در آلودگی هوا چی بخوریم؟ بهترین مواد غذایی در شرایط آلودگی هوا
در روزهای سرد سال عمده کلان شهرهای ایران با پدیده آلودگی هوا مواجه میشوند که میتواند خطرات جدی برای سلامت عموم افراد جامعه به همراه داشته باشد.
به منظور کاهش اثرات سو این وضعیت و به حداقل رساندن احتمال آسیب به ریهها راهکار در خانه ماندن چندان هم عملی نیست، چرا که ما مجبور هستیم به دلایل مختلف محل زندگی خود را ترک کنیم. به همین جهت میتوان ترکیبات غذایی خاصی را مصرف کرد و به این شکل میزان ذرات معلق موجود در خون و رگها را تا جای امکان کاهش داد.
تاثیر تغذیه بر کاهش اثرات آلودگی هوا
آلودگی هوا یکی از اصلیترین دلایل ابتلا به بیماریهای گوناگون در جوامع امروزی است و راهکارهای مختلفی برای مقابله با اثرات آن وجود دارد که ممکن است چندان هم کاربردی نباشند. اما مواد غذایی مصرفی میتوانند با تقویت سیستم ایمنی بدن به ما در مقابله با اثرات انواع آلودگیهای محیطی به ویژه آلودگی هوا کمک کنند. در حالت عادی سلولهای بدن ما میتوانند با این عوامل مخرب مبارزه کند، اما آلودگی توانایی بدن را برای مقابله با اثرات رادیکالهای آزاد کاهش میدهد.
در آلودگی هوا چی بخوریم؟
برسیم به سوال در آلودگی هوا چی بخوریم؟ اگر میخواهید سیستم ایمنی بدن خود را بهبود ببخشید، بهتر است در شرایط نامساعد مصرف خوراکیهای زیر را در نظر داشته باشید:
آب کافی
آب یکی از ترکیباتی است که نقش حیاتی در حفاظت از سلامت بدن ما دارد و میتواند به تنظیم دما، انتقال ترکیبات مغذی بین بخشهای مختلف و دفع سموم از آن کمک کند؛ علاوهبراین موارد آب در نقش سمزدا هم عمل میکند و با هیدراته نگه داشتن بدن عملکرد سیستم ایمنی آن را بهبود میبخشد. به این شکل بدن میتواند موثرتر از قبل با آثار منفی ناشی از این وضعیت مبارزه کند.
سوپهای گرم
سوپ و آش هم در صورت طبخ با مواد و ترکیبات مفید نظیر قارچ، سویا، ذرت، هویج، سیبزمینی، عدس و نخود میتوانند نقش موثری در حفاظت از بدن ایفا کنند و مانع از ورود گازها و سایر آلایندههای مضر به دستگاه تنفسی شوند.
روغن زیتون
گنجاندن زیتون و سایر فرآوردههای آن نظیر روغن در رژیم غذایی، بدن و کبد را از انواع سموم و رسوبات به ویژه آلودگی هوا پاک میکند، اما اثرات مثبت آن صرفا به این مورد ختم نمیشود و موارد زیر را هم در برمیگیرد:
.تامین سلامت شریانها؛
.کاهش میزان کلسترول خون؛
.کاهش احتمال ابتلا به سرطان و بیماری قلبی؛
.تقویت سیستم گوارش؛
.کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲؛
.حفظ سلامت استخوانها و افزایش میزان جذب کلسیم در بدن؛
شلغم
شلغم از جمله سبزیهای ریشهای است که خواص تغذیهای و سلامتی بیشماری را به همراه دارد و در شرایط آلودگی هوا میتواند به روشهای مختلف به ما کمک کند:
افزایش میزان آنتیاکسیدان: شلغم ترکیبی سرشار از انواع آنتیاکسیدان مانند ویتامین C و ویتامین E است که با آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد حاصل از آلودگی هوا مبارزه میکند.
تقویت سیستم ایمنی بدن: وجود آلودگی هوا به خودی خود میتواند احتمال ابتلا به عفونتها و بیماریهای گوناگون را افزایش دهد. با این حال با مصرف شلغم میتوان سیستم ایمنی بدن را تقویت و تا جای ممکن از بروز این وضعیت جلوگیری کرد.
محافظت از ریهها: مغذی بودن شلغم به معنی این است که مصرف آن میتواند بهبود عملکرد ریهها و کاهش علائم تنفسی مرتبط با آلودگی را به همراه داشته باشد.
منبع غنی فیبر: وجود مقادیر بالایی از فیبر در شلغم توانایی بدن را در هضم و سمزدایی به ویژه در زمانهای آلودگی هوا افزایش خواهد داد.
خاصیت ضدالتهابی: با مصرف شلغم میتوان التهابهای ناشی از آلایندههای محیطی را کاهش داد و به بهبود مشکلات تنفسی ناشی از آن کمک کرد.
تخمه آفتاب گردان
تخمه آفتاب گردان منبعی سرشار از ویتامین E است که میتواند در نقش یک آنتیاکسیدان ظاهر شود و از بدن در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کند. علاوهبراین در شرایط آلودگی هوا مزایای متعددی را برای قلب و عروق و محفاظت از آنها به همراه خواهد داشت.
لبنیات
در این بخش از مقاله در آلودگی هوا چی بخوریم؟ به سراغ ترکیباتی میرویم که بر مبنای بررسیها و مطالعات صورت گرفته قادر هستند اثرات آلودگی هوا را در بدن کاهش دهند. پروتئین موجود در لبنیات بهخصوص شیر، سرب را به حالت محلول در میآورند و مانع از جذب آن توسط بدن میشوند؛ از طرفی دیگر کلسیم و آهن موجود در شیر هم همین نقش را برعهده دارند.
لیمو ترش
همانطور که میدانید لیموترش مقادیر بالایی از ویتامین C را در خود جای داده است که نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب ایفا میکنند. علاوهبراین موارد ویتامین C علائم تنفسی ناشی از آلودگی هوا را هم کاهش خواهد داد.
مواد غذایی حاوی ویتامین
اگر قصد دارید از ابتلا به بیماریهای گوناگون و انواع سرماخوردگی در زمان آلودگی هوا جلوگیری کنید میتوانید مصرف انواع ترکیبات غذایی حاوی ویتامین یا مکملهای آنها را در نظر بگیرید. ویتامینهای گوناگون به ویژه A، C و E سلامت عمومی بدن را بهبود میبخشند و به کاهش اثرات منفی آلودگی هوا هم کمک میکنند.
منابع آنتی اکسیدان
میوهها و سبزیجات گوناگون از جمله منابع اصلی انواع آنتیاکسیدان به شمار میروند و مصرف آنها منجر به کاهش آسیبهای اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا و ممانعت از بروز بیماریهای مزمن میشود.
انواع دمنوش
دمنوشهای گوناگون شامل دمنوش زنجبیل و چای سبز خواص ضد التهابی دارند؛ بنابراین مصرف آنها اثرات مثبت زیادی برای کاهش التهابهای ناشی از آلودگی هوا در پی خواهد داشت. البته قضیه به همین جا ختم نمیشود و مصرف دمنوشهایی مانند بهلیمو و سنبلالطیب هم سطح استرس را کاهش میدهند و تاثیرات منفی آلودگی هوا را به حداقل میزان خود میرساند.
آجیلها
آجیلهای مختلف مانند بادام، گردو و فندق حاوی چربیهای غیر اشباع هستند که برای حفظ سلامت قلب و عروق شما لازم هستند. علاوهبراین مصرف آجیل نیاز بدن به ویتامین E و سلنیوم را هم تامین میکند تا به این شکل سلامت سلولها و سایر اندامهای بدن حفظ شود.
پیاز
پیاز که پای ثابت تمامی غذاهای ایرانی است ترکیبات گوگردی دارد که منجر به کاهش التهاب و بهبود عملکرد سیستم تنفسی میشوند؛ علاوهبراین آنتیاکسیدانهای موجود در آن هم به محافظت در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
از طرفی دیگر در آلودگی هوا سیستم ایمنی بدن در معرض انواع عفونت قرار میگیرد که با استفاده از پیاز میتوان از آن محافظت کرد و حتی مشکلات تنفسی ناشی از آن را تا جای ممکن کاهش داد.
در آلودگی هوا چی نخوریم؟
همانطور که موارد معرفی شده اثرات مثبت متعددی را برای بدن و محافظت از آن در برابر عوامل مضر به همراه دارند، مصرف برخی از مواد غذایی و ترکیبات مشخصی که در ادامه مورد بررسی قرار گرفتهاند، ممکن است ایدهی چندان جالبی نباشد و اثرات منفی بر سلامتی داشته باشد:
دخانیات
مطالعات نشان میدهند که آلودگی هوا میتواند به اندازه کشیدن یک پاکت سیگار در روز به ریهها آسیب بزند و سبب بروز آمفیزم (نابودی و تخریب پارانشیم ریوی و از بین رفتن دیواره کیسههای هوایی) شود. حال وضعیت ریههای خود را تصور کنید زمانی که در شرایط آلودگی هوا انواع دخانیات از قبیل سیگار و قلیان را مصرف میکنید!
با توجه به این مسئله در روزهای سرد سال و زمانهایی که آلودگی به بیشترین میزان خود رسیده است، مصرف انواع دخانیات از قبیل سیگار و قلیان را به حداقل برسانید.
غذاهای سریع (فست فود)
مصرف فست فود و انواع غذاهای فرآوری شده به سبب مقادیر بالای چربیهای ترانس اشباع میزان التهاب در بدن را افزایش میدهد و خطر بروز مشکلات قلبی و عروقی به واسطهی آلودگی هوا را بیشتر میکند. علاوهبراین غذاهای ذکر شده مقادیر بالایی نمک و شکر دارند که میتوانند خطر بروز بیماریهای مزمن و التهاب را افزایش دهند.
غذاهای چرب
جدا از فستفودها مصرف هرگونه غذایی که مقادیر بالایی چربی اشباع و ترانس دارد، سطح التهاب را در بدن افزایش خواهد داد؛ پس ب بهتر است در صورت امکان از مصرف آنها در آلودگی هوا پرهیز کنید.
سخن پایانی
با مطالعهی این مطلب به پاسخ کاملی در مورد پرسش «در آلودگی هوا چه بخوریم؟» دست پیدا میکنید. علاوهبراین مسئله لازم است ترکیبات مصرفی خود را به دقت مدنظر داشته باشید و تا جایی که امکان دارد استعمال دخانیات و مصرف فستفود و کلیهی غذاهای چرب را کنار بگذارید.