مشکلات دانشجویان ایرانی در ایتالیا
ایتالیا یکی از بزرگترین کشورها برای مهاجرت دانشجویان ایرانی است. این کشور با داشتن دانشگاههای معتبر و فرصتهای تحقیقاتی گسترده، هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان را جذب میکند.
ایتالیا یکی از بزرگترین کشورها برای مهاجرت دانشجویان ایرانی است. این کشور با داشتن دانشگاههای معتبر و فرصتهای تحقیقاتی گسترده، هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان را جذب میکند. اما بر اساس صحبتهای بسیاری از دانشجویان ایرانی که در این کشور تحصیل میکنند، تجربه زندگی و مهاجرت تحصیلی به ایتالیا همیشه بدون چالش و مشکل نبوده است که این ممکن است مسیر تحصیل و زندگی را دشوار کند.
در ادامه، قصد داریم تا مهمترین مشکلات دانشجویان ایرانی را برای شما بیان کنیم.
مشکلات زبانی
بزرگترین چالشی که دانشجویان با آن روبهرو هستند، زبان ایتالیایی است. اگرچه صحبت به زبان انگلیسی میتواند برخی از نیازهای دانشجویان را در مرکز شهر برطرف کند، اما بسیاری از امور در این کشور به زبان ایتالیایی انجام میشوند و اکثر مردم این کشور به زبان انگلیسی مسلط نیستند و نمیتوانند به این زبان ارتباطی برقرار کنند.
این مسئله تا جایی اهمیت دارد که یکی از دانشجویان ایرانی رشته مهندسی مکانیک در دانشگاه پلیتکنیک میلان در صفحه لینکدین خود از چالشهای زندگی در این کشور نوشته است:
بزرگترین چالش من در 6 ماه اول زندگی در این کشور، یادگیری زبان ایتالیایی بود. این مسئله به قدری اهمیت داشت که بدون یادگیری این زبان قدرت انجام هیچ کار مهمی را نداشتم. مثلا وقتی برای گرفتن کارت اقامت به اداره مهاجرت رفتم، هیچکس زبان انگلیسی بلد نبود و حرف من را متوجه نمیشد.
مشکلات انتقال پول از ایران
از دیگر چالشهایی که دانشجویان با آن سروکار دارند، نحوه انتقال پول از ایران به ایتالیا است. در سالهای اخیر به دلیل تحریمها و محدودیتهای به وجود آمده، دانشجویان نمیتوانند از خانواده خود پولی را دریافت کنند. به همین دلیل، برخی از دانشجویان تحت فشارهای مالی زیادی برای تامین هزینههای زندگی و تحصیلی خود، قرار گرفتهاند. همچنین، نرخ ارز در بازار آزاد بهشدت بالاتر از نرخ رسمی است و بسیاری از دانشجویان مجبورند به بازار سیاه متوسل شوند که باعث افزایش هزینهها برای دانشجویان میشود.
محدودیت در استفاده از کارتهای بانکی
بسیاری از خدمات و فروشگاههای ایتالیا، از کارتهلای بینالمللی مانند مستر کارت و ویزا کارت استفاده میکنند که دانشجویان ایرانی به دلایل مختلفی نظیر تحریم، نمیتوانند این کارتها را دریافت کنند و باید از روشهای جایگزین مانند کارتهای پیشپرداخت استفاده میکنند که این باعث ایجاد هزینههای اضافی میشود.
فرآیند اداری و بروکراسی پیچیده
از دیگر چالشها و مشکلات دانشجویان ایرانی در این کشور، روبهرو شدن با فرآیندهای اداری است که اغلب زمان بر و خسته کننده هستند. در ایتالیا تمامی فرآیندهای اداری نیاز به حضور فیزیکی و حجم زیادی کاغذ بازی دارند، به طوری که انجام هر کار ساده اداری ممکن است، هفتهها زمان بگیرید. این مشکل ضمن اینکه دانشجویان ایرانی را آزار میدهد، مردم ایتالیا را نیز با مشکلات زیادی روبهرو کرده است.
به عنوان مثال، دانشجویان حتی برای پرداختهای مالیاتی محلی هم باید به صورت حضوری به ادارات کرده و مراحل اداری را تکمیل کنند.
کوروش یکی از ایرانیان ساکن در این کشور، در کانال یوتیوب خود این باره گفته است:
کشور ایتالیا آب و هوای خیلی خوبی داره! مردمش هم خونگرم اما اگر کارت به ادارات بیوفته از به دنیا اومدن پشیمون میشی!
هزینههای تحصیلی و مسکن
هزینههای زیاد تحصیل و مسکن از دیگر مشکلات دانشجویان ایرانی در ایتالیا است. شهریه بسیاری از دانشگاهها در این کشور بسیار زیاد است، بهطوری که بدون داشتن شغل تقریبا پرداخت این هزینهها غیر ممکن است. شهریه دانشگاههای دولتی بسته به مقطع تحصیلی متفاوت است و عددی بین 900 تا 4000 یورو است. علاوه بر این، هزینههای مسکن بسته به نوع اقامت میتواند متفاوت باشد که برای دانشجویان ایرانی که با نرخ ارز بالا و محدودیتهای مالی مواجه هستند، میتواند چالش بزرگی باشد.
مشکلات مربوط به اقامت
فرآیند دریافت اقامت در این کشور به دلیل پیچیدگیهای زیاد اداری و زمانبر بودن، به یکی از دغدغهها و چالشهای اصلی دانشجویان ایرانی تبدیل شده است. برای دریافت اقامت دانشجویان باید مدارکی از جمله بیمهنامه، گواهی ثبتنام دانشگاه و… را ارائه دهند که هر گونه نقص در مدارک منجر به طولانی شدن دریافت اقامت میشود. به ، تاخیر در دریافت اقامت میتواند زندگی و تحصیل دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، گاهی اوقات پردازش درخواستها چندین ماه به طول میانجامد که در این مدت دانشجو نمیتواند از برخی امکانات بانکی یا سفر به خارج از ایتالیا استفاده کند.
کمبود شغل مناسب
اکثر دانشجویان ایرانی برای تامین هزینههای زندگی خود، نیاز به شغل پاره وقت دارند. با این حال، حقوق پایین، پرداختهای نامنظم، یا قراردادهای کاری غیررسمی باعث شده است تا نتوانند شغل مناسبی را پیدا کنند. همچنین، نبود شفافیت در قراردادهای کاری، باعث شده است تا برخی از کارفرمایان از وضعیت مهاجرتی دانشجویان سوءاستفاده کنند.
به عنوان مثال، علیرضا که یکی از دانشجویان مهاجر ایرانی در حال تحصیل در رشته داروسازی در شهر رم است، در این باره میگوید:
من به عنوان یک عکاس در یک آتلیه شروع به کار کردم، اما حقوقم نهتنها با تاخیر پرداخت میشد، بلکه در برخی از موارد ساعات کاری من به درستی محاسبه نمیشد. علاوه بر این، به دلیل نبود هیچ قرارداد کاری، همیشه نگران از دست دادن شغلم بودم. البته، اکثرا کارفرمایان ترجیح میدهند شهروندان ایتالیایی را استخدام کنند و همین مسئله پیدا کردن شغل مناسب را سختتر میکند.
خانه های قدیمی و بدون امکانات بالا
اکثر خانههای موجود در کشور ایتالیا به ویژه رم، قدیمی هستند و مشکلاتی مانند نبود سیستم گرمایش مناسب، کیفیت پایین لولهکشی، یا فرسودگی ساختمانها را دارند که میتواند شرایط زندگی دانشجویان را دشوار کند. این موضوع انقدر در این کشور آزار دهنده است که برخی از افراد ایرانی ساکن در ایتالیا، در این باره در کانال یوتیوب ویدئویی منتشر کردهاند که میتوانید از طریق لینک زیر مشاهده کنید:
https://www.youtube.com/watch?v=FmADSYB60kI
در انتها باید گفت، با توجه به مشکلاتی که دانشجویان ایرانی در این کشور دارند، بهتر است که برای مهاجرت تحصیلی برنامه ریزی درستی انجام دهید تا بتوانید به چالشها و محدودیتهای این کشور غلبه کنید.
منبع: https://bahadoranian.com