چند توصیه تغذیه ای در شرایط هوای آلوده
در شرایط آلودگی هوا، ریزش ریزگردها به سطح ریهها و کاهش آنتیاکسیدانهای مایع پوششی ریه، باعث تخریب سلولهای مختلف بدن شده و استرس اکسیداتیو را افزایش میدهد؛ بر همین اساس تقویت سیستم ایمنی از طریق تغذیه مناسب برای مقابله با این آسیبها ضروری است.
به گزارش بهداشت نیوز، همواره هشدار داده میشود که آلاینده های هوایی از طریق تحریک التهاب و کاهش آنتیاکسیدانهای طبیعی بدن، خطر ابتلا به بیماریهایی از جمله سرطان، بهویژه سرطان ریه را افزایش میدهند. بر همین اساس هم همواره بر پرهیز از رفت و آمد و قرار گرفتن در فضای باز تا حد امکان و همچنین رعایت برخی نکات تغذیه ای در شرایط آلودگی هوا، تاکید می شود.
دریافت برخی مواد غذایی و مواد مغذی که التهاب را کاهش میدهند، میتواند اثرات مخرب ناشی از آلودگی هوا را کاهش دهد.
متخصصان تاکید دارند که مصرف بیشتر امگا ۳ از منابعی مانند روغن ماهی، گردو و خرفه میتواند با افزایش فعالیت آنتیاکسیدانهای درونزا، استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا را تعدیل کند. با توجه به فرهنگ پایین مصرف ماهی در کشور، استفاده از مکمل امگا ۳ نیز گزینهای مناسب است.
ویتامین سی، یک آنتیاکسیدان قوی است که در کاهش التهاب و مقابله با رادیکالهای آزاد نقش بسزایی دارد. مصرف میوههایی همچون پرتقال، لیموترش، انار، نارنگی و سبزیجاتی مانند اسفناج و فلفل دلمهای بهویژه در روزهای آلوده توصیه میشود.
ویتامین E که در روغنهای خوراکی مانند روغن کانولا و همچنین مغزهایی مانند بادام و تخمه آفتابگردان وجود دارد، با کاهش فاکتورهای التهابی به محافظت از بدن در برابر اثرات آلودگی هوا کمک میکند.
ویتامین A که در میوهها و سبزیجات زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، گوجهفرنگی و زردآلو یافت میشود، اثرات مضر ناشی از آلودگی را کاهش میدهد. مصرف تخممرغ و شیر نیز بهعنوان منابع خوب این ویتامین توصیه میشود.
ویتامین D نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. افراد در صورت کمبود این ویتامین، با مشورت متخصصان تغذیه مکمل مصرف کنند.
مصرف سبزیجات خانواده کلم نیز بسیار توصیه می شود. کلم بروکلی، گلکلم و کلمبرگ موادی دارند که به دفع سموم بدن کمک کرده و اثرات منفی آلودگی هوا بر ریهها را کاهش میدهند.