تب دنگی پاندمی نیست، آن را با کرونا مقایسه نکنیم/ شیوع تب دنگی در شهرهای جنوبی بیشتر است
بههیچعنوان نباید «تب دنگی» را با کرونا مقایسه کرد؛ کرونا یک پاندمی بود در حالی که تب دنگی سالهاست در کشورهای مختلف شایع است و هیچگاه آمار مرگومیر آن به میزانی که بتوان گفت با بیماری کرونا همخوانی دارد نرسیده است.
بر اساس اخبار منتشرشده در روزهای اخیر، افزایش شمار مبتلایان به «تب دنگی» و همچنین بالا رفتن تعداد نقاط آلوده به پشه آئدس در شهرهای کشور بهخصوص نقاط جنوبی و از همه مهمتر بندر چابهار باعث شده کارشناسان و مسئولان حوزه بهداشت و درمان در این زمینه به مردم هشدار دهند.
در حال حاضر طبق اظهار نظر سرپرست دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی چابهار، بیش از 800 نقطه در حوزه دانشکده علوم پزشکی شناسایی شده که آلوده به پشه آئدس است. از سوی دیگر مدیر کل پدافند غیرعامل کرمان هفته گذشته از افزایش تعداد مبتلایان به بیماری تب دنگی و ورود نوع جدید و خطرناکتری از پشه آئدس با عنوان اجیپتی خبر داد.
ابراهیم کریمی ضمن هشدار درباره عواقب افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری، آن را با کرونا مقایسه کرد و گفت اگر اقدامات پیشگیرانه بهموقع صورت نگیرد، ممکن است مرگومیر این بیماری از کرونا هم بیشتر باشد.
اولین مورد تب دنگی سال 98 در هرمزگان به ثبت رسید و به گفته مسئولان وزارت بهداشت و درمان وقت، اقدامات برای جلوگیری از گسترش زیستبوم این پشه در کشور از همان زمان آغاز شد.
تب دنگی را نباید با کرونا مقایسه کرد
مسعود مردانی، فوق تخصص بیماریهای عفونی، با بیان این مطلب که بههیچعنوان نباید «تب دنگی» را با کرونا مقایسه کرد به تجارتنیوز میگوید: «کرونا یک پاندمی بود در حالی که تب دنگی سالهاست در کشورهای مختلف شایع است و هیچگاه آمار مرگومیر آن به میزانی که بتوان گفت با بیماری کرونا همخوانی دارد نرسیده است. به عنوان مثال تب دنگی در کشوری مانند هند مبتلایان زیادی دارد اما آمار مرگومیر در بین آنها بسیار کم است.»
او میافزاید: «در سالهای اولیه که تب دنگی در کشور ما شناسایی شد باور اصلی بر این بود که تمامی موارد مبتلایان کسانی هستند که به کشورهای دیگر سفر کرده و این بیماری وارداتی است اما بعد از مدتی مشخص شد ما نمونههای بومی هم داریم. در واقع این پشه به کشور ما هم رسیده است.»
مردانی توضیح میدهد: «وقتی یک بیماری بومی میشود تا سالهای سال میتواند در کشور باقی بماند. در حال حاضر هم این پشه بیش از همه در شهرهایی دیده میشود که مرزی هستند و با کشورهایی که این بیماری در آنها شایع است مراوده دارند. مانند بندرعباس و هرمزگان که با امارات مراوده دارند یا چابهار و سیستان و بلوچستان که با پاکستان مراوده دارند.»
انتقال پشه آئدس به شهرهای دیگر خیلی راحت است
این فوق تخصص بیماریهای عفونی در پاسخ به این سوال که چرا الان این پشه در شهرهای شمالی کشور هم دیده شده میگوید: «انتقال این پشه از شهری به شهر دیگر بسیار ساده است. این پشهها معمولاً در جاهای تاریک و نمناک تخمگذاری میکنند. از طرف دیگر تا زمانی که بارانهای موسمی هست این پشه هم به زندگی خود ادامه میدهد و تخمگذاری میکند. دلیل وجود این پشه در شهرهای شمالی کشور نیز همین مساله است.»
شیوع تب دنگی در شهرهای جنوبی بیشتر است
مردانی در بخش دیگری از توضیحات خود میگوید: «در حال حاضر میزان پشه آئدس در شهرهای شمالی به دلیل کاهش بارانهای موسمی کم شده اما از طرف دیگر تعداد این پشهها در شهرهایی که رطوبت هوا در آنها زیاد است و عمدتاً هوای شرجی دارند رو به افزایش است.»
او درباره راههای مبارزه با بیماری تب دنگی در کشور توضیح میدهد: «قبل از هر چیز باید با عامل بیماری مبارزه کنیم یعنی از افزایش تعداد پشهها جلوگیری کنیم اما این مبارزه نیازمند بررسیهای کارشناسانه است. یک راه سادهلوحانه این است که بخواهیم با حشرهکشهای معمولی این کار را بکنیم که تجربه ثابت کرده پشه آئدس در مقابل این حشرهکشها مقاوم است.»
تغییر ژنتیک پشه آئدس یکی از راههای جلوگیری از تب دنگی است
مردانی ادامه میدهد: «یکی دیگر از روشها ایجاد تغییر ژنتیکی در این پشههاست که البته کاری است که هم زمان میبرد هم هزینه زیادی میطلبد. این روش میتواند تغییری در ساختار ژنتیکی این پشهها ایجاد کند که دیگر قادر به انتقال بیماری نباشند اما استفاده از این روش هم الان در کشور ما امکانپذیر نیست.»
او اضافه میکند: «در حال حاضر بهترین راه جلوگیری از افزایش تعداد پشه و نیز تعداد مبتلایان رعایت نظافت محیطی است. در اکثر محلههای پایین شهر لاستیکهای فرسوده در گوشهوکنار خانهها و محلهها رها شده است. این لاستیکها یکی از محلهای تخمگذاری پشه آئدس هستند. از سوی دیگر تجمیع آب زیر گلدانها میتواند بهترین محیط برای پرورش این پشهها باشد، با جمعآوری زبالههایی که محل تخمریزی هستند میتوانیم به میزان چشمگیری مانع افزایش تعداد این پشهها شویم.»
شرایط اورژانسی درباره تب دنگی در کشور وجود ندارد
مردانی در پایان میگوید: «اما در نهایت درست نیست بگوییم در مورد این بیماری شرایط اورژانسی به وجود آمده است. کشورهایی که درگیر این بیماری هستند سالهاست این شرایط را دارند. اگر وضعیت اورژانسی باشد، سازمان بهداشت جهانی اعلام وضعیت اضرار خواهد کرد اما در حال حاضر خوشبختانه چنین مواردی پیش نیامده است.»