی بتازونیت ۰.۱٪ | تاری دید | آمپوتریسین B |
قطره چشمی بتازونیت ۰.۱% | افزایش فشار داخل چشم | داروهای کاهنده پتاسیم |
قطره چشمی بتاویژن-پی بی ای ۰.۱٪ ۵ میلی لیتر | عفونتهای چشمی | آنتیبیوتیکهای ماکرولید |
قطره چشمی رابت ۰.۱% | خشکی چشم | – |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قطره بتامتازون داروی کورتیکواستروئیدی برای درمان التهاب و خارش ناشی از مشکلات چشمی، گوش و بینی است که به صورت موقت و تحت نظر پزشک تجویز میشود. مصرف آن باید با احتیاط و تحت نظر پزشک باشد، چرا ممکن است عوارض جانبی مانند سوزش موقت، تاری دید و افزایش فشار داخل چشم بههمراه داشته باشد.توصیه میشود پیش از مصرف این دارو با بهترین پزشکان عمومی یا فوق تخصص آسم و آلرژی مشورت کرده و در مورد دوز و نحوه مصرف آن اطلاعات کامل دریافت کنید. برای دریافت نوبت حضوری یا مشاوره غیرحضوری با دکتر آسم و آلرژی آنلاین، دکتر عمومی آنلاین و مشاوره دارویی، از دکترتو کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!