محرومیت در استراتژیکترین شهر بندری ایران/ مردم چابهار در انتظار سفر رئیس جمهور
در آستانه سفر رئیس جمهور به چابهار، مردم این شهر با امید به تغییر و بهبود شرایط، روزهای آینده را انتظار میکشند. آنها اکنون فرصت را مغتنم میشمارند تا نیازهای حیاتی خود را به گوش رئیس جمهور برسانند.
در آستانه سفر رئیس جمهور به چابهار، شور و هیجان در میان مردم این شهر زیبا و استراتژیک به وضوح حس میشود. مردمی که با امید به تغییر و بهبود شرایط، روزهای آینده را انتظار میکشند. آنها اکنون فرصت را مغتنم میشمارند تا درخواستها و نیازهای حیاتی خود را به سمع و نظر رئیس جمهور برسانند. زمانی برای شنیدن صداهای آنان و اقدام برای تغییر فرا رسیده است.
نیاز فوری به احداث بیمارستان 540 تختخوابی
یکی از مهمترین دغدغههای مردم چابهار، کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در این منطقه است. تاج بگم، مادری با نگرانی از شرایط موجود میگوید: با درد و زحمت باید به شهرهای دیگر برای درمان سفر کنم. اگر بیمارستانی مجهز در چابهار احداث شود، ما میتوانیم بدون دغدغه و هزینه اضافی درمان لازم را دریافت کنیم. این نیاز فوری مردم است.
بیمارستان 540 تختخوابی چابهار دیماه 97 به دلیل نیاز ضروری این منطقه کلنگزنی شده اما تاکنون پیشرفت فیزیکی نداشته است. این در صورتی است که بارها از جانب وزرا و سایر مسئولان در خصوص تخصیص اعتبار در راستای تسریع در ساخت آن وعده داده شده.
علی، یکی از کارکنان درمانی محلی بیان میکند: کمبود تختهای بیمارستانی چالش بزرگ ما است. اورژانسها و بخشهای مختلف بیمارستانی همیشه پُر هستند. احداث بیمارستان 540 تختخوابی چابهار میتواند بسیاری از مشکلات درمانی را حل کند.
توسعه اقتصاد دریامحور و ایجاد اشتغال
با تأکید بر موقعیت استراتژیک چابهار برای توسعه اقتصاد دریامحور، ایوب یک صیاد محلی، میگوید: آبهای آزاد فرصتهای زیادی برای ما خلق میکند. با حمایت و سرمایهگذاری در صنعت شیلات و بنادر، ما میتوانیم شاهد رونق معیشت مردم و ایجاد اشتغال باشیم.
نادر، جوانی که به تازگی کسب و کار خود را در زمینه تولید محصولات دریایی آغاز کرده، میافزاید: ما امیدواریم که دولت سیاستهای حمایتی بیشتری را اجرا کند تا کسب و کارهای مرتبط با دریا رونق بیشتری پیدا کنند.
بهرهبرداری از ظرفیتهای مرز و ساماندهی بازارچه مرزی ریمدان
یکی دیگر از درخواستهای مردم، بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای مرزی و ساماندهی بازارچههای مرزی نظیر ریمدان است. حمید تاجر محلی توضیح میدهد: ساماندهی بازارچهها میتواند اقتصاد محلی را تقویت کند. ما نیاز به زیرساختهای بهتری داریم تا تجارت را تسهیل و اشتغالزایی بیشتری ایجاد کنیم.
کاظم که در بازارچه مرزی ریمدان فعالیت دارد، اضافه میکند: اگر این بازارچهها به درستی مدیریت شوند، میتوانند به تولید ثروت و فرصتهای شغلی برای بسیاری از جوانان منطقه منجر شوند. امیدواریم که رئیس جمهور به این مسائل توجه کافی داشته باشد.
بحران آب شرب
کمبود آب شُرب نیز از مشکلات جدی در چابهار و دشتیاری است. منصور، یکی از ساکنان دشتیاری، میگوید: آب شرب ما در مناطق روستایی کیفیت مناسبی ندارد و بسیاری از ساکنان مجبورند مسافتهای طولانی را برای دستیابی به آب پاک طی کنند. این مسئله نیازمند اقدام فوری دولت است.
راضیه، معلمی که در یکی از روستاهای چابهار فعالیت میکند، تأکید دارد: آب اساسیترین نیاز انسان است. باید پروژههای آبرسانی و حل بحران آب در اولویت سیاستگذاریها باشد.
همه این مشکلات به ویژه در حوزه کمبود زیرساختها در حالی است که چابهار به عنوان گزینه انتقال پایتخت هم مطرح است! به نحوی که امروز فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در نشست خبری درباره انتقال پایتخت به مکران، گفت: "موضوع انتقال پایتخت موضوع جدیدی نیست بلکه بیش از سه دهه است که راجع به انتقال پایتخت صحبت میشود. ظرفیتهای زیستی هر منطقه نشان میدهد که چقدر میشود روی این منطقه برای گسترش فعالیتها تمرکز کرد. به هر حال استان تهران به جهت افزایش جمعیت، نگرانیهایی از منظر ظرفیتهای زیستی مثل آب دارد و سالهاست شما بیلبورد تهران شهر حساس به آب را دیدهاید. دو شورا هم تشکیل شده است. یک شورا که مشکلات پایتخت را بررسی میکند و شورایی هم درباره اقتصاد دریامحور کار میکند. البته به ظرفیتهایی در منطقه مکران نیاز هست به همین جهت ما از همین جا اعلام میکنیم که از همه دانشگاهیان، نخبگان و خبرگان اعم از نیروهای مهندسی یا جامعهشناسی یا اقتصاددانان کمک میگیریم. فعلاً در واقع داریم درباره این مسئله کار میکنیم تا بتوانیم موضوع را به سمتی ببریم که بهترین اثربخشی را داشته باشه اما موضوع آنقدر فوری نیست."
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور نیز روز گذشته در جمع اعضای ستاد روابط اقتصادی خارجی کشور، با اشاره به انتقال پایتخت، گفته بود: "اگر به این جمعبندی برسیم که به خاطر محدودیتهایی که در ارائه خدمات، مثل آب به مردم تهران داریم، نمیتوانیم بیش از این پاسخگوی مردم باشیم قطعاً در انتقال پایتخت تردید نمیکنیم و یکی از مناطقی که میتواند به صورت جدی مطرح باشد منطقه مکران است. این منطقه جای مناسبی است و محدودیتی هم ندارد. مراکز دیگری هم برای انتقال پایتخت در گذشته مطرح بود اما هر کدام محدودیتهای خاص خود را داشتند مثلاً مشکل تأمین آب داشتند یا گرفتار سایر مسائل حاشیهای بودند."
سفر قریبالوقوع رئیس جمهور فرصتی طلایی برای مطرح کردن این نیازها و درخواستها است. انتظار میرود این دیدار باعث تحرک و تغییرات لازم در زیرساختها و سیاستهای موجود شود. مردم چابهار با امید و انتظار به تغییرات مثبت و پایداری چشم دوختهاند که بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی را به همراه داشته باشد. انعکاس صدای مردمی که خواستههای آنها در این گزارش بازتاب یافته، بیانگر آن است که چابهار، با تمامی ظرفیتهایش، نیازمند توجه و سرمایهگذاری بیشتر از سوی دولت و مشارکت عمومی است.