همانطور که میدانید، شرکت انویدیا در نمایشگاه CES 2025 از پرچمدار جدید خود، GeForce RTX 5090 Founders Edition، پرده برداشت. این محصول نهتنها عنوان قدرتمندترین پردازنده گرافیکی رده مصرف کننده جهان را به خود اختصاص داده است، بلکه با طراحی منحصربهفرد و مصرف انرژی بالا، از جنبههای دیگری هم بسیار جذاب است. در ادامه به طراحی عجیب و حیرت آور بُرد PCB این کارت میپردازیم.
انویدیا برای این کارت گرافیک پیشرفته از طراحی جدیدی با بُرد سه تکه استفاده کرده است. برد اصلی، که میزبان پردازنده گرافیکی GB202 با 92 میلیارد ترانزیستور است، 32 گیگابایت حافظه GDDR7 با رابط 512 بیتی و مدار تغذیه غول پیکری را هم در خود جای داده است. مهمتر اینکه این بُرد بسیار کوچک بوده و شبیه به هیچ یک از طراحیهای پیشین انویدیا نیست.
طراحی سهتکه و جمعوجور RTX 5090 Founders Edition
ابعاد کوچک این برد اصلی، به خوبی در تصاویر منتشرشده قابل مشاهده است. هرچند حافظههای استفادهشده همان ابعاد 14x12 میلیمتری نسخههای قبلی را دارند، اما مقایسه اندازه کلی برد نشان از کاهش چشمگیر ابعاد آن دارد.
GeForce RTX 5090 با توان مصرفی 575 وات، از تنها یک کانکتور 16 پینی 12V-2x6 استفاده میکند که قادر به ارائه جریان 55 آمپر است. مدار تغذیه این کارت نیز با 30 فاز رگلاتور ولتاژ، در مقایسه با 23 فاز در RTX 4090، به طرز چشمگیری ارتقا یافته است. این طراحی پُرقدرتتر به تغذیه بهتر و پایداری بیشتر برای GPU و حافظه کمک میکند. با این حال، هنوز مشخص نیست که این مدار تغذیه تا چه حد در اورکلاک کردن غول جدید انویدیا توانایی دارد.
یکی از ویژگیهای جالب این طراحی، جداسازی برخی از اجزا مانند خروجیهای تصویر، کانکتورهای فن و هدر PCIe از برد اصلی است. این تفکیک احتمالاً به انویدیا اجازه میدهد تا سیگنالها را با دقت بیشتری منتقل کند و نویز الکتریکی را کاهش دهد. همچنین، امکان طراحی محصولات متنوعی بر اساس نیازهای مختلف کاربران فراهم میشود؛ بهطور مثال، یک کارت مبتنی بر GB202 برای سرورها نیازی به خروجی نمایشگر ندارد.
جالب است بدانید که شرکای انویدیا برای طراحی کارتهای RTX 5090 همچنان از بردهای تک بُرد استفاده خواهند کرد. بنابراین، طراحی سهتکه تنها یک تصمیم مهندسی خاص از سوی انویدیا برای مدل مرجع بوده و اجباری برای سایر تولیدکنندگان نیست.
GeForce RTX 5090 Founders Edition نهتنها به دلیل عملکرد بی سابقه در دنیای کارتهای گرافیک گیمینگ، بلکه به واسطه طراحی خلاقانه و جمعوجور خود، نشاندهنده جهشی بزرگ در صنعت کارتهای گرافیک است. با این حال، باید دید که این طراحی جدید چگونه در بازار مورد استقبال قرار میگیرد و چقدر بدون مشکل خواهد بود.
در همین رابطه بخوانید:
- کارت گرافیک GeForce RTX 5090 با 21,760 هسته CUDA و قیمت 1999 دلار معرفی شد
- مشخصات رسمی و قیمت کارتهای گرافیک GeForce RTX 50 انویدیا
- کارتهای گرافیک RTX 5070 و RTX 5070 Ti انویدیا از راه رسیدند؛ همان 4090 با یک سوم قیمت!
چه کسی میداند؛ شاید انویدیا با این طراحی خواسته توانایی بالای مهندسی خود را به رخ بکشد.
توجه: برای اطلاع از آخرین اخبار نمایشگاه CES به صفحه اختصاصی مراجعه کنید.