خواب جدید شرق و غرب برای کالایی‌ها

منبع خبر / اقتصادی / 3 روز پیش

خواب جدید شرق و غرب برای کالایی‌ها

دنیای اقتصاد: تحلیلگران بر این باورند که پیش‌بینی ناپذیری بازارهای کالایی در ۲۰۲۵ شدت بیشتری به خود می‌گیرد؛ رویکرد ترامپ در قبال تعرفه‌های تجاری، تنش در خاورمیانه و جنگ روسیه و اوکراین و احتمال بازگشت اقتصاد چین به مسیر رشد؛ مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر بازارهای کالایی در این سال خواهد بود.

خواب جدید شرق و غرب برای کالایی‌ها

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد فعالان بازارهای کالایی برای سال ۲۰۲۵ باید منتظر رویدادهای غیرمنتظره‌ای باشند که امکان پیش‌بینی‌پذیری را از بازارها سلب می کند.

بازگشت دونالد ترامپ به مسند ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا تهدیدی در مسیر وضع تعرفه‌های غیرمنتظره و اختلال در مسیر تجارت جهانی خواهد بود. در عین حال چینی‌ها به شکل قطره‌چکانی برنامه‌های اقتصادی خود را ارائه می‌کنند و این موضوع نیز پیش‌بینی آینده بازار در سال پیش روی میلادی را دشوار می‌کند.

سیگنال ترامپ به بازارها

ایالات متحده آمریکا همچنان برجسته‌ترین اقتصاد جهانی است و بیشترین تاثیر را بر بازارهای جهانی و اقتصاد سایر کشورهای دنیا برجای می‌گذارد. در چنین شرایطی یک احتمال آن است که تهدید تعرفه‌ای ترامپ باعث شود تا شرکای تجاری آمریکا، امتیازات مدنظر ترامپ را ااعطا کرده و در نهایت چین به اعمال چند مانع تجاری کوچک اکتفا کند.

در چنین شرایطی احتمالا قیمت کامودیتی‌ها به استثنای نفت افزایشی خواهد بود. با این وجود در سال 2025 کامودیتی‌ها با افزایش عرضه نیز مواجه می‌شوند که این رشد، ترمز بالا رفتن قیمت‌ها را خواهد کشید.

موضع ترامپ در قبال جنگ روسیه و اوکراین و تنش در خاورمیانه موضوع دیگری است که می‌تواند بر بازارهای مالی و کالایی دنیا اثرگذار شود. اگر ترامپ بتواند صلح در خاورمیانه و آتش‌بس میان روسیه و اوکراین را برقرار کند؛ بازار فلزات با رشد قیمت همراه می‌شوند؛ اما این موضوع سیگنالی کاهشی برای نفت خام و گاز طبیعی به همراه دارد.

با این وجود ممکن است حضور ترامپ در مسند ریاست جمهوری آمریکا به این سادگی ختم به خیر نشود؛ این امکان وجود دارد که دولت جدید ترامپ شدیدترین تهدیدهای وی را اجرایی کند؛ موانع تجاری گسترده ایجاد می‌کند و از پیمان‌ها و معاهدات بین‌المللی، از جمله توافق آب‌وهوای پاریس و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، عقب‌نشینی کرده یا آن‌ها را تضعیف کند.

اگر ترامپ روی بد خود را به دنیا نشان دهد، این انتظار را باید داشت که اقتصاد جهانی به دلیل تلاش کشورها برای تنظیم مجدد جریان‌های تجاری و زنجیره تامین، آسیب ببیند. این موضوع تورم جهانی را افزایش خواهد داد و در نتیجه احتمالا بسیاری از کشورهای دنیا به ناچار به تشدید سیاست پولی روی خواهند آورد. این رویه زمینه رشد قیمت فلزات آهنی و غیرآهنی، نفت خام و گاز طبیعی را فراهم می‌کند، با این وجود در ادامه، کاهش تقاضا زمینه عقبگرد قیمتی را فراهم می‌کند.

چین با قدرت به بازار برمی‌گردد؟

بسیاری از تحلیلگران غربی اکنون بر این عقیده هستند که چین مرد بیمار آسیا است، در چنین شرایطی بازگشت پرقدرت این کشور به مسیر رشد تعجب‌آور خواهد بود. اما در عین حال برخی تحلیلگران بر این باورند که سال 2024 می‌تواند زمان افول چین باشد و در چنین شرایطی احتمال بازگشت مثبت اقتصاد چین در سال آینده وجود دارد.

در واقع 2025 می‌تواند زمان به نتیجه رسیدن اقدامات حمایتی دولت پکن باشد؛ در چنین شرایطی دولت پکن این امکان را دارد که تمرکز بیشتری بر تقویت احساسات و هزینه‌های مصرف‌کننده داشته باشد.

چین احیا شده برای کالاهایی مانند مس، سنگ آهن، گاز طبیعی مایع و زغال‌سنگ موهبتی خواهد بود، اما با توجه به تغییر مداوم و سریع آن به سمت استفاده از خودروهای الکتریکی، این تغییر رویکرد تاثیر مثبت بسزایی بر بازار نفت برجای نمی‌گذارد.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

قیمت برق در آلمان زیر صفر شد