مشکلات تغذیهای که معلولین کودک و بزرگسال به آن دچارند
محدودیتهای عملکردی، مشکلات تغذیه و دریافت انرژی ناکافی، عوامل خطر کلیدی هستند که کودکان و بزرگسالان دچار معلولیت را به سوءتغذیه سوق میدهند.
به گزارش بهداشت نیوز، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل و دریافت تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن برای هر کسی مهم است. رژیم غذایی بر سلامت، تندرستی و سلامت روان تأثیر میگذارد. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و مغذی برای افرادی که دارای معلولیت هستند از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چرا که میتواند به بهبود، مدیریت وضعیت و عملکرد بهتر آنها کمک کند و انرژی لازم روزانه را تامین کند. در بین این بیماران، کودکان دارای معلولیت بیشتر در معرض خطر سوء تغذیه هستند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد محدودیتهای عملکردی، مشکلات تغذیه و دریافت انرژی ناکافی، عوامل خطر کلیدی هستند که کودکان و بزرگسالان دچار معلولیت را به سوءتغذیه سوق میدهند.
در این میان، مشکلات خاصی نیز در زمینه تغذیه این افراد وجود دارد که شامل اضافهوزن، مشکلات غذا خوردن، دسترسی به تغذیه و غذای مناسب، مشکلات دندانی و مشکل تداخل غذا و دارو میشود.
اضافه وزن، حفظ وزن بدن در محدوده سالم برای سلامتی مهم است اما نیازهای انرژی هر فرد بسته به سطح فعالیتش متفاوت است. حرکت بدنی ممکن است برای برخی از افراد ناتوان محدود باشد اما تمرینات ویژهای برای معلولیت وجود دارد. با این حال، ورزش با ناتوانیهای جسمی به انرژی بیشتری نیاز دارد؛ زیرا بدن برای حرکت موثر باید جبران کند. این بدان معنا است که تغذیه سالم برای کمک به عملکرد بدن بسیار مهم است. در نهایت، «انرژی ورودی» از غذا در هر روز باید با «انرژی خارج شده» که از طریق ورزش و فعالیت صرف میشود، متعادل شود.
برای افراد دارای ناتوانی جسمی، نیازهای انرژی اغلب با توانایی مرتبط است. به طور مثال، افرادی که از ویلچر استفاده میکنند نسبت به افرادی که راه می روند نیاز به انرژی کمتری دارند. نیازهای انرژی تحت نظر یک متخصص تغذیه برای هر فردی که در معرض خطر اضافه وزن یا کمبود وزن است، توصیه می شود. بررسی ها به شما کمک می کند تا مناسبترین غذاها را برای رفع نیازهای خود تعیین کنید.
در اثر اختلال در اعمال عصبی- عضلانی این افراد مثل عدم توانایی در جویدن و بلعیدن یا انسداد در ناحیه خاص یا در اثر عوامل فیزیولوژیک، مشکلاتی در تغذیه این افراد ایجاد میشود که برای تحریک ترشح بزاق و بلع آسان، استفاده از غذاهای نرم و شیرین در این افراد توصیه میشود. البته در برخی دورهها نیاز به انرژی در بیماران دچار معلولیت افزایش مییابد. به طور مثال، بیماری پارکینسون، بیماری هانتینگتون یا مشکلات دوره ای یا خاص مانند مدیریت زخم های فشاری و بهبود زخم به افزایش انرژی نیاز دارد.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، دسترسی به تغذیه و غذای مناسب، برای افراد دارای معلولیت ممکن است دشوار باشد و این موضوع را میتوان به وضعیت مالی، سلامت روان، محدودیتهای حرکتی، دسترسی به حمل و نقل، انزوای اجتماعی، دسترسی به فناوری برای خرید آنلاین، جغرافیا و دسترسی و ثبات حمایتهای غیررسمی و رسمی مرتبط کرد، اما محدود به آن نیست.
آموزش تغذیه با دسترسی و توانایی فرد در درک اطلاعات مربوط به تغذیه مرتبط است. آمادهسازی تغذیه ممکن است برای افرادی که دارای معلولیت هستند، دشوار باشد؛ چرا که ممکن است دانش، مهارتها و حمایتهای مربوط به تهیه غذا، ذخیره سازی، پخت و پز، برنامهریزی منو و انتخاب غذای مناسب را کاهش دهند. بنابراین برای این افراد به خصوص افراد با معلولیت بیشتر حتما باید خانواده او را در این بخش حمایت کند یا یک پرستار برای تهیه و پخت غذا به منظور پیشگیری از سوءتغذیه داشته باشند.
مشکلات دندانی، فساد دندان در این افراد از مشکلات جدی به شمار میآید و بر همین اساس هم مراجعه منظم به دندانپزشک و رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان بسیار لازم به نظر میرسد که اگر این مشکلات دندانی در زمان مناسب درمان نشود، سبب محدود شدن تکامل کودک میشود.
مشکل تداخل غذا و دارو، درمان طولانی مدت دارویی جهت کنترل تشنج یا مشکلات رفتاری و بهبود عفونت در این افراد لازم است و مصرف زیاد دارو روی وضعیت تغذیه آنها تاثیر سوء دارد.
هنگامی که صحبت از پیروی از رژیم غذایی مناسب برای یک ناتوانی خاص به میان میآید، مشورت با یک متخصص تغذیه حرفهای میتواند به جلوگیری از بروز مشکلات تغذیهای یا بهبود مشکلات موجود از جمله کاهش وزن یا افزایش وزن، کمبودهای تغذیه ای یا مشکلات روده کمک کند.