دریافت مجوز برای فروش اینترنتی طلا الزامی است / پلتفرم‌ها باید فقط به اندازه موجودی واقعی‌شان طلا بفروشند


دریافت مجوز برای فروش اینترنتی طلا الزامی است / پلتفرم‌ها باید فقط به اندازه موجودی واقعی‌شان طلا بفروشند

خالی فروشی یکی از بیشترین تخلفات پلتفرم‌های فروش اینترنتی طلاست؛ به این معنی که گردانندگان پلتفرم مربوطه پول را از مشتری دریافت می‌کنند ولی طلا یا مجوزهای قانونی برای فعالیت را در اختیار ندارند و مشتری در صورت متضرر شدن نمی‌داند به چه سازمان یا نهادی مراجعه کند. بروز تخلف و افزایش شکایات مردمی از فروش طلا در بستر اینترنت و اپلیکیشن‌های فروش طلا در فضای وب، منجر به ساماندهی این حوزه و تشکیل ستاد اقدام مشترک از سوی نهادهای دولتی مرتبط شد. سهراب اشرفی، فعال اقتصادی و کارشناس بازار طلا، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز تحولات حوزه فروش اینترنتی طلا و اقدامات صورت‌گرفته درباره این کسب‌وکار نسبتاً نوپا را بررسی کرده است.

به گزارش تجارت نیوز،

از زمانی که تقاضای مردم برای تبدیل دارایی ریالی به سایر دارایی‌های ارزشمند نظیر طلا و سکه افزایش یافت، در بستر اینترنت نیز راه‌های متنوعی برای سرمایه‌گذاری در طلا تبلیغ شد.

یکی از این روش‌ها سرمایه‌گذاری از طریق اپلیکیشن‌هایی است که امکان خرید اینترنتی طلا را فراهم می‌آورند. در این روش، معامله‌گر طلا با مراجعه به این بسترهای اینترنتی در هر مکانی که باشد، می‌تواند طلا بخرد و بفروشد.

اما این کسب‌وکار نسبتا نوپا با چالش‌ها و سوءاستفاده‌هایی همراه شد و اعتراضاتی از سوی مشتریان را به دنبال داشت که نهایتاً به ورود قانونی دادستانی و توقف فعالیت برخی از این پلتفرم‌ها انجامید.

در همین زمینه، سهراب اشرفی کارشناس و فعال بازار طلا و جواهر در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز چالش‌های پیش روی مشتریان و صاحبان پلتفرم‌های اینترنتی طلا را بررسی کرده است که در ادامه می‌خوانید.

کمیته اقدام مشترک برای فروش اینترنتی طلا تشکیل شد

*طی هفته‌های اخیر اخبار مربوط به پلتفرم‌های خرید و فروش طلا در مرکز توجه قرار گرفته است. ماجرا از چه قرار بوده و روند ساماندهی اپلیکیشن‌ها چگونه در جریان است؟

در ماه‌های اخیر رشد قارچ‌گونه اپلیکیشن‌های فروش اینترنتی طلا باعث بالا رفتن تعداد شکایات از صاحبان متخلف این اپلیکیشن‌ها شد. در همین راستا با مرکزیت وزارت صمت، کمیته اقدام مشترکی برای نظارت بر عملکرد فعالیت‌ فروش اینترنتی طلا تشکیل شد.

*اعضای این کمیته چه کسانی هستند؟

اعضای این کمیته متشکل از نهاد‌های مرتبط با این حوزه هستند. از جمله پلیس اقتصادی، پلیس فتا، پلیس اماکن، اتاق اصناف ایران، سازمان توسعه تجارت الکترونیکی، اتحادیه مربوطه و نمایندگانی از بانک مرکزی و دادستانی کل کشور که کمیته اقدام مشترک را تشکیل می‌دهند.

اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی متولی صدور پروانه کسب برای فروشگاه‌های اینترنتی است

*آیا کمیته اقدام مشترک قصد دارد اپلیکیشن‌های فروش طلا در فضای مجازی را ساماندهی کند؟

بله، ما آیین‌نامه‌ای تحت عنوان مقررات سامانه فروش طلای آب‌شده و مصنوعات طلا و جواهر داریم که در سال ۱۳۹۹ ابلاغ شد. از آن زمان اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی که متولی صدور پروانه کسب برای این فروشگاه‌های اینترنتی است مقررات صادر می‌کند.

400 پروانه کسب برای اپلیکیشن‌های فروش طلا صادرشده اما فقط 100 اپلیکیشن فعال است

*تاکنون چند پروانه کسب برای فعالیت اپلیکیشن‌های فروش اینترنتی طلا صادر شده است؟

حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ پروانه کسب تا به حال صادر شده، اما از بین آنها ۱۰۰ اپلیکیشن فعال هستند و نزدیک به ۳۰ اپلیکیشن اختصاصاً در این حوزه فعال‌اند و کارشان در این کمیته اقدام مشترک رصد می‌شود.

پلتفرم‌ها باید به اندازه موجودی واقعی‌شان طلا بفروشند

*کمیته اقدام مشترک تاکنون چه مقرراتی برای فعالیت اپلیکیشن‌های فروش اینترنتی طلا وضع کرده است؟

طبق نظارتی که کمیته اقدام مشترک انجام می‌دهد و چندین جلسه که با حضور فعالان این حوزه برگزار شده، اولاً آیین‌نامه‌ای ارائه شد که فعالان این کسب‌وکار باید دقیقاً رعایت کنند. از بابت اینکه طلایی که می‌خواهید بفروشید باید موجود باشد. این طلا باید نزد یکی از بانک‌ها به صورت سپرده گذاشته شود و گواهی سپرده دریافت کنید. بنابراین پلتفرم‌ها باید به اندازه‌ موجودی واقعی‌شان طلا بفروشند.

همچنین در سامانه‌های پلتفرم آنلاین، طلایی که فروش رفته و رسوب طلایی که خریدار دریافت نکرده است بررسی و چک می‌شود و باید کسب‌وکار مربوطه به همان اندازه طلا در بانک ذخیره داشته باشد.

دریافت مجوز برای فروش اینترنتی طلا الزامی است

*آیا داشتن مجوز برای فعالیت این اپلیکیشن‌ها الزامی است؟

بله این فعالیت‌ها هرچند در بستر وب انجام می‌شود، اما باید حتماً پروانه کسب از اتحادیه کسب‌وکار مجازی داشته باشند و موارد امنیتی مورد نظر پلیس فتا را در سامانه‌شان رعایت کنند.

رئیس مرکز توسعه تجارت نیز اعلام کرده تا دو هفته آینده اسامی را که مجاز برای فروش طلای آب‌شده در بستر اینترنت هستند اعلام می‌کند تا مردم با خیال راحت خرید کنند.

درگاه پرداخت اینترنتی فروشگاه‌های متخلف از سوی بانک مرکزی غیرفعال می‌شود

*بانک مرکزی چه اقدامی برای افزایش ضریب اطمینان مشتریان انجام داده است؟

بانک مرکزی تمام کسانی را که فروش آنلاین دارند و از درگاه پرداخت اینترنتی استفاده می‌کنند ملزم کرده پروانه کسب آنلاین خود را به شرکت‌های پرداخت ارائه دهند. در صورت ارائه ندادن، درگاه پرداخت اینترنتی برای فروشگاه‌های مربوطه بلافاصله غیرفعال می‌شود.

مسیر دریافت مجوز برای ایجاد پلتفرم فروش طلا چگونه است؟

ابتدا باید مجوز اتحادیه کسب‌وکار مجازی دریافت شود. سپس باید برای دریافت نماد از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اقدام کنند. این نماد دائماً به صورت دوره‌ای چک و بررسی و تخلفات اعلام می‌شود. اگر تخلفی صورت گیرد این نماد تعلیق می‌شود. در صورت تعلیق، درگاه پرداخت هم غیرفعال خواهد شد.

گزارش‌های بیشتر را در صفحه طلا و ارز بخوانید.

به اشتراک گذاری

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

کمبود پزشک نداریم/ مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی 1404 به پایان می‌رسد