قلعه لمبسر قزوین جایی برای تماشای تاریخ و طبیعت


قلعه لمبسر قزوین جایی برای تماشای تاریخ و طبیعت

قلعه لمبسر، یکی از مهم ترین و تاریخی ترین قلعه های ایران در استان قزوین، با معماری خاص و موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد، سال هاست که توجه گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب کرده است.

قلعه لمبسر قزوین کجاست ؟

قلعه لمبسر یکی از جاهای دیدنی قزوین به شمار می رود که در سه کیلومتری شمال شرقی رازمیان در بخش الموت غربی قرار دارد. این قلعه با معماری خاص و موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد خود، سال هاست که توجه گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب کرده است. در این مقاله به بررسی تاریخ، معماری، جاذبه ها و نکات گردشگری مرتبط با قلعه لمبسر خواهیم پرداخت.

سال ساخت بنای قلعه لمبسر در متون تاریخی نیامده است؛ با این حال، قدمت بنای اصلی قلعه را به پیش از اسلام نسبت می دهند. قلعه مزبور پس از تصرف در سال ۴۸۹ هجری توسط کیابزرگ امید، بازسازی شده و توسعه یافته است. این قلعه به واسطه موقعیت و اهمیت خاص خود در دوره تسلط اسماعیلیه شهرت زیادی پیدا کرد و یکی از مهم ترین قلعه های اسماعیلیه در عصر سلجوقی بود.

پس از سقوط میمون دژ و الموت در سال ۶۵۴ هجری قمری به دست مغولان، لمبسر یک سال دیگر در برابر آن ها مقاومت کرد. هولاکو مدتی در روستای منصور باغ توقف کرد و امیدوار بود که بتواند ساکنان قلعه را با مذاکره ترغیب کند تا از قلعه بیرون بروند؛ اما انتظار او بیهوده بود. تنها بعد از آنکه وبا در میان اهالی ساکن در قلعه شیوه پیدا کرد و بسیاری از مدافعان را از پای درآورد، هولاکوخان موفق به فتح آن شد.

معماری و بخش های مختلف قلعه لمبسر

برای ساخت قلعه لمبسر ظاهرا از مصالح موجود در منطقه استفاده شده است. این مصالح شامل سنگ هایی می شود که با ملاط ساروج در کنار هم قرار گرفته اند و شالوده اصلی بنا را تشکیل می دهند. در بعضی از قسمت ها نیز ساروج یک پارچه (سنگ، آهک و خاکستر) به کار رفته است تا مستحکم و غیرقابل نفوذ شود.

قلعه لمبسر

قلعه لمبسر ۴۸۰ متر طول و ۱۹۰ متر عرض دارد و سه قلعه کوچک تر راه های شرقی دسترسی به لمبسر را محافظت می کردند تا قلعه از هر نوع حمله ای مصون بماند. دیوارهای قلعه دو لایه و عرضی حدود ۱۰ متر دارند. در زمین شیب دار و محصور قلعه، خرابه های بسیاری دیده می شود که بعضی از آن ها از خشت و گل هستند. اتاق هایی با طاق ضربی در داخل باروی قلعه دیده می شود که نیمی از آن ها در زیر سنگ و خاک قرار دارند. کف اصلی قلعه همچنان به قوت خود پابرجا است و مجرای فاضلاب آن وجود دارد که هم سطح با کف قلعه است.

بخش شمالی

در بخش شمالی قلعه دیوارهایی به قطر ۱۲۰ سانتی متر ساخته شده که جایگاه فرمانروای قلعه بوده است. ساختمان های مهم قلعه لمبسر درست در زیردست دروازه شمالی قرار داشتند و در فضایی به طول ۳۵ متر و عرض ۲۵ متر بنا شده بودند.

بخش غربی

باروی غربی و برج های آن نسبت به باروی شرقی استحکام زیادی ندارند و این موضوع به دلیل وجود پرتگاه های عمیق در این بخش است که دسترسی به قلعه را غیرممکن می کردند. در این سمت بر سر هر تیزی و پیش آمدگی کوه، برجی کوچک ساخته شده که فاصله آن ها از یکدیگر حدود یک متر است.

بخش شرقی

در این بخش، بارویی بلند به ارتفاع ۱۰ متر ساخته شده است که ظاهرا برای دیده بانی محافظان قلعه به کار می رفت؛ به خصوص که دید وسیعی به اطراف و تسلط خوبی بر مهاجمان داشت. این بارو سالم ترین قسمت قلعه به حساب می آید که مشرف بر رود جاری مجاور آن است. در سه سمت دیگر قلعه به دلیل نفوذناپذیری طبیعی، باروها کوتاه تر هستند.

بخش جنوبی

دروازه جنوبی که کف آن حدود ۱۵۰ متر پایین تر از دروازه شمالی قرار دارد، سالم تر باقی مانده است. این دروازه شامل دو در متوالی می شود که اختلاف سطح آن ها حدود ۶ متر است. در اول رو به غرب باز می گردد و در دو طرف آن برج های بلندی ساخته شده بود. آنچه امروزه از برج سمت چپ بر جای مانده است، بیش از ۶ متر ارتفاع دارد. پس از این در، راه قلعه به صورت مارپیچی به در دوم می رسد که اتاق نگهبانان در کنار آن است. دیوار و طاق این دو درگاه از سنگ تراشیده مکعبی ساخته شده اند.

قلعه لمبسر کجاست ؟

جاذبه های گردشگری قلعه لمبسر

قلعه لمبسر به عنوان یک اثر تاریخی و به عنوان یک مقصد گردشگری نیز شناخته می شود. در این بخش به برخی از جاذبه های گردشگری این قلعه اشاره خواهیم کرد.

۱. مشاهده مناظر طبیعی

موقعیت جغرافیایی قلعه لمبسر به گونه ای است که از بالای آن می توان دشت قزوین و کوه های اطراف را مشاهده کرد. این مناظر طبیعی هر گردشگری را شگفت زده می کند و فرصت های مناسبی برای عکاسی فراهم می آورد.

۲. برگزاری تورهای فرهنگی

این قلعه به عنوان یکی از مقاصد گردشگری فرهنگی، سالانه میزبان تورهای مختلفی است که به معرفی تاریخ و فرهنگ منطقه می پردازند. این تورها به گردشگران این امکان را می دهند تا با تاریخ و فرهنگ ایران بیشتر آشنا شوند.

۳. فستیوال ها و رویدادهای محلی

در برخی از ایام سال، قلعه لمبسر میزبان فستیوال ها و رویدادهای محلی است که از آن جمله می توان به جشنواره های فرهنگی و هنری اشاره کرد. این رویدادها فرصتی برای آشنایی با فرهنگ بومی و سنت های محلی ایجاد می کنند.

نکات گردشگری و سفر به قلعه لمبسر

برای بازدید از قلعه لمبسر و بهره مندی از جاذبه های آن، توجه به چند نکته ضروری است:

تصاویر قلعه لمبسر

بهترین زمان برای بازدید

با توجه به اینکه منطقه الموت کوهستانی و سردسیر است، ترجیحا بهار و اوایل تابستان را برای سفرتان انتخاب کنید که هوایی معتدل بر منطقه حاکم است. طبیعت منطقه نیز در این فصول سبزپوش شده و زیبایی آن دوچندان می شود.

امکانات رفاهی

در نزدیکی قلعه لمبسر، امکانات رفاهی نظیر رستوران ها و کافه ها وجود دارد که می توانند نیازهای گردشگران را تأمین کنند. همچنین، هتل ها و اقامتگاه های محلی نیز آماده پذیرایی از مهمانان هستند.

رعایت قوانین و مقررات

هنگام بازدید از قلعه، رعایت قوانین و مقررات مربوط به حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی الزامی است. از جمله این قوانین می توان به عدم آسیب به بناها و جلوگیری از زباله ریزی اشاره کرد.



روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

رنگ مو ترند و مدل کوتاهی جدید واسه پرپشت دیده شدن موهای کم پشت