قرار است تا تابستان سال آینده، ۱۳هزارو ۵۰۰ مگاوات برق، شامل ۱۰هزار مگاوات برق تجدیدپذیر و ۳۵۰۰مگاوات نیز برق پروژههای مربوط به برق نیروگاههای حرارتی و برق آبی وارد مدار شود. در این شرایط باید ناترازی برق و تامین سوخت موردنیاز نیروگاههای حرارتی نیز کاهش یابد.
همچنین پیشبینی میشود در سال آینده، نیاز به برق در زمان پیک مصرف به ۸۳هزار مگاوات برسد، به این ترتیب، تا ۲۸هزار مگاوات ناترازی برق خواهیم داشت.
مساله مهم و اساسی در این زمینه، مصرف بالای برق در کشور است به این معنا که همزمان با رفع ناترازیهای برق، مصرف هم روند صعودی دارد.
دولت در تلاش است بهینهسازی مصرف سوخت را در دستور کار خود قرار دهد. بر همین اساس، دولت سرمایهگذار بخش خصوصی را تشویق میکند تا برق مازاد مصرف را تجدیدپذیر تولید کند و از تسهیلات در نظر گرفته هم بهرهمند شود.
ازسویدیگر، توجه به استفاده از ابزارهای بازار سرمایه برای رفع مشکل ناترازی انرژی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این رابطه، گواهی صرفهجویی انرژی یک ابزار جدید مالی و اوراق بهاداری است که حجم مشخصی از حاملهای انرژی صرفهجوییشده را نمایندگی میکند.
از طریق این مکانیزم، منافع حاصل از صرفهجویی صنایع باید در اختیار آنها قرار بگیرد تا از فروش آن منتفع شوند. سیاستهای مبتنیبر گواهی صرفهجویی یعنی شخص ابتدا صرفهجویی میکند؛ این صرفهجویی اندازهگیری میشود و میزان آن در قالب یک گواهی به او داده خواهد شد که میتواند آن را در یک بازار رقابتی شفاف با گروه دیگری که نیازمند این میزان حامل انرژی است، مبادله کند.
از طرفی ساخت پالایشگاههای کوچکمقیاس به دلیل سرعت بیشتر در ساخت، سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای پاک، کاهش مصرف بنزین با واردات خودروهای کیفی و استانداردسازی خودروهای داخلی یا حداقل خرید موتورهای استاندارد میتواند مصرف بنزین را در کشور به نصف برساند و بدینترتیب ناترازی بنزین را به میزان قابلتوجهی کاهش خواهد داد.