در قلب تاریخی کرمان، جایی که هر کوچه و بازار قصهای برای گفتن دارد، اکونو موزه بانو حیاتی همچون کلاس درسی زنده، فرهنگ و هنر این دیار را روایت میکند. این موزه نهتنها دریچهای به گذشته است، بلکه کارگاهی از هنرهای سنتی کرمان نیز به شمار میرود. در اینجا، هر گوشهای از بنا یادگاری از تاریخ است و هر اثر هنری، داستانی از دستهای هنرمندانی که نسل به نسل، هنر خود را حفظ کردهاند. اگر میخواهید سفری متفاوت به گذشته و فرهنگ این سرزمین داشته باشید، اکونو موزه بانو حیاتی منتظر شماست!
تاریخچه اکونو موزه بانو حیاتی
ساختمان موزه دارای تاریخچهای طولانی است و قدمت آن به سال ۱۲۶۷ هجری شمسی (اواخر دوره قاجار) بازمیگردد. در ابتدا، این بنا به عنوان بانک شاهنشاهی ایران و انگلیس ساخته شد و به عنوان اولین بانک کرمان فعالیت میکرد. پس از تعطیلی بانک و انتقال آن به محل کنسولگری انگلیس، ساختمان به اداره فرهنگ و معارف کرمان واگذار شد. سپس به مدرسه تبدیل گردید. نام مدرسه به احترام بانوی شاعر و عارف کرمانی، بیبی حیاتی، انتخاب شد. مدرسه حیاتی تا سال ۱۳۵۶ فعال بود و پس از آن برای ۳۷ سال متروکه ماند. تا سرانجام در زمستان ۱۳۹۴، پس از بازسازی، به عنوان اکونو موزه بانو حیاتی آغاز به کار کرد.
این بنا از سال ۱۳۵۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و با نامهای دیگری همچون مدرسه بیبی حیاتی و مدرسه حیاتی کرمان نیز شناخته میشود.
ریشه نامگذاری
بانو بیبی جان حیاتی یکی از چهرههای ادب و شعر کرمان است که در اواخر قرن ۱۲ و اوایل قرن ۱۳ هجری قمری میزیست. او نزد برادر خود محمد حسین رونق معروف به رونق علی شاه به تحصیل علوم متداول آن زمان پرداخت. تا آنجا پیش رفت که به محضر نورعلی شاه اصفهانی رسید و نزد او آموزههای عرفانی را فراگرفت.
حیاتی کرمانی به مبانی مذهبی پایبند بود و پس از رسیدن به سن بلوغ با مراد خود نورعلی شاه ازدواج کرد. با توجه به ذوق ادبی و شاعری که داشت و تاثیر بیان، مورد تشویق همسرش قرار گرفت و به خلق آثاری از نظم و نثر پرداخت. دفتر اشعارش بیش از ده هزار بیت شعر دارد که نشانگر قدرت طبع و ذوق اوست. حیاتی در اوایل قرن سیزدهم هجری قمری فوت کرد و اخیرا شواهدی از سنگ قبر او در محدوده اطراف قلعه دختر کرمان پیدا شده است. بنابراین از آنجا که بانو حیاتی بهعنوان یک فرهیخته در میانی کرمانیها شهرت داشته این مدرسه را به نام وی نامگذاری کرده بودند. هنوز هم این مدرسه به نام وی مزین شده است.
این موزه در حقیقت جایی است که فعالیت صنعتگران و هنرمندان و نیز محصولات آنها به معرض نمایش و فروش در میآید. ضمن اینکه این افراد با برپایی کارگاههای آموزشی عمومی دانش، هنر و صنعت خود را با دیگران به اشتراک میگذارند. به چنین مکانی اکونوموزه میگویند این واژه از جایگاه گردشگری یک مفهوم نوآورانه است که به شرکتهای خصوصی اجازه عرضه فرهنگ محلی را به عموم مردم میدهد و کمک زیادی به حفظ میراث فرهنگی ناشناخته میکند.
نحوه دسترسی
آدرس:استان کرمان، شهر کرمان، گذر اصلی بازار کرمان، جنب مسجد وکیل
تصاویر بیشتر : -->




