چطور با همکاری که به قوانین احترام نمیگذارد رفتار کنیم؟ + 5 راهکار کاربردی!
آیا تابه حال همکاران یا کارمندان با استعدادی داشتهاید که هم کارشان را درست انجام میدهند و هم قانونشکناند؟ همکاری با این افراد، بهویژه برای کسانی که به نظم و انضباط اهمیت میدهند، بسیار آزاردهنده است. بهویژه که ممکن است مدیران صرفا به...
آیا تابه حال همکاران یا کارمندان با استعدادی داشتهاید که هم کارشان را درست انجام میدهند و هم قانونشکناند؟ همکاری با این افراد، بهویژه برای کسانی که به نظم و انضباط اهمیت میدهند، بسیار آزاردهنده است. بهویژه که ممکن است مدیران صرفا به این دلیل که کارمند کارش را خوب انجام میدهد، از این مسئله چشمپوشی کنند و به فرد قانونشکن، تذکری ندهند.
با این افراد چگونه باید برخورد کرد؟ دستوردادن یا ایجاد تنش، نه تنها مشکلی را رفع نمیکند، بلکه ممکن است روابط بین شما و همکارانتان را تیر و تار کند. در ادامه، راهکارهایی عملی و موثر برای برخورد با همکارانی که به قوانین بیتوجه هستند، ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید تا یاد بگیرید چگونه با حفظ آرامش و احترام، با همکاران قانونشکن خود برخورد کنید.
۱. همکارتان را درک کنید!
یکی از رایجترین اشتباهات در این زمینه، قضاوت سریع و نسبتدادن انگیزههای منفی به دیگران است. بنابراین، در مسیر شغلی خود قبل از هر اقدامی، سعی کنید انگیزههای همکارتان را درک کنید. ممکن است در نگاه اول، رفتار وی بیمسئولیتی و بیتوجهی به قوانین بهنظر برسد و حتی تصور کنید که همکارتان بهعمد قوانین را زیر پا میگذارد یا به کار خود بیتوجه است. اما در بسیاری از موارد، ممکن است عوامل بیرونی دیگری مانند فشار کاری زیاد، مشکلات شخصی، عدم آگاهی از قوانین نیز بر بروز چنین رفتاری اثرگذار باشند. در نتیجه، بهجای قضاوت سریع، بهتر است با همکارتان صحبت کنید و از دید او به مسائل نگاه کنید. شاید با درک مشکلات و چالشهای او، بتوانید بهتر با رفتار وی کنار بیایید و راه حلهای سازندهای ارائه دهید. به یاد داشته باشید که درک و همدلی، اولین گام برای حل هر گونه مشکلی (چه در محیط کار و چه سایر چارچوبهای اجتماعی) است.
۲. گفتوگو کنید!
بهجای اتهامزنی و ایجاد تنش، سعی کنید با همکارتان گفتوگویی آرام و سازنده داشته باشید. در این راستا، میتوانید به فضایی آرام بروید و مکالمهتان را با این جملات آغاز کنید: «اخیرا متوجه شدهام که شما رویکرد متفاوتی نسبت به [فرایند] دارید. میتوانی در مورد علت این مسئله با من صحبت کنی؟» یا میتوانید بگویید: «بهنظر میرسد که [قانون] برای شما کارآمد نیست. چه چیزی مانع از احترام نسبت به این قاون میشود؟»
حتماً حین گفتوگو بادقت به صحبتهای همکارتان گوش کنید و سؤالهای بیشتری بپرسید. مثلا: «رعایت کدام بخش از این فرایند برای شما دشوار است؟»، «اگر میشد تغییری در این فرایند ایجاد کنید، کدام بخش را تغییر میدادید؟» و «ما نمیتوانیم [قانون] را بهطور کامل حذف کنیم. برای آنکه بتوانی این قانون را رعایت کنی، چه پیشنهادی داری؟».
با این کار، به همکارتان نشان میدهید که به نظرات او اهمیت میدهید و میخواهید راهحل پیدا کنید. شاید با این مکالمه، متوجه شوید که او برای رعایت قوانین به آموزش احتیاج دارد و کمبود تجربه، ریشه اصلی این مسئله است. با درک انگیزههای احتمالی او، راحتتر میتوانید به توافقی مشترک و سازنده برسید.
۳. اهمیت قوانین و مقررات را توضیح دهید!
یکی دیگر از راهکارهای مؤثر برای برخورد با همکاران قانونشکن، توضیح اهمیت قوانین و مقررات است. ممکن است همکارتان درک درستی از ضرورت این قوانین نداشته باشد و آنها را مانعی بر سر راه خود ببیند. برای تغییر این دیدگاه، او باید درک کند که رعایت قوانین به نفع خودش و دیگران است. بنابراین، باید بهجای تأکید بر جنبههای منفی مانند جریمه یا توبیخ، باید دست روی جنبههای مثبت آن بگذارید.
برای مثال، میتوانید به او بگویید که رعایت قوانین میتواند منجر به کاهش استرس، افزایش بهرهوری، بهبود کیفیت کار و حتی پیشرفت شغلی شود. همچنین، باید به او نشان دهید که رعایت قوانین، چگونه بر عملکرد تیم تاثیر میگذارد و نه تنها برای فرد، که برای کل تیم سودمند است.
۴. تا حد امکان، انعطافپذیری بهخرج دهید!
برای جلوگیری از تنش، کمی انعطافپذیری بهخرج دهید. بهجای سختگیری و پافشاری بر اجرای دقیق قوانین، سعی کنید با همکارانتان به توافق برسید و راهکارهای جایگزین را امتحان کنید. برای مثال، اگر طولانیشدن جلسات همکار شما را اذیت میکند، میتوانید جلسات کوتاهتر و هدفمندتر برگزار کنید.
همچنین، بهجای الزام به انجام روزانه وظایف، بازههای زمانی دیگری را برای تحویل آنها مشخص کنید. استفاده از قالبهای آماده نیز میتواند به همکاران شما کمک کند که کارها را سریعتر و دقیقتر انجام دهید. حتما به این نکته توجه داشته باشید که هدف، حفظ استانداردها و کیفیت کار است. با کمی انعطافپذیری، میتوانید به نتایج مطلوبی دست پیدا کنید و در عین حال، روابط کاری خود را بهبود ببخشید.
۵. قاطعیت بهخرج دهید!
برخی مواقع ممکن است همکارتان شما را نیز به قانونشکنی ترغیب کند. در چنین شرایطی، قاطعیت و حفظ اصول حرفهای، ضروری است. اگر همکارتان از شما خواست که قوانین را زیر پا بگذارید، قاطعانه اما همراه با آرامش و احترام، موضع خود را بیان کنید. مثلاً میتوانید بگویید که: «میدانم که شما در تلاش هستید، این کار سریعتر انجام شود. اما بهترین راه این است که با استفاده از فرم، درخواست کنید تا رسیدگی و اولویتبندی شود.»
اگر همکارتان باز هم اصرار کرد یا کار به تنش و بحث رسید، حتماً روی موضع خود تاکید کنید و بگویید: «میدانم که عجله دارید، اما قوانین ایجاب میکند که همه درخواستها از طریق فرم بررسی شوند. از این طریق، میتوان اطمینان پیدا کرد که به تمامی درخواستها بهصورت عادلانه رسیدگی میشود.
توجه کنید که منظور از قاطعیت، بیادبی یا ایجاد تنش نیست؛ بلکه باید بتوانید با حفظ آرامش و احترام، به همکارتان نشان دهید که در پایبندی به اصول و قوانین، مصمم هستید.
مقابله با همکار قانونشکن؛ سریع و ساده!
برخورد با همکارانی که نسبت به قوانین بیتوجه هستند، به رویکردی مرکب از درک، قاطعیت و داشتن اخلاق حرفهای است. اگر انگیزههای همکارانتان از قانونشکنی را بدانید، بهجای قضاوت میتوانید دنبال راه حلهای سازنده باشید. از سوی دیگر، با پایبندی به اصول و قاطعیتداشتن، میتوانید محیط کاری حرفهای و منظمی را برای خودتان و سایرین ایجاد کنید. در این مطلب، 5 راهکار اصولی و ساده برای مقابله با همکاران قانونشکن معرفی کردیم تا شما بتوانید با ایجاد محیط کاری سالم و پربازده، عملکرد تیمتان را بهبود ببخشید. همکار قانونشکن داشتهاید؟ تجربههایتان را با ما در میان بگذارید.