رکوردشکنی صندوقهای اهرمی
دنیای اقتصاد: با تداوم روند صعودی بازار سهام و رشد ۶.۳ درصدی شاخص کل در هفته اول دی ماه، صندوقهای سرمایهگذاری سهامی نیز به تبع آن، بیشترین بازدهی را از ابتدای آبانماه، در هفته اخیر رقم زدند، بطوریکه ۵ صندوق بازدهی بین ۱۲ تا ۱۷ درصدی به ثبت رساندند و در ارزش و حجم معاملات نیز رکورد زدند.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، هادی اکبری، کارشناس صندوقهای سرمایهگذاری ضمن بررسی وضعیت این صندوقها در بازار سهام را در هفته اول دیماه به خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد میگوید: در هفته اخیر عمده فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری که ۹ هفته متوالی روند صعودی مناسب تجربه کردند، بر خانهتکانی در سبد دارایی و تغییر داراییهای تحت مدیریت(AUM) خود متمرکز شد؛ ضمن اینکه در مورد اکثر قریب به اتفاق این صندوقها، ارزش سهامی که خریداری نمودند بیشتر از سهامی بود که فروختند و در برخی از این صندوق ها نسبت خرید به فروش ۹۰ به ۱۰ درصد بود.
اقدام مشترک دیگر در اکثر صندوقهای سهامی، کاهش وزن سپرده و داراییهای نقد و در مقابل، افزایش وزن سهام در سبد داراییهایشان بود؛ اما این صندوقها در انتخاب سهام برای خرید از الگوی خاص و مشترکی تبعیت نکردند، در حالیکه برخی از صندوقها از وزن شرکتهای بزرگ در سبدشان کاستند و به خرید سهام شرکتهای کوچک روی آوردند، برخی دیگر از صندوقهای سهامی خریدار شرکتهای بزرگ بوده و فروشنده شرکتهای کوچک شدند و حتی برخی از این صندوق ها، بخشی از داراییهایشان را به خرید شمش طلا و گواهی سپرده طلا اختصاص دادند.
مساله دیگری که این روزها در صورت عدم شفاف شدن آن میتواند به انحراف آماری منجر شود، آمار خروج نقدینگی توسط افراد حقیقی و ورود پول حقوقیهاست. با توجه به اینکه در هفتههای اخیر بسیاری از افراد حقیقی، سهام و اوراق درآمد ثابت خود را به فروش میرسانند و پول آن را به خرید صندوقهای سرمایهگذاری اختصاص میدهند و به دنبال آن، صندوقها از این منابع، سهام خریداری میکنند و این خرید با کد حقوقی صورت میگیرد، بنابراین ممکن است این وضعیت به اشتباه ورود پول حقوقی یا خروج پول حقیقی تفسیر شود.
صندوقهای طلا درجا زدند
اما در هفتهای که بازار سهام رنگ و بوی بهاری داشت، علیرغم رشد 5.05 درصدی ارزش طلا و 3.02 درصدی قیمت سکه، صندوقهای طلا همگی در هفته اخیر با بازدهی منفی و کاهش ارزش معاملات روبرو شدند.
دلیل عمده وضعیت رکودی در این صندوق ها، در وهله اول وجود حباب قیمتی و در وهله بعدی رونق بیش از تصور بازار سهام و بازدهی های صندوقهای اهرمی میباشد که در این هفته بازدهی صندوقهای پرطرفدار اهرمی به بیش از 10 تا 17 درصد رسیده بود.
دلیل دیگری که برای جاماندن صندوقهای طلا از صندوقهای رقیب میتوان ذکر نمود، درجا زدن اونس جهانی در محدوده 2620 دلار و چشمانداز ضعیف رشد اونس در کوتاهمدت است. اگر چه در هفته اخیر دلار نیز 3.3 درصد افزایش یافت؛ اما اکثر فعالان بازار، سهام شرکتهای صادراتمحور دلاری و صندوقهای بخشی نزدیک به دلار همچون پتروشیمیها را به صندوقهای طلا ترجیح دادند؛ هر چند که حباب صندوقهای پتروشیمی بسیار بیشتر از صندوقهای طلا میباشد.
در عین حال، اگر چه کاهش بازدهی صندوقهای طلا بسیار کم و حداکثر منفی 2.2 درصد بوده؛ اما ارزش معاملات این صندوقها در هفته اخیر نسبت به هفته قبلی به طور میانگین بیش از 30 درصد کاهش نشان میدهد.
بررسی آمار سرانه خرید و فروش حقیقی در صندوقهای طلا نیز حاکی از آن است که سرانه خرید در هفته اخیر به طور ملموسی کاهش یافته و برعکس سرانه فروش نسبت به هفته قبلی افزایش یافته است.