ماجرای رانش زمین در منطقه منصورآباد شیراز چه بود؟
شامگاه چهارشنبه ۲۵ تیرماه سال ۹۹ رانش زمین و ریزش کوه در محله منصورآباد شیراز رخ داد که در پی آن مسوولان در اولین اقدام ۴۰ منزل مسکونی را که احتمال بروز خطر برای آنها وجود داشت از سکنه خالی کردند. مشاهدات آن زمان نشان میداد...
شامگاه چهارشنبه ۲۵ تیرماه سال ۹۹ رانش زمین و ریزش کوه در محله منصورآباد شیراز رخ داد که در پی آن مسوولان در اولین اقدام ۴۰ منزل مسکونی را که احتمال بروز خطر برای آنها وجود داشت از سکنه خالی کردند. مشاهدات آن زمان نشان میداد بخشی از کوه مشرف بر محله منصورآباد شیراز دچار رانش شده و تا پشت دیوار خانههای ساکنین این منطقه ریزش کرده است.
به گزارش فارس، بعضی از اهالی و کارشناسان دستگاههای مختلف حاضر در این محل دلایل مختلفی از جمله انجام انفجارهای آرام و عملیات جادهسازی در مجاور محله منصورآباد شیراز و برداشتن بخشهایی از کوههای این منطقه را علت بروز این رانش عنوان کرده بودند.
برداشت بیرویه آب از منابع زیرزمینی نیز از جمله دیگر دلایل غیررسمی بروز این رخداد توسط مردم اعلام میشد.
رانش کوه بالادست منطقه منصورآباد موجب توقف سه ماهه عملیات اجرایی ساخت بزرگراه شهید سلیمانی شد و پس از آن، اسکندرپور، شهردار وقت شیراز در حاشیه بازدید از عملیات اجرایی ساخت بزرگراه شهید سلیمانی شیراز گفت: در روند اجرای پروژه بزرگراه شهید سلیمانی با لغزش کوه در بالادست منصورآباد روبرو شدیم که نگرانیهای جدی را ایجاد کرد.
وی گفت: برای تثبیت لغزش کوه حدود ۱۰ کیلومتر حفاری در پایین دست انجام و حدود ۶ هزار و ۵۰۰ تن دوغاب سیمان تزریق و ۸۰ هزار متر مکعب در بالا دست سبکسازی انجام شد تا اطمینان حاصل شود که این لغزش خطری برای همشهریان در منصور آباد و برای پروژه در آینده ایجاد نمیکند.
رانش منصورآباد یکی از بزرگترین رانشهای ثبت شده در کشور
ویدئو منتشر شده در شبکههای اجتماعی اما دوباره این نگرانی را برای مردم این منطقه ایجاد کرده است و دست به دست میشود. معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز درباره این ماجرا توضیحاتی ارائه کرد.
محمد امین گفت: در سال ۱۳۹۹ زمین لغزشی داشتیم که به عنوان یکی از بزرگترین لغزشها در سطح کشور به ثبت رسید و به دنبال آن قسمتی از کوه منصورآباد به سمت جنوب خود که شهر شیراز باشد، رانش کرد. وی با بیان اینکه برای ایمنسازی منطقه و پیشگیری از رانش دوباره، اقداماتی انجام شد که همچنان هم ادامه دارد، گفت: در همان زمان سبکسازی انجام و دیوارهای مقاوم ایجاد شد، همچنین از راهبردهایی استفاده شد که قسمتهایی از لایهها را به هم میدوخت و پنج الی شش طرح برای جلوگیری از رانش مجدد اجرا شد.
معاون فنی و عمرانی شهرداری شیراز با بیان اینکه از آن زمان یعنی حدود پنج سال پیش تا کنون به طور ماهانه رصد و پایش منطقه صورت میگیرد، گفت: رصدهایی که از آن زمان تا کنون به صورت ماهانه انجام شده ثبات را نشان میدهد.
امین، انتشار ویدئو شکافها در شبکههای اجتماعی را اقدامات برخی شهروندان عنوان کرد که به تازگی شکافها را دیدهاند و در این باره گفت: حدود هشت ماه پیش شهروندی این شکاف بزرگ را برای اولین بار دیده و فیلم ضبط کرده و در شبکههای اجتماعی منتشر کرد و این بار نیز شهروند دیگری این اقدام را انجام داده و نگرانیهایی برای شهروندان ایجاد شده است.
اوضاع تحت کنترل است
وی با بیان اینکه طی این مدت ترکهای زیادی اتفاق افتاده و این رانش یکی از بزرگترین رانشهایی ثبت شده در کشور است، گفت: اساتیدی از استان و خارج از استان ماهانه این رانشها را رصد میکنند و موضوع کاملاً ثابت و تحت واپایش است و از آن زمان تا کنون اتفاق تازهای رخ نداده است.
معاون شهردار شیراز با بیان اینکه از بالای دروازه قران تا شهرک جوادیه، از جمله بلوار جمهوری و ابو الکلام و بهویژه محور بزرگراه آیت الله حائری و سپهبد سلیمانی منطقه مستعد رانش است و قبلا نیز رانشهایی را در این مناطق شاهد بودهایم، گفت: مشاورین در حال رصد هستند تا بتواند تمامی قسمتهایی که احتمال رانش مجدد دارند را بررسی کنند و لذا اطمینان میدهیم همه چیز در جای خود قرار دارد و اوضاع در حال کنترل است.
امین در پایان تأکید کرد: با این رصدها و پایشهای مداوم و اقداماتی که انجام میشود هم از رانش مجدد مطلع میشویم و هم از مناطق مستعد رانش مطلع میشویم تا پایدارسازی و مقاومسازی کنیم و مانع اتفاقات بعدی شویم.