نظارت منظم و ضابطهمند بر مدیران بیمهای
پرویز خسروشاهی / رئیس کل بیمه مرکزی در اغلب آییننامههای شورایعالی بیمه بخشی به ضمانتهای اجرایی آن اختصاص مییابد. بخش مهم این ضمانتهای اجرایی تذکر و اخطار به مدیران کلیدی یا سلب صلاحیت آنان و همچنین پیشنهاد تعلیق یا لغو فعالیت موسسه بیمه در یک یا چند رشته بیمه یا لغو پروانه فعالیت آن به شورایعالی بیمه است. همچنین بیمه مرکزی بر اساس آییننامه ۹۰ شورایعالی بیمه صلاحیت مدیران کلیدی پیشنهادی از سوی موسسات بیمه را بررسی میکند.
برای اینکه تذکرها، اخطارها، سلب و تایید صلاحیتها و همچنین پیشنهادهای تعلیق و لغو پروانه فعالیت به شورایعالی بیمه؛ ضابطهمند و مبتنی بر بررسی مستندات بوده و در فرآیندی شفاف و مستقل از نظر واحدهای نظارتی مربوطه صورت گیرد در زمان ریاست کلی آقایان دکتر امین و دکتر همتی، دستورالعملی تهیه و در هیات عامل بیمه مرکزی تصویب شد. در این دستورالعمل، تذکرها، اخطارها و تشویقها درجهبندی شده و مقرر شد با تشکیل کمیته ارزیابی عملکرد کارکنان کلیدی و بررسی پروندههای تخلف از مقررات، سوءمدیریتهای منجر به بیثبانی و بیاعتمادی در بازار بیمه و عملکردهای ویژه و مثبت در این کمیته، عملکرد کارکنان کلیدی بالفعل و بالقوه بر اساس درجهبندی فوق نمرهدهی و در پرونده نظارتی آنان ثبت شود تا در صورت رسیدن نمره فوق به یک سطح معین افراد مورد نظر با تایید هیات عامل بیمه مرکزی، سلب صلاحیت شده یا از تایید صلاحیت آنان خودداری شود. علاوه بر این در صورتی که مجموع نمرات منفی هیاتمدیره و مدیرعامل موسسه بیمه از سطح معینی فراتر برود پیشنهاد تعلیق یا لغو پروانه فعالیت موسسه بیمه با موافقت هیات عامل بیمه مرکزی میتواند در دستور کار شورایعالی بیمه قرار گیرد.
تا پیش از این رویه آن بود که کمیته پروندههای نظارتی منفی و مثبت کارکنان کلیدی را بهصورت موردی بررسی و اقدام به نمرهدهی به آنان میکرد (نوعی رتبهبندی (rating)). اما از اواخر آبان ماه جاری، با هدف تقویت نظارت و افزایش کارآیی و اثربخشی آن و همچنین تاکید بر مسوولیتهای هیاتمدیره شرکت بیمه در قبال عملکرد آن و افزایش حساسیت آنان نسبت به وضعیت شرکت متبوع خود و از سویی نیز بررسی جامع عملکرد شرکتهای بیمه، کمیته در کنار بررسیهای موردی هر دو هفته یکبار عملکرد کلی یکی از شرکتهای بیمه را از جهت رعایت مقررات و نحوه مدیریت شرکت، با حضور مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره آن مورد بررسی قرار داده و حسب مورد اقدامات نظارتی را در این خصوص اعمال میکند. در همین چارچوب تاکنون عملکرد سه شرکت بیمه از ابعاد مختلف در جلساتی نسبتا طولانی، جدی و به دور از تعارف در عین نگاه مسوولانه و همهجانبه، در کمیته یادشده مورد بررسی قرار گرفته و در مواردی هم اقدامات نظارتی در پی داشته است.