برچسب های دارویی و آنچه باید بدانید


زمانی که یک دارو را از داروخانه میخرید، حقایق و اطلاعات مهم زیادی به همراه آن نوشته شده است. اطلاعات دارویی مندرج در داروهای بدون نسخه، به شما اجازه میدهد تا بدون دردسر بدانید که باید دارو را چگونه مصرف کنید، در آن چه ترکیباتی وجود دارد و باعث چه احساسی در شما میشود. اما […]

برچسب های دارویی و آنچه باید بدانید

زمانی که یک دارو را از داروخانه میخرید، حقایق و اطلاعات مهم زیادی به همراه آن نوشته شده است. اطلاعات دارویی مندرج در داروهای بدون نسخه، به شما اجازه میدهد تا بدون دردسر بدانید که باید دارو را چگونه مصرف کنید، در آن چه ترکیباتی وجود دارد و باعث چه احساسی در شما میشود. اما نحوه درج این اطلاعات نیز بسیار مهم است، چرا که میتواند بسیار فریبکارانه و با مهارت و به صورت غیر واقعی نوشته شده باشد و در نتیجه باعث گمراهی شما شود.

در این مقاله نحوه خواندن برچسبها و موارد چگونگی استفاده از دارو، برای اجتناب از اشتباهات رایج و احتمالا خطرناک آمده است:

1- مواد و ترکیبات فعال

شما میتوانید اطلاعات مورد نیاز را در این مورد، در بالای برچسب داروهای بدون نسخه پیدا کنید. در این قسمت، عناصری که در دارو باعث درمان نشانه های بیماری میشود، به همراه نوع دارویی آن (بطور مثال آنتی هیستامین و یا ضد درد) آمده است. همچنین مطالعه این قسمت به شما میگوید که مقدار دارو در هر دوز چقدر است. برای اطمینان از اینکه آیا داروهای دیگری را با همان ترکیبات مصرف کرده اید یا خیر، و نیز این مورد که این داروی فعلی برای شما چه کاری خواهد کرد، این قسمت را بطور کامل مطالعه و بررسی کنید.

2- موارد استفاده

این بخش یک تصویر ذهنی و فوری از نشانه ها و بیماریهایی که این دارو قادر به درمان و کاهش نشانه های آن است، به شما می دهد. برای مثال، یک برچسب درد ممکن است به معنی تسکین درد در گرفتگی های قاعدگی، درد مفاصل و یا سردرد باشد. همیشه وقتی داروی جدیدی میخرید، برای اطمینان از دریافت آنچه نیاز دارید، این قسمت را بررسی کنید.

برچسب های دارویی و آنچه باید بدانید

3- هشدارها

این قسمت یکی از مهمترین بخشها و معمولا بزرگترین بخش برچسب های دارویی است. این بخش به شما جزئیات ایمنی در باره دارو را می دهد. شما میتوانید در این قسمت 4 مورد را پیدا کنید:

1- چه فرد یا افرادی نباید این دارو را مصرف کنند؟

2- چه زمانی باید مصرف آن را قطع کنید؟

3- چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرید؟

4- عوارض جانبی که ممکن است داشته باشید کدام است؟

اگر مصرف دارو برای شما ضرر داشته باشد، این قسمت میتواند به شما کمک کند تا داروهای دیگر و یا شرایط بهداشتی دیگری را امتحان کنید.

4- دستورالعمل

این بخش را به دقت بررسی کنید. این بخش به شما میگوید که چقدر دارو باید مصرف کنید و هر قسمت از آن، چه مقداری از دارو را وارد بدن شما میکند که ” دوز” نامیده میشود. برای مثال ممکن است در آن نوشته شده باشد که هر 4 تا 6 ساعت باید دو قرص مصرف کنید. هیچگاه بدون مشورت با پزشک بیشتر از مقداری که نوشته شده، دارو را مصرف نکنید. دستورالعمل ها با “سن” فرد طبقه بندی شده اند؛ در نتیجه شما با مطالعه این بخش بخوبی از میزان مصرف دارو در خود و یا کودکتان آگاه میشوید. همچنین شما در باره بیشترین مقداری که در یک روز باید مصرف کنید (حداکثر میزان مجاز دارو) نیز آگاه خواهید شد.

برچسب های دارویی و آنچه باید بدانید

5- اطلاعات دیگر

گاهی اوقات گرما و رطوبت میتوانند به داروها آسیب برسانند؛ پس ممکن است این ایده خوبی نباشد که در هنگام گرمای هوا، داروها را در اتاق خواب خود و یا داخل ماشین خود نگهداری کنید. این بخش از برچسب، میزان دمای مناسب برای نگهداری دارو را به شما میگوید. همچنین به شما یادآوری میکند که در مورد بازشدن برچسب دارو قبل از مصرف، احتیاط لازم را انجام دهید؛ چون بازشدن دارو قبل از مصرف شما، میتواند نشانه ای از دستکاری در آن باشد.

6- عناصر غیر فعال

این عناصر شامل ترکیباتی در داروست که بطور مستقیم نشانه های شما را درمان نمیکند. آنها ممکن است حاوی مواد نگهدارنده، رنگها و یا طعم دهنده ها باشند. اگر چنانچه شما یا فرزندتان نسبت به غذا یا رنگ بخصوصی آلرژی دارید، همیشه این قسمت را خوب بررسی کنید. البته بخاطر داشته باشید که مارکهای مختلف از یک داروی مشابه، ممکن است عناصر غیر فعال متفاوتی داشته باشند.

برگردان: سیما آزادفلاح

هرگونه کپی برداری با نام دکتر سلام و لینک دهی مستقیم مجاز است


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

معرفی 3 پماد قارچ پوستی (درمان سریع عفونت قارچی پوست)