بررسی عفونت ادراری بارداری، مشکلی رایج در حاملگی
آنچه در این مقاله میخوانید عفونت ادراری در بارداری یک مشکل شایع بوده که ممکن است برای برخی زنان در طول این دوران اتفاق افتد. بارداری احتمال ابتلا به عفونت ادراری را بالا میبرد. علت این موضوع تغییر فرم بدن مادر در این دوران است. در صورت درمان به موقع آن هم مادر و هم کودک در امان خواهند بود اما گاهی اوقات هم منجر به عفونت کلیه میشود.
فهرست مطالب
- عفونت ادراری در بارداری چیست؟
- علت عفونت ادراری در بارداری
- عوارض عفونت ادراری در بارداری (خطرات عفونت ادراری در بارداری)
- رنگ عفونت ادراری در بارداری
- علائم عفونت ادراری در بارداری
- عفونت ادراری در آزمایش بارداری
- درمان عفونت ادراری در بارداری
- انواع عفونت ادراری بارداری
- راه های پیشگیری عفونت ادراری بارداری
- نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
عفونت ادراری بارداری که با نام عفونت دستگاه ادراری در دوران بارداری (UTI) هم شناخته میشود، میتواند مجرای ادرار، مثانه، حالبها و کلیهها را تحت تاثیر قرار دهد. بارداری خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری را افزایش میدهد. در طول بارداری به ویژه هفتههای ششم تا بیست و چهارم با رشد رحم، دستگاه ادراری شروع به تغییر میکند. تغییرات در عملکرد سیستم ایمنی ممکن است باعث افزایش خطر عفونت شود و در صورت عدم درمان ممکن است منجر به عوارض جدی برای مادر و به خصوص جنین شود. این موضوع نشاندهنده تشخیص و البته درمان به موقع این عفونت در چنین دورانی است. شما باید پس از اگاهی از این بیماری، در زمان مناسب اقدام به مشاوره گرفتن از یک پزشک متخصص زنان نمایید. به همین منظور وبسایت دکترتو راهی برای دریافت ویزیت حضوری یا آنلاین از بهترین پزشکان در این زمینه است.
عفونت ادراری در بارداری چیست؟
عفونت دستگاه ادراری (UTI) که عفونت مثانه نیز نامیده میشود، یک التهاب باکتریایی در دستگاه ادراری است. زنان باردار از هفته ۶ تا ۲۴ بارداری به دلیل تغییرات در دستگاه ادراری خود در معرض افزایش خطر ابتلا به عفونت ادراری هستند. به علت عوارض احتمالی ناشی از تشدید عفونت که هم مادر و هم جنین را به خطر میاندازد، این بیماری باید به سرعت تشخیص داده شده و درمان شود.
علت عفونت ادراری در بارداری
افزایش وزن و فشار رحم روی مثانه میتواند مانع از جریان ادرار شود و آن را به محیطی ایدهآل برای رشد و تکثیر باکتریها تبدیل کند. بارداری همچنین سیستم ایمنی بدن را که سد دفاعی طبیعی بدن در برابر بیماری است، سرکوب میکند. این اتفاق میتواند خطر ابتلا به عفونت، از جمله UTI را افزایش دهد.
عوارض عفونت ادراری در بارداری (خطرات عفونت ادراری در بارداری)
عفونت ادراری درمان نشده در حاملگی میتواند منجر به عوارض جدی مانند پیلونفریت، زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و سپسیس مادر شود که به طور قابل توجهی بر سلامت مادر و جنین تاثیر میگذارد.
رنگ عفونت ادراری در بارداری
رنگ ادرار معمولاً در دوران بارداری به زرد تغییر میکند، اما اگر تغییرات دیگری در رنگ ادرار ایجاد شود باید سریعا به پزشک اطلاع داده شود. برای مثال قرمز یا قهوهای شدن ادرار میتواند نشانه عفونت باشد که نباید نادیده گرفته شود. اگر یبوست دارید و رنگ نارنجی در ادرار خود مشاهده میکنید، ممکن است به دلیل کم آبی بدن باشد. رنگ نارنجی روشن ادرار در دوران حاملگی هم میتواند به معنای کم آبی بدن یا عفونت دستگاه ادراری باشد.
علائم عفونت ادراری در بارداری
عفونت ادراری در دوران حاملگی یکی از مشکلات شایعی است که میتواند سلامت مادر و جنین را تحت تأثیر قرار دهد. علائم عفونت ادراری در دوران بارداری ممکن است در ابتدا خفیف باشند، اما با گذشت زمان شدت یابند. آگاهی از نشانههای این بیماری به شما کمک میکند تا سریعتر به پزشک مراجعه کرده و از بروز مشکلات جدی پیشگیری کنید. شایعترین علائم و نشانههای عفونت ادراری در دوران حاملگی عبارتند از:
- درد هنگام ادرار کردن (دیسوریا)
- وجود خون در ادرار
- رنگ غیر طبیعی ادرار با بوی قوی
- بی اختیاری (نشت ادرار)
- تکرر ادرار
- درد هنگام رابطه جنسی
علائم عفونت ادراری که نسبت به سایر علائم کمتر رایج هستند هم عبارتند از:
- تب
- لرز
- احساس سردرگمی
- استفراغ
- درد در پهلو
بارداری و علائم عفونت ادراری داری؟
کلیک کن و ویزیت شو.
عفونت ادراری در آزمایش بارداری
یک پزشک متخصص میتواند از دو آزمایش برای تشخیص عفونت ادراری در دوران حاملگی استفاده کند. برای هر دو آزمایش، بیمار در یک ظرف مخصوص ادرار میکند و نتیجه برای بررسی بیشتر به پزشک ارائه میشود:
نوع آزمایش | روش انجام |
---|---|
آزمایش ادرار | در آزمایش ادرار، ادرار را از نظر گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و باکتریها بررسی میکنند. مقدار گلبولهای سفید و قرمز ممکن است نشان دهنده عفونت باشد. |
کشت ادرار | این آزمایش نوع باکتری موجود در ادرار را بررسی میکند. دانستن نوع باکتری عامل عفونت به پزشک کمک میکند تا بهترین درمان را شروع کند. |
درمان عفونت ادراری در بارداری
زنان حامله، در صورت داشتن علائم عفونت ادرار باید به پزشک مراجعه کنند. بدون درمان، عفونت ادراری میتواند عوارض جدی ایجاد کند. عفونت ادرار نیاز به آنتی بیوتیک دارد. پزشک آنتیبیوتیکی را تجویز میکند که هم برای مادر و هم جنین بیخطر و مؤثر باشد.۱. داروی عفونت ادراری در بارداری (آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری در بارداری)
اگر زنان باردار در دوران بارداری دچار عفونت کلیه شوند، نیاز به درمان در بیمارستان خواهند داشت. این درمان شامل مصرف آنتی بیوتیک و مایعات داخل وریدی خواهد بود. بعید است که یک دوره کوتاه آنتی بیوتیک به جنین در حال رشد آسیب برساند. تحقیقات نشان میدهد که مزایای مصرف آنتی بیوتیک برای درمان عفونت ادراری بسیار بیشتر از خطرات نادیده گرفتن عفونت ادراری است. ممکن است یک دوره ۳ روزه آنتی بیوتیک برای درمان عفونت ادراری در دوران حاملگی ضروری باشد. پزشک ممکن است یکی از آنتی بیوتیکهای زیر را براساس شرایط مادر و جنین تجویز کند:
- آموکسی سیلین
- آمپی سیلین
- انواع سفالوسپورینها
- نیتروفورانتوئین
- تری متوپریم سولفامتوکسازول
۲. درمان خانگی عفونت ادراری در بارداری (درمان طبیعی عفونت ادراری در بارداری)
به اعتقاد بعضی افراد میتوان عفونت ادراری در حاملگی را با برخی روشهای درمان خانگی مدیریت کرد. شما میتوانید با رعایت موارد زیر به پیشگیری از عفونت ادراری در دوران بارداری کمک کنید:
- مثانه خود را به طور مکرر تخلیه کنید.
- قبل و بعد از رابطه جنسی ادرار کنید تا مثانه کاملا خالی شود.
- تنها از لباس زیرهای نخی استفاده کنید.
- از زدن عطر یا اسپری به ناحیه تناسلی خود خودداری کنید.
- مقدار زیادی آب برای هیدراته ماندن بدن خود بنوشید.
- از هرگونه صابون معطر یا شستوشوی ناحیه تناسلی با صابونهای این چنینی خودداری کنید.
- از نوشیدنیهایی که مثانه را تحریک میکنند خودداری کنید.
- از مصرف اسپرم کشها خودداری کنید.
- آب زغال اخته شیرین نشده بنوشید.
- لباسهای گشاد و آزاد بپوشید.
- ویتامین C مصرف کنید.
- سیر را در برنامه غذایی خود جای دهید.
- پروبیوتیک مصرف کنید.
دنبال درمان خانگی برای درمان عفونت ادراری هستی؟ مشاوره بگیر.
انواع عفونت ادراری بارداری
انواع مختلفی از عفونتهای دستگاه ادراری وجود دارد که میتواند بر سیستم ادراری مادر باردار تاثیر بگذارد. هر یک از این عفونتها در صورت عدم درمان به موقع، عوارض جدی مختلفی ایجاد خواهند کرد:
- باکتریوری بدون علامت (ASB) معمولاً توسط باکتریهایی ایجاد می شود که قبل از بارداری در بدن وجود داشته است. از آنجایی که هیچ علامتی ندارد، پزشک معمولاً از طریق آزمایش ادرار در اولین جلسه قبل از تولد، ASB را غربال میکنند.
- اورتریت مجرای ادرار نوعی دیگر از عفونت ادراری است که مادر را درگیر میکند.
- سیستیت مثانه نوع دیگر عفونت رایج در دوران بارداری است.
- پیلونفریت هم کلیهها را تحت تاثیر قرار میدهد.
راه های پیشگیری عفونت ادراری بارداری
راههای مختلفی برای جلوگیری از عفونت ادراری در دوران حاملگی وجود دارد و پیشگیری از این مشکل اهمیت زیادی دارد، زیرا عفونت ادراری درماننشده میتواند به عفونت کلیهها منجر شود و خطراتی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. رعایت بهداشت فردی، توجه به عادات صحیح ادراری از جمله اقداماتی هستند که میتوانند نقش مؤثری در پیشگیری داشته باشند. آگاهی از این نکات و پایبندی به آنها نهتنها از بروز عفونت جلوگیری میکند، بلکه سلامت کلی مادر و جنین را نیز تضمین خواهد کرد. این روشها عبارتند از:
- نوشیدن آب فراوان
- مصرف آب کرن بری شیرین نشده یا قرص کرن بری
- شستن اطراف اندام تناسلی و مقعد با دقت
- دفع ادرار حداقل هر ۲ تا ۳ ساعت یکبار
- ادرار کردن قبل و بعد از رابطه جنسی
- انجام غربالگریهای دورهای
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
عفونت دستگاه ادراری عفونت بخشی از سیستم ادراری بدن از جمله کلیهها، مثانه، حالبها و مجاری ادراری است. باکتریها باعث بیشتر عفونتهای ادراری هستند که ممکن است هر شخصی را به خود دچار کنند. این عفونت شایع در دوران بارداری هم زنان را مبتلا میکند.
در صورت درمان به موقع آن هم مادر و هم کودک در امان خواهند بود اما گاهی اوقات هم منجر به عفونت کلیه میشود. برای جلوگیری از عوارض احتمالی عفونت ادراری بارداری مانند خطر زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد، لازم است خیلی سریع توسط دکتر متخصص زنان ویزیت شوید. برای دریافت نوبت ویزیت از بهترین پزشکان متخصص در این زمینه میتوانید از وبسایت دکترتو کمک بگیرید. دکترتو امکان دریافت نوبت مشاوره آنلاین و ویزیت حضوری را برای شما ایجاد کرده است.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!