استارتاپ هوش مصنوعی Tenstorrent که در حوزه پردازشگر های مبتنی بر معماری متن باز RISC-V فعالیت میکند، قصد دارد با ارائه پردازنده های هوش مصنوعی با قیمتهای بسیار پایینتر، انویدیا را به چالش بکشد. در ادامه این خبر با شهر سخت افزار همراه باشید.
بر اساس گزارش بلومبرگ، در تلاشی تازه برای مقابله با نفوذ انویدیا در بازار تراشههای هوش مصنوعی، جف بزوس، بنیانگذار آمازون، و سامسونگ ۷۰۰ میلیون دلار در استارتاپ آمریکایی Tenstorrent سرمایهگذاری کردند. این سرمایهگذاری که ارزش این شرکت را به ۲.۶ میلیارد دلار رسانده، توسط شرکت کرهای AFW Partners و سامسونگ سکیوریتیز رهبری شده است. دیگر سرمایهگذاران این دور شامل الجی ، Fidelity و گروه خودروسازی هیوندای هستند.
نگاه متفاوت Tenstorrent به توسعه پردازنده های AI
این استارتاپ مستقر در سانتا کلارا، کالیفرنیا، برنامه دارد از این منابع مالی برای گسترش تیم مهندسی خود، تقویت زنجیره تأمین جهانی و ساخت سرورهای آموزش هوش مصنوعی استفاده کند. هدف Tenstorrent تولید تراشههایی با کارایی بالا و مصرف انرژی پایین است که برای توسعه فناوریهای هوش مصنوعی بهینهسازی شدهاند. برخلاف انویدیا که به اکوسیستم بسته و استفاده از حافظههای پرهزینه HBM یا High Bandwidth Memory وابسته است، Tenstorrent بر استفاده از فناوریهای منبعباز و مقرونبهصرفهتر مانند حافظه های GDDR تمرکز دارد.
جیم کلر، مدیرعامل Tenstorrent که سابقه رهبری تیمها طراحی CPU در اینتل، AMD و اپل را در کارنامه دارد در همین رابطه میگوید:
شما نمیتوانید انویدیا را با حافظه HBM شکست دهید؛ زیرا انویدیا بزرگترین خریدار این حافظهها است و از نظر هزینه مزیت دارد. اما محصولات انویدیا به دلیل وابستگی به HBM هرگز نمیتوانند قیمتهای خود را کاهش دهند.
تمرکز بر استانداردهای منبعباز و پردازندههای RISC-V
یکی از مزایای استراتژی Tenstorrent استفاده از معماری RISC-V است که بر اساس استانداردهای منبعباز طراحی شده است. این رویکرد امکان همکاری بهتر با دیگر شرکتهای فناوری و نوآوری در طراحی تراشهها را فراهم میکند. برخلاف اکوسیستم اختصاصی انویدیا، Tenstorrent به دنبال ایجاد همافزایی با دیگر تولیدکنندگان تراشه و شرکتهای فناوری است.
Tenstorrent قصد دارد هر دو سال یک پردازنده جدید هوش مصنوعی به بازار عرضه کند. اولین تراشههای این شرکت توسط GlobalFoundries تولید شدهاند و نسلهای آینده با همکاری TSMC و سامسونگ ساخته خواهند شد. این استارتاپ همچنین طراحی تراشههای ۲ نانومتری را در دستور کار دارد و با شرکتهای نوظهور در این زمینه مانند Rapidus ژاپن برای تولید تا سال ۲۰۲۷ همکاری میکند.
رقابت با انویدیا
گرچه انویدیا هر فصل میلیاردها دلار از فروش تراشههای دیتاسنتر درآمد دارد، Tenstorrent تاکنون قراردادهایی به ارزش حدود ۱۵۰ میلیون دلار به ثبت رسانده است. هرچند این رقم به هیچ وجه با درآمد انویدیا از هوش مصنوعی قابل قیاس نیست، اما نشاندهنده پتانسیل بالای این استارتاپ است.
در همین رابطه بخوانید:
- رقیب H100 انویدیا با 30 برابر قیمت کمتر معرفی شد؛ تراشه هوش مصنوعی Wormhole با توان پردازشی 466 ترافلاپ
- توصیه جنجالی طراح افسانهای CPUهای AMD به انویدیا
با حمایت سرمایهگذاران مطرح و رویکرد نوآورانه این شرکت در تمرکز بر فناوریهای منبعباز و مقرونبهصرفه، Tenstorrent در حال تبدیل شدن به یکی از رقبای جدی در صنعت تراشههای هوش مصنوعی است. این رقابت نویدبخش تنوع بیشتر و کاهش قیمتها در این بازار استراتژیک خواهد بود.