رونمایی از بزرگ‌ترین نقشه کیهان؛ نگاهی به 13 میلیارد سال نور با تلسکوپ جیمز وب


رونمایی از بزرگ‌ترین نقشه کیهان؛ نگاهی به 13 میلیارد سال نور با تلسکوپ جیمز وب

بزرگ‌ترین نقشه‌ی کیهان که با داده‌های تلسکوپ فضایی جیمز وب تهیه شده، تقریباً ۸۰۰هزار کهکشان را در قطعه‌ای کوچک از آسمان به نمایش می‌گذارد.

دانشمندان بزرگ‌ترین نقشه‌ی کیهان را که تاکنون تهیه شده، رونمایی کردند. این نقشه که در بخشی بسیار کوچک از آسمان کشیده شده و تقریباً تمام زمان کیهانی را در بر می‌گیرد، شامل تصویربرداری از نزدیک به ۸۰۰هزار کهکشان در سراسر جهان است. برخی از این کهکشان‌ها آن‌قدر دور هستند که به همان شکل نوزادی جهان در حدود ۱۳ میلیارد سال پیش دیده می‌شوند.

به‌گزارش لایوساینس، نقشه‌ی جدید پنج‌شنبه ۵ ژوئن توسط دانشمندان پروژه همکاری پیمایش تکامل کیهانی (COSMOS) منتشر شد. این نقشه ناحیه‌ای به وسعت ۰٫۵۴ درجه مربع از آسمان را پوشش می‌دهد که تقریباً سه برابر فضای اشغال‌شده توسط ماه در آسمان زمین است.

شش کهکشان نقشه COSMOS
شش کهکشان از نقشه‌ی COSMOS-Web، هرکدام متعلق به دوره‌ای متفاوت از عمر کیهان. از بالا سمت چپ تا پایین سمت راست: جهان امروزی و به ترتیب ۳ میلیارد، ۴ میلیارد، ۸ میلیارد، ۹ میلیارد و ۱۰ میلیارد سال پیش.

تلسکوپ جیمز وب برای گردآوری داده‌های نقشه، به مدت ۲۵۵ ساعت منطقه‌ای از فضا به نام میدان COSMOS را رصد کرد. این بخش از آسمان دارای تعداد کمی ستاره، ابر گازی و سایر اجرام است که دید ما به اعماق کیهان را محدود می‌کنند؛ به همین دلیل دانشمندان با استفاده از تلسکوپ‌های مختلف و در طول‌موج‌های نوری گوناگون آن را به‌دقت بررسی کرده‌اند.

مشاهدات تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) از میدان COSMOS دیدی باورنکردنی و دقیق از کیهان به ما داده‌اند که تا ۱۳٫۵ میلیارد سال پیش بازمی‌گردد.

ازآنجایی که جهان در حال انبساط است، نور مرئی که از سمت دیگر کیهان به ما می‌رسد کشیده شده و به نور فروسرخ تبدیل می‌شود. به همین دلیل، جیمز وب به‌گونه‌ای طراحی شده که تلسکوپی بسیار حساس به فروسرخ باشد تا بتواند این سیگنال‌های بسیار ضعیف و کشیده‌شده از آغاز زمان را که با تلسکوپ‌های دیگر قابل مشاهده نیستند، شناسایی کند. این تلسکوپ تاکنون درک ما از چگونگی شکل‌گیری جهان را دگرگون کرده است.

نقشه COSMOS
بخشی کوچک از نقشه‌ی جدید COSMOS-Web که هزاران کهکشان از سراسر کیهان را به تصویر کشیده است.

کیتلین کیسی، استاد فیزیک در دانشگاه کالیفرنیا سانتا باربارا و یکی از سرپرستان پروژه COSMOS، در بیانیه‌ای گفت:

از زمانی که تلسکوپ فعال شد، از خودمان می‌پرسیدیم: آیا داده‌های جیمز وب مدل کیهان‌شناسی را در هم می‌شکنند؟ شگفتی بزرگ این است که با جیمز وب حدود ۱۰ برابر بیشتر از آنچه انتظار داشتیم، کهکشان در این فواصل شگفت‌انگیز می‌بینیم. ما همچنین سیاه‌چاله‌های کلان‌جرمی را می‌بینیم که امکان مشاهده‌شان حتی با تلسکوپ هابل هم وجود نداشت.

داده‌های خام حاصل رصد میدان COSMOS بلافاصله پس از جمع‌آوری توسط جیمز وب، به‌صورت عمومی در دسترس قرار گرفت. بااین‌حال چنین داده‌هایی به‌راحتی قابل استفاده نیستند و باید توسط افرادی با دانش فنی بالا و دسترسی به کامپیوترهای قدرتمند پردازش شوند.




بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

تصاویر| سفر به قلب زیبایی های کیهانی