قیمت نفت و پیش بینی قیمت نفت همواره یکی از تأثیر گذارترین شاخص ها در اقتصاد ایران بوده است. بدلیل وابستگی مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران تأثیر گذاری قیمت نفت بر اقتصاد ایران احتمالاً ادامه دار خواهد بود مگر اینکه بیماری وابستگی اقتصاد به یک شاخص منحصر بفرد از جمله قیمت نفت از اقتصاد ایران خداحافظی کند.
بازارهای مختلف از جمله مسکن، بورس و خودرو احتمالاً وابستگی غیر مستقیم شدیدی به بازار نفت دارند، مخصوصاً در زمینه تأمین مالی
بنابراین تا زمانی که قیمت نفت بالا باشد این بازارها رونق خواهند داشت اما اگر قیمت نفت پایین باشد این بازارها که بسیاری از صنایع را بعنوان صنایع وابسته به خود یدک می کشند تأمین مالی نخواهند شد و به معنی دیگر راکد خواهند بود و در نتیجه صنایع وابسته به آن ها نیز راکد باقی خواهد ماند.
حال آنکه بسیاری از صنایع زیر مجموعه بازار نفت هستند از جمله میعانات گازی و یا محصولات پتروشیمی که بالا رفتن قیمت نفت میتواند ارزش محصولات این شرکت ها را به مقدار زیادی افزایش دهد و تأثیر گذاری سیاسی اقتصادی کشور براساس این افزایش قیمت بیشتر و بیشتر خواهد شد.
حال در صورتی که بتوان پیش بینی قیمت نفت را به درستی انجام داد، نه تنها در بازار ایران بلکه شاخص های بسیاری از اقتصاد های جهان را میتوان پیش بینی کرد، البته ممکن است این رویه در سال های آینده کمی تغییر کند اما وابستگی به نفت در حال حاضر وجود دارد و یکی از تأثیر گذارترین و مهمترین عوامل در پیش بینی های مالی و اقتصادی بسیاری از کشورها است.
پیش بینی ها از بازار قیمت نفت افزایشی شد
بهدنبال صعود نفت برنت به بالای ۷۰ دلار در ماه ژانویه، بزرگترین بانکهای والاستریت تغییری جدی در پیشبینیهای خود از قیمت نفت خام در سالجاری میلادی ارائه کردهاند.
بانکهایی چون گلدمنساکس و جیپی مورگان که تا یک ماه گذشته در بهترین حالت میانگین قیمت نفت خام در سال ۲۰۱۸ را ۶۲ و ۵۸ دلار بر بشکه پیشبینی میکردند، با چرخشی ناگهانی از قیمتهای ۸۲٫۵۰ دلار یا ۷۰ دلار بر بشکه میگویند.
بروز رسانی ۱ بهمن ۹۶ (پیش بینی بازار نفت و میعانات گازی و پترو شیمی)نگاهی به ۷ برآورد از قیمت نفت در سال آینده نشان میدهد که غالبا بر این باورند که اوپک موفق به متعادل کردن بازار نفت خواهد شد و موجودی انبارهای نفتی به متوسط ۵ ساله خواهد رسید، این همان برآوردی است که اوپک در آخرین گزارش خود بر آن تاکید کرد. از این رو غالبا قیمت نفت شاخص برنت در سال آتی را ۶۰ دلار یا مقداری بیشتر و در حدود قیمتهای کنونی پیشبینی کردهاند. در مقابل برخی نیز با اشاره به نقش تولیدکنندگان شیل و احتمال افزایش تولید آنان تغییری در برآوردهای خود لحاظ نکرده و بر این باورند که نفت در سال ۲۰۱۸ رشد چندانی نسبت به امسال نخواهد کرد و در حدود ۵۴ دلار بر بشکه باقی خواهد ماند. برآوردهای مختلف از بهای نفت در سال پیش رو در حالی منتشر میشود که زمان خروج از توافق همچنان بهعنوان یک معما در بازار نفت مطرح است. در حالی که برخی منابع آگاه از بررسی استراتژی خروج از توافق از سوی اوپک و روسیه خبر میدهند، مقامات کشورهای عضو اوپک و همچنین روسیه هرگونه بحث در این خصوص را زودهنگام میدانند.
دومین سال صعودی نفت رقم خواهد خورد؟
بعد از تمدید توافق کاهش تولید از سوی اوپک و متحدانش، برخی بانکها و موسسات سرمایهگذاری برآورد خود از قیمت نفت در سال ۲۰۱۸ را افزایش دادند، برخی نیزتغییری در پیشبینیهایشان ایجاد نکردند.گلدمن ساکس جزو آن دسته از بانکهایی است که پیشبینی خود از قیمت نفت را افزایش داده است. این بانک با افزایش ۷ درصدی برآورد خود از قیمت نفت شاخص برنت در سال ۲۰۱۸ آن را از ۵۸ دلار بر بشکه به ۶۲ دلار رسانده است. به گفته کارشناسان گلدمن ساکس، تعهد قویتر از پیشبینی روسیه و عربستان برای تمدید توافق کاهش تولید موجب تغییر برآوردهای این بانک از بازار نفت شده است. آنها همچنین اعلام کردند که اوپک به هدف خود برای کاهش مازاد موجودی انبارهای نفتی زودتر از آنچه انتظار میرود، دست خواهد یافت، از این رو ممکن است خروج از توافق پیش از پایان سال ۲۰۱۸ اتفاق بیفتد. به این ترتیب که موجودی انبارهای نفتی کمتر از متوسط فصلی خود خواهد بود و در سه ماه دوم سال شاهد کاهش سطح این ذخایر خواهیم بود. از این رو بازار نفت تا میانههای سال ۲۰۱۸ به تعادل خواهد رسید و اوپک و روسیه در نیمه دوم سال به آرامی از توافق خارج خواهند شد. گلدمن ساکس تغییر ساختار بازار نفت به پیشبهین(Backwardation) را نیز پیشبینی کرده است. این ساختار زمانی رخ میدهد که قیمتها در بازار نقدی از قیمتهای بازار آتی کمتر و نشاندهنده نگرانی از کمبود نفت در بازار در آینده کوتاهمدت است.
جیپی مورگان دیگر بانکی است که در پوزیشن انتظار برای افزایش قیمتها قرار گرفته است. این بانک برآورد خود از بهای نفت شاخص برنت را از ۵۸ دلار به ۶۰ دلار رسانده است. به گفته کارشناسان این بانک، بازار نفت بهطور کلی پایدار بوده است که نشاندهنده ثبات در عوامل بنیادی بازار و نزدیک شدن بسیار زیاد مقدار عرضه و تقاضا به هم است. این بانک همچنین تمایل اوپک برای متعادل کردن بازار نفت را عامل دیگری میداند که موجب شده این بانک چشمانداز مثبتی پیش روی بازار نفت ترسیم کند. یوبیاس(UBS) نیز برآورد خود از بهای نفت را افزایش داده است. این بانک پیشبینی کرده که بهای نفت شاخص برنت به ۶۰ دلار بر بشکه در سال ۲۰۱۸ برسد، این در حالی است که در یادداشت قبلی یوبیاس قیمت نفت ۵۵ دلار پیشبینی شده بود. کارشناسان UBS بر این باورند که موجودی انبارهای نفتی در حال کاهش است و احتمال دارد که در سه ماه سوم سال به تعادل برسند که ممکن است به خروج غیر رسمی اوپک و متحدانش در سه ماه سوم سال از توافق نفتی منجر شود.بانک کردیت سوئیس نیز برآورد خود از بهای نفت در سال ۲۰۱۸ را از ۵۳ دلار به ۶۰ دلار رسانده و اعلام کرده است که تعهد قوی اوپک و متحدانش در نشست نوامبر برای تمدید توافق موجب میشود موجودی انبارهای نفتی در سه ماه سوم سال آینده به سطح متوسط ۵ ساله برسد.
در طیف مقابل این بانکها، سیتیگروپ و بارکلیز قرار دارند که چشمانداز مثبتی پیش روی بازار نفت نمیبینند. سیتی گروپ پیشبینی خود از بهای نفت برنت در سال ۲۰۱۸ را روی ۵۴ دلار بر بشکه ثابت نگه داشته است. این بانک آخرین بار تغییر در پیشبینی قیمت خود را جولای سال جاری انجام داد، زمانی که برآورد خود از بهای این نفت شاخص را از ۶۰ دلار به ۵۴ دلار رساند. کارشناسان سیتی گروپ بر این باورند که توافق اوپک و متحدانش تا پایان سال ۲۰۱۸ ادامه نخواهد یافت و آنها در میانه سال ۲۰۱۸ یا نهایتا در پایان سه ماه سوم از توافق خارج خواهند شد. آنها همچنین بر ریسک رشد تولید نفت شیل تاکید میکنند.
بارکلیز نیز با سیتیگروپ هم عقیده است. این بانک نیز برآورد خود از قیمت ۵۴ دلاری برنت در سال ۲۰۱۸ را بدون تغییر نگه داشته است. به گفته کارشناسان بارکلیز، افزایش قیمت نفت و چشمانداز خوشبینانه به تداوم رشد قیمتها، تولیدکنندگان شیل و دیگر تولیدکنندگان خارج از اوپک را به افزایش تولید تشویق خواهد کرد. آنها پیشبینی میکنند که تولید کشورهای غیرعضو اوپک بدون در نظر گرفتن آمریکا در هر یک از سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ حداقل ۵۰۰ هزار بشکه در روز رشد میکند. از این رو موجودی انبارهای نفتی مجددا رو به رشد خواهد گذاشت.اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز هرچند چشمانداز متعادلتری نسبت به دو بانک بارکلیز و سیتیگروپ از بهای نفت دارد، اما چندان هم به رشد قیمتها خوشبین نیست. اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیشبینی خود از بهای نفت برنت در سال آینده را ۲ دلار افزایش داده و به ۵۷ دلار رسانده است؛ اما این برآورد از قیمتهای کنونی نفت حدود ۷ دلار کمتر است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا بر این باور است که به دلیل رشد تولیدات آمریکا و احتمال خروج از توافق، موجودی انبارهای نفتی نه تنها کاهش نخواهد یافت، بلکه رشد نیز خواهد کرد.
تولید کنندگان نفت ماه گذشته توافق کاهش تولید را تا پایان سال ۲۰۱۸ تمدید کردند.فرانک شالنبرگر، رئیس بخش تحقیقات کالایی موسسه ال بی بی دبلیو در این باره گفت: «با توجه به تقویت روند رشد اقتصاد جهانی، تقاضا برای نفت در سال ۲۰۱۸ بالا خواهد بود…عرضه نیز به دلیل تعهد بالای اوپک به توافق کاهش تولید نسبتا محدود خواهد شد.»
تحلیلگران همچنین گفتند، مقادیر بالای نفت خام برای پاسخ گویی به تقاضای بالای آسیا به این منطقه ارسال خواهد شد.
میزان کل واردات نفت چین، در ماه نوامبر به ۹٫۰۱ میلیون بشکه در روز رسیده که دومین رقم بالای واردات نفت در تاریخ این کشور محسوب می شود.
تحلیلگران همچنین پیش بینی کردند که قیمت متوسط نفت خام آمریکا در سال آینده به طور متوسط به ۵۵ دلار و ۷۸ سنت برسد، در حالی که پیش بینی ماه قبل ۵۴ دلار و ۷۸ سنت بود.
برخی تحلیلگران همچنین گفتند، تولید نفت خام آمریکا که از اواسط سال ۲۰۱۶ تاکنون بیش از ۱۶ درصد افزایش داشته در سال آینده به بالای ۱۰ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
منبع: خبرگزاری تسنیم
بروز رسانی ۱۹ خرداد ۹۶ (پیش بینی بازار نفت و میعانات گازی و پترو شیمی)
قیمت جهانی نفت کاهش یافت/ ۲۵ سوپر تانکر نفتکش بدون مشتری هستند
قیمت جهانی نفت در بازار معاملات آتی روز جمعه به روند نزولی خود ادامه داد و هر بشکه نفت برنت به ۴۷.۷۵ دلار رسید.
به گزارش خبرنگار مهر به نقل از رویترز، قیمت جهانی نفت در بازار معاملات آتی روز جمعه به دلیل شواهد موجود از اشباع بازار،عرضه نفت علیرغم تلاش های اوپک برای بازگرداندن توازن در بازار، به شیب نزولی خود ادامه داد.
براین اساس، قیمت نفت دریای برنت با ۱۱ سنت کاهش به ۴۷ دلار و ۷۵ سنت در هر بشکه رسید؛ از بیست و پنجم ماه گذشته میلادی یعنی همزمان با نشست اوپک و توافق تمدید کاهش تولید برای ۹ ماه دیگر، بهای برنت تا کنون ۱۲ درصد سقوط کرده است.
امروز همچنین قیمت نفت وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۱۰ سنت کاهش در برابر ۴۵ دلار و ۵۴ سنت به ازای هر بشکه معامله شد.
البته سازمان اطلاعات انرژی آمریکا در تازه ترین گزارش خود، میزان ذخایر نفت خام تجاری آمریکا را ۵۱۳.۲ میلیون بشکه اعلام کرد که این روند افزایشی موجب تعجب بسیاری از تحلیل گران اقتصادی شد.
بر همین اساس، بازارهای آسیایی به دلیل افزایش ذخایر نفت بر روی شناورها توسط تجار که شاخص اصلی در نشان دادن اشباع بازار است، با مازاد عرضه روبرو شده است.
بر پایه این گزارش، آمار ردیابی نفت کش ها در توماسون رویترز نشان می دهد که حداقل ۲۵ سوپرتانکر نفت کش در حال حاضر در تنگه مالاکا و سنگاپور بدون مشتری شناور هستند.
این در حالی است که با توجه به رشد تقاضا در آسیا برای نفت این میزان از نفت ذخیره شده، نمی تواند به کاهش ذخایر نفت شناور کمک کند.
ضمن اینکه، میدان نفتی «شرارا» لیبی هم با ظرفیت تولید روزانه ۲۷۰ هزار بشکه در روز بازگشایی شده و تا سه روز آینده به تولید عادی خود بر می گردد که این رقم هم به عرضه جهانی نفت افزوده می شود.
قیمت نفت به ۴۰ دلار سقوط میکند؟
این روزها بزرگترین دغدغه بازار نفت احتمال تمدید یا عدم تمدید توافق بزرگان نفتی برای کاهش تولید است. کارشناسان بر این باورند که درصورت عدم تمدید توافق اوپک، با توجه به رشد تولید نفت شیل آمریکا و عدم کاهش حجم ذخایر نفتی در نیمه اول سال، مجددا مازاد عرضه در بازار نفت سر به فلک خواهد گذاشت و قیمتها به حدود ۴۰ یا حتی۳۰ دلار در هر بشکه سقوط خواهد کرد. حال گمانههایی پیش آمده که نگرانیها را تشدید کرده و موجب افت قیمت نفت در هفته جاری شده است. گفته میشود، روسیه بهعنوان تهدیدی بر سر راه تمدید توافق مطرح است…/ روزنامه دنیای اقتصاد