وجود این علائم یعنی شما بیماری قلبی دارید
زمانی که عروق کرونر که رگهای تغذیه کننده قلب هستند، به هر علتی مسدود شوند، خونرسانی به قلب کاهش یافته و این منجر به حمله قلبی خواهد شد. مسدود شدن عروق کرونر به دلیل وجود پلاکها در داخل عروق اتفاق میافتد.
چرا حملههای قلبی اینقدر مهلک و خطرناک اند؟ مگر بدن انسان با این همه پیچیدگی نمیتواند قبل از حمله خطرناک قلبی، با علائمی آن را به ما بفهماند؟
بله درست است. حمله قلبی هم مثل سایر بیماریها علائم و نشانههایی دارد. اما مساله آن است که این علائم خیلی وقتها مورد غفلت قرار میگیرند. درست است که وقتی فرد یک درد قفسه سینه شدید را تجربه میکند سریعا با اورژانس تماس میگیرد و یا به پزشک مراجعه میکند، ولی این دیگر علامت اولیه و هشدار دهنده نیست. مشکل آنجاست که علائم قلبی همیشه شدید و واضح نیستند و از فردی به فرد دیگر میتوانند فرق کنند.
مثلا ممکن است شما احساس کنید که قدرت شما در راه رفتن به دلیل دردهای عضلانی در پاهایتان، کمتر از قبل شده است و یا درد و سوزشی در کف پاهایتان دارید که فکر میکنید باید برای خوب شدن آن تا آخر عمر صبر کنید. شاید هم پزشکتان به شما گفته باشد که گردش خون پای شما ضعیف شده است.
جالب است بدانید که همه اینها علائم زیرکانه و پنهانی بیماری شریانهای محیطی اند که امروزه تعداد بالایی از افراد را تحت تاثیر قرار میدهند.
بیماری شریانهای محیطی باعث باریک شدن عروق پاهای شما شده و خونرسانی را به عضلات محدود میکند. در حالی که شما هیچ درد قلبی و یا علامت قلبی را نداشته اید و حتی فکرش را هم نمیکردید که اینها علائم بیماری قلبی باشند.
حمله قلبی یک بیماری خیلی پیچیده نیست. قلب هم مثل سایر ماهیچهها برای فعالیت به خون احتیاج دارد تا اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز را به آن برساند. در این شرایط است که قلب میتواند فعالیت درستی داشته باشد. زمانی که عروق کرونر که رگهای تغذیه کننده قلب هستند، به هر علتی مسدود شوند، خونرسانی به قلب کاهش یافته و این منجر به حمله قلبی خواهد شد. مسدود شدن عروق کرونر به دلیل وجود پلاکها در داخل عروق اتفاق میافتد و این پلاکها میتوانند به دلایل زیر ایجاد شوند:
- چاقی
- بی تحرکی بدن
- چربی و کلسترول بالای غذاها
- استرس بالا
- سیگار کشیدن
- مصرف زیاد الکل
- داشتن سابقه ابتلا به بیماریهای قلبی
این عوامل، خطر ساخته شدن پلاکها را در عروق افزایش میدهند که نتیجه آنها حمله قلبی خواهد بود. وقتی این پلاکها ایجاد میشوند، بزرگ شدن تدریجی آنها باعث مسدود شدن کامل عروق میشود تا حدی که خونرسانی به قلب به کلی قطع میشود.
پس اگر شما هم فردی هستید که این عوامل خطر را دارید، بهتر است علامتهای زیر را جدی بگیرید:
۱- تعریق یا احساس گرمای شدید
بعضی وقتها احساس میکنید هوا شدیدا گرم شده است، در حالی که بقیه افراد چنین احساسی را ندارند، ممکن است حتی احساس سرما هم بکنند. این گرگرفتگی و گرمای شدید میتواند نشانه حمله قلبی باشد. البته اگر شما خانم یائسهای هستید و یا نزدیک یائسگی قرار دارید، تشخیص آن سختتر خواهد بود. اما به هر حال این را بدانید که تعریق شدید، گرگرفتگی و سرخ شدن صورت و گونهها میتواند یکی از علائم حمله قلبی در افراد باشد.
۲- سوء هاضمه و تهوع
تهوع، درد معده، کرامپهای گوارشی و اسهال، علامت دیگر، اما بسیار شایع مخصوصا در خانمها هستند که بعد از حمله قلبی ایجاد میشوند. اگر شما هم فردی مستعد حمله قلبی هستید و علت خاصی برای این تغییرات دستگاه گوارش خود پیدا نمیکنید، مثلا تغذیه شما مشکلی نداشته، دچار مسمومیت غذایی نشده اید و درد معده تان هم عصبی نیست، دقت داشته باشید که حمله قلبی میتواند یکی از علتهای مهمی باشد که اغلب مورد غفلت قرار میگیرد.
۳- درد گوش ها، آرواره، گردن و شانهها
درد شدید و غیر قابل توجیه در ناحیه آرواره و فک که به گوشها و گردن نیز سرایت میکند میتواند نشانه حمله قلبی باشد. درد قفسه سینه و شانهها هم که از زمانهای قدیم به حملات قلبی ارجاع داده میشد. اما متاسفانه خیلی وقتها درد قفسه سینه و شانه نیز توسط افراد مورد غفلت قرار میگیرند و یا ممکن است اصلا آن را احساس نکنند. اما جالب است که خیلیها احساس فشار در ناحیه فک و گردن را گزارش میکنند که گاهی به گوشها هم سرایت میکند. احساس بی حسی و درد در شانهها و بازوها هم در خانمها شایعتر است، مخصوصا در شانه و بازوی چپ. گاهی اوقات این درد شانه و بازو به پشت و کمر هم کشیده میشود، پس فرد احساس کمردرد خواهد داشت.
۴- خستگی
بیش از ۷۰ درصد مبتلایان به حمله قلبی حدود یک ماه قبل از حمله قلبی، خستگی مزمن را اظهار میکنند. این خستگی یک خستگی طبیعی و ناشی از فعالیت زیاد بدنی نیست، بلکه خستگی مزمن و مقاوم است که حتی در ابتدای روز هم برای فرد وجود دارد و حتی بعد از چند ساعت استراحت با شروع کار، خستگی شدیدی را احساس میکند که انگار به استراحت مقاوم شده است و از بدن بیرون نمیرود.
۵- استرس و اضطراب
استرس یکی از شایعترین علتهای حمله قلبی است. فشارهای عاطفی، استرسهای روانی و نگرانیهای زندگی امروزی همه بر خطر حمله قلبی میافزایند. اما این استرس شدید میتواند همچنین یکی از نشانههای حمله قلبی باشد. بیشتر مبتلایان به حمله قلبی در دقایق و یا ساعتهای قبل از حمله قلبی، استرس شدید و بدون دلیلی را بیان میکنند. احساسی که فرد را شدیدا نگران بروز یک اتفاق بد میکند.
۶- تنگی نفس
افرادی که حتی در زمان استراحت هم تنگی نفس را تجربه میکنند و یا به سختی نفس میکشند، ممکن است به بیماریهایی مثل آسم، بیماریهای ریوی و یا بیماری انسداد مزمن ریوی مبتلا باشند. اما سختی در تنفس و مخصوصا تنگی نفس میتواند نشانه حمله قلبی و یا نارسایی قلبی باشد.
در زمان حمله قلبی این تنگی نفس با احساس ناراحتی در قفسه سینه همراه خواهند بود. اگرچه سختی در تنفس میتواند به تنهایی هم نشانه حمله قلبی باشد.
۷- گیجی
حمله قلبی میتواند منجر به گیجی و کاهش سطح هوشیاری شود. این کاهش هوشیاری خیلی وقتها میتواند به اختلالات ضربان قلب و آریتمی منجر شود. البته این تاثیرگذاری متقابل است، یعنی خود تغییرات ضربان قلب میتواند علت اختلالات خونرسانی به مغز و کاهش سطح هوشیاری باشد.
۸- ورم بدن و بی اشتهایی
نارسایی قلبی میتواند منجر به تجمع مایعات در بدن و در نتیجه ورم اندامها مخصوصا پاها و شکم میشود. همچنین منجر به افزایش وزن ناگهانی میشود. گاهی اوقات هم با کاهش اشتها همراه است، یعنی بیمار مدتی است اشتهای خوبی ندارد و همچنان هم در حال وزنگیری است. بی اشتهایی در این بیماران به دلیل ورم و تجمع آب در اندامها شکمی است.
۹- سرفه مزمن و خس خس سینه
سرفههای مقاوم به درمان و مزمن میتوانند از نشانههای بیماری قلبی باشند. این سرفهها معمولا با احساس خس خس در گلو همراه هستند و از تجمع آب و مایعات در ریهها ناشی میشوند. گاهی افراد خلط خونی را نیز تجربه میکنند. البته این سرفههای مزمن بیشتر در ارتباط با نارساییهای دریچهای قلب هستند تا حمله قلبی. اما به هر حال در برخی موارد هم میتوان آنها را از نتایج حمله قلبی در نظر گرفت.
منبع: بیتوته