در پی اعمال تعرفههای ۳۲ درصدی ایالات متحده روی واردات از تایوان، بورس این کشور نخستین روز کاری خود را تماماً قرمز آغاز کرد. تا جایی که سقوط ارزش شرکتهایی مثل TSMCو فاکسکان، بازار را به تعطیلی کشاند.
بازار سهام تایوان روز دوشنبه با افتی نزدیک به ۱۰ درصد، شدیدترین سقوط روزانه تاریخ خود را تجربه کرد. این ریزش بیسابقه پس از آن صورت گرفت که ایالات متحده تعرفههای جدید بر تمام کالاهای تایوانی و همچنین برنامهها برای اعمال تعرفه بر تراشهها را اعلام کرد.
به گزارش رویترز، زیانهای سنگین TSMC و فاکسکان نشان میدهد که اقتصاد تایوان تا چه اندازه به بخش فناوری و صادرات به دیگر کشورها گره خورده است. در پی اعمال دور جدید تعرفههای آمریکا، از جمله عوارض ۳۲ درصدی بر کالاهای تایوانی، TSMC و فاکسکان آسیب شدیدی دیدند، بهطوریکه ارزش سهام هرکدام تا نزدیکی آستانه ۱۰ درصد حد مجاز افت روزانه پیش رفت و منجر به توقف موقت معاملات آنها شد.
ضربه تعرفهها بر بزرگترین شرکتهای فناوری
فاکسکان مسئولیت مونتاژ محصولات الکترونیکی مصرفی برای شرکتهایی مانند اپل (از جمله آیفون، مکبوک و آیپد) و همچنین سرورهای هوش مصنوعی برای برخی از مهمترین ارائهدهندگان خدمات ابری جهان را بر عهده دارد. با اعمال تعرفه ۳۲ درصدی بر کالاهای تولید تایوان و تعرفه ۵۴ درصدی بر محصولات ساخت چین، سودآوری این شرکت به شدت در معرض خطر قرار گرفته است.
وضعیت برای TSMC که بزرگترین تولیدکننده تراشه جهان است از این هم پیچیدهتر به نظر میرسد. هرچند در حال حاضر تعرفهای بر روی نیمههادیها اعمال نشده است، اما تراشههای تولیدی TSMC در طیف گستردهای از محصولات، از گوشیهای هوشمند گرفته تا سرورهای پیشرفته، به کار میروند. بنابراین، کاهش فروش لوازم الکترونیکی مصرفی و سرورهای هوش مصنوعی به دلیل تعرفههای اعمالشده بر آنها، مستقیماً به کاهش درآمد TSMC منجر خواهد شد. علاوه بر این، اگر در آینده تعرفهها شامل تراشهها نیز بشوند، TSMC، UMC و دیگر تولیدکنندگان تراشه در تایوان با ضربه سختتری مواجه خواهند شد.
واکنش دولت تایوان به بحران تعرفهها
دولت تایوان به سرعت به این وضعیت واکنش نشان داده و یک صندوق کمک مالی به ارزش تقریبی ۲.۶۵ میلیارد دلار برای حمایت از شرکتهای متاثر از قوانین تجاری جدید راهاندازی کرده است. همچنین، «صندوق ملی تثبیت تایوان» که دارایی ۵۰۰ میلیارد دلار تایوان (حدود ۱۵.۱۶ میلیارد دلار آمریکا) را تحت مدیریت دارد، اعلام کرد که آمادگی دارد برای آرام کردن بازار مداخله کند. علاوه بر این، محدودیتهای موقت بر معاملات short-selling برای کنترل نوسانات شدید بازار اعمال شده است که شرطبندی روی سقوط بیشتر بازار را ممنوع میکند.
آقای Lai Ching-te، رئیسجمهور تایوان، نیز به این بحران واکنش نشان داد و بر تقویت هرچه بیشتر روابط اقتصادی با ایالات متحده تأکید کرد. او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس به صراحت اعلام کرد که تایوان هیچ گونه اقدام تلافیجویانهای انجام نخواهد داد و در عوض بر یافتن راهی مشترک با آمریکا برای دستیابی به رشد و ثبات اقتصادی متمرکز خواهد بود.
در همین رابطه بخوانید:
- ضربه تعرفههای ترامپ به احیای صنعت تراشه آمریکا؛ معافیتها کافی نیست
- شوک تعرفههای ترامپ به بازار گوشیهای هوشمند؛ آیا قیمت آیفون تا ۴۰ درصد گران میشود؟
- تعرفهها همه چیز را بهم ریخته؛ پیش فروش Nintendo Switch ۲ به تعویق افتاد
کارشناسان مالی هشدار دادهاند که موج فروش اخیر را ناشی از «هراس» در بازار اتفاق افتاده و در صورت وخیمتر شدن اوضاع، احتمال ورود اقتصاد تایوان به رکود بیش از ۵۰ درصد خواهد بود. در همین راستا، موسسه مالی معتبر گلدمن ساکس نیز رتبه تایوان را در چشمانداز اقتصادی آسیا کاهش داده و دلیل اصلی آن را وابستگی زیاد اقتصاد تایوان به صادرات به آمریکا و حساسیت بالای بازار این کشور در برابر تنشهای تجاری عنوان کرده است.