بررسی حداقل و حداکثر پوشش مالی بیمه شخص ثالث
همه شرکتهای بیمه موظف هستند که حداقل پوشش مالی را مطابق با قوانین بیمهای کشور ارائه دهند. این مبلغ در سال 1403 معادل 40 میلیون تومان است؛ اما بیمهگذار میتواند با توجه به نیاز خود و هزینههای احتمالی تصادف، سقف پوشش مالی بیمه شخص ثالث را افزایش دهد.
بیمه شخص ثالث یکی از مهمترین و ضروریترین بیمهها برای رانندگان بهشمار میآید که بهطور خاص برای جبران خسارتهای واردشده به شخص ثالث در تصادف طراحی شده است. پوششهای مختلف این بیمه شامل خسارتهای جانی و مالی هستند که در هر تصادف ممکن است نیاز به پرداخت آنها باشد. اگر نمیدانید که سقف پوشش بیمه در تصادفات چقدر است، با ما همراه باشید تا شما را با قوانین سقف پوشش بیمه در تصادفات و قانون جدید افت قیمت خودرو آشنا کنیم.
به منظور بررسی سقف پوشش بیمه در تصادفات باید بگوییم که خسارت بیمه شخص ثالث در دو بخش اصلی خسارت جانی و خسارت مالی به زیاندیدهها پرداخت میشود. این پوششها در شرایط مختلف و با توجه به شرایط قانونی متفاوت هستند و راننده مقصر تصادف باید طبق قوانین بیمهنامه خود، هزینههای مربوط به این خسارتها را جبران کند.
تعهد بدنی بیمه شخص ثالث
خسارت بدنی به آسیبهایی گفته میشود که در اثر تصادف به بدن افراد وارد شده است. این آسیبها شامل دیه، هزینههای درمانی، بستری شدن در بیمارستان، نقص عضو، از کار افتادگی یا حتی فوت فرد آسیبدیده هستند. بیمه شخص ثالث باید هزینههای درمانی، دیه و جبران آسیبهای بدنی فرد را پرداخت کند. سقف تعهدات بدنی بیمه شخص ثالث به نرخ دیه بستگی دارد و در سال 1403، سقف خسارت جانی در بیمه شخص ثالث معادل دیه کامل یک انسان خواهد بود که حدود 1 میلیارد و 600 میلیون تومان برای ماههای حرام و 1 میلیارد و 200 میلیون تومان برای ماههای غیرحرام تعیین شده است. این مبلغ میتواند بسته به شرایط مختلف مانند تعداد آسیبدیدگان و تصمیمات قضائی متغیر باشد.
تعهد مالی بیمه شخص ثالث
در تصادفاتی که به خودرو زیاندیده آسیب وارد میشود، بیمه شخص ثالث خسارتهای مالی را پوشش میدهد. این پوشش مالی میتواند شامل تعمیرات خودرو، هزینههای بازسازی و جبران هزینههای واردشده به ماشینهای آسیبدیده باشد. یکی از ویژگیهای مهم بیمه شخص ثالث این است که سقف پوشش مالی برای این بیمه از قبل مشخص میشود و بر اساس نیاز بیمهگذار قابل تغییر است.
حداقل و حداکثر پوشش مالی بیمه شخص ثالث
همه شرکتهای بیمه موظف هستند که حداقل پوشش مالی را مطابق با قوانین بیمهای کشور ارائه دهند. این مبلغ در سال 1403 معادل 40 میلیون تومان است؛ اما بیمهگذار میتواند با توجه به نیاز خود و هزینههای احتمالی تصادف، سقف پوشش مالی بیمه شخص ثالث را افزایش دهد. حداکثر سقف تعهدات مالی معمولا 50 درصد از مبلغ دیه در ماههای حرام است؛ بنابراین، سقف پوشش مالی بیمه شخص ثالث در سال 1403 برابر با 800 میلیون تومان خواهد بود.
پرسشی که اغلب افراد مطرح میکنند، این است که آیا بیمه شخص ثالث، خسارت افت قیمت خودرو را نیز پوشش میدهد یا خیر. در جواب باید بگوییم که در گذشته بیمه شخص ثالث، خسارت افت قیمت خودرو را تحت پوشش قرار نمیداد، ولی بر اساس قانون جدید افت قیمت خودرو، شرکتهای بیمه شخص ثالث موظف خواهند بود که خسارت افت قیمت وسایل نقلیه موتوری را بدون دریافت هزینه اضافی پوشش دهند.
نحوه تعیین سقف خسارت بیمه شخص ثالث
سقف خسارت بیمه شخص ثالث برای هر نوع تصادف و نوع پوشش متفاوت است. در صورتیکه راننده مقصر تصادف بخواهد سقف تعهدات مالی بیمه خود را افزایش دهد، باید این تغییر را هنگام خرید یا تمدید بیمهنامه مشخص کند. بهطور معمول، سقف پوشش مالی بیمه شخص ثالث در سال 1403 به 800 میلیون تومان محدود است، اما بسته به نیاز بیمهگذار و توان مالی شرکت بیمه، این سقف میتواند افزایش یابد.
لازم به ذکر است که در برخی مواقع، برای دریافت خسارت بیمه شخص ثالث، به گزارش پلیس از صحنه تصادف (کروکی) نیاز خواهد بود. این گزارش برای تصادفات جرحی، تصادفات منجر به فوت، تصادفات شاخ به شاخ یا تصادفات غیرقابل تفسیر ضروری است. در این موارد، بیمهگذار باید کروکی پلیس را ارائه دهد تا بتواند خسارت را از بیمه دریافت کند.
در صورتیکه تصادف تنها خسارت مالی به خودرو وارد کرده است و هیچگونه آسیب جانی در کار نباشد، میتوان برای دریافت خسارت تا سقف 40 میلیون تومان بدون نیاز به کروکی اقدام کرد. البته، این شرط تنها در صورتی قابل اجراست که هر دو طرف تصادف، گواهینامه معتبر داشته باشند و هیچگونه آسیب جانی در تصادف اتفاق نیفتاده باشد.
اگر خودرو آسیبدیده در تصادف، خودرویی لوکس یا نامتعارف باشد، سقف پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث تغییر میکند. بهطور کلی، هر خودرویی که قیمت آن بیشتر از 50 درصد مبلغ دیه باشد، خودرویی لوکس یا نامتعارف محسوب میشود. در این صورت، مبلغ خسارت به نسبت قیمت خودرو آسیبدیده و گرانترین خودرو متعارف تعیین خواهد شد.
افزایش سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث
یکی از نکات مهم در بیمه شخص ثالث این است که پرداخت خسارت مالی بر اساس سقف تعهدات تعیینشده در بیمهنامه انجام میگیرد. اگر این سقف به اندازه کافی بالا تعیین نشده و خسارت واردشده به خودرو بیشتر از میزان تعهدات بیمه باشد، راننده مقصر باید باقی مبلغ خسارت را از جیب خود پرداخت کند. به همین دلیل توصیه میشود که در زمان خرید بیمه شخص ثالث، سقف تعهدات مالی را افزایش دهید تا در صورت وقوع تصادف، پوشش مناسبی برای تمامی خسارتها داشته باشید. شما با استعلام بیمه خود مثل استعلام بیمه ایران با پلاک ماشین میتوانید سقف تعهدات مالی بیمه را مشاهده کنید و در صورت نیاز، آن را افزایش دهید.
حرف آخر
در این مطلب شما را با سقف پوشش بیمه در تصادفات آشنا کردیم. همانطور که گفتیم، بیمه شخص ثالث بهعنوان یکی از مهمترین پوششهای بیمهای برای رانندگان، در صورت بروز تصادف، هزینههای خسارات جانی و مالی را پوشش میدهد. این بیمه به رانندگان کمک میکند تا در شرایط بحرانی از حمایت مالی برخوردار شوند. از آن جایی که سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث قابل تنظیم است، توصیه میشود که بیمهگذاران سقف مناسبی را برای پوشش خسارتهای خود در نظر بگیرند. همچنین باید توجه کنید که بیمه شخص ثالث به تازگی خسارت افت قیمت خودرو را نیز پوشش میدهد.