بیرمقی تولید در پی کمبود برق
دنیای اقتصاد - نسیم نوحه خوان : محصولات زنجیره فولاد به دو علت اصلی در مسیر رشد قیمت قرار گرفتهاند. علت نخست مشکل تامین سرمایه در گردش است که در ماههای پایانی سال تشدید میشود؛ این موضوع موجب کاهش حجم تولید و عرضه محصول در بازار شده است. علت دوم هم افزایش هزینهها تحتتاثیر افزایش انتظارات تورمی است که در وضعیت کمبود تقاضا شرایط صنعت فولاد را بیش از پیش سخت کرده است. محدودیت برق و گاز در صنایع تولیدی در فصل سرما به کاهش تقاضا دامن زده است.
افزایش انتظارات تورمی در کنار شرایط دشوار تولید موجب شده است تا قیمت محصولات زنجیره فولاد در بازار آزاد و رینگ فیزیکی بورسکالای ایران به روند صعودی خود ادامه دهد و از اینرو هر کیلوگرم شمش تحویل درب کارخانه با قیمت ۲۷هزار و ۵۰۰تومان مورد معامله قرار میگیرد. طی هفته گذشته هر کیلوگرم میلگرد نیز با قیمت پایه ۳۱هزار تومان در بازار صنعتی عرضه شد. از اینرو میتوان گفت فاصله قیمتی انواع محصولات بخش فولاد در بازار آزاد و رینگ فیزیکی بورسکالای ایران به حداقل رسیده و فرمول قیمتگذاری جدید و افزایش نرخ ارز موجب شده است تا فواصل قیمتی محصولات زنجیره فولاد به حداقل برسد و در این میان ورق فولادی نیز از این موضوع مستثنی نیست. سیاست قیمتگذاری جدید در بورسکالای ایران موجب اعتراض واحدهای تولیدی و صنعتی فعال در بخش فولاد شده است و در شرایطی که بازار فولاد در وضعیت رکود و بیرمقی به سر میبرد، قیمتها در بازار به کف خود رسیدهاند و در چنین شرایطی که میزان تقاضا و خرید برای انواع محصولات فولادی به حداقل رسیده است، امکان کاهش قیمت برای تولیدکنندهها بیشتر از این وجود ندارد.
کمبود پول در زنجیره فولاد
رشد قیمتها در زنجیره فولاد به دو علت اتفاق میافتد. اولین موضوع مشکل تامین سرمایه در گردش است که در ماههای پایانی سال تشدید میشود و در ادامه حجم تولید و عرضه محصول در بازار کاهش مییابد. علت دوم به افزایش هزینهها تحتتاثیر رشد نرخ ارز برمیگردد که موجب افزایش قیمت محصولات زنجیره فولاد شده است. بیرمقی در بخش تقاضا و کمبود مشتری باعث شده است تا میزان تولید نیز کاهش یابد که این موضوع نیز قیمت تمامشده محصولات را تحتتاثیر قرار داده است.
عقبگرد نرخ ارز، بخش تولید و صادرات را تحتتاثیر قرار میدهد و عملا شوکی به این حوزهها وارد میشود. به عبارت بهتر، بخش تولید به شرایط تثبیتشده نیاز دارد و افت و خیز ارز یک عامل آسیبرسان برای این صنعت به حساب میآید. در حال حاضر بانکها نقش موثری در تداوم تولید دارند و در صورتی که اعتبارات محدودتر شود مشکلات و معضلات تولید تشدید میشود.
براساس آمارهای انجمن جهانی فولاد، تولید فولاد ایران در ۱۱ماه ابتدایی سال ۲۰۲۴ به ۲۸میلیون تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ حدود ۰.۵درصد رشد به ثبت رسید. این افزایش در شرایطی رقم خورده است که ایران در نوامبر ۲۰۲۴ با تولید ۳.۱میلیون تن فولاد، جایگاه دهم خود را در میان بزرگترین تولیدکنندگان جهان تثبیت کرد. این عملکرد نشاندهنده ظرفیتهای بالای کشور در این صنعت و پتانسیل رقابتپذیری آن در بازارهای جهانی است.
رشد قیمت شمش در رینگ فیزیکی
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در روز دوشنبه ۱۷دیماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۹۴درصد در دومین هفته دیماه به ۷۰درصد کاهش داشته است که ۲۴درصد افت را گزارش میکند.
بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز ۱۷دیماه ۱۴۰۳ نسبت به هفته گذشته ۱۱درصد افزایش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۱۷دیماه نشان میدهد بورسکالا میزبان عرضه ۱۴۵هزار تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۱.۴برابری نسبت به عرضه ۷۰درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۱۷آذرماه ۲۵هزار و ۵۳۸تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش ۰.۸درصدی را نسبت به هفته دوم دیماه گزارش میکند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که عرضه و معاملات در روز ۱۷دیماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۱۱درصد افزایش و ۱۹درصد کاهش داشتهاند. قیمت پایه تعیینشده برای عرضه شمش در بازه ۲۳هزار و ۳۴۵تومان تا ۲۵هزار و ۲۳۴تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۱۷دیماه ۲۴هزار و ۲۹۰تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته ۱.۱درصد رشد را گزارش میکند.
شمش با میانگین قیمت ۲۵هزار و ۵۳۸تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده، شمش به قیمت ۲۷هزار و ۵۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به ۳۰هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی میلگرد در بازار آزاد با قیمت ۲۹هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بیرمق مقاطع طویل در پایان هفته بود.
بررسی رینگ فیزیکی بورسکالای ایران هم نشان میدهد که روز یکشنبه ۱۶دیماه ۸۲هزار تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای ۱.۳برابری نسبت به عرضه، ۱۰۰درصد عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهناسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته ۱.۳درصد کاهش داشت و به ۱۵هزار و ۴۴۱تومان رسید.
قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته گذشته ۱۵هزار و ۶۴۸تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بررسیها نشان میدهد که محدودیتهای برق، تقاضا برای آهن اسفنجی را کاهش داده است.