تنبیه صنایع/ چرا پاییز و زمستان 1403 به خاموشی رفت؟
قطعی برق و خاموشیها در سال جاری به روزهای سرد سال هم کشیده شد. آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، در این زمینه عنوان کرد: قطع برق در فصل سرد سال نتیجه ضعف مدیریت و بیتوجهی به هشدارهای بخش خصوصی است.
در پی انتشار اخباری مبنی بر مازوتسوزی زودهنگام نیروگاهها، هیئت دولت دستور توقف مازوتسوزی را به جهت کاهش آلودگی هوا و مرگ شهروندان منتشر کرده است. پس از دستور توقف مازوتسوزی، خاموشیها از روز گذشته آغاز شده است.
با این حال مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، در جلسهای که اعلام شد با فعالان بخش خصوصی برگزار شده، دستور رفع موانع سرمایهگذاری در صنعت برق را صادر و به ضرورت سرمایهگذاری بخش خصوصی در صنعت برق و بهویژه نیروگاههای تجدیدپذیر اشاره کرد.
البته اعلام نشد دقیقاً فعالان کدام بخش خصوصی در این جلسه حضور داشتهاند. از سوی دیگر، مشخص نیست که چطور قرار است نیروگاههای تجدیدپذیر به سرعت توسعه یابند و به جبران کمبود برق در زمستان کمک کنند؟ آیا کشور به همین زودیها از بحران خاموشی عبور میکند؟
در همین زمینه، تجارتنیوز با آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، گفتوگویی انجام داده است که در ادامه میخوانید.
بیاطلاعی اتاق بازرگانی از جلسه با رئیس دولت
*روز شنبه دولت مدعی شد که جلسهای با فعالان بخش خصوصی برگزار کرده است. موضوع این جلسه چه بود؟
واقعیت آن است که اتاق بازرگانی ایران به این جلسه دعوت نشده بود و ما هم از جزئیات چنین جلسهای خبر نداریم. احتمالا فعالان بسیار خصوصی در این جلسه حاضر بودند و اعضای اتاق هم به همین دلیل از چنین جلسهای بیخبرند!
ضعف مدیریت و بیتوجهی به هشدارهای بخش خصوصی
*جریان قطعیهای برق در فصل سرد سال چیست؟
وقتی گفته میشود که مسئولان در تابستان به فکر زمستان باشند، برای چنین مواقعی است. مشکل ایجادشده، از سومدیریت و نبود تدبیر بهموقع نشات میگیرد. موقعی که گفته میشد، باید صرفهجویی در مصرف گاز شود و کاهش مصرف گاز رخ دهد، کسی توجه نکرد. از مصادیق آن میتوان به توجه نداشتن به طرح تعویض بخاریها اشاره کرد.
اگر مسئولان برای اجرای طرح تعویض بخاریهای گازی مانعتراشی نمیکردند، شدت مصرف گاز پایین آورده میشد.اما مسئولان در این زمینه، اقدام موثری انجام ندادند. همین موضوع باعث شده است که اکنون کشور با کمبود شدید گاز، برق و گازوئیل مواجه باشد.
باید گفت که بحران خاموشی در ضعف مدیریتی و بیتوجهی به هشدارهای بخش خصوصی ریشه دارد. اما در حال حاضر تصمیم دولت مبنی بر قطع برق به جای مازوتسوزی شیوه مدیریتی بهتری است.
*آیا نمیتوان راهکاری را در پیش گرفت که نه مازوتسوزی اتفاق بیفتد و نه مازوتسوزی؟
دستور توقف مازوتسوزی درست و صحیح است. به این دلیل که آسیب به جسم و سلامت افراد از طریق سوختن مازوت، بهقدری بالاست که قطع یک تا دوساعته برق در ازای کاهش انتشار آلاینده، منطقی است. چراکه در حال حاضر هوا گرم نیست و آسایش مردم با انتشار آلاینده بیشتر از بیبرقی به خطر خواهد افتاد.
به هر حال شرایط به گونهای پیش رفته که نقداً دولت راهکار سومی پیش رو ندارد. بنابراین دو ساعت بیبرقی ممکن است آسیب جدی به زندگی مردم وارد نکند، اما آلودگی هوا، قطعا آسیب فراوانی به مردم و به جامعه میزند و باعث گسترش سرطان میشود.
صنایع همیشه قربانی سومدیریت مسئولان هستند
*قطعی برق چه بلایی سر صنایع خواهد آورد؟
صنایع متاسفانه همیشه قربانی سومدیریت مسئولان بودند و هستند. مسئولان هر بلایی توانستند سر صنایع آوردند و مظلومیت صنایع دیگر همه جا محرز است. صنایع در تابستان گرفتار قطعی برق و در زمستان گرفتار قطعی گاز هستند. در حال حاضر، قرار است که علاوه بر گاز، برق صنایع هم در فصل زمستان قطع شود.
گویا به جای تشویق صنعتگران، آنها تنبیه میشوند که چرا صنعتگر شدهاند! همیشه سومدیریتهای حوزه دولت در انواع قسمتها، از محل فشار به صنعت جبران شده است. امسال اما احتمالا صنعت را کمتر آزرده خاطر کنند و بخش خانگی را هم شریک این مشکلات کنند.
حداقل تا خرداد شرایط به همین منوال است
*آیا با تشکیل جلسه جهت رفع موانع توسعه تجدیدپذیرها میتوان کمبود برق را جبران کرد؟
در بهترین شرایط اگر همین امروز اقدامی به جهت توسعه برق تجدیدپذیر انجام شود، در خردادماه میتوان برق حاصل از نیروگاههای تجدیدپذیر را وارد شبکه شود. منطقا این برق نمیتواند در زمستان وارد شبکه شود. اما هر چقدر زودتر اقدام شود، بهتر از سپردن کار به فرداست.
باید گفت که هیچ اقدامی در امروز، نمیتواند مشکل کمبود برق حال حاضر را حل کند. این اقدامات باید از روزها و سالهای قبل برنامهریزی میشدند. در حال حاضر، تنها میتوان برای آینده اقداماتی انجام داد. اگر در گذشته اقدامی صورت میگرفت، امروز نتیجه آن مشاهده میشد اما متاسفانه در حال حاضر مسئولان از مشکلات بسیار عقب هستند.
برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.