قرص روجا و هر آنچه باید درباره آن بدانید.

منبع خبر / سلامت / 6 روز پیش

قرص روجا و هر آنچه باید درباره آن بدانید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید قرص ضد بارداری روجا یک نوع داروی هورمونی است که برای پیشگیری از بارداری ناخواسته استفاده می‌شود. این قرص معمولاً حاوی ترکیبات استروژن و پروژستین است که چرخه قاعدگی را تنظیم کرده و تخمک‌گذاری را متوقف می‌کند. همچنین، می‌تواند در کاهش علائم قاعدگی و مشکلات هورمونی کمک کند، اما مصرف آن باید تحت نظر پزشک باشد.

قرص روجا این روزها به عنوان یکی از محبوب‌ترین داروهای هورمونی ترکیبی که بیشتر هم برای پیشگیری از بارداری استفاده می‌شود شهرت پیدا کرده است. این دارو هر دو هورمون استروژن و پروژسترون را دارد که با تقلید از عملکرد طبیعی این هورمون‌ها در بدن می‌تواند از تخمک‌گذاری جلوگیری ‌کند و در نتیجه آن هم مانع بارداری می‌شود. در کنار این موارد، روجا در تنظیم چرخه قاعدگی، بهبود و درمان بعضی از مشکلات پوستی و بعضی از اختلالات هورمونی موثر است. اما اگر به تازگی شروع به مصرف این دارو کرده‌اید و نگران بروز عوارض جانبی هستید بهتر است با یک متخصص زنان و یا مشاوره داوریی در این باره مشورت کنید. شما می‌توانید از سامانه دکترتو برای نوبت دهی حضوری و خدمات آنلاین کمک بگیرید.

قرص روجا چیست؟

قرص روجا یک داروی خوراکی حاوی دو هورمون استروژن (اتینیل استرادیول) و پروژسترون (دروسپیرنون) است. ویژگی برجسته این قرص، نوع پروژسترون به کار رفته در آن یعنی دروسپیرنون است که علاوه بر خاصیت ضد بارداری، خاصیت ضد آندروژنی هم دارد و به کاهش ترشح هورمون‌های مردانه در بدن کمک می‌کند و در نتیجه می‌تواند در بهبود آکنه و کاهش موهای زائد هم موثر باشد.

این دارو علاوه بر تمامی این موارد در مهار تخمک‌گذاری، تغییرات مخاط دهانه رحمی که دشواری ورود اسپرم به رحم را افزایش‌ می‌دهد و همین‌طور آندومتر که احتمال لانه‌گزینی را کاهش می‌دهد، بسیار موثر است.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص روجا چیست؟قرص روجا یک داروی ضدبارداری هورمونی ترکیبی است که برای جلوگیری از بارداری و درمان برخی مشکلات هورمونی زنان مانند آکنه، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال دیسفریک پیش از قاعدگی (PMDD) استفاده می‌شود. این دارو با تقلید از چرخه طبیعی هورمونی زنان عمل کرده و از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کند.
نام عمومی دارودروسپیرنون (Drospirenone): یک نوع پروژستین است که علاوه بر جلوگیری از بارداری، خاصیت ضد آندروژنی (ضد هورمون‌های مردانه) نیز دارد.
اتینیل استرادیول (Ethinylestradiol): یک نوع استروژن است که در ترکیب با پروژستین برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌شود.
نام تجاریروجا (Roja)
نوع داروداروی ضدبارداری هورمونی ترکیبی (Combined Hormonal Contraceptive)
فرمول شیمیاییدروسپیرنون: C24H30O4
اتینیل استرادیول: C20H24O2
دسته بندی بارداریرده X: مصرف این دارو در دوران بارداری به شدت ممنوع است و می‌تواند باعث ایجاد ناهنجاری‌های جنینی شود.
نیمه عمرنیمه عمر دروسپیرنون حدود ۴۹ ساعت و نیمه عمر اتینیل استرادیول حدود ۲۴ ساعت است.
دفع دارودروسپیرنون و اتینیل استرادیول عمدتاً از طریق کبد متابولیزه شده و از طریق مدفوع و ادرار دفع می‌شوند.
مکانیسم اثردروسپیرنون: با مهار گیرنده‌های آلدوسترون، باعث کاهش احتباس آب و سدیم در بدن می‌شود و به همین دلیل می‌تواند در کاهش وزن و بهبود آکنه موثر باشد. همچنین با کاهش سطح هورمون‌های مردانه، به بهبود آکنه کمک می‌کند.
اتینیل استرادیول: با مهار تخمک‌گذاری و غلیظ کردن مخاط دهانه رحم، از بارداری جلوگیری می‌کند.
بهترین شرایط نگهداریقرص روجا را در دمای اتاق، دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت نگهداری کنید.
نحوه مصرفطبق دستور پزشک یا بروشور دارو مصرف شود. معمولاً یک قرص در روز در یک ساعت مشخص مصرف می‌شود.
بسته‌بندی قرص روجا معمولاً حاوی ۲۸ قرص است که ۲۴ عدد از آن‌ها حاوی هورمون و ۴ عدد باقی‌مانده دارونما هستند.
اشکال داروییقرص
داروهای هم گروهسایر قرص‌های ضدبارداری هورمونی ترکیبی مانند یاسمین، لیندیا، مرسیلون و …
اطلاعات شناسنامه‌ای داروی روجا

نحوه مصرف قرص روجا

معمولا پزشکان مصرف این قرص را به صورت روزانه و در یک ساعت مشخصی تجویز می‌کنند. با این حال با توجه به اینکه هدف از مصرف این قرص دقیقا چیست و پزشک، آن را برای چه منظوری تجویز کرده ممکن است که نحوه مصرف آن متفاوت باشد. بنابراین بهتر است که به هیچ عنوان به صورت سرخود این قرص را مصرف نکنید.

نمی‌دونی برای پیشگیری از بارداری چطور روجا مصرف کنی؟

از متخصص کمک بگیر.

قرص روجا و هر آنچه باید درباره آن بدانید.

موارد مصرف قرص روجا

قرص روجا یکی از داروهای ترکیبی هورمونی است که به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری بسیار موثر شناخته می‌شود. اما کاربردهای این دارو فراتر از پیشگیری از بارداری است و می‌تواند در درمان برخی از مشکلات زنان نیز موثر باشد. این دارو در طیف وسیعی از بیماری‌ها و مشکلاتی که به نوعی به هورمون مربوط می‌شوند قابل استفاده است:

  1. جلوگیری از بارداری: این اصلی‌ترین کاربرد قرص روجا است. کارکرد این دارو به گونه‌ای است که با تنظیم هورمون‌های زنانه، از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کند و مانع از رسیدن اسپرم به تخمک می‌شود.
  2. تنظیم قاعدگی: روجا می‌تواند به کاهش شدت خونریزی قاعدگی، کاهش دردهای پریودی و همین‌طور تنظیم چرخه قاعدگی کمک کند و از این رو هم جزء موثرترین داروهای مربوط به قاعدگی است.
  3. درمان اندومتریوز: پیش از هر چیز باید بدانید که بیماری آندومتریوز می‌تواند خود را با رشد بافت آندومتر در خارج از رحم نشان دهد و قرص روجا در همین شرایط باعث کاهش درد و علائم این بیماری می‌شود.
  4. کاهش خطر سرطان تخمدان: نتیجه بسیاری از تحقیقاتی که در سال‌های اخیر انجام شده نشان می‌دهد که مصرف طولانی‌مدت قرص‌های ضدبارداری، خط ابتلا به سرطان تخمدان را در خانم‌ها کاهش می‌دهد و در نتیجه قرص روجا هم از این ماجرا مستثنی نیست.
  5. درمان آکنه و جوش: این قرص تولید چربی پوست را کاهش می‌دهد، از التهاب غدد چربی جلوگیری می‌کند و در نتیجه این پروسه هم باعث درمان علائم آکنه می‌شود.
  6. کاهش موهای زائد: این قرص باعث کاهش رشد موهای زائد در بدن بسیاری از خانم‌ها هم می‌شود.
  7. درمان سندرم پیش از قاعدگی: مصرف این قرص در کاهش بسیاری از علائمی مثل حساسیت سینه‌ها، نفخ، تحریک‌پذیری و افسردگی هم موثر است و در نتیجه دوران PMS را برای خانم‌ها قابل‌تحمل‌تر می‌کند.

متن انگلیسی:
۲۴ tablets, each containing 3 mg drospirenone and 0.02 mg ethinyl estradiol + 4 Placebo tablets
ترجمه متن:
هر بسته قرص روجا شامل ۲۴ قرص حاوی ۳ میلی‌گرم دروسپیرنون و ۰.۰۲ میلی گرم اتینیل استرادیول و ۴ قرص دارونما است.

en.aburaihan

۱. قرص روجا برای پوست

همان‌طور که پیش از این هم اشاره کردیم دروسپیرنون موجود در قرص روجا که در واقع نوعی پروژسترون است در طی پروسه‌ای موجب کاهش ترشح چربی پوست و همین‌طور جلوگیری از التهاب پوست و در نهایت باعث بهبود آکنه و بیماری‌های پوستی دیگر مثل روزاسه می‌شود. روزاسه در واقع یک بیماری پوستی مزمن است که موجب بروز قرمزی و التهاب و مشخص شدن عروق خونی می‌شود.

۲. قرص روجا برای تنبلی تخمدان

از آنجایی که یکی از مهم‌ترین تاثیرات این قرص، تنظیم هورمون‌های زنانه است، مصرف آن می‌تواند پروسه تخمک‌گذاری را منظم‌تر کند و در نتیجه به عنوان داروی تنبلی تخمدان هم موثر باشد. با این حال این موضوع نیازمند مشورت و تجویز پزشک دارد.

۳. قرص روجا برای کیست تخمدان

گاهی پزشکان متخصص با توجه به نیاز بیمار و صلاح‌دید خود، برای درمان کیست‌های تخمدان خوش‌خیم از این دارو استفاده و آن را تجویز می‌کنند. در برخی موارد، قرص روجا برای درمان کیست‌های تخمدان خوش‌خیم تجویز می‌شود.

قرص روجا و هر آنچه باید درباره آن بدانید.

علائم کیست تخمدان داری و می‌خوای قرص روجا مصرف کنی؟ از متخصص کمک بگیر.

۴. قرص روجا لاغر میکنه؟

یکی از ابهاماتی که در رابطه با مصرف این قرص وجود دارد این است که آیا مصرف این قرص مستقیما باعث لاغری می‌شود یا نه. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بعضی از قرص‌های ضدبارداری در برخی از شرایط، آب موجود در بدن افراد را نگه می‌دارند و در نتیجه با احتباس این آب، باعث افزایش وزن در بدن افراد می‌شوند. این در حالی است که قرص روجا چنین فرآیندی ندارد و به دلیل خاصیت ضد احتباس آبی که دارد، از افزایش وزن در چنین روندی جلوگیری می‌کند.

۵. قرص جلوگیری روجا

از مهم‌ترین کاربردهای این قرص که شاید حتی بتوان آن را اصلی‌ترین تاثیر دانست، جلوگیری از بارداری است و به دلیل مزایای بسیار زیادی که این قرص دارد، از محبوبیت بالایی هم برخوردار است.

متن انگلیسی:
Treat symptoms of premenstrual dysphoric disorder (PMDD) for women who choose to use an oral contraceptive for contraception
ترجمه متن:
در زنانی که استفاده از قرص ضد بارداری خوراکی را به عنوان روش پیشگیری از بارداری انتخاب می‌کنند علائم PMDD یا همان اختلال نارسایی پیش از قاعدگی درمان می‌شود.

en.aburaihan

دوز مصرفی قرص روجا

دور مصرفی این دارو کامل بستگی به شرایط جسمی بیمار، نوع بیماری و البته تشخیص پزشک متخصص دارد. با این حال می‌توانیم بگوییم که معمولا دوز شروع مصرف این دارو بین ۱ تا ۲ قرص در طی روز است که طبیعتا بسته به نیاز بیمار قابل تغییر و تنظیم است.

نکته بسیار مهم در مصرف این دارو آن است که دقیقا مطابق با تجویز پزشک انجام بگیرد و فرد به هیچ عنوان به صورت سرخود و بدون هماهنگی با پزشک، دوز مصرفی خود را تغییر ندهد.

قرص روجا برای چه مواردی است؟قرص روجا یک داروی خوراکی حاوی دو هورمون استروژن (اتینیل استرادیول) و پروژسترون (دروسپیرنون) است.

عوارض قرص روجا (عوارض قرص جلوگیری روجا)

قرص روجا مانند هر داروی هورمونی دیگری، ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد. این عوارض معمولاً خفیف هستند و با گذشت زمان از بین می‌روند. اما در برخی موارد، ممکن است عوارض جدی‌تری نیز رخ دهد. برخی عوارض آن شامل:

  • حالت تهوع و استفراغ: امکان آن وجود دارد که فرد به ویژه در اوایل مصرف این دارو دچار حالت تهوع و استفراغ شود.
  • بی‌خوابی یا خواب‌آلودگی: ایجاد اختلال در خواب هم در بسیاری از شرایط بعد از مصرف این دارو دیده شده است. این یعنی، هم ممکن است که فرد دچار بی‌خوابی شود و هم خواب‌آلودگی زیادی را تجربه کند.
  • اضطراب و استرس: ممکن است که فرد به ویژه در اوایل طول درمان و مصرف این دارو در برابر احساسات خود تحریک‌پذیری زیادی پیدا کند و مدام اضطراب و استرس داشته باشد.
  • افزایش یا کاهش اشتها: بروز تغییراتی در الگوی اشتهایی فرد هم در زمان مصرف این دارو دیده شده است. این یعنی فرد هم می‌تواند بی‌اشتها یا کم‌اشتها شود و هم می‌تواند دچار افزایش اشتها و گاهی پرخوری شود.
  • اختلال در عملکرد جنسی: احتمال بروز این مسئله به مراتب کمتر از سایر موارد است، اما گاهی ممکن است که بعد از مصرف این دارو فرد دچار مشکلاتی در عملکرد جنسی خود شود، چیزهایی همچون کاهش میل جنسی و یا ناتوانی در رسیدن به ارگاسم.
  • بروز سردرد: گاهی برخی از افراد بعد از مصرف این دارو دچار سردرد می‌شوند.
  • مشکلات گوارشی: ممکن است که قرص روجا عوارضی همچون یبوست، اسهال و یا سایر مشکلات گوارشی را برایتان به دنبال داشته باشد.

توجه داشته باشید که توقف ناگهانی و بدون هماهنگی و مشورت با پزشک متخصص هم می‌تواند عوارض متفاوتی برایتان داشته باشد. بنابراین به هیچ عنوان سرخود و به صورت ناگهانی این دارو را ترک نکنید.

موارد احتیاط و منع مصرف قرص روجا

قرص روجا یک داروی موثر برای پیشگیری از بارداری و درمان برخی مشکلات زنانه است. با این حال، مانند هر داروی دیگری، مصرف آن با برخی محدودیت‌ها و احتیاط‌ها همراه است. از موارد احتیاط و منع مصرف قرص روجا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سابقه بیماری صرع: اگر فرد تا به حال به بیماری صرع مبتلا شده باشد باید مصرف این قرص را صرفا تحت نظر پزشک و آن هم با احتیاط انجام دهد، چراکه این دارو می‌تواند باعث بروز تشنج در فرد شود.
  • سابقه بیماری‌های کلیوی و کبدی: افرادی که دچار مشکلات کبدی و کلیوی هستند باید در مصرف این دارو حساسیت به خرج دهند چون امکان آن وجود دارد که در متابولیسم و دفع دارویشان تاثیرگذار باشد.
  • سابقه ابتلا به بیماری قلبی: اگر بیماری قلبی دارید یا قبلا سابقه آن را داشتید حتما باید مصرف این قرص را زیر نظر پزشک متخصص انجام دهید تا عوارض قلبی این بیماری گریبان‌گیرتان نشود.
  • مصرف الکل و مواد مخدر: مصرف همزمان قرص روجا با مواد مخدر و الکل، عوارض بسیار زیادی را برای فرد به دنبال دارد که کمترین آن بروز اختلالات افسردگی است.
  • محدوده سنی کم: اگر در سنین نوجوانی و یا اوایل جوانی هستید باید در مصرف این دارو با احتیاط بسیار زیادی پیش بروید.

در برخی از شرایط و منابع هم گفته شده که کسانی که سابقه بیماری‌هایی همچون لخته شدن خون، سرطان پستان، خونریزی رحمی، سکته مغزی و بیماری‌های خونی دارند هم حتما حتما مصرف این دارو را صرفا با تایید پزشک معالج و متخصص شروع کنند، چراکه ممکن است عوارض شدیدی گریبان‌گیرشان شود.

عوارض قرص روجا چیست؟ممکن است که قرص روجا عوارضی همچون یبوست، اسهال و یا سایر مشکلات گوارشی را برایتان به دنبال داشته باشد.

قرص روجا در بارداری

مصرف این قرص در دوران بارداری بسیار خطرناک است و می‌تواند در ابعاد بسیار گسترده‌ای، هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک باشد. برخی از این موارد عبارتند از:

  • احتمال آسیب جدی به جنین و مرده‌زایی: مصرف این دارو در دوران بارداری در بسیاری از موارد موجب بروز سقط جنین شده است.
  • احتمال بروز ناهنجاری‌ برای جنین: هورمون‌هایی که در قرص روجا وجود دارند، رشد طبیعی جنین را تحت تاثیر قرار می‌دهد و احتمال بروز ناهنجاری‌های مادرزادی را به مراتب افزایش می‌دهد.
  • احتمال بروز اختلال رشدی برای جنین: این قرص می‌تواند در رشد اندام‌ها و سیستم‌های مختلف بدن جنین تاثیر منفی بگذارد و مشکلات رشدی بسیاری را برایش فراهم کند.
  • احتمال بروز عوارض برای مادر: مصرف قرص روجا در دوران بارداری احتمال لخته شدن خون، افزایش فشار خون و همین‌طور بروز مشکلات کبدی را برای مادر بسیار افزایش می‌دهد.

قرص روجا در شیردهی

مصرف قرص روجا حتی در دوران شیردهی هم اصلا توصیه نمی‌شود. در ادامه دلایل آن را مطرح می‌کنیم:

  • بروز تداخل با شیر مادر: هورمون‌هایی که در قرص روجا وجود دارند وارد شیر مادر می‌شوند و به همین شکل هم تاثیر مستقیمی بر روی سلامت نوزاد خواهند داشت که کمترین آنها، تغییر در ترکیب شیر مادر، کاهش میزان تولید شیر و همین‌طور عوارض جسمی و هورمونی برای نوزاد هستند.
  • خطرات احتمالی برای نوزاد: بررسی‌ها نشان می‌دهند که مصرف بسیاری از قرص‌های ضدبارداری هورمونی مثل قرص روجا در دوران شیردهی می‌تواند خطر ابتلای نوزاد به زردی و یا مشکلات گوارشی را افزایش دهد. در کنار آن هم کاهش وزن نیز ممکن است که دامن‌گیر نوزاد شود.

اختلالات دارویی قرص روجا

قرص روجا ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. بنابراین، قبل از مصرف هر داروی جدید، حتماً پزشک خود را مطلع کنید. برخی از تداخلات دارویی قرص روجا شامل این موارد می‌شوند:

  • داروهای کبدی: مصرف بعضی از داروهای کبدی همزمان با قرص روجا می‌تواند متابولیسم پاراستامول را تحت تاثیر دهد و باعث بروز مسمومیت در فرد شود. پاراستامول در واقع آن دسته از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی هستند که برای تسکین درد به کار می‌آیند.
  • مصرف الکل: مصرف همزمان الکل با این دارو آسیب‌های کبدی شدیدی را برای فرد به دنبال دارد.
  • داروهای مسکن و آرام‌بخش: مصرف همزمان قرص روجا با داروهای مسکن و آرام‌بخش نیز باعث بروز اختلالات دارویی خواهد شد.
موارد اختلالات دارویی قرص روجا چیست؟قرص روجا ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد.

اطلاعات دارویی قرص روجا

در جدول زیر می‌توانید اطلاعات دارویی قرص روجا شامل اسامی رایج دارو، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن را مشاهده کنید.

اسامی داروعوارض جانبیتداخلات دارویی
قرص روجاحالت تهوع و استفراغداروهای کبدی
دروسپیرنون+اتینیل استرادیولبی‌خوابی یا خواب‌آلودگیداروهای آرام‌بخش
افزایش اضطراب و استرسمسکن‌ها
افزایش یا کاهش اشتها
بروز مشکلات گوارشی
سردرد
اختلالات جنسی
اطلاعات دارویی قرص روجا

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

قرص روجا به عنوان یک داروی ضد بارداری و البته سایر مشکلات و بیمار‌ی‌های هورمونی می‌تواند انتخاب برای افرادی باشد که تمایل به جلوگیری از بارداری دارند، می‌خواهند جوش‌های صورتشان خوب شود، قاعدگی منظمی پیدا کننده و غیره. از آنجایی که مصرف این دارو حساسیت‌ها و خطرهای مربوط به خودش را دارد به هیچ عنوان نباید به صورت سرخود آن را مصرف کرد و حتما باید زیر نظر و با مشورت یک متخصص زنان و زایمان شروع به مصرف این دارو نمود. شما می‌توانید با مشاوره آنلاین دکتر زنان و یا مشاوره دارویی از متخصصین دکترتو، نیاز استفاده از این قرص را بسنجید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

مرد جوان پسر مورد علاقه مادرزنش را به قتل رساند!