ماجرای واردات برنجهای تقلبی چیست؟
طی روزهای اخیر، اخباری مبنی بر واردات محموله 60 هزارتنی برنج تقلبی هندی به گوش میرسد. اما به گفته مسئولان مربوطه برنجها آلودگی نداشتند و مشکل اصلی فساد مالی در این زمینه است.
واردات بخشی از کالاهای اساسی مورد نیاز در کشور، همواره جز حساس و حیاتی از اقتصاد سیاسی ایران بوده است. برنج بهعنوان دومین قوت غالب ایرانیان، جایگاه ویژهای در سفره خانوادههای ایرانی دارد. به دلیل قیمت بالای برنج تولید داخل، بخشی از نیاز بازار از طریق واردات تأمین میشود.
اما در روزهای اخیر، اخباری مبنی بر واردات 60 هزارتن برنح تقلبی هندی به گوش میرسد. اقدامات لازم جهت واردات این برنجها در دولت سیزدهم آغاز شده بود و در دولت چهاردهم این برنجها به کشور وارد شده است.
طبق اطلاعات منتشر شده از سوی مشرق، شرکت جاهد، زیرمجموعه مؤسسه جهاد استقلال، وابسته به وزارت جهاد کشاورزی، اقدام به واردات محموله 60 هزارتنی برنج هندی 1121 با ارز ترجیحی 28 هزار و 500 تومان کرده است. حال سوال اینجاست که جریان واردات برنج تقلبی به بازار چیست؟
آیا برنج تقلبی وارد چرخه مصرف خانوار میشود؟
غلانرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، درباره واردات 60 هزارتن برنج تقلبی به کشور در نشست خبری دیروز توضیح داد: فروشنده خارجی برنج ارزان قیمت را با برنج تقلبی مخلوط کرده بود که اختلاط برنجها در آزمایشگاههای داخلی و خارجی بررسی و تائید شد.
البته این مقام مسئول تأکید کرد که برنجها سالم بوده و هیچگونه آلودگی وجود ندارد. همچنین سلامت برنجها توسط سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد تأیید شده است.
او افزود: پول برنج تقلبی هنوز پرداخت نشده است؛ در نتیجه شرکت خارجی یا باید برنج را برگرداند یا باید آن را با قیمت واقعی بفروشند.
نوری قزلجه درباره نیاز کشور به واردات برنج اظهار کرد: درحال حاضر بازار به واردات برنج نیاز دارد که به لحاظ قیمتی و انبارداری برای ذخایر استراتژیک مورد استفاده قرار میگیرد. اما جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. چراکه واردکنندگان مکلف هستند در ازای خرید از داخل مبادرت به واردات کنند. البته این موضوع در حوزه برنج و چای صدق میکند که در حوزه کشاورزی است.
شرکت تأمینکننده باید پاسخگو باشد
احمد خانینوذری، معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی هم تأکید کرد که شرکت جاهد بهعنوان تأمینکننده این محموله باید پاسخگو باشد.
وی عنوان کرد که شرکت بازرگانی دولتی ایران، متولی ذخایر استراتژیک کشور است که برنج مربوط به ذخایر توسط همین شرکت تهیه و تأمین میشود.
کریم اخواناکبری، رئیس هیأت مدیره انجمن واردکنندگان برنج هم درباره واردات برنج تقلبی در گفتوگو با مهر عنوان کرد: این برنجها به لحاظ سلامت آلوده نیستند. اما مشکلی که وجود دارد این است که برنج هاشمی لوکس ثبت سفارش شده ولی در هنگام تحویل برنجی با واریته پایین همچون برنج ندا تحویل داده شده است.
مشکل اصلی فساد مالی است
همچنین این فعال صنفی تأکید کرد که محصولات واردات غذایی در ابتدا باید از سوی سازمان غذا و دارو و استاندارد تایید شوند و سپس با انجام آزمایشهای مربوطه مجوز سلامت دریافت کنند. بنابراین مشکل اصلی فساد مالی بوده یعنی محصولی گران خریداری شده اما کالایی ارزان قیمت تحویل داده شده است.
براساس این گزارش، از آنجایی که برنج یکی از کالاهای اساسی مهم است، در نتیجه باید به سلامت و کیفیت محصول وارداتی از سوی نهادهای مربوطه و شرکتهای واردکننده توجه شود. از طرفی بحث فساد مالی در این زمینه هم اهمیت دارد و دولت باید تلاش کند تا جلوی فساد در این عرصه را بگیرد تا اینگونه کالای با کیفیت سر سفره خانوادهها قرار گیرد.
برای اطلاعات بیشتر به صفحه بازار کالا در تجارتنیوز مراجعه کنید.