صنایع بدون استفاده از ابزار هوش مصنوعی محکوم به شکست هستند/ دولت باید اداره اقتصاد را به بخش خصوصی بسپارد
در حالی که بسیاری از کسبوکارها در دنیا با هوش مصنوعی عجین شدهاند، تولیدکنندگان و فعالان صنایع در ایران درگیر مشکلات سیاستگذاری هستند. آرشام شرفایی، مدیرعامل متاایکامرس گروه صنعتی انتخاب، با حضور در سومین قسمت برنامه تجارتخانه اعلام کرد که صنایع بدون استفاده از ابزار هوش مصنوعی محکوم به شکست هستند.
در حالی که برخی از شرکتها در ایران به دنبال استفاده از هوش مصنوعی و تکنولوژیهای نوین هستند، هنوز هم بسیاری از صنایع درگیر چالشهای ساختاری و فرهنگی برای پذیرش این تغییرات هستند. یکی از نمونههای این حرکت به سمت تحول دیجیتال، متاایکامرس است که بهتازگی به ساختار سازمانی برخی شرکتها افزوده شده.
اما آیا این اقدام واقعا به تحولی بنیادین در صنایع ایران منجر میشود یا تنها یک تبلیغ دیگر برای پیوستن به جریان جهانی است؟ در سومین قسمت تجارتخانه گفتوگویی با آرشام شرفایی، مدیرعامل متاایکامرس گروه صنعتی انتخاب، انجام و تلاش شده تا جایگاه این نوع نوآوریها در صنعت ایران بررسی شود.
آیا اینگونه واحدها قادرند با استفاده از هوش مصنوعی و سایر تکنولوژیهای روز، مشکلات اساسی و مزمن صنعت ایران را حل کنند یا تنها در پی پوشاندن یک لایه دیجیتال به روی ساختارهای قدیمی هستند؟
در این گفتگو، شرفایی به چالشها و اهداف این تحول دیجیتال اشاره کرده است، اما سوال اصلی این است که آیا این گامها به ایجاد یک تغییر واقعی در اکوسیستم صنعتی ایران منتهی میشوند یا باز هم با رویکردی جزئی و سطحی در مواجهه با نیازهای پیچیدهی بازار مواجه خواهیم بود؟
***************************
چرا شرکتها در حال راهاندازی متاایکامرس هستند؟
*در ابتدای بحث توضیح دهید که اصلاً متاایکامرس چیست و چرا در حال حاضر شرکتهای مختلف چنین بخشی را به سازمان خود اضافه کردهاند؟
متاایکامرس یک اکوسیستم است و نمیتوان آن را یک بخش واحد دانست. این سیستم ترکیبی از زیرساختها و زیرسیستمهای متعدد است که بر اساس دیجیتال ترنسفورمیشن پیادهسازی میشود. بهعنوان مثال در گروه صنعتی انتخاب در ابتدا این پروژه بهعنوان یک ایکامرس آغاز شد، اما با گذشت زمان، نیاز به یک متاایکامرس احساس شد.
متاایکامرس دارای ۳۶ زیرسیستم است که شامل لنتک، اینشورتک، سبدگردانی و هوش مصنوعی میشود. سه سال پیش وقتی بحثهای مربوط به هوش مصنوعی در جریان بود، بسیاری از افراد به این موضوع زود مینگریستند، اما باید از همین ابتدا زیرساختها فراهم و افراد لازم برای آن پرورش داده شوند.
موفقیت زمانی به وقوع میپیوندد که آمادگی و شانس با هم تلاقی کنند. پروژههای متاایکامرس در حوزههای مختلف، از جمله لجستیک، کلاب مشتریان و تیلور سرویسها در حال توسعه هستند.
چالشهای ورود متاتک به ایران
*از چالشهای متاایکامرس بگویید. چه مقاومتهایی در برابر ورود چنین سیستمی به صنایع ایران وجود دارد؟ هدف اصلی متاتک چیست؟
ابتدا باید تعریف دقیقی از واژه چالش داشته باشیم. چالش به معنای یک رویداد یا اتفاق است که در آن ۵۰ درصد احتمال موفقیت و ۵۰ درصد احتمال شکست وجود دارد. کارهای توسعهای معمولاً چالشبرانگیز هستند و این چالشها در ۴۰ سال گذشته به ویژه در ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر بهطور جدی در میان مدیران نهادینه شده است.
یکی از بزرگترین چالشها در ایران این است که افراد یا کاملاً استارتاپی هستند یا کاملاً صنعتی و این دو گروه بهطور معمول یکدیگر را نمیپذیرند. برای انجام این کار باید فردی باشد که هر دو سوی این حوزهها را دیده باشد و بتواند این دو گروه را به هم پیوند دهد. این نوع تغییرات در سازمانها بسیار دشوار است و در بسیاری از موارد موجب شکست پروژههای تحول دیجیتال در ایران میشود.
یکی دیگر از چالشهای اساسی مربوط به تغییرات فرهنگی و ساختاری در سازمانهاست. ساخت فضاهایی مانند آنچه در متاایکامرس دیده میشود، در ایران بسیار چالشبرانگیز است. نوع طراحی فضا، استفاده از رنگها، کافهها و فضای گیمینگ، همگی با مقاومتهایی مواجه میشوند، اما این تغییرات در نهایت تأثیر مثبتی بر سازمانها گذاشتهاند.
استارتاپها باید به تجربه صنعتیها احترام بگذارند و تنها خود را نبیند. در این زمینه باید این مثال را زد که تمام شرکت تپسی یک ساختمان است و این نشان میدهد که ارتباط بین استارتاپها و شرکتهای صنعتی باید با دقت بیشتری صورت گیرد.
بزرگترین چالش در این مسیر، تعریف رابطه صحیح و مؤثر بین اکوسیستمهای استارتاپی و صنعتی بوده که خوشبختانه در این زمینه موفقیتهای زیادی حاصل شده است.
* آیا شما با راهاندازی مجموعه متاایکامرس توانستهاید DNA استارتاپ و صنعت را تلفیق کنید؟
خوشبختانه در مجموعه انتخاب، طرحهای تحول در حال ایجاد است و در بخش ICT به خوبی پیادهسازی میشود. کارهای ساده اما مؤثری در این زمینه انجام شده و با تلفیق رویکردهای استارتاپی و صنعتی، تحولات مثبتی در حال شکلگیری است.
هوش مصنوعی به محصولات صنعتی راه پیدا کرده است؟
*نهایت کار شما محصولی است که به دست مردم میرسانید، هوش مصنوعی در این محصولات چه کاربردی دارد؟
در طراحی و توسعه محصولات جدید، ویژگیهای همافزایی و سینرژی که یکی از خصوصیات اصلی اکوسیستمهای استارتاپی است، به وضوح در دیانای محصولات دیده میشود.
این خدمات شامل قابلیتهایی مانند برگشت محصولات پس از دو ماه استفاده میشود که از اعتماد و شفافیت ناشی از فضای استارتاپی است. همچنین استفاده از هوش مصنوعی در محصولات گروه انتخاب، بهویژه در بخشهای IoT و تحلیلهای استارتاپی، تاثیر قابل توجهی گذاشته است.
هوش مصنوعی در تصمیمگیریهای هیأتمدیره و تحلیلهای استارتاپی هم ورود کرده که این تحولات موجب رشد و پیشرفت قابل توجهی شده است. این فرآیند نتیجه همکاریهای جمعی و کمکهای متعدد از سوی مدیران صنعتی و افراد متخصص در اکوسیستم استارتاپی بوده است.
کسبوکارهای خصوصی در ایران در حوزه تکنولوژی همگام با جهان حرکت کردهاند
*آیا کسبوکارها در ایران به اهمیت هوش مصنوعی پی بردهاند؟ آیا به این نتیجه رسیدهاند که اگر به سمت تجارت الکترونیک نروند محکوم به شکست هستند؟
کسبوکارهای ایران به چند بخش تقسیم میشوند: بخش دولتی، بخش عمومی غیردولتی، بخش خصولتی و بخش خصوصی.
در بخش خصوصی، مخصوصاً شرکتهایی که برند شدهاند مانند گروه انتخاب، ماموت و گلرنگ، نگرانیها و چالشهای زیادی در رابطه با تغییرات دیجیتال و ورود به تجارت الکترونیک وجود دارد. که این کسبوکارها نگران ورود شرکتهای بینالمللی و نیاز به آمادگی برای رقابت با آنها هستند.
تحول دیجیتال در این کسبوکارها بهویژه با همکاری دانشگاهها مانند دانشگاه تهران و دانشگاه شریف در حال پیادهسازی است. مدیران باید از ابزارهای فناوری مانند هوش مصنوعی بهرهبرداری کنند و توانایی تصمیمگیری با استفاده از این ابزارها را داشته باشند
برای ورود به بازارهای جهانی، استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی ضروری است. تمام شرکتهای بزرگ دنیا از این ابزارها استفاده میکنند و در این زمینه ایران باید به سرعت به این سمت حرکت کند.
حتی مشاوران مدیریت در دنیا مانند مکنزی، اکنون از ابزارهای هوش مصنوعی برای تحلیل و ارائه راهکارهای مدیریتی به کسبوکارها استفاده میکنند و این موضوع دیگر قابل چشمپوشی نیست. البته باید توجه داشت که بخش خصوصی در ایران چندان هم از حوزه تکنولوژی و بهرهبرداری از هوش مصنوعی عقب نمانده است. اتفاقا ما یک چیزهایی داریم که خارجیها ندارند.
*مثلا ما چی داریم؟
در ایران برخی محدودیتها وجود دارد، اما با این حال مزایایی هم داریم. یکی از ویژگیهای ایران این است که نرمافزارهای کرکشده بهراحتی در دسترس است، طوری که میتوان از نرمافزارهای عمومی مانند آفیس بهطور آزاد استفاده کرد. نبود قوانین سختگیرانه کپیرایت در کشور باعث میشود که این موضوع برای بسیاری از کاربران مفید باشد.
در زمینه هوش مصنوعی، ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته کمی تأخیر دارد، اما این تأخیر در حد چند ماه است. در برخی بخشهای صنعتی ممکن است ایران تا ۱۰ یا ۱۵ سال عقب باشد، اما در حوزههای فناوری نوین مانند هوش مصنوعی، تأخیر چندانی وجود ندارد.
یکی از مزایای قابل توجه ایران هزینه پایین منابع انسانی است که حتی از هند و چین نیز ارزانتر است. این مزیت رقابتی میتواند برای متخصصان و افراد باهوش فرصتی بزرگ باشد.
بسیاری از جوانان ایرانی اکنون با شرکتهای بینالمللی همکاری دارند و در برخی شهرها مانند مشهد، شیراز، کرج و تهران، افراد زیادی پروژههای بینالمللی دریافت کرده و به دلار درآمد دارند. با وجود مشکلاتی که در تبادل مالی وجود دارد، بسیاری از این افراد بهطور مستمر با شرکتهای خارجی در ارتباط هستند و پروژههای مختلف را پیش میبرند.
یکی از نقاط ضعف در ایران، ضعف فعالیت در فضای بینالمللی و ضعف در تبادل فرهنگی و زبانی است. این مسئله باعث شده که ایرانیها در بسیاری از مواقع نتوانند اعتماد به نفس کافی برای معرفی محصولات خود در بازارهای جهانی داشته باشند. اخیراً یک تیم به امارات رفتهاند تا در نمایشگاه صنعت بانکداری، فضای بانکداری را به کمک فناوری AR معرفی کنند.
در زمینه تبادل بینالمللی ایران ضعفهایی دارد. افراد در کشورهای دیگر، مانند امارات، بهطور روزمره با خارجیها تعامل دارند، در حالی که در ایران چنین فرصتی کمتر وجود دارد. با این حال، شرکتهایی مانند دیجیکالا، اسنپ، هزاردستان، کافه بازار و شیپور با ساختارهای سازمانی مدرن و استفاده از ادبیات جدید، به موفقیتهای زیادی دست یافتهاند.
این شرکتها توانستهاند بهویژه با کمک افرادی که تجربه بینالمللی دارند، پیشرفت کنند. ایران در زمینههای مختلف فناوری نقاط قوت زیادی دارد، ولی در برخی جنبهها بهویژه در تبادل بینالمللی و فرهنگهای مختلف، هنوز ضعفهایی وجود دارد.
*جدا از بحث تحریم، کسب وکارها در ایران با مانعی به اسم دولت مواجه هستند که علاوه بر سیاستگذاری، کاملاً در بازار هم دخالت دارند، آیا بخش خصوصی توان رقابت و رشد در چنین شرایطی را دارد؟
بستگی به نوع نگاه دارد. صادقانه بگویم، سخت است، ولی اینکه شما چطور به آن نگاه میکنید خیلی فرق میکند. مثالی واقعی بزنم: در همین ایران اکسپو که اخیراً رفته بودم، در نمایشگاه یکی از دوستانم مرا دید که یکی از بزرگان حوزه ریتیل است.
این شخص به واسطه یک آشنایی به آفریقا رفته و اکنون بعد از دو سال، ۱۵ کشور غرب آفریقا را تحت پوشش تریدینگ خود دارد. این ۱۵ کشور دولتهای پولداری دارند که منابع طبیعی زیادی مثل طلا، اورانیوم، الماس و حتی دانههای کاکائو دارند، ولی مردم به شدت فقیرند و فرهنگ کمی پایینتر است.
با این حال، مردم این کشورها بسیار مهربان و نیکو هستند و تمایل دارند کشورهای خود را توسعه دهند. جالب است که روابط ایران با این کشورها بسیار خوب است و هیئتهایی که به ایران میآیند، اکثراً از آفریقا هستند.
بخش خصوصی گلیم خود را از آب بیرون میکشد
بستگی دارد که چطور به این شرایط نگاه کنید. بالاخره بخش خصوصی گلیم خود را از آب بیرون میکشد و کار خود را انجام میدهد. بسیاری از مدیران ارشد و بنیانگذاران صنعتی میگویند که دولت نباید به کار ما دخالت کند و ما خودمان بلدم گلیم خود را از آب بیرون بکشیم.
به نظرم بستگی به نگاه دارد؛ میتوان اینطور دید که شرایط خیلی سخت است و نمیشود کار کرد، یا میتوان آن را فرصتی برای خود دانست که بقیه نمیتوانند از این فرصت استفاده کنند. شما میتوانید به این شرایط جذاب نگاه کنید یا حتی میتوانید بهعنوان یک مشتری به آنها نگاه کنید.
تیم اقتصادی را باید بنیانگذاران گروههای صنعتی تشکیل دهند
اگر ایدئال من باشد، اگر نظرسنجی گذاشته شود و از من بپرسند که چگونه مملکت را اداره میکنم، مینوشتم که بنیانگذاران گروههای صنعتی باید هیئت اقتصادی دولت را تشکیل دهند و همینطور که بخشهای خصوصی خودشان را اداره میکنند، اینها هم کشور را اداره کنند.
خاصیت دولتها این است که سنگین اداره میشوند و پرخرج هستند و از جیب مردم اداره میشوند. در دنیا دولتها را کوچک کردهاند و بخش خصوصی را بزرگ کردهاند، ولی ما هنوز این کار را نکردهایم، هرچند شروعهایی انجام شده است.
*آیا خواسته شما این است که دولت به کار شما کار نداشته باشد؟
این آرزوی همه کارآفرینان است که بگذارند کار خود را انجام دهند. این موضوع در جلسات اتاق بازرگانی، انجمنها و حتی در تلویزیون مطرح میشود. دولتها در دنیا به طور کلی ناکارآمد هستند و در کشورهای پیشرفته، دولتهای کوچک و ناکارآمد دارند، اما ما دولت بزرگی داریم که این موضوع را سنگین میکند.
اگر به بودجه نگاه کنید، بیشتر آن صرف هزینههای جاری دولت شده است. واقعیت این است که این اتفاق عملاً نمیافتد، ولی دولتها میتوانند به حرف بخش خصوصی گوش کنند.
یک نکته جالب این است که در یکی دو سال اخیر، گفته میشود که اجبار مادر اختراع و خلاقیت است. در این مدت دولتها مجبور شدند بیشتر به سمت بخش خصوصی بیایند و این حرکت خوبی است. این که یک سازمان یا شخص متوجه شود که چیزی را نمیداند و از متخصصان آن کمک بگیرد، خیلی خوب است.
این رویکرد در دنیا سریعتر فهمیده شده و اجرایی شده است، ولی ما هنوز در این زمینه کمی عقب هستیم. اگر به کشورهای جیسیسی نگاه کنید، مثلاً امارات، میبینید که آنها چیزی ندارند، ولی دبی دائماً نمایشگاههای بزرگی برگزار میکند و در همانجا همه تمرکز روی نمایشگاه است. در حالی که ما منابع طبیعی و زیرساختهای زیادی داریم و میتوانیم در دنیا پیشتاز باشیم.
اگر ترمز دستی ماشین را بالا نگه دارید، هرچقدر هم گاز دهید، ماشین سخت و با استهلاک بالا حرکت میکند. سرعت و مومنتم ماشین گرفته میشود و این حرکت تبدیل به اینرسی میشود. در دنیای جدید که هوش مصنوعی وارد شده و ارتباط کشورها با هم بیشتر شده است، من مطمئن هستم که مدیران خوبی در بخش دولتی هم وجود دارند، زیرا من چند سالی در آن بخش فعالیت کردهام. با این حال، غالباً مسائل دیگری بر تصمیمگیریها سایه میاندازد.
هوش مصنوعی به عمر دولتها پایان میدهد
یک بحثی که در سطح جهانی مطرح است این است که اگر قرار باشد عمر دولتها به پایان برسد، این هوش مصنوعی است که دقیقاً میتواند این کار را انجام دهد. نظر شما چیست؟
سوال چالشی پرسیدید. در یک رویداد اچآر تک، من نکتهای گفتم که خیلی سروصدا کرد. گفتم که به نظر من، با این فضایی که هوش مصنوعی دارد و با این سرعتی که در حال پیشرفت است، دیگر اصلاً بحثی به نام «لبه تکنولوژی» وجود ندارد.
ما در حال حرکت به سمت یک نقطه تاریک و مبهم هستیم. به عبارت دیگر، ما دیگر «ایج» (edge) نداریم، بلکه در حال حرکت به سمت یک «ویگ ایج» هستیم. یعنی لبهای وجود ندارد و هوش مصنوعی در حال پیشرفت به سمت جایی است که به نظر میرسد دیگر نیازی به کار کردن نیست.
حتی گفتم که آواتار شما به جای شما سرکار میرود و پول درمیآورد. شاید باید به طبیعت خودمان برگردیم و به جای این که دائماً درگیر کار و روزمرگی باشیم، به زندگی، عشق، حال خوب، معنویت و درون خود بپردازیم. همیشه داریم از ۵ صبح تا ۱۰ شب کار میکنیم، ولی کی باید زندگی کنیم؟
سیستم انسانها برای کار کردن ساخته نشده است، بلکه برای درک، همدلی و ساختن حال خوب است. به نظرم هوش مصنوعی به اینجا خواهد رسید که کمک کند تا انسانها به واقعیتهای عمیقتری از زندگی بپردازند.
هوش مصنوعی؛ ترسی همراه با لذت
*خیلیها از هوش مصنوعی میترسند، آیا هوش مصنوعی واقعاً ترسناک است؟
بله، چرا نه؟ به نظر من هوش مصنوعی میتواند ترسناک باشد، اما در عین حال لذتبخش هم هست. همانطور که وقتی شما هواپیمای دو یا چهار نفرهای را میرانید، احساس ترس دارید اما همزمان این تجربه میتواند لذتبخش و جذاب باشد. به هر حال، همه چیز در دنیای تکنولوژی جدید هم به یک معنا ریسک دارد و هم جذابیت، و این ترکیب از ترس و لذت است که باعث میشود تجربه هوش مصنوعی جذاب باشد.
تأثیر فیلترینگ بر توسعه هوش مصنوعی
*یک مشکل دیگر در ایران بحث فیلترینگ است. فیلترینگ تا چه حد ورود هوش مصنوعی به ایران را با مشکل مواجه کرده است؟
یک نکته جالب این است که ما دو نوع فیلترینگ داریم: یکی فیلترینگ داخلی که توسط رگولاتورها انجام میشود و دیگری فیلترینگ تحریمی است که به دلیل تحریمها وجود دارد. مثلاً برای استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی، باید آیپی خود را عوض کنید که این خیلی دشوار و وقتگیر است.
احساس من این است که ما نباید خودمان را بیشتر از آنچه که دیگران تحریم کردهاند، تحریم کنیم. خیلی از مدیران ما در توییتر و اینستاگرام هستند و حتی مقامات عالیرتبه هم از این فضاها استفاده میکنند. پس چرا مردم نباید از این فضاها بهرهمند شوند؟ انشاالله که شرایط درست شود. من میگویم نترسید، تجربه کنید. تجربه کردن جذاب است، اما برای تجربه نکردن، باید از تجربه کسانی که پیشتر این مسیر را طی کردهاند استفاده کرد. آنها یک عمر زمان، پول، مقام و انرژی صرف کردهاند تا تجربهای بیاندوزند که ما بتوانیم از آن بهره ببریم.
اگر جوانها بدانند و اگر پیرها بتوانند، اگر گوشهای ما باز باشد و پذیرشمان بالا، وقتی به ۴۰ سالگی برسیم، انگار ۱۰۰ سال تجربه داریم. به نظر من راه نجات کشور ما و ماندن نخبگان این است که خودمان باید به فکر خودمان باشیم و اینکه بخشهای مختلف با هم همکاری کنند. اگر این دو قسمت به سمت یکدیگر حرکت کنند و در آغوش هم قرار گیرند، ما موفق خواهیم شد.