چگونه نذری محرم بپزیم ؟ دستور پخت 5 غذای نذری پرطرفدار


نذری دادن یکی از سنت‌های دیرینه و معنوی ایرانیان در ایام محرم، به‌ویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا است. بسیاری از مردم در این ایام با نیت سلامتی، برآورده‌شدن حاجات یا به احترام امام حسین (ع) اقدام به پخت و توزیع غذا می‌کنند. اما پخت نذری برای جمعیت...

نذری دادن یکی از سنت‌های دیرینه و معنوی ایرانیان در ایام محرم، به‌ویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا است. بسیاری از مردم در این ایام با نیت سلامتی، برآورده‌شدن حاجات یا به احترام امام حسین (ع) اقدام به پخت و توزیع غذا می‌کنند. اما پخت نذری برای جمعیت زیاد نیاز به برنامه‌ریزی، آشنایی با دستور پخت‌های حجمی و رعایت نکات بهداشتی دارد.

در این مطلب، نحوه آماده‌سازی نذری در محرم را به همراه دستور پخت ۵ غذای نذری محبوب شامل: قیمه، قرمه‌سبزی، عدس‌پلو، آش رشته، و شله‌زرد برای ۵۰ نفر ارائه می‌دهیم.

پخت نذری محرم

نکاتی برای شروع پخت نذری محرم:

مشخص کردن تعداد نفرات: قبل از هر چیز باید بدانید برای چند نفر غذا آماده می‌کنید.

تهیه لوازم و مواد اولیه: از ظروف یک‌بارمصرف، قابلمه‌های بزرگ و کف‌گیر صنعتی گرفته تا مواد غذایی باکیفیت و به‌اندازه.

هماهنگی با همسایه‌ها یا مکان پخت: برای نذری‌های بزرگ، معمولا از حسینیه‌ها یا فضاهای باز استفاده می‌شود.

رعایت بهداشت: استفاده از دستکش، لباس مناسب آشپزی، جلوگیری از ورود افراد متفرقه به آشپزخانه، و پخت غذا با آب تمیز و مواد سالم ضروری است.

نیت خالص: نذر باید با نیت خالص برای رضای خدا و بدون چشم‌داشت باشد.

پخت نذری محرم

۱. خورش قیمه نذری برای ۵۰ نفر

مواد لازم:

گوشت گوسفندی: ۱۰ کیلو

لپه: ۳ کیلو

پیاز: ۴ کیلو

رب گوجه‌فرنگی: ۱.۵ کیلو

لیمو عمانی: ۵۰ عدد

روغن، زردچوبه، دارچین، نمک، فلفل: به مقدار لازم

سیب‌زمینی (برای سرخ کردن): ۵ کیلو

طرز تهیه:

پیازها را نگینی خرد و سرخ کنید.

گوشت را اضافه و با زردچوبه و دارچین تفت دهید.

لپه را جداگانه بپزید تا نرم شود.

رب را اضافه کرده و تفت دهید تا رنگ باز کند.

همه مواد را مخلوط کرده و با ۲۰ لیتر آب بگذارید بپزد.

لیمو عمانی‌ها را سوراخ کرده و نیم ساعت قبل از پایان پخت اضافه کنید.

سیب‌زمینی‌ها را خلال و سرخ کنید و هنگام سرو روی خورش بریزید.

خورش قیمه نذری

۲. قرمه‌سبزی نذری برای ۵۰ نفر

مواد لازم:

گوشت گوسفندی: ۱۰ کیلو

لوبیا قرمز: ۳ کیلو

سبزی قرمه (تره، جعفری، شنبلیله، گشنیز): ۱۰ کیلو

پیاز: ۳ کیلو

لیمو عمانی: ۴۰ عدد

نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم

طرز تهیه:

سبزی‌ها را تمیز شسته و ریز خرد کنید، سپس با کمی روغن تفت دهید.

پیاز را سرخ کرده، گوشت را اضافه و کمی تفت دهید.

سبزی و لوبیای از قبل خیس‌خورده را اضافه کرده، با آب زیاد بگذارید بپزد.

لیمو عمانی‌ها را نیم ساعت آخر به خورش اضافه کنید.

حدود ۵-۶ ساعت باید آرام‌آرام جا بیفتد.

قرمه‌سبزی نذری

۳. عدس‌پلو نذری با گوشت چرخ‌کرده برای ۵۰ نفر

مواد لازم:

برنج: ۱۰ کیلو

عدس: ۴ کیلو

گوشت چرخ‌کرده: ۵ کیلو

پیاز: ۲ کیلو

روغن، زردچوبه، دارچین، فلفل سیاه، نمک: به میزان لازم

کشمش پلویی و خلال پوست پرتقال (اختیاری)

طرز تهیه:

عدس را جداگانه بپزید.

پیاز را تفت دهید، گوشت را اضافه و با ادویه‌جات خوب سرخ کنید.

برنج را به‌صورت آبکش آماده کنید.

در مرحله دم‌کردن، لایه‌به‌لایه برنج، عدس و مایه گوشتی بریزید.

در صورت دلخواه، کشمش و خلال پرتقال را نیز لابه‌لای برنج بریزید.

عدس‌پلو نذری با گوشت چرخ‌کرده

۴. آش رشته نذری برای ۵۰ نفر

مواد لازم:

نخود، لوبیا، عدس: هر کدام ۱.۵ کیلو

رشته آش: ۴ کیلو

سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج، گشنیز): ۱۰ کیلو

پیاز: ۳ کیلو

کشک: ۵ کیلو

نعناع خشک، سیر داغ، پیاز داغ: به میزان لازم

نمک، فلفل، زردچوبه

طرز تهیه:

حبوبات را از شب قبل خیس کرده و بپزید.

سبزی‌ها را خرد کرده و بعد از نیم‌پز شدن حبوبات اضافه کنید.

بعد از جا افتادن، رشته‌ها را اضافه و بگذارید نرم شوند.

پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ را به آش اضافه کنید.

هنگام سرو، با کشک و تزئینات مخصوص آش نذری تزئین نمایید.

آش رشته نذری

۵. شله‌زرد نذری برای ۵۰ نفر

مواد لازم:

برنج نیم‌دانه: ۴ کیلو

شکر: ۶ کیلو

زعفران دم‌کرده غلیظ: ۱ لیتر

گلاب: ۱ لیتر

خلال بادام: ۵۰۰ گرم

روغن یا کره: ۵۰۰ گرم

دارچین، پودر پسته، خلال بادام برای تزئین

طرز تهیه:

برنج را با آب زیاد بپزید تا کاملاً لعاب‌دار و نرم شود.

شکر را اضافه کرده و خوب هم بزنید تا ته نگیرد.

زعفران و گلاب را اضافه کنید.

خلال بادام و روغن یا کره را بریزید و اجازه دهید جا بیفتد.

در ظرف‌های یک‌بارمصرف بریزید و با دارچین و پسته تزئین کنید.

شله‌زرد نذری

جمع‌بندی:

پخت نذری در محرم فرصتی است برای نزدیکی دل‌ها و ترویج فرهنگ ایثار و همدلی. با رعایت اصول بهداشتی، نیت خالص و عشق به اهل بیت (ع)، هر غذایی که پخته شود رنگ و بوی خاصی پیدا می‌کند. اگر تصمیم به پخت نذری گرفته‌اید، بهتر است چند روز قبل برنامه‌ریزی و خرید مواد اولیه را انجام دهید و با همکاری دوستان یا اعضای خانواده یک روز معنوی و به‌یادماندنی بسازید.




بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

حضور هنرمندان 122 کشور در جشنواره فیلم موج کیش