در این گزارش آمده است ژاپن برای احیای صنایع نیمهرسانا و هوش مصنوعی این کشور طرح جدیدی را در دست اجرا دارد تا بتواند دوباره پرچمدار بازار تراشه باشد.
نخستوزیر ژاپن چندی پیش اعلام کرد این برنامه تا سال مالی ۲۰۳۰ حمایت مالی بهارزش ۱۰ تریلیون ین (۶۵ میلیارد دلار) یا بیشتر را فراهم خواهد کرد. «شیگرو ایشیبا» گفت: «در یک چارچوب جدید، کمکهایی را برای جذب بیش از ۵۰ تریلیون ین سرمایهگذاری دولتی و خصوصی طی ۱۰ سال آینده تدوین خواهیم کرد. این بخشی از تلاشهای گستردهتر برای تجدید حیات این صنعت در ژاپن خواهد بود.»
براساس آنچه در رسانههای ژاپنی آمده، این طرح بخشی از یک بسته اقتصادی جامع است که در نوامبر نهایی شده است و از طریق یارانهها، سرمایهگذاری نهادهای دولتی و ضمانتهای بدهی تامین خواهد شد.
این برنامه در بحبوحه تلاشهای گستردهتر ژاپن برای تقویت و تنوع بخشیدن بهزنجیره تامین نیمهرساناهای خود صورت میگیرد و دولت قصد دارد فروش تراشههای تولید داخل را تا سال ۲۰۳۰ سه برابر کند و به بیش از ۱۵ تریلیون ین برساند.
یکی از برندگان این حمایت مالی، شرکت راپیدوس است. این شرکت که تحت پشتیبانی دولت قرار دارد، در قلب اقدامات ژاپن برای تجدید حیات صنعت تراشه قرار خواهد داشت.
راپیدوس که در سال ۲۰۲۲ توسط دولت ژاپن تاسیس شد، از حمایت بسیاری از شرکتهای ژاپنی از جمله تویوتا موتور و گروه سونی برخوردار است و همچنین با غول فناوری آمریکا یعنی آیبیام همکاری دارد. این شرکت تاکنون بیش از ۲ میلیارد دلار حمایت دولتی برای تولید تراشههای لوجیک ۲ نانومتری پیشرفته تا سال ۲۰۲۷ دریافت کرده است.
تراشههای لوجیک برای پردازش اطلاعات و تکمیل وظایف در دستگاههای الکترونیکی کاربرد دارند. پیشرفتهترین تراشههای لوجیک در فناوریهایی مانند هوشمصنوعی، محاسبات کوانتومی و یادگیری ماشین استفاده میشوند. همچنین این تراشهها درخودرانها، خودروهای الکتریکی و دیگر صنایع خودرویی و قطعهسازی کاربرد خواهند داشت. تتسورو هیگاشی، رئیس راپیدوس این شرکت را آخرین فرصت ژاپن برای بازیابی موقعیت برتر در بازار جهانی نیمهرسانا برمیشمارد؛ زیرا بهدنبال رسیدن به جایگاه تایوان و کرهجنوبی، قدرتهای اول دنیا در این بخش است.
ژاپن در دهه ۱۹۸۰، بازیکن برتر تراشه در جهان بود و بیش از نیمی از بازار جهانی نیمهرساناها را در اختیار داشت. اما با ظهور رقبای خارجی مانند شرکت TSMC تایوان و سامسونگ کرهجنوبی بازار را واگذار کرد و باید به این نکته مهم نیز اشاره کرد که هم سامسونگ و هم TSMC برنامههایی برای آغاز تولید تجاری تراشههای ۲ نانومتری تا سال ۲۰۲۵ ارائه کردهاند. اما آمریکا با شرکتهایی مانند اینتل بهبازیگر کلیدی در طراحی تراشه تبدیل شده است.
علاوهبر تلاش برای ایجاد یک تولیدکننده تراشه قدرتمند در ژاپن، هدف دیگر آنها جذب شرکتهای تراز اول بهکسب و کار تراشه در این کشور است.
با کمک دولت، تولیدکنندگان تراشه مانند TSMC، سامسونگالکترونیک و اینتل برای میلیاردها دلار سرمایهگذاری در ژاپن، اعلام آمادگی کردهاند. این شرکتها، در تولید تراشههای حافظه مورد استفاده برای ذخیرهسازی داده که در دیتاسنترهای مورد استفاده برای هوشمصنوعی و رایانش ابری استفاده میشوند، پیشرو هستند.
شرکت TSMC برنامههایی برای ساخت دومین کارخانه خود در ژاپن پیش از تکمیل کارخانه اول خود دارد. براساس گزارش شبکه سیانبیسی، ژاپن همچنین قراردادهای همکاری با متحدانی مانند آمریکا، انگلیس، تایوان و تعدادی از کشورهای اتحادیهاروپا امضا کرده که هدف آن، پیشبرد تحقیق و توسعه نیمهرساناهای نسل بعد است.