ثبات نسبی در بازار فیزیکی پتروشیمی‏‏‌ها


ثبات نسبی در بازار فیزیکی پتروشیمی‏‏‌ها

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‏‏‌های نفتی در هفته سوم معاملاتی آذرماه نشان می‌دهد که حجم عرضه محصولات شیمیایی افزایش ۵.۵درصدی داشته است ،این در حالی است که معاملات این نوع محصول تحت‌تاثیر افزایش قیمت پایه در بازه مورد بررسی کاهش یافته است. به طور کلی رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی در آرامش نسبی به سر می‏‏‌برد و به علت تعطیلی شرکت ملی پتروشیمی در روز یکشنبه ۲۵ آذر ماه قیمت‌های پایه جدید اعلام نشد و قیمت‌های هفته گذشته، معتبر و مبنای معاملات محصولات پتروشیمی در هفته جاری هستند.

ثبات نسبی در بازار فیزیکی پتروشیمی‏‏‌ها

7 copy

شاخص برنت در آخرین روز معاملاتی هفته میلادی با 1.5‌درصد افزایش به کانال 74 دلار به ازای هر بشکه رسید که بالاترین قیمت از 22 نوامبر سال‌جاری تاکنون بود که 5‌درصد افزایش قیمت هفتگی را نیز به ثبت رساند. این رشد قیمت را می‌‌‌توان به کاهش عرضه جهانی و افزایش تقاضای سوخت نسبت داد. این افزایش با انتظارات تحریم‌‌‌های روسیه، پیش‌بینی کاهش نرخ بهره در ایالات‌متحده و اروپا و اقدامات حمایتی از سوی اقتصاد چین تقویت شد. اتحادیه اروپا تحریم‌‌‌های جدیدی را علیه ناوگان نفتکش‌های روسیه اعمال کرد، در حالی که ایالات‌متحده در حال بررسی اقدامات مشابه است. در چین، واردات نفت خام شاهد افزایش سالانه در ماه نوامبر بود که آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) را بر آن داشت تا چشم‌‌‌انداز تقاضای جهانی نفت خود را افزایش دهد.

با وجود ضعیف‌‌‌تر شدن تقاضای اعتبار در چین که به وام‌‌‌های بانکی ناامیدکننده منجر شد، آژانس بین‌المللی انرژی مازاد عرضه نفت را برای سال 2025 پیش‌بینی می‌کند، چراکه تولیدکنندگان غیراوپک‌پلاس،ازجمله ایالات‌متحده، آرژانتین و برزیل، عرضه را افزایش می‌دهند.

در همین حال، انتظار می‌رود فدرال‌رزرو ایالات‌متحده نرخ بهره را کاهش دهد و کاهش بیشتری تا سال 2025 پیش‌بینی می‌شود. این در حالی است که بازار داخلی محصولات پتروشیمی و پالایشی تحت‌تاثیر افزایش نرخ دلار حواله در بازار مبادله به صورت پیوسته در حال افزایش قیمت است و بازار داخلی بدون توجه به بازار جهانی روند صعودی را در پیش گرفته است.

معاملات محصولات پتروشیمی با قیمت پایه هفته گذشته

قیمت پایه محصولات پتروشیمی از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال‌جاری مسیر صعودی را طی می‌کند و در حالی که به علت تعطیلی شرکت ملی پتروشیمی در روز یکشنبه 25آذر، قیمت‌های پایه اعلام نشد، قیمت‌های هفته قبل، در هفته جاری نیز معتبر و مبنای معاملات محصولات پتروشیمی در هفته جاری هستند.

از این رو قیمت‌های پایه با نرخ دلار مبادله‌‌‌ای 52‌هزار و 878تومان تعیین شده و از این رو موجب افزایش یکپارچه قیمت پایه محصولات پتروشیمی شدند. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمت‌های جهانی در کانال نزولی قرار دارند و از طرفی قیمت نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌‌‌ای به مسیر رشد تدریجی خود ادامه می‌دهد و موجب افزایش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی این محصولات بدون تغییر باقی مانده‌‌‌اند یا در کانال کاهشی قرار دارند.

بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری نشان می‌دهد که همه محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین اکریلونیتریل بوتادین استایرن0150 با 6.2‌درصد رشد معادل5‌هزار تومان به قیمت 85‌هزار و 631 تومان رسید. همچنین پلی‌‌‌اتیلن ترفتالات بطری BG821 طی هفته جاری با 4.9‌درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. همه گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌‌‌ای اتفاق افتاده است.

در گروه کالایی شیمیایی‌‌‌ها نیز 85‌درصد از گروه‌‌‌ها با افزایش قیمت همراه بودند و بنزن با 4.1‌درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و قیمت پایه این محصول 42‌هزار و 739 تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد و منواتیلن گلایکول نیز با 3.5‌درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشی‌‌‌های گروه شیمیایی‌‌‌ها قرار گرفت.

دواتیل هگزانول با 0.5‌درصد کاهش در قعر جدول شیمیایی‌‌‌ها قرار دارد. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت‌تاثیر تغییرات 110 تومانی نرخ دلار مبادله‌‌‌ای رقم خورده و این در حالی است که قیمت‌های پایه در بازار جهانی تحت‌تاثیر وضعیت نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفته‌‌‌اند.

بازار فیزیکی محصولات پتروشیمی در آرامش نسبی

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی در بازه زمانی 17 تا 21 آذرماه نشان می‌دهد این بازار میزبان 114‌هزار و 497 تن انواع محصول پلیمری بود که با تقاضای 166‌هزار و 745تنی‌مواجه شد و در نهایت 102‌هزار و 563 تن از محصولات پلیمری به فروش رسید.

مقایسه دو هفته متوالی رینگ فیزیکی بورس‌کالا نشان می‌دهد حجم عرضه و معاملات محصولات پلیمری به‌ترتیب 2.6‌درصد کاهش و 0.8‌درصد افزایش یافته است و این در حالی است که میانگین قیمت پایه این نوع محصولات طی هفته معاملاتی سوم آذرماه کاهشی بوده است.

بررسی بازار فیزیکی محصولات شیمیایی نیز نشان می‌دهد 66‌هزار و 389 تن از این نوع محصول در تالار پتروشیمی عرضه شد که با استقبال 49‌هزار و 233تنی مواجه شد و در پایان معاملات 37‌هزار و 446تن از محصولات شیمیایی به فروش رسید.

مقایسه معاملات محصولات شیمیایی طی بازه 17 تا 21 آذر ماه با آمار هفته پیش از آن هم نشان می‌دهد که حجم عرضه و معاملات محصولات شیمیایی به ترتیب 5.5‌درصد افزایش داشته و 7.3‌درصد کاهش را به ثبت رسانده است. این در حالی است که میانگین قیمت پایه این نوع محصولات روند افزایشی را در پیش گرفته بود.


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

ابهام در سلامت محصولات کشاورزی ایران/ ماجرای عودت فلفل دلمه‌ای از روسیه چیست؟