روز بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم ایران چه روزی است ؟

روز بزرگداشت ابوالفضل بیهقی / تاریخ روز بزرگداشت ابوالفضل بیهقی / روز بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم / تاریخ بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم
تاریخ روز بزرگداشت بیهقی
روز بزرگداشت ابوالفضل بیهقی، مورخ و نویسنده برجسته ایرانی، هر ساله در ۱ آبان ماه جشن گرفته می شود. ابوالفضل بیهقی به خاطر نوشتن تاریخ بیهقی، که از مهم ترین آثار تاریخی ایران به شمار می رود، شهرت دارد.
این کتاب شرح حال سلاطین غزنوی و وقایع زمانه اش را به تصویر می کشد و به خاطر سبک روایی و زیبایی ادبی اش مورد تحسین بسیاری قرار گرفته است. روز بزرگداشت بیهقی فرصتی است برای پاسداشت زندگی و دستاوردهای او در حوزه تاریخ نگاری و ادب فارسی.
تاریخ شمسی روز بزرگداشت بیهقی
تاریخ قمری روز بزرگداشت بیهقی
تاریخ میلادی روز بزرگداشت بیهقی
علت نامگذاری روز بزرگداشت بیهقی
دکتر مهیار علوی مقدم عضو هیات علمی دانشگاه حکیم سبزواری و دبیربخش علمی همایش های ابوالفضل بیهقی در مصاحبه ای درباره دلایل انتخاب اول آبان به عنوان روز ملی بیهقی گفته است:
برای انتخاب این روز با آقایان مهدی سیدی پژوهشگر خراسانی و دکتر محمدجواد یاحقی همفکری شده و مشخص شد هر چند تاریخ درگذشت بیهقی در ماه صفر ۴۷۰ هجری قمری درج شده که این زمان با اطلاعاتی که از روی علم گاه شماری به دست آمد با اواخر شهریورماه مصادف است،
اما از آنجایی که روزهای پایانی شهریورماه و همچنین ماه مهر به دلیل بازگشایی دانشگاه ها و جابه جایی های معمول اساتید و دانشجویان در این ماه ها، زمان مناسبی برای پرداختن به چنین مناسبتی نیست، لذا اولین تاریخ مطلوب با موافقت این عزیزان، اول آبان ماه تعیین شد.
ابوالفضل بیهقی را نباید فقط از زاویه ارزش های ادبی اثرش بررسی کرد، بلکه کتاب گرانسنگی که از او باقی مانده از لحاظ علم تاریخ و نیز از لحاظ فعالیت های رسانه ای در دوره فعلی نیز حائز ارزش و اهمیت بسیاری استدکتر علوی مقدم همچنین یک دلیل نمادین را نیز برای مناسب بودن تاریخ اول آبان ماه عنوان کرده و می گوید:
ابوالفضل بیهقی در عرصه نثر و ادبیات کلاسیک ایران نفر اول محسوب می شود و حتی گلستان سعدی چند قرن بعد از تألیف تاریخ بیهقی، پدید آمده است. به همین دلیل اولین روز از ماه آبان برای بزرگداشت جایگاه ممتاز بیهقی در نثر فارسی مناسب به نظر می رسید.
البته انتخاب یک روز فرضی در تقویم فقط برای بیهقی نیست بلکه بسیاری دیگر از روزهای ملی که به نام بزرگان و مشاهیر کشور ثبت شده اند نیز، مبنای فرضی و قراردادی دارند. به عنوان مثال روز ۲۰ مهر که به عنوان روز حافظ معرفی شده است انطباق خاصی با روز تولد یا وفات او ندارد.