پیش بینی نرخ سود بانکی در آینده دور و نزدیک یکی از مهمترین عامل ها برای بنگاه های اقتصادی و همچنین سیاستمدارانی است که برنامه ریزی برای آینده اقتصاد را بعهده دارند. برخی ازبنگاه های اقتصادی قصد وام گرفتن از بانک ها را دارند که روند صعودی و نزولی سود پرداخت تسهیلات برای آن ها عامل تعیین کننده ایست ، حال آنکه بانک های نیز باید سود سپرده های مردم را پرداخت نمایند که چگونگی پرداخت این سود و پیش بینی روند و وضعیت نرخ سود بانکی برای مردم و بانک ها نیز عامل بسیار مهمی است.
البته این شرایط فقط تا زمانی وجود خواهد داشت که اقتصاد ما همچنان بیمار باشد و تورم و رکود مشکل زا باشند بطوری که
تورم راه سرمایه گذاری و آینده روشن اقتصادی را به علت کاهش پی در پی قدرت خرید مردم تیره و تار می کند
رکود نیز با از بین بردن بازارها ریسک سرمایه گذاری مردم در بنگاه های اقتصادی را افزایش میدهد و آنها را بیشتر ترقیب به سرمایه گذاری در بانک ها مینماید.
بنابراین برای پیش بینی آینده نرخ سود بانکی در سال ها ۹۶ تا ۱۴۰۰ یا ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ کافیست نرخ تورم و رکود پیش رو را پیش بینی کنیم
کدام بانک بیشترین نرخ سود سپرده روزشمار را میدهد؟
بهترین سرمایه گذاری با بیشترین سوددهی، پیش بینی اقتصاد ایران
البته عوامل بسیاری تعیین کننده است، بعنوان مثال برخی دولت ها وقتی تورم ۴۰درصدی داشته ایم نرخ سود را ۱۵ درصد تعیین کرده اند و چرخه اقتصادی را از آن بد که بوده بدتر کرده اند
چهار وضعیت ممکن است اتفاق بیفتد
رکود تورمی
بدترین حالت ممکن در اقتصاد برای پذیرش سرمایه میباشد. (شرایط بازار اقتصادی ایران در سال های ۸۹ تا ۹۲) که بازارها بدلیل رکود با ریسک بالا قدرت سرمایه پذیری بسیار پایینی دارند و در همین حال افزایش قیمت پی در پی بدلیل تورم بالا قدرت خرید را کاهش میدهد.
تورم بالا
تورم بالا همواره زمینه ساز وضعیت رکود تورمی است (شرایط اقتصاد ایران در سال های ۸۵ تا ۸۸) که بازارها با افزایش شدید قیمت همراه هستند و به ظاهر سود دهی بالا دارند ولی در حقیقت زمینه برای از بین رفتن واحد بدلیل از دست دادن مشتری داخلی و خارجی بدلیل کاهش ارزش پول ملی فراهم میشود. توجه به نکته مهم است که بودن تورم برای یک اقتصاد سالم الزامی است اما بالا بودن آن مخصوصاً تورم دو رقمی زمینه ساز نابودی اقتصاد است.
رکود شدید
در صورت وقوع تورم بالا ، اقتصاد به سرعت به وضعیت رکود شدید منتقل می شود بطوری که با از بین رفتن بازار خرید واحدهای تولیدی نقدینگی برای ادامه حیات نخواهند داشت. ولی در صورتی که تورم کنترل شود رکود با مدیریت های اقتصادی قابل ترمیم و مرتفع شدن خواهد بود. یکی از بهترین راهکارها برای برطرف کردن (رکود با توجه به اینکه تورم بالا و از بین رفتن واحدهای تولیدی و کاهش تولید و پیامد آن افزایش غیر واقعی قیمت دلیل ایجاد رکود است) اینکه از سرمایه گذاری داخلی چشم پوشی کرده و بیشتر سرمایه گذاری خارجی را به موتور محرک اقتصاد تبدیل کنیم. بدین صورت با حفظ تورم پایین می توانیم رکورد را نیز مرتفع سازیم.
اقتصاد سالم (بدون رکود و با تورم پایین)
اقتصادی که تورم پایین زیر ۲ درصد داشته باشد و در بدترین شرایط تورم بالای ۹ درصد را تجربه نکند و همینطور تورم منفی نداشته باشد و در همین حال رکود فروش برای واحدهای تولیدی و بنگاه های اقتصادی نداشته باشد را اقتصاد سالم میدانیم که بهترین جا برای سرمایه گذاری و پیشرفت مضاعف میباشد
حال اگر ما سال های ۸۵ تا ۸۸ را سال های دارای تورم بالا و سال های ۸۹ تا ۹۲ را دارای تورم و رکود بالا بدانیم و سال های ۹۲ تا ۹۵ را سال های با تورم به نسبت پایین و رکود بالا بدانیم. در صورت عدم وجود تحریم و جنگ و نبود نرخ های دستوری برای تورم و سایر عوامل غیر قابل پیش بینی میتوان گفت با افزایش سرمایه گذاری خارجی در سال های ۹۶ تا ۱۴۰۰ سال هایی برای شکوفایی ایران در پیش خواهد بود.
بطوری که اقتصادی با تورم پایین ، بدون وجود رکود، افزایش سرمایه گذاری خارجی ، دارای رشد اقتصادی بالا قابل پیش بینی خواهد بود.
بنابراین نرخ سود بانکی نیز پس از سال ۹۸ به تدریج کاهش خواهد یافت و به نرخ های تک رقمی نزدیک خواهد شد اما بعید است که تک رقمی شود!.
باید توجه داشت نرخ سود بانکی در کشور ما بر حسب منطق کمی بیشتر از تورم خواهد بود چون در غیر اینصورت بانک ها خالی از نقدینگی خواهد شد و فقط پول هایی که نیاز به چرخه اقتصادی دارند در بانک خواهد ماند و دیگر کسی پولی را برای دریافت بهره در بانک سپرده گذاری نخواهد کرد و در بهترین حالت اگر بنگاه های اقتصادی رونق خیلی خوبی داشته باشند و ظرفیت لازم برای جذب این سرمایه ها را داشته باشند سرمایه های سر و سامان میگیرند و در غیر این صورت سرمایه های سرگردان هر روز از یک بازار سر در می آورند و آن را نابود میکنند.
مشکلاتی که این موضوع برای یک اقتصاد دستوری می تواند ایجاد کند بسیار زیانبار و عجیب خواهد بود بطوری که میتواند ورشکستگی تمامی بانک ها را بدنبال داشته باشد.
با توجه به شرایط اقتصاد ما حفظ تورم تک رقمی کار بسیار مشکلی خواهد بود و در بهترین حالت با توجه به شرایط اقتصاد ایران اگر میانگین نرخ تورم را ۸ درصد در نظر بگیریم نرخ سود بانکی حداقل ۱۰ درصد خواهد بود.
بنابراین پیش بینی کلی برای آینده نرخ سود بانکی و روند اقتصاد ایران و وضعیت رکود و تورم اینکه رشد اقتصادی بین ۲ تا ۵ درصد ، نرخ تورم بین ۵ تا ۱۵ درصد، کاهش چشمگیر رکود شکل خواهد گرفت و نرخ سود بانکی بین ۱۰ تا ۲۰ درصد در نوسان خواهد بود
***************
شما نیز در قسمت نظرات اطلاعات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و با رای دادن به نظرات دیگران در داشتن بهترین تصمیم برای سرمایه گذاری سهیم باشید.
***************
بروز رسانی ۹ دی ۹۶
ظاهراً بانک مرکزی جذب هرگونه سپرده ویژه اعم از سه ماهه ، شش ماهه و یکساله را انتهای سال ۹۶ ممنوع اعلام کرده است. این مسئله دو نکته خیلی مهم در پی خواهد داشت
۱- اینکه سپرده های جدید با سودهای پایینتر سپرده گذاری خواهند شد
۲- در ایام نزدیک به عید نوروز سال ۹۷ جهت جذب سرمایه های جدید سود بانکی افزایش خواهد یافت
بنابراین اگر قصد سپرده گذاری در بانک ها را دارید تا انتهای سال صبر کنید سپس یک سپرده یکساله ایجاد کنید تا بیشترین سود را داشته باشید.
بروز رسانی ۱۴ آذر ۹۶
کوچ بزرگ سپردهها
? آمار شهریور بانک مرکزی، کوچ سپردهها از کوتاهمدت به بلندمدت را تایید کرد. عمده این چرخش در بازه ۱۱ روزه تعیینشده ازسوی بانک مرکزی برای رعایت سقف نرخ سود علیالحساب ۱۵ درصد اتفاق افتاده است.
? این دوره تنفس موجب شده بسیاری از بانکها و سپردهگذاران برای گریز از سقف تعیینشده اقدام به جابهجایی سپرده کوتاهمدت به بلندمدت البته با نرخهای سود بیش از ۱۵ درصد کنند.
? این کوچ نادر در سپرده بانکی دو اثر بهدنبال خواهد داشت؛ اثر مثبت این است که بهدلیل ماندگاری بیشتر سپردههای بلندمدت، خطر تحریک تورم کمتر شده است. اما روی دیگر ماجرا آن است که در حال حاضر، به بخش قابلتوجهی از سپردههای بانکی، سود بیش از ۱۵ درصد تعلق میگیرد.
? حجم سپردههای بلندمدت در پایان نیمسال اول به ۶۵۴ هزار میلیارد تومان رسیده است که میتواند ظرفیت بالقوهای برای کماثر کردن اهداف بخشنامه رعایت سقف ۱۵ درصدی باشد./ روزنامه دنیای اقتصاد
ارتعاش نرخ سود در سپردههای بانکی
?آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که رشد ماهانه مانده سپردهها پس از ابلاغ دستورالعمل کمی کاهش یافته است، بر این اساس رشد ماهانه مانده سپردهها در شهریورماه معادل ۱٫۹ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ۰٫۳ واحد درصد کاهش یافته است. همچنین نرخ رشد نقطهبهنقطه سپردهها نیز به ۲۱٫۹ درصد رسیده است.
?براساس این آمارها میتوان عنوان کرد پس از ابلاغ دستورالعمل درخصوص رعایت نرخ سود تعیین شده، قدری از ورودی رشد سپردههای بانکی کاسته شده است. البته فرصت یک هفتهای بانک مرکزی، در اجرای این بخشنامه باعث شده که نقدینگی سرگردان نیز تبدیل به سپردههای بانکی شود و رشد مانده سپردهها تغییر قابلتوجهی نسبت به ماههای قبل نداشته باشد.۲۰۰ هزار میلیارد تومان !
این مبلغی است که بانکهای ایران باید بابت سپرده های بانکی، طی یکسال سود بدهند،
تاثیر نرخ سود بانکی در بازار مسکن
اگر چه بازارهای پول و مسکن، رقیب یکدیگر محسوب میشوند و کاهش جذابیت سرمایهگذاری در یکی (بانکها) میتواند تقاضای خرید در دیگری (بازار ملک) را افزایش دهد اما این رابطه بهصورت آنی و در کوتاه مدت آن هم با توجه به وضعیت فعلی بازار مسکن، قابل انتظار نیست.
طی هفتههای اخیر ورود نوعی از تقاضای خرید به این بازار با مبدأ سپردههای بانکی، محسوس بوده است اما بهخاطر زمانبر بودن فرآیند جستوجو ناشی از کمبود فایل مناسب (متراژ کوچک و متوسط)، این مراجعهها هنوز به انجام معامله خرید، منجر نشده است.
رصد دو «نرخ» در تورم ۹۶
بررسیها نشان میدهد که نوسان دو متغیر «نرخ سود بانکی» و «نرخ ارز» اثری در مسیر نرخ تورم نداشته است. این احتمال وجود داشت که با ابلاغ بخشنامه بانک مرکزی درخصوص نرخ سود بانکی بخشی از نقدینگی بانکها به سوی دیگر بازارها گسیل و باعث افزایش نرخ تورم شود. همچنین ورود نرخ ارز به کانال ۴ هزار تومانی نیز مسیر تورم را افزایشی نکرد. پیشبینی میشود در صورت تداوم مسیر فعلی، نرخ تورم برای دومین سال متوالی تکرقمی ثبت شود؛ اتفاقی که در نیم قرن اخیر بیسابقه بوده است.
سیف: آرامش بر بازار ارز حاکم شد
رئیس کل بانک مرکزی:
?بازرسی از ۴۵۰۰ شعبه بانکی در سراسر کشور، حکایت از اجرای دقیق نرخ سود بانکی مصوب دارد.
?در حال حاضر، ثبات بر بازار ارز حاکم است.
بروز رسانی ۱۳ مهر ۹۶
سلاح تنبیهی بانک هایی که نرخ سود بیشتر از نرخ سود ابلاغی دارند
وزیر اقتصاد از سلاح مالیاتی دولت برای تنبیه بانکهای متخلف از نرخ سود مصوب، رونمایی کرد. به گفته مسعود کرباسیان، بانکهایی که سود بیشتر از نرخ سود مصوب بدهند، باید تاوان مالیاتی آن را نیز بپردازند. در حقیقت سود بیشتر از ۱۵ درصد جزو هزینههای قابل قبول مالیاتی تلقی نخواهد شد و بانکها به اندازه ۲۵ درصد سودهای مازاد پرداختی، جریمه مالیاتی خواهند شد. این روش، عرصه را برای بانکها تنگتر کرده و دست آنها را برای پرداخت سود بیشتر میبندد؛ چراکه برای بانکها صرف نخواهد کرد که برای جذب سپرده بیشتر این هزینه اضافی را تقبل کنند./ روزنامه دنیای اقتصاد
مدت سپرده های مردم بلندتر از گذشته شد
پس از گذشت حدود یک ماه از اجرای نرخ سود ۱۵ درصدی، ترکیب سپردهگذاری دچار دگرگونی شد. پیش از اجرای این طرح، سپردههای کوتاه مدت دست بالا را در ترکیب سپردههای شبکه بانکی داشتند. اما با اجرای طرح کاهش نرخ سود، سهم سپردههای کوتاهمدت عادی از کل سپردههای بخش غیردولتی شبکه بانکی از ۳۵٫۹ درصد به ۲۵ درصد کاهش یافته است. در عوض سپردههای یک ساله، سهم خود را در بازار پول بازیابی کردند و از ۳۴٫۵ درصد سهم به حدود ۴۵ درصد ارتقا یافتند.
آمار ارائه شده توسط رئیس کل بانک مرکزی نشان میدهد که از سیالیت منابع بانکها در همین مدت کاسته شد. کاهش سیالیت منابع بانکی در نهایت خطر بروز تلاطم در بازارهای دارایی چون سکه و ارز را نیز کاهش خواهد داد./ روزنامه دنیای اقتصاد
سود سپردههای زیر یک سال به ۱۰ درصد کاهش مییابد
قائممقام بانک مرکزی:
?سپردهگذارانی که قبل از اجرای بخشنامه بانک مرکزی در مورد کاهش سود سپرده در بانکها سپردهگذاری کردهاند، اگر سپردههای بلندمدت خود را زودتر از یک سال برداشت کنند، دیگر مشمول سود ۲۳ درصد نمیشوند.
?از نظر بانک مرکزی اقدام بانکها قبل از اجرای بخشنامه بانک مرکزی برای دریافت سپرده با سود ۲۳ درصد تخلف نبوده است.
?هماهنگی های بین بانک مرکزی و سازمان بورس در مورد بسته بودن نماد برخی بانکها وجود دارد و در صورتی که مراحل تصویب نهایی صورت های مالی انجام شود نمادها فعال خواهد شد.
بروز رسانی ۱۱ شهریور ۹۶
پیش بینی نرخ سود بانکی در سال های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ذهنیت منفی در مورد کاهش سود بانکی بین مردم و کارشناسان
در میزگرد «ضرورت کاهش نرخ سود بانکی در راستای حمایت از تولید و اشتغال» با حضور نماینده سیاستگذار، بانکداران و صاحبنظران اقتصادی از یک مانع ذهنی در مسیر کاهش نرخ سود رونمایی شد. به گفته قائممقام بانک مرکزی، ریسکناپذیری جامعه و عادی شدن نرخ سود بالا، موجب ایجاد یک انتظار جمعی شده که به شکل یک سد در مقابل پذیرش اصلاح نرخ سود عمل میکند.
سدی که در ۲ سال اخیر نیز یکی از عواملی بوده که سبب شده نرخ سود بانکی با وجود کاهش نرخ تورم، در سطح قبلی بماند. قائممقام بانک مرکزی تاکید کرد باید سپردهگذار آگاه باشد که کاهش نرخ سود از طریق کاهش هزینههای تولید، منجر به ارزانی کالا و خدمات میشود.
کارشناسان نیز در این میزگرد، کلید اصلی مشکلات سیستم بانکی را معوقات و داراییهای منجمد شده (یا به تعبیر او تبخیر شده) دانستند. / روزنامه دنیای اقتصاد
?دستورالعمل جدید بانک مرکزی در رابطه با سود بانکی
?از روز شنبه تمام موسسات اعتباری و بانکها موظف هستند نرخ سود سالانه را تا ۱۵درصد به طور علیالحساب و کوتاه مدت روزشمار تا ۱۰درصد تعیین کنند.
?بر این اساس نرخهای سود علیالحساب بوده و تسویه و تعیین سود قطعی در پایان سال مالی خواهد بود.
?نرخ سود بین بانکی از ۲۱ به ۱۸درصد رسید.
بروز رسانی ۲۳ خرداد ۹۶
پیش بینی نرخ سود بانکی در سال های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰اگر نرخ بهره از نرخ تورم بیشتر باشد چه اتفاقی می افتد ؟
اگر نرخ بهره ده درصد از تورم بیشتر باشد و این روند بیش از سه سال تداوم داشته باشد؛ شش اتفاق در اقتصاد رخ می دهد :
در همه دنیا خرید مسکن با وام بانکی انجام میشود دریافت وام با بهره ۲۰ درصد خرید مسکن با وام را غیر اقتصادی می کند
در دنیا خرید کالاهای با دوام مثل اتومبیل ، یخچال و … با وام بانکی انجام میشود وقتی نرخ بهره بالای ۲۰ درصد باشد خرید اتومبیل با وام غیر اقتصادی میشود
جز در بخش معدنی ،سرمایه گذاری فاقد توجیه اقتصادی میشود، لذا تقاضا برای سرمایه گذاری به شدت کاهش می یابد
استفاده از وام برای تامین سرمایه در گردش جز در حوزه واردات ، غیر اقتصادی میشود لذا تقاضا در فضای کسب و کار به شدت کاهش می یابد
خرید دارائی های سرمایه ای فاقد توجیه اقتصادی میشود لذا تقاضا برای خرید دارائی های سرمایه ای کاهش و عرضه به شدت افزایش می یابد؛ افزایش عرضه و کاهش تقاضا، به نزولی شدن قیمت دارائی های سرمایه ای می انجامد
تقاضا برای خرید ارز به شدت کاهش یافته لذا اگر نرخ بهره ده درصد بیش از تورم باشد افزایش نرخ ارز مهار میشود /دکتر محمد حسین ادیب
بنابراین میتوان پیش بینی کرد در آینده نه چندان با افزایش جزئی تورم و کاهش جزئی نرخ سود فاصله بین این دو شاخص مهم اقتصادی تعدیل و کمتر شود
بروز رسانی ۲۲ فروردین ۹۶
پیش بینی نرخ سود بانکی در سال های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰? آقای رئیس میخواهد سود کاهش یابد حتی به قیمت از دست رفتن اعتبار بانک ها؟!
تورم سال ١٣٩۵ اعلام شد
آیا سپردهگذاری در بانکها بهصرفه خواهد بود؟
تورم سال ١٣٩۵ اعلام شد
بروز رسانی ۲۰ اسفند ۹۵
پیش بینی نرخ سود بانکی در سال های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰نمایندگان مجلس در مصوبهای مقرر کردند؛ بانکهای دولتی و غیر دولتی مجاز به پرداخت سود سپرده و تشکیل حساب پشتیبان برای تمامی دستگاهها، وزارتخانهها، سازمانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی نیستند
ابهام در بخشنامه بخشودگی سود و جریمه تسهیلات/ سرپیچی بانکها از اجرابانک مرکزی بخشنامهای را به شبکه بانکی ابلاغ کرده که بر اساس آن “بدهکاران بانکی زیر ۱۰۰میلیون تومان، در صورت پرداخت اصل بدهی خود به بانک تا پایان سال جاری از پرداخت سود متعلقه و وجه التزام معاف میشوند و صرفا اصل مبلغ تسهیلات دریافتی را پرداخت میکنند.”
? زمزمه افزایش نرخ سود بانکیاصغر ابوالحسنی، رییس کمیته پولی و بانکی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام:
?بدهی بانکها به بانک مرکزی ۹۰۹ هزار میلیارد ریال است.
?نرخ سود بانکی باعث شده قیمت تمام شده پول بسیار بالا باشد که تعدیل آن در سال آینده بعید است و در عین حال، زمزمه هایی از افزایش آن به گوش می رسد. / اقتصاد آنلاین