بررسی اجمالی و جعبه گشایی مادربرد Gigabyte Z890 Aorus Elite WiFi7؛ مادربردی برای گیمرها [تماشا کنید]


بررسی اجمالی و جعبه گشایی مادربرد Gigabyte Z890 Aorus Elite WiFi7؛ مادربردی برای گیمرها [تماشا کنید]

در ادامه روند بررسی مادربردهای تازه به بازار رسیده Intel Z890، این بار یک شگفتانه ویژه برای شما داریم. در مطلب حاضر مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi 7 از شرکت گیگابایت را اختیار در داریم تا با مشخصات و ویژگی‌های آن بیشتر آشنا شویم. با نگاهی به این...

در ادامه روند بررسی مادربردهای تازه به بازار رسیده Intel Z890، این بار یک شگفتانه ویژه برای شما داریم. در مطلب حاضر مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi 7 از شرکت گیگابایت را اختیار در داریم تا با مشخصات و ویژگی‌های آن بیشتر آشنا شویم. با نگاهی به این مادربرد زیبا، قدرتمند و خوش قیمت، همراه ما باشید.

در ادامه روند بررسی مادربردهای تازه به بازار رسیده Intel Z890، این بار یک شگفتانه ویژه برای شما داریم. در مطلب حاضر مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi 7 از شرکت گیگابایت را اختیار در داریم تا با مشخصات و ویژگی‌های آن بیشتر آشنا شویم. با نگاهی به این مادربرد زیبا، قدرتمند و خوش قیمت، همراه ما باشید.

مقدمه و ویدئو

دانلود و مشاهده در یوتیوب شهر سخت‌افزار

دانلود و مشاهده در آپارات شهر سخت‌افزار

ما در شهر سخت‌افزار سعی داریم تا در کمترین زمان ممکن مادربردهای ارزشمند و جدید Z890 از برند‌های معروف سخت‌افزاری را که به بازار کشور راه یافته اند را با یک بررسی اجمالی به شما همراهان و علاقه‌مندان دنیای سخت‌افزار معرفی کنیم. در بررسی‌های پیشین دو مدل از مادربردهای خاص ایسوس و ام‌اس‌آی را مورد بررسی قرار دادیم که از نظر مشخصات و قیمت، جزء گرانترین و کامل‌ترین آپشن‌های این دو برند از سری مادربردهای میان‌رده قرار می‌گیرند که کاملاً هم ترازِ محصولات رده‌بالا هستند.

در این بررسی با گزینه‌ای اقتصادی تر از گیگابایت مواجه هستیم که اگرچه هنوز در بازار داخلی به صورت محدود یافت می‌شود، اما قیمت دلاری آن با توجه به امکاناتی که ارائه می‌دهد بسیار وسوسه کننده است.

گیگابایت برای پردازنده‌های نسل پانزدهم اینتل تا کنون چهار مدل مختلف شامل Z890 Aorus Elite، Z890 Aorus Pro، Z890 Aorus Master و Z890 Aorus Extreme را در کلاس ATX و E-ATX از سری Aorus معرفی کرده است که نمونه مورد بررسی ما یعنی Z890 Aorus Elite به عنوان یک مادربرد میان‌رده با قیمت 280 دلار ارزانترین آنهاست.

مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi 7 در دو تم رنگی سفید و مشکی ارائه شده است که نسخه سفید رنگ آن با پسوند ICE قابل شناساییست. این مادربرد با توجه به امکاناتی که ارائه می‌کند می‌تواند گزینه بسیار خوبی برای گیمرها باشد و همانطور که از نام آن مشخص است، از ماژول شبکه بی‌سیم WiFi 7 نیز برای ارتباط شبکه بسیار سریع بهره می‌برد.

با توجه به اینکه این سومین بررسی ما از یک مادربرد Z890 است از تکرار مشخصات و تغییرات بوجود آمده در نسل پانزدهم پردازنده‌های اینتل و چیپست Z890 نسبت به نسل قبل خودداری کرده و سریعتر به سراغ جعبه گشایی مادربرد Gigabyte Z890 Aorus Elite WiFi7 می‌رویم.

مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi 7 از سوی دفتر منطقه‌ای GIGABYTE در ایران جهت بررسی در اختیار شهر سخت‌افزار قرار گرفته و قرار است به زودی با گارانتی معتبر آواژنگ در بازار کشور توزیع شود.

بسته‌بندی و محتویات جعبه مادربرد Z890 Aorus Elite

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-box-front

اولین ملاقات شما با بسته‌بندی این مادربرد می‌گوید که با یک محصول با چه امکاناتی روبرو هستید. روی جعبه مشکی رنگ مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi7 نام محصول و نشان شاهین که معرف محصولات سری Aorus است خودنمایی می‌کند.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-box-rear

در پشت جعبه اطلاعات بیشتری از محصول مانند درگاه‌های خروجی پنل پشتی و کانکتورهای سطح مادربرد به همراه برخی از ویژگی‌های خاص مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi7 درج شده است.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-box-contents

درون جعبه به غیر از مادربرد، تنها دو کابل ساتا، آنتن شبکه بی‌سیم و یک رابط (G Connector) برای نصب راحت کابل‌های پنل جلوی کیس به کانکتور مورد نظر وجود دارد.

نمای ظاهری و مشخصات فنی

نمای ظاهری و مشخصات فنی مادربرد Z890 Aorus Elite

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-board-front

مدار چاپی و هیتسینک‌های مشکی که در بخش‌هایی از هیتسینک با سایه‌های توسی همراه شده است نمای ظاهری مادربرد Z890 Aorus Elite را تشکیل می‌دهد.

باید به این مورد نیز اشاره کنیم که این مادربرد در نسخه ICE خود از یک مدار چاپی با هیتسینک‌های به رنگ‌های توسی/سفید بهره می‌برد که با توجه به تم رنگی سیستم خود، قادر به انتخاب محصول مورد نیاز هستید.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-board-rear

مدار چاپی (PCB) مادربرد Z890 Aorus Elite به گفته گیگابایت توسط الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای انتقال بهتر سیگنال‌ها بهینه‌سازی شده و ابعاد آن به ترتیب طول و عرض برابر با 30.5 در 24.4 سانتی‌متر است که تحت استاندارد ATX قرار می‌گیرد.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-debugger

علاوه بر سیستم Debug LED که توسط چهار LED کوچک وضعیت پردازنده، رم، کارت‌گرافیک و بوت سیستم را گزارش می‌کند، در مادربرد Z890 Aorus Elite از دو سِوِن سگمنت (7S) برای نشان دادنِ کد‌های اعلان وضعیت و عیب‌یابی دقیق‌تر سیستم استفاده شده است.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-switches

در بالای نمایشگر کد‌های اعلان وضعیت، سه عدد سوییچ کاربردی نیز دیده می‌شود که به ترتیب از سمت چپ کلید‌های Power، Reset و Q-Flash Plus هستند. در این مادربرد کلید Reset با عملکردی چندگانه طراحی شده و از طریق بایوس می‌توان وظایفه متنوعی برای این کلید به منظور انجام امور مختلفی مانند Safe Boot، روشن و خاموش کردن نورپردازی و... تعریف کرد.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-rgb

در مادربرد Z890 Aorus Elite دو منطقه نورپردازی در نظر گرفته شده که یکی زیر کاور پنل پشتی و دیگری پیرامون هیتسینک چیپست Z890 قرار دارد. برای اتصال و همگام‌سازی نورپردازی لوازم جانبی نیز سه کانکتور ARGB و یک کانکتور RGB 12v در سطح برد تعبیه شده است.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-vrm

مدار رگولاتور ولتاژ در مادربرد Z890 Aorus Elite از نوع 19 فاز است و جریان ورودی خود را از طریق دو کانکتور 8پین EPS تأمین می‌کند که 16 فاز از پاور استیج‌های 80 آمپری وظیفه فراهم کردن ولتاژ و جریان مورد نیاز پردازنده (Vcore) را دارند. سه فاز دیگر نیز وظیفه تأمین ولتاژ و جریان مورد نیاز سایر بخش‌های داخلی پردازنده را بر عهده دارند.

هیتسینک بزرگی که تا پنل پشتی مادربرد امتداد یافته نیز گرمای تولید شده توسط قطعات مدار رگولاتور ولتاژ (VRM) را دفع می‌کند.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-ddr5-dimms

این مادربرد دارای 4 اسلات DIMM است و از رم‌های DDR5 تا حداکثر حجم 256 گیگابایت (4x64GB) و فرکانس 9200 مگاهرتز از طریق اورکلاک یا فعال‌سازی پروفایل XMP پشتیبانی می‌کند. لازم به ذکر است در این مادربرد رم‌های جدیدتر Clocked UnBuffered (CUDIMM) که توانایی دستیابی به سرعت بیشتری دارند نیز پشتیبانی می‌شوند.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-pci-slots

برای نصب کارت‌های افزودنی مادربرد Z890 Aorus Elite به سه اسلات PCIE X16 مجهز است که اسلات اول پهنای‌باند مورد نیاز خود را به صورت PCIe 5.0 X16 از پردازنده دریافت می‌کند و دو اسلات دیگر با دریافت پهنای‌باند PCIe 4.0 X4 از چیپست Z890 فعالیت می‌کنند.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-m2-slots

برای اتصال حافظه‌های ذخیره‌ساز در مادربرد Z890 Aorus Elite تعداد 4 اسلات M2 و 4 پورت SATA در نظر گرفته شده است.

تنها اسلات M2 در مادربرد Z890 Aorus Elite که از پهنای‌باند PCIe 5.0 X4 منشعب شده از پردازنده پشتیبانی می‌کند، در زیر سوکت پردازنده واقع شده و می‌توان سریع‌ترین حافظه‌های ذخیره‌ساز M2 موجود را در این اسلات به کار گرفت. سایر اسلات‌های M2 واقع شده در میان اسلات‌های PCIe نیز به صورت PCIe 4.0 X4 پیکربندی شده‌اند و از یک هیتسینک سرتاسری بهره می‌برند.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-ez-latch

برای نصب و جدا سازی راحت‌تر حافظه‌های M2 و کارت گرافیک، اسلات‌های مورد نظر به مکانیزم EZ-Latch مجهز هستند که پروسه نصب و جداسازی را برای کاربر بدون استفاده از پیچ یا ابزار مختلف میسر می‌کند.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-connectors

در سطح برد دو کانکتور 10 پین USB 2.0، یک کانکتور 20 پینUSB3.2 Gen1 و یک کانکتورUSB3.2 Gen2x2 با پشتیبانی از USB Type-C نیز علاوه بر درگاه‌هایUSB روی پنل پشتی وجود دارد. همچنین شش کانکتور 4 پین Fan Header برای اتصال انواع فن یا پمپ خنک‌کننده مایع تعبیه شده است.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-sensor-panel

گیگابایت در مادربردهای جدید خود از جمله نمونه مورد بررسی Z890 Aorus Elite یک درگاه HDMI نیز بر روی برد قرار داده که برای اضافه کردن پنل‌های LCD در داخل کیس برای نشان دادن اطلاعات ضروری سیستم (یا دلخواه) موسوم به Sensor Panel استفاده می‌شود.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-back-IOs

روی پنل پشتی به ترتیب از سمت چپ چهار پورت USB 2.0، خروجی تصویر DisplayPort، دو درگاه USB 3.2 Gen2 (TypeA) یک درگاه Thunderbolt 4، سه درگاه USB 3.2 Gen1، یک پورت RJ-45 شبکه سیمی 2.5 گیگابیتی، سوکت اتصال آنتن شبکه بی‌سیم و جک‌های 3.5 میلی‌متری و اپتیکال صدا قرار دارند.

درگاه Thunderbolt 4 روی پنل پشتی قابلیت انتقال تصویر با وضوح حداکثر 4K@60FPS را نیز دارد.

سیستم صوتی و شبکه

سیستم صوتی و شبکه مادربرد Z890 Aorus Elite

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-AMPUP

گیگابایت در مادربرد Z890 Aorus Elite از تراشه صوتی ALC1220 استفاده کرده و در کنار خازن‌های WIMA یک خروجی حداکثر 7.1 کاناله را برای کاربر به ارمغان می‌آورد.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-network

ماژول شبکه به کار رفته در مادربرد Z890 Aorus Elite از نوع WiFi7 و مدل MT7925 ساخت MediaTek است. این ماژول با پشتیبانی از باندهای 2.4 و 5GHz و 6GHz می‌تواند حداکثر سرعت 5.8 گیگابیت بر ثانیه نرخ تبادل داده را بر بستر شبکه بی‌سیم فراهم آورد. همچنین این مجموعه به یک ماژول Bluetooth v5.4 نیز مجهز است.

برای ارتباط شبکه سیمی نیز از یک تراشه Realtek با پهنای‌باند 2.5 گیگابیتی استفاده شده است.

جمع‌بندی شهرسخت‌افزار

جمع‌بندی شهرسخت‌افزار از مادربرد Z890 Aorus Elite

با نگاهی اجمالی به مشخصات و قابلیت‌های مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi7 از گیگابایت می‌توان دید که مادربردهای مبتنی بر چیپست Z890 حتی در کلاس میان‌رده و اقتصادی نیز به خوبی برای برآورده کردن نیاز کاربران مجهز شده‌اند. به عنوان مثال در نسل‌های قبلی نمایشگر کدهای اعلان وضعیت یا سوییچ‌های متعدد کاربردی در کمتر نمونه اقتصادی به خصوص در مادربردهای زیر 300 دلار مشاهده می‌شد که اکنون در مادربرد Z890 Aorus Elite یافت می‌شود.

مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi 7 از سوی دفتر منطقه‌ای GIGABYTE در ایران جهت بررسی در اختیار شهر سخت‌افزار قرار گرفته و قرار است به زودی با گارانتی معتبر آواژنگ در بازار کشور توزیع شود.

Gigabyte-MB-Z890-Aorus-Elite-WiFi7-conclusion

البته شاید با نگاهی به بررسی دو مادربرد دیگری که پیش از این با چیپست Z890 در شهرسخت‌افزار انجام شده احساس کنید که این مادربرد در زمینه پورت‌های ارتباطی به خصوص خروجی‌های پرسرعت USB روی پنل پشتی کاستی‌هایی دارد که باید در نظر گرفت مادربر Z890 Aorus Elite WiFi7 یک مادربرد کلاس اقتصادی واقعی با قیمتی در حدود نصف دو مادربرد دیگر است. و البته گیگابایت در کلاس قیمتی بیش از 500 دلار، مدل Z890 Aorus Master را با امکاناتی فراتر از Z890 Aorus Elite در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

یکی از نقاط قوت مادربرد Z890 Aorus Elite WiFi7 با آنکه بیشتر یک مادربرد گیمینگ به حساب می‌آید تا اورکلاکینگ، پشتیبانی از رم‌های بسیار سریع CUDIMM تا سرعت 9200 مگاهرتز است که به عنوان یک مادربرد اقتصادی در کلاس قیمتی خود، کیفیت بالای مدار چاپی و مهندسی بسیار خوب سیگنال‌های ارتباطی را نشان می‌دهد.

چنانچه درباره این محصول سوال یا نظری دارید، در قسمت نظرات مطرح کنید.



کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر