چگونه نذری محرم بپزیم ؟ دستور پخت 5 غذای نذری پرطرفدار
نذری دادن یکی از سنتهای دیرینه و معنوی ایرانیان در ایام محرم، بهویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا است. بسیاری از مردم در این ایام با نیت سلامتی، برآوردهشدن حاجات یا به احترام امام حسین (ع) اقدام به پخت و توزیع غذا میکنند. اما پخت نذری برای جمعیت...
نذری دادن یکی از سنتهای دیرینه و معنوی ایرانیان در ایام محرم، بهویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا است. بسیاری از مردم در این ایام با نیت سلامتی، برآوردهشدن حاجات یا به احترام امام حسین (ع) اقدام به پخت و توزیع غذا میکنند. اما پخت نذری برای جمعیت زیاد نیاز به برنامهریزی، آشنایی با دستور پختهای حجمی و رعایت نکات بهداشتی دارد.
در این مطلب، نحوه آمادهسازی نذری در محرم را به همراه دستور پخت ۵ غذای نذری محبوب شامل: قیمه، قرمهسبزی، عدسپلو، آش رشته، و شلهزرد برای ۵۰ نفر ارائه میدهیم.
فهرست
نکاتی برای شروع پخت نذری محرم:
مشخص کردن تعداد نفرات: قبل از هر چیز باید بدانید برای چند نفر غذا آماده میکنید.
تهیه لوازم و مواد اولیه: از ظروف یکبارمصرف، قابلمههای بزرگ و کفگیر صنعتی گرفته تا مواد غذایی باکیفیت و بهاندازه.
هماهنگی با همسایهها یا مکان پخت: برای نذریهای بزرگ، معمولا از حسینیهها یا فضاهای باز استفاده میشود.
رعایت بهداشت: استفاده از دستکش، لباس مناسب آشپزی، جلوگیری از ورود افراد متفرقه به آشپزخانه، و پخت غذا با آب تمیز و مواد سالم ضروری است.
نیت خالص: نذر باید با نیت خالص برای رضای خدا و بدون چشمداشت باشد.
۱. خورش قیمه نذری برای ۵۰ نفر
مواد لازم:
گوشت گوسفندی: ۱۰ کیلو
لپه: ۳ کیلو
پیاز: ۴ کیلو
رب گوجهفرنگی: ۱.۵ کیلو
لیمو عمانی: ۵۰ عدد
روغن، زردچوبه، دارچین، نمک، فلفل: به مقدار لازم
سیبزمینی (برای سرخ کردن): ۵ کیلو
طرز تهیه:
پیازها را نگینی خرد و سرخ کنید.
گوشت را اضافه و با زردچوبه و دارچین تفت دهید.
لپه را جداگانه بپزید تا نرم شود.
رب را اضافه کرده و تفت دهید تا رنگ باز کند.
همه مواد را مخلوط کرده و با ۲۰ لیتر آب بگذارید بپزد.
لیمو عمانیها را سوراخ کرده و نیم ساعت قبل از پایان پخت اضافه کنید.
سیبزمینیها را خلال و سرخ کنید و هنگام سرو روی خورش بریزید.
۲. قرمهسبزی نذری برای ۵۰ نفر
مواد لازم:
گوشت گوسفندی: ۱۰ کیلو
لوبیا قرمز: ۳ کیلو
سبزی قرمه (تره، جعفری، شنبلیله، گشنیز): ۱۰ کیلو
پیاز: ۳ کیلو
لیمو عمانی: ۴۰ عدد
نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه:
سبزیها را تمیز شسته و ریز خرد کنید، سپس با کمی روغن تفت دهید.
پیاز را سرخ کرده، گوشت را اضافه و کمی تفت دهید.
سبزی و لوبیای از قبل خیسخورده را اضافه کرده، با آب زیاد بگذارید بپزد.
لیمو عمانیها را نیم ساعت آخر به خورش اضافه کنید.
حدود ۵-۶ ساعت باید آرامآرام جا بیفتد.
۳. عدسپلو نذری با گوشت چرخکرده برای ۵۰ نفر
مواد لازم:
برنج: ۱۰ کیلو
عدس: ۴ کیلو
گوشت چرخکرده: ۵ کیلو
پیاز: ۲ کیلو
روغن، زردچوبه، دارچین، فلفل سیاه، نمک: به میزان لازم
کشمش پلویی و خلال پوست پرتقال (اختیاری)
طرز تهیه:
عدس را جداگانه بپزید.
پیاز را تفت دهید، گوشت را اضافه و با ادویهجات خوب سرخ کنید.
برنج را بهصورت آبکش آماده کنید.
در مرحله دمکردن، لایهبهلایه برنج، عدس و مایه گوشتی بریزید.
در صورت دلخواه، کشمش و خلال پرتقال را نیز لابهلای برنج بریزید.
۴. آش رشته نذری برای ۵۰ نفر
مواد لازم:
نخود، لوبیا، عدس: هر کدام ۱.۵ کیلو
رشته آش: ۴ کیلو
سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج، گشنیز): ۱۰ کیلو
پیاز: ۳ کیلو
کشک: ۵ کیلو
نعناع خشک، سیر داغ، پیاز داغ: به میزان لازم
نمک، فلفل، زردچوبه
طرز تهیه:
حبوبات را از شب قبل خیس کرده و بپزید.
سبزیها را خرد کرده و بعد از نیمپز شدن حبوبات اضافه کنید.
بعد از جا افتادن، رشتهها را اضافه و بگذارید نرم شوند.
پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ را به آش اضافه کنید.
هنگام سرو، با کشک و تزئینات مخصوص آش نذری تزئین نمایید.
۵. شلهزرد نذری برای ۵۰ نفر
مواد لازم:
برنج نیمدانه: ۴ کیلو
شکر: ۶ کیلو
زعفران دمکرده غلیظ: ۱ لیتر
گلاب: ۱ لیتر
خلال بادام: ۵۰۰ گرم
روغن یا کره: ۵۰۰ گرم
دارچین، پودر پسته، خلال بادام برای تزئین
طرز تهیه:
برنج را با آب زیاد بپزید تا کاملاً لعابدار و نرم شود.
شکر را اضافه کرده و خوب هم بزنید تا ته نگیرد.
زعفران و گلاب را اضافه کنید.
خلال بادام و روغن یا کره را بریزید و اجازه دهید جا بیفتد.
در ظرفهای یکبارمصرف بریزید و با دارچین و پسته تزئین کنید.
جمعبندی:
پخت نذری در محرم فرصتی است برای نزدیکی دلها و ترویج فرهنگ ایثار و همدلی. با رعایت اصول بهداشتی، نیت خالص و عشق به اهل بیت (ع)، هر غذایی که پخته شود رنگ و بوی خاصی پیدا میکند. اگر تصمیم به پخت نذری گرفتهاید، بهتر است چند روز قبل برنامهریزی و خرید مواد اولیه را انجام دهید و با همکاری دوستان یا اعضای خانواده یک روز معنوی و بهیادماندنی بسازید.