نگاهی به ۷ برآورد از قیمت نفت در سال آینده نشان می‎دهد که غالبا بر این باورند که اوپک موفق به متعادل کردن بازار نفت خواهد شد و موجودی انبارهای نفتی به متوسط ۵ ساله خواهد رسید، این همان برآوردی است که اوپک در آخرین گزارش خود بر آن تاکید کرد. از این رو غالبا قیمت نفت شاخص برنت در سال آتی را ۶۰ دلار یا مقداری بیشتر و در حدود قیمت‌های کنونی پیش‌بینی کرده‌اند. در مقابل برخی نیز با اشاره به نقش تولیدکنندگان شیل و احتمال افزایش تولید آنان تغییری در برآوردهای خود لحاظ نکرده و بر این باورند که نفت در سال ۲۰۱۸ رشد چندانی نسبت به امسال نخواهد کرد و در حدود ۵۴ دلار بر بشکه باقی خواهد ماند. برآوردهای مختلف از بهای نفت در سال پیش رو در حالی منتشر می‌شود که زمان خروج از توافق همچنان به‌عنوان یک معما در بازار نفت مطرح است. در حالی که برخی منابع آگاه از بررسی استراتژی خروج از توافق از سوی اوپک و روسیه خبر می‌دهند، مقامات کشورهای عضو اوپک و همچنین روسیه هرگونه بحث در این خصوص را زود‌هنگام می‌دانند.

دومین سال صعودی نفت رقم خواهد خورد؟

بعد از تمدید توافق کاهش تولید از سوی اوپک و متحدانش، برخی بانک‌ها و موسسات سرمایه‌گذاری برآورد خود از قیمت نفت در سال ۲۰۱۸ را افزایش دادند، برخی نیزتغییری در پیش‌بینی‌هایشان ایجاد نکردند.گلدمن ساکس جزو آن دسته از بانک‌هایی است که پیش‌بینی خود از قیمت نفت را افزایش داده است. این بانک با افزایش ۷ درصدی برآورد خود از قیمت نفت شاخص برنت در سال ۲۰۱۸ آن را از ۵۸ دلار بر بشکه به ۶۲ دلار رسانده است. به گفته کارشناسان گلدمن ساکس، تعهد قوی‌تر از پیش‌بینی‌ روسیه و عربستان برای تمدید توافق کاهش تولید موجب تغییر برآوردهای این بانک از بازار نفت شده است. آنها همچنین اعلام کردند که اوپک به هدف خود برای کاهش مازاد موجودی انبارهای نفتی زودتر از آنچه انتظار می‌رود، دست خواهد یافت، از این رو ممکن است خروج از توافق پیش از پایان سال ۲۰۱۸ اتفاق بیفتد. به این ترتیب که موجودی انبارهای نفتی کمتر از متوسط فصلی خود خواهد بود و در سه ماه دوم سال شاهد کاهش سطح این ذخایر خواهیم بود. از این رو بازار نفت تا میانه‌های سال ۲۰۱۸ به تعادل خواهد رسید و اوپک و روسیه در نیمه دوم سال به آرامی از توافق خارج خواهند شد. گلدمن ساکس تغییر ساختار بازار نفت به پیش‌بهین(Backwardation) را نیز پیش‌بینی کرده است. این ساختار زمانی رخ می‌دهد که قیمت‌ها در بازار نقدی از قیمت‌های بازار آتی کمتر و نشان‌دهنده نگرانی از کمبود نفت در بازار در آینده کوتاه‌مدت است.

جی‌پی مورگان دیگر بانکی است که در پوزیشن انتظار برای افزایش قیمت‌ها قرار گرفته است. این بانک برآورد خود از بهای نفت شاخص برنت را از ۵۸ دلار به ۶۰ دلار رسانده است. به گفته کارشناسان این بانک، بازار نفت به‌طور کلی پایدار بوده است که نشان‌دهنده ثبات در عوامل بنیادی بازار و نزدیک شدن بسیار زیاد مقدار عرضه و تقاضا به هم است. این بانک همچنین تمایل اوپک برای متعادل کردن بازار نفت را عامل دیگری می‌داند که موجب شده این بانک چشم‌انداز مثبتی پیش روی بازار نفت ترسیم کند. یو‌بی‌اس(UBS) نیز برآورد خود از بهای نفت را افزایش داده است. این بانک پیش‌بینی کرده که بهای نفت شاخص برنت به ۶۰ دلار بر بشکه در سال ۲۰۱۸ برسد، این در حالی است که در یادداشت قبلی یو‌بی‌اس قیمت نفت ۵۵ دلار پیش‌بینی شده بود. کارشناسان UBS بر این باورند که موجودی انبارهای نفتی در حال کاهش است و احتمال دارد که در سه ماه سوم سال به تعادل برسند که ممکن است به خروج غیر رسمی اوپک و متحدانش در سه ماه سوم سال از توافق نفتی منجر شود.بانک کردیت سوئیس نیز برآورد خود از بهای نفت در سال ۲۰۱۸ را از ۵۳ دلار به ۶۰ دلار رسانده‌ و اعلام کرده است که تعهد قوی اوپک و متحدانش در نشست نوامبر برای تمدید توافق موجب می‌شود موجودی انبارهای نفتی در سه ماه سوم سال آینده به سطح متوسط ۵ ساله برسد.

در طیف مقابل این بانک‌ها، سیتی‌گروپ و بارکلیز قرار دارند که چشم‌انداز مثبتی پیش روی بازار نفت نمی‌بینند. سیتی گروپ پیش‌بینی خود از بهای نفت برنت در سال ۲۰۱۸ را روی ۵۴ دلار بر بشکه ثابت نگه داشته است. این بانک آخرین بار تغییر در پیش‌بینی قیمت خود را جولای سال جاری انجام داد، زمانی که برآورد خود از بهای این نفت شاخص را از ۶۰ دلار به ۵۴ دلار رساند. کارشناسان سیتی گروپ بر این باورند که توافق اوپک و متحدانش تا پایان سال ۲۰۱۸ ادامه نخواهد یافت و آنها در میانه سال ۲۰۱۸ یا نهایتا در پایان سه ماه سوم از توافق خارج خواهند شد. آنها همچنین بر ریسک رشد تولید نفت شیل تاکید می‌کنند.

بارکلیز نیز با سیتی‌گروپ هم عقیده است. این بانک نیز برآورد خود از قیمت ۵۴ دلاری برنت در سال ۲۰۱۸ را بدون تغییر نگه داشته است. به گفته کارشناسان بارکلیز، افزایش قیمت نفت و چشم‌انداز خوش‌بینانه به تداوم رشد قیمت‌ها، تولیدکنندگان شیل و دیگر تولیدکنندگان خارج از اوپک را به افزایش تولید تشویق خواهد کرد. آنها پیش‌بینی می‌کنند که تولید کشورهای غیرعضو اوپک بدون در نظر گرفتن آمریکا در هر یک از سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ حداقل ۵۰۰ هزار بشکه در روز رشد می‌کند. از این رو موجودی انبارهای نفتی مجددا رو به رشد خواهد گذاشت.اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز هرچند چشم‌انداز متعادل‌تری نسبت به دو بانک بارکلیز و سیتی‌گروپ از بهای نفت دارد، اما چندان هم به رشد قیمت‌ها خوش‌بین نیست. اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش‎‌بینی خود از بهای نفت برنت در سال آینده را ۲ دلار افزایش داده و به ۵۷ دلار رسانده است؛ اما این برآورد از قیمت‌های کنونی نفت حدود ۷ دلار کمتر است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا بر این باور است که به دلیل رشد تولیدات آمریکا و احتمال خروج از توافق، موجودی انبارهای نفتی نه تنها کاهش نخواهد یافت، بلکه رشد نیز خواهد کرد.