عمل پولیپ رحم چگونه است؟
آنچه در این مقاله میخوانید پولیپ رحم به تودههای عمدتا خوش خیم درون رحم گفته میشود، که گاهی برداشتن آنها برای درمان ضروری است. عمل برداشتن پولیپ رحم با روشهای متفاوتی انجام میشود که بستگی به سن و شرایط بیمار و تعداد، محل و اندازه پولیپ دارد. برای این جراحی اغلب از روش هیستروسکوپی استفاده میشود اما روشهای دیگری مانند کورتاژ، لیزر و هیسترکتومی هم وچود دارد.
فهرست مطالب
عمل برداشتن پولیپ رحم (جراحی پولیپ رحم) یکی از روشهای مهم در درمان پولیپ رحم است، که نهتنها علائم بیماری را کاهش میدهد بلکه از بروز عوارض جدی جلوگیری میکند. در شرایطی که احتمال سرطانی بودن پولیپها وجود داشته باشد یا درمان با دارو، گیاهان دارویی و روشهای خانگی جواب ندهند، جراحی توصیه میشود. عمل برداشتن پولیپ رحم با روشها و ابزارهای متفاوتی انجام میشود، که هر کدام مزایا و معایبی دارند. قبل از هر تصمیمی بهتر است با پزشک زنان مشورت کرده و تمام فواید و عوارض احتمالی عمل برداشتن پولیپ رحم را بسنجید. در دکترتو میتوانید با بهترین پزشک زنان در ارتباط باشید.
نحوه عمل جراحی پولیپ رحم (عمل پولیپ رحم چگونه است؟)
عمل برداشتن پولیپ رحم با روشهای متفاوتی انجام میشود که بستگی به اندازه، محل و تعداد پولیپها و شرایط بیمار دارد. در روش هیستروسکوپی که رایجترین و کمتهاجمیترین روش برای برداشتن پولیپهای رحمی است، ابزاری بهنام هیستروسکوپ از طریق دهانه رحم وارد رحم شده، و پزشک با مشاهده پولیپها آنها را برمیدارد. همچنین در روش کورتاژ، دهانه رحم با ابزاری به نام اسپکولوم گشاد شده و سپس با ابزاری قاشقی شکل به نام کورت، دیواره داخلی رحم تراشیده میشود تا پولیپها برداشته شوند.
یکی دیگر از روشهای جراحی، برداشتن پولیپ رحم با لیزر است. در این روش یک برش کوچک در شکم ایجاد شده و با استفاده از لاپاراسکوپ و فیبر لیزری، پولیپها با دقت بالاتری برداشته میشوند. همچنین در موارد نادر، در صورتی که پولیپها بسیار بزرگ یا مشکوک به سرطان باشند، از هیسترکتومی استفاده میشود. در این روش، رحم بهطور کامل از طریق شکم یا واژن یا با دستگاه لاپاراسکوپ به صورت تکهتکه خارج میشود.
مدت زمان عمل پولیپ رحم
مدت زمان عمل برداشتن پولیپ رحم بستگی به روش جراحی دارد. هیستروسکوپی حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه و کورتاژ حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان میبرد، و معمولا بیمار پس از مدت کوتاهی به خانه بازمیگردد. برداشتن پولیپ با لیزر کمی طولانیتر است و ممکن است بین ۱ تا ۲ ساعت و هیسترکتومی، بین ۱ تا ۳ ساعت طول بکشد.
چه زمانی عمل برداشتن پولیپ رحم ضروری است؟
در صورتی که علائم بیماری پولیپ رحم به حدی شدید باشند که زندگی رومزه بیمار را مختل کنند یا احتمال سرطانی بودن پولیپها وجود داشته باشد، عمل برداشتن پولیپ رحم ضروری است. همچنین اگر بیمار دچار خونریزیهای شدید در بین دورههای قاعدگی یا بعد از یائسگی شود که با دارو کنترل نشوند، یا بیمار به علت پولیپ رحم دچار مشکلات ناباروری باشد انجام جراحی برای برداشتن پولیپها توصیه میشود.
نمیدونی چه روشی برای برداشتن پولیپ مناسبه؟
از متخصص سوال کن.
۱. عمل هیستروسکوپی پولیپ رحم
هیستروسکوپی یکی از بهترین و پرکاربردترین روشها برای برداشتن پولیپها است که به دلیل امکان تشخیص و درمان همزمان، محبوبیت زیادی دارد. این روش بهخصوص برای زنانی که پولیپهای کوچک تا متوسط دارند و قصد بارداری دارند، ایدهآل است. هیستروسکوپی با وسیلهای به نام رزکتوسکوپ هیستروسکوپی انجام میشود. این ابزار به پزشک این امکان را میدهد که داخل رحم را به وضوح ببیند و پولیپها را با دقت بالایی بردارد. این روش احتمال باقی ماندن پولیپ در رحم و احتمال آسیب به دیواره رحم را به حداقل میرساند.
یکی دیگر از مزایای هیستروسکوپی زمان بهبودی کوتاه آن است که باعث میشود بیشتر بیماران همان روز بعد از جراحی مرخص شده و با گذشت چند روز به فعالیتهای روزمره خود بازگردند. در صورتی که پولیپها بسیار بزرگ باشند یا دسترسی به آنها دشوار باشد میتوان از روشهای دیگر برای برداشتن پولیپ استفاده کرد.
۲. عمل کورتاژ پولیپ رحم
کورتاژ (D C) یکی از روشهای موثر برای برداشتن پولیپ های رحم است، و اغلب زمانی استفاده میشود که پولیپها بزرگ یا زیاد باشند یا نیاز به نمونهبرداری از بافتهای رحم باشد. در این روش، دیواره داخلی رحم با ابزار کورت تراشیده شده و پولیپها برداشته میشوند. کورتاژ پولیپ رحم ممکن است به صورت سرپایی در مطب پزشک یا تحت بیهوشی کامل یا بیحسی نخاعی در بیمارستان انجام شود. گاهی پزشک ممکن است برای بالا بردن دقت در در پاکسازی رحم و برداشتن پولیپ ها انجام همزمان کورتاژ با هیستروسکوپی را توصیه کند.
۳. عمل پولیپ رحم با لیزر
میومکتومی لیزری لاپاراسکوپی روشی برای از بین بردن پولیپهای رحمی است، که در آن پولیپها با لیزر از بین میروند. استفاده از این روش به پزشک این امکان را میدهد تا با دقت بسیار بالا بدون آسیب به رحم با حداقل خونریزی پولیپها را بردارد. این روش عوارض و مدت زمان بهبود کوتاهی دارد اما به علت هزینه بالا و تجهیزات پیشرفته ممکن است انتخاب اول بیماران نباشد.
۴. عمل برداشتن رحم یا هیسترکتومی
هیسترکتومی آخرین راه برای برداشتن پولیپ های رحم است، و تنها زمانی انجام میشود که روشهای دیگر جراحی موثر نبودهاند، پولیپها بسیار بزرگ باشند، یا احتمال سرطانی بودن آنها وجود داشته باشد. این روش پولیپها را بهطور دائمی از بین میبرد، و دوره بهبودی آن ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد. زنانی که تحت عمل درآوردن رحم قرار میگیرند، دیگر پریود نخواهند شد و قادر به بارداری نخواهند بود. در نهایت، انتخاب روش مناسب برای برداشتن پولیپ رحم، بستگی به شرایط بیمار و میزان پیشرفت بیماری دارد و توسط متخصص زنان تعیین میشود.
عمل هیستروکتومی برات توصیه شده و نگرانی؟ از پزشک مشاوره بگیر.
آمادگی های ضروری پیش از جراحی برداشتن پولیپ رحم
قبل از انجام جراحی برداشتن پولیپ رحم (پولیپکتومی)، رعایت برخی نکات ضروری است تا عمل با موفقیت انجام شده و عوارض احتمالی کاهش یابد. توجه به نکات زیر پیش از جراحی پولیپ رحم، ضروری است:
- مشاوره با پزشک
- اگر باردار هستید، سابقه عفونتهای لگنی دارید یا به بیماریهای قلبی یا ریوی شدید. اختلالات انعقاد شدید خون و عفونتهای رحمی یا واژینال مبتلا هستید به پزشکتان اطلاع دهید.
- لیستی از دارویی که مصرف میکنید (تجویزی و غیرتجویزی) را در اختیار پزشک قرار دهید.
- با پزشک درباره فواید، عوارض و گزینههای جایگزین جراحی مشورت کنید.
- انجام آزمایشها و تصویربرداریهای ضروری.
- قطع مصرف دارو:
- از مصرف داروهای رقیقکننده خون مانند آسپرین یا وارفارین که میتوانند خطر خونریزی پس از جراحی را افزایش دهند، خودداری کنید.
- مصرف داروهای ایبوپروفن، ناپروکسن و کلوپیدوگرل، ویتامین E، سیر و زنجبیل قبل از جراحی توصیه نمیشوند.
- ناشتا بودن قبل از عمل:
- معمولاً ۶ تا ۸ ساعت پیش از عمل باید از خوردن و نوشیدن خودداری کنید، بهویژه اگر بیهوش میشوید.
- سعی کنید قبل از عمل روده های خود را خالی کنید.
مراقبت بعد از عمل پولیپ رحم
رعایت برخی نکات از بروز عوارض احتمالی جلوگیری کرده و به بهبود سریعتر بیمار بعد از عمل برداشتن پولیپ رحم کمک میکند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با پزشکان دکترتو مشاوره داشته باشید و سوالات خود را از متخصصین بپرسید.
بعد از عمل پولیپ رحم چه باید کرد؟
به طور کلی، دوره نقاهت بعد از عمل پولیپکتومی کوتاه است و اکثر زنان میتوانند به سرعت به فعالیتهای روزمره خود برگردند. بعد از عمل برداشتن پولیپ رحم، رعایت برخی نکات مهم به بهبود سریع شما کمک میکند:
- تا سه روز بعد از جراحی استراحت کنید و به آرامی میزان فعالیت خود را افزایش دهید.
- برای کنترل درد پس از جراحی، از داروهای مسکن استفاده کنید.
- مصرف غذاهای غنی از پروتئین و آهن (برای جبران خونریزی) و فیبر (برای جلوگیری از یبوست) توصیه میشود. همچنین، نوشیدن مایعات کافی را فراموش نکنید.
- اگر بعد از عمل دچار خونریزی یا لکهبینی هستید، برای پیشگیری از عفونت نوار بهداشتی خود را حداقل ۳ تا ۴ بار در روز عوض کنید.
- حدود یک هفته پس از جراحی برای بررسی شرایط و روند بهبودی به پزشک خود مراجعه کنید.
انجام چه کارهایی بعد از عمل برداشتن پولیپ رحم توصیه نمی شود؟
بعد از عمل برداشتن پولیپ رحم، برای بهبودی سریعتر و جلوگیری از عوارض، بهتر است از انجام برخی کارها خودداری کنید. این کارها عبارتند از:
- حداقل ۱ تا ۲ هفته پس از جراحی از بلند کردن اجسام و ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- حدود ۲ تا ۴ هفته بعد از جراحی، از رابطه جنسی پرهیز کنید.
- از تامپون یا کاپ قاعدگی استفاده نکنید.
- حداقل تا یک هفته پس از جراحی برای جلوگیری از خطر ابتلا به عفونت از رفتن به استخرهای عمومی یا گرفتن حمام داغ پرهیز کنید.
- حداقل ۴ هفته پس از جراحی سیگار نکشید.
اولین پریودی بعد از عمل پولیپ رحم
اولین قاعدگی بعد از عمل برداشتن پولیپ رحم ممکن است شدیدتر و دردناکتر از قبل باشد. همچنین ممکن است دو دوره اول پریود بعد از جراحی نسبت به دورههای قبلی نامنظم باشند. برخی از زنان ممکن است تا چند هفته پس از جراحی دچار تأخیر در شروع دوره قاعدگی شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است زودتر از حد انتظار دچار خونریزی شوند. بسیاری از بانوان تا قبل از شروع پریود ممکن است لکهبینی داشته باشند که طبیعی است.
عوارض عمل پولیپ رحم
عمل برداشتن پولیپ رحم مانند هر جراحی دیگری، ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد، اما به طور کلی عوارض این جراحی نادر هستند. برخی از عوارض احتمالی عمل برداشتن پولیپ عبارتاند از:
عارضه | شرح |
---|---|
عفونت | این عفونت میتواند با تب، لرز، درد شدید و ترشحات بدبو همراه باشد. |
چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن | این مورد میتواند با تشکیل نوارهای بافت اسکار همراه باشد و در بدترین حالت، منجر به انسداد رحم شود. |
آسیب | آسیب تصادفی به رحم یا دهانه رحم یا سایر اندامهای مجاور مانند مثانه یا روده. |
عود | عود پولیپ و بازگشت بیماری حتی بعد از جراحی. |
ایست قلبی | این عارضه به دلیل افت فشار خون و کاهش ضربان قلب در طول عمل میتواند اتفاق بیافتد، اما احتمال آن بسیار کم است. |
واکنشهای آلرژیک | واکنشهای آلرژیک، مشکلات تنفسی یا واکنشهای شدید به داروهای بیهوشی. |
درد پس از عمل برداشتن پولیپ رحم
پس از عمل برداشتن پولیپ رحم، بسیاری از بیماران بین ۱ تا ۳ روز بعد از جراحی، دچار درد و گرفتگی در ناحیه شکم یا لگن میشوند. این درد ممکن است شبیه دردهای قاعدگی باشد و حتی شکم هم متورم شود، اما معمولا با مصرف مسکنهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن آرام میشود.
خونریزی بعد از جراحی
داشتن خونریزیهای خفیف، لکهبینی و ترشحات واژن به مدت ۲ تا ۷ روز بعد از عمل برداشتن پولیپ رحم رایج است. خونریزی بعد از جراحی میتواند شبیه یک دوره قاعدگی سبک باشد، با این حال، در صورت خونریزی بیش از حد، لختههای بزرگ، یا هرگونه علائم غیرعادی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
هزینه عمل برداشتن پولیپ رحم
برای بررسی هزینههای عمل برداشتن پولیپ در سال ۱۴۰۳، بهتر است با پزشک مشورت کنید. هزینه جراحی به عواملی مانند روش جراحی، نوع بیمه و بیمارستان و محل زندگی شما بستگی دارد. برای گرفتن اطلاعات بیشتر در مورد هزینهها میتوانید به مراکز درمانی و بیمارستانهای محل سکونت خود مراجعه کنید یا با متخصص زنان در سایت دکترتو مشورت کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
عمل برداشتن پولیپ رحم یکی از موثرترین روشهای درمان پولیپ رحم است، که در صورتی که بیمار به سایر روشها پاسخ ندهد یا علائم بیماری شدید باشد توصیه میشود. عمل برداشتن پولیپ رحم با توجه به شدت بیماری و سن فرد به روشهای متفاوتی مانند هیستروسکوپی، کورتاژ، میومکتومی لیزری لاپاراسکوپی و هیسترکتومی انجام میشود. هر کدام از این روشها فواید و عوارض خاصی دارند.
این مطلب از دکترتو با هدف ارائه اطلاعات کامل در مورد عمل برداشتن پولیپ رحم تهیه شده است، تا به شما در انتخاب بهترین روش برای این جراحی کمک کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق سایت دکترتو به صورت حضوری با دکتر زنان مشاوره داشته باشید. در دکترتو علاوه بر مشاوره حضوری امکان مشاوره با دکتر زنان آنلاین هم وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!