به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی اثر، ۸۲ سال از ورود لهستانی ها به ایران در زمان جنگ جهانی دوم می گذرد و این مقطع زمانی که نقطه عطف روابط ۲ کشور ایران و لهستان است موضوع مستندی از امیرهوشنگ دانایی است.
امیرهوشنگ دانایی سال ۱۴۰۱ مستند «موج سرنوشت» را به تهیهکنندگی خبرگزاری صدا و سیما کارگردانی کرد. این فیلم بارها از شبکه خبر پخش شد و در محافل فرهنگی لهستان به نمایش درآمد. دانایی پس از آن تصمیم به ساخت قسمت دوم این مستند براساس تحقیقات وسیع، جمع آوری اسناد و مدارک و فیلمبرداری از مکان های مرتبط گرفت.
سال ۱۳۲۱ در بحبوحه جنگ جهانی دوم ۱۲۰ هزار لهستانی پس از آزادی از اردوگاه کار اجباری گولاک اتحاد جماهیر شوروی از طریق بندر انزلی وارد ایران شدند و این نخستین بار در تاریخ است که اروپائیان از فرط درماندگی ایران را به عنوان محل مهاجرت و سکونت انتخاب کردند.
۱۲۰ هزار لهستانی از طریق بندر انزلی وارد ایران شدند و ایرانیان که مهمان نوازی آنها در دنیا شناخته شده است، با وجود بدترین شرایط در ایران به دلیل جنگ، کمبود آذوقه، بیماری و ... یکی از بهترین مهمان نوازی را داشتند. به گفته لهستانیان آزاد شده از اردوگاههای کار اجباری گولاک، آنها از جهنم سیبری وارد بهشت ایران شدند.
تصویربرداری «موج سرنوشت ۲» از مهر ۱۴۰۲ در بندر انزلی، گیلان، اصفهان و تهران ادامه یافت. بخشی از تصویربرداری در لهستان انجام شد و طبق برنامه ریزی قرار است تا پایان سال در لهستان تصویربرداری و جمع آوری اسناد و مدارک تمام شده و از سال آینده مراحل فنی تدوین، صداگذاری و ساخت موزیک انجام شود.
امیرهوشنگ دانایی از سال ۱۳۶۳ کارگردانی را آغاز کرد و ساخت تعدادی سریال، فیلم کوتاه مستند و داستانی را در کارنامه دارد. دانایی از سال ۱۳۸۲ به عنوان خبرنگار و تصویربردار خبرگزاری صدا و سیما، عکاس و دستیار کارگردان با مسعود کیمیایی و مرحوم علی حاتمی کارگردانان سینمای ایران همکاری داشته است.
عوامل مستند «موج سرنوشت ۲» عبارتند از کارگردان، تصویربردار و تدوین: امیرهوشنگ دانایی، نویسنده گفتار متن: محمد تیموری، موزیک متن: مهدی دانایی، جلوههای ویژه تصویری: داود نجیبی، مشاوران تاریخ لهستان: علیرضا دولتشاهی، ایونا نویسکا، با حمایت: شورای شهر بندر انزلی، مجله برای فردا (اصفهان)، موزه جنگ جهانی دوم ونگارد (لاهیجان)، سفارت جمهوری اسلامی ایران در لهستان (ورشو) و حشمت الله حامدی نژاد.