زمین سخت ترمیم کسری بودجه
دنیای اقتصاد: وال استریت ژورنال گزارش داده که کسری بودجه ایالات متحده در سال مالی گذشته به ۱.۸ تریلیون دلار، معادل ۶.۴٪ از تولید ناخالص داخلی این کشور رسیده که این میزان در شرایط عادی که کشور درگیر جنگ، رکود و یا موقعیت اضطراری نیست، رقمی نگرانکننده است؛ با این حال دونالد ترامپ و ایلان ماسک به تازگی وعده دادهاند که با کاهش هزینههای دولتی، این کسری را مهار کنند.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، اقدامات اخیر کنگره آمریکا مانند تخصیص ۱۰۰ میلیارد دلار برای جبران خسارتهای ناشی از بلایای طبیعی و افزایش ۲۰۰ میلیارد دلاری مزایای تأمین اجتماعی، هزینههای کشور را به طور چشم گیری افزایش داده است.
ایلان ماسک و دونالد ترامپ، بر اخراج کارمندان دولتی و تسهیل مقررات تمرکز کردهاند، اما این اقدامات تنها بخش کوچکی از بودجه را تحت تأثیر قرار میدهد؛ حال آنکه بخش عمده هزینهها مربوط به بخشهایی مانند تأمین اجتماعی و درمان است که در میان رأیدهندگان این کشور، محبوبیت ویژهای داشته و کاهش آنها از نظر سیاسی، چالشبرانگیز است.
ترامپ ممکن است با لغو اقدامات اجرایی دوران بایدن، فرصتهایی برای کاهش هزینهها بهصورت یکجانبه داشته باشد که میتواند تا ۱.۴ تریلیون دلار صرفهجویی به همراه داشته باشد؛ با این حال، مدیریت بودجه به طوری که منجر به کاهش قابل توجهی در کسری شود، مستلزم تصمیمات ناخوشایندی است که با رویکرد پوپولیستی ترامپ در تضاد است.
آمریکا در ماههای اخیر، شاهد افزایش قابلتوجهی در بهرهوری نیروی کار بوده است. بر اساس گزارشها، بهرهوری نیروی کار در بخش کسبوکارهای غیرکشاورزی برای پنجمین بار در سهماهه سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۲.۰ درصد افزایش یافته است. کارشناسان اقتصادی این روند را به تغییرات ساختاری در بازار کار پس از پاندمی کووید-۱۹ و سرمایهگذاریهای گسترده در فناوریهای نوین، بهویژه هوش مصنوعی، نسبت میدهند.
تحلیلگران بر این باورند که ادامه سرمایهگذاریها در حوزه هوش مصنوعی میتواند نرخ بهرهوری را به ۲.۵ تا ۳ درصد نیز افزایش دهد که در صورت تداوم این روند، تأثیرات مثبتی بر رشد اقتصادی و کاهش نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی این کشور مشاهده خواهد شد. علاوه بر این، افزایش بهرهوری میتواند به رشد اقتصادی سریعتر بدون ایجاد تورم منجر شده و سلامت مالی دولت را بهبود بخشد.
با این حال، برخی تحلیلگران نسبت به پایداری این روند تردید داشته و تأکید میکنند که سیاستگذاران باید با اتخاذ سیاستهای مالی و مالیاتی مناسب، سرمایهگذاری در فناوریهایی که منجر به افزایش بهرهوری میشود را ترویج کنند تا این روند پایدار بماند.