تاثیر تغییر واحد پولی در بازار سرمایه
معاملات بورس از اوایل هفته جاری روزهای خوبی را پشتسر گذاشته به نحوی که اولین روز هفته شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات با افزایش 508 واحدی روبهرو شد و شاخص رقم 80 هزار و 670 واحد را نشان داد.
به گزارش بانکداران ۲۴ (Banker)،روند رشد شاخص کل قیمت و بازده نقدی در روز دوم هفته جاری نیز تداوم داشت به نحوی که در پایان معاملات روز یکشنبه افزایش 192 واحدی را داشت و شاخص بیانگر رقم 80 هزار و 863 واحد بود. هرچند روند رشد شاخص بورس در سومین روز هفته نسبت به روزهای قبل از رشد کمی برخوردار بود اما روند صعودی با افزایش 70 واحدی ادامه داشت و رقم 80 هزار و 933 واحد را تجربه کرد. روند صعودی شاخص کل قیمت و بازده نقدی در پایان معاملات سهشنبه، با سرعت بیشتری نسبت به روز قبل ادامه داشت و رشد 247 واحدی را تجربه کرد و عدد 81 هزار و 180 را نشان داد. برخی کارشناسان بازار سرمایه بخشی از این روند صعودی شاخص بورس را ناشی از مقطع زمانی کنونی دانستهاند و عنوان کردهاند یکی از دلایل این رشدهای مداوم شاخص، مربوط به برگزاری مجامع عمومی شرکتهای بورسی است. عدهای دیگر از کارشناسان معتقدند که زمزمههای کاهش نرخ سود بانکی بهطور طبیعی بر شاخصهای بورس تاثیر روانی مثبتی داشته است. در این خصوص محمد حسننژاد در گفتوگویی درباره وضعیت بازار بورس و رشد تداومدار شاخص این بازار معتقد است: بورس دماسنج و آیینه تمامنمای اقتصاد کشور محسوب میشود. نماینده مرند و جلفا در مجلس شورای اسلامی همچنین گفت در صورتیکه اقتصاد کشور از رکود خارج شود، میتوان انتظار داشت بازار بورس کشور نیز با تحول اساسی روبهرو شود. این نماینده مردم در مجلس دهم یکی از دلایل رشد شاخص بورس در روزهای گذشته را خوشبینیهایی که درباره آینده اقتصاد کشور وجود دارد، میداند و اظهار میکند که به دلیل اینکه پیشبینی میشود، حوزه مسکن از رکود خارج شود، صنایع وابسته نیز با رشد روبهرو میشوند که بدیهی است میتواند تبعات مثبتی برای بورس به همراه داشته باشد. حسننژاد همچنین برگزاری مجامع عمومی شرکتهای بورسی را در مدت اخیر و پیشبینیهایی را که درخصوص سود سهام شرکتها در سال آینده مطرح است از دلایل موثر دیگر در روند صعودی شاخص بورس میداند. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به زمزمهها درخصوص کاهش نرخ سود بانکی میگوید که بهطور طبیعی شاخص بورس تحت تاثیر اخبار مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی قرار میگیرد. حسننژاد همچنین در ادامه گفتوگوی خود به موضوع متاثر بودن ارزش سهام شرکتها از کاهش نرخ سود بانکی و همچنین نرخ تنزیل اشاره دارد. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم تقویت بخش تولید یادآور میشود که تقویت بازار سرمایه و ایجاد شرایطی برای سوق نقدینگی به سمت این بازار مانع از رونق بازار سوداگران در حوزههای مختلف اقتصادی میشود.
تبعات تصمیم جدید
در بازار سهام، «ریال» مفهوم دارد و باید منتظر شیوه اجرای این تغییر واحد پولی دولت ماند چراکه این اتفاق اثرات روانی کوتاهمدتی بر بازار سرمایه خواهد داشت، چون با تغییر واحد پولی از تومان به ریال، اعشار از قیمت سهام حذف میشود که ممکن است در کوتاهمدت بر بازار اثرگذار باشد. سعید اسلامی بیدگلی، دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری درخصوص تغییر واحد پول ملی کشور و تبعات این تغییر برای بازار سرمایه به عصر مالی گفت: هرچند اثرات چنین تغییری در بعد کوچک خیلی قابل توجه نیست چون سالهاست بهطور غیررسمی واحد پول کشور در خرید و فروش کالاها تومان است اما در بازار سرمایه این تغییر تاثیر کوتاهمدتی دارد چراکه قیمت سهام با اعشار ریال است و در صورت تغییر واحد پولی باید این اعشار حذف و قیمتها به تومان رند شوند. به نوشته خانه ملت، این کارشناس بازار سرمایه درباره تغییر واحد پولی کشور گفت: تغییر واحد پولی و حذف صفر از پول ملی تاثیر عمیقی بر اقتصاد ندارد و عمده این تاثیر کوتاهمدت و روانی است، مگر اینکه چنین اتفاقی آغازکننده اهداف اقتصادی دیگر باشد. وی درباره هزینههای چنین اتفاقی گفت: مهمترین هزینه این تغییر، جایگزینی اسکناسها و جمعآوری اسکناسهای قدیمی است که البته رقم قابلتوجهی نیست. اسلامیبیدگلی با تاکید بر اینکه تغییر واحد پولی اثرات مستقیم اقتصادی در بلندمدت ندارد، گفت: این اتفاق فقط در زمان کوتاهی اثرات روانی به همراه دارد و دولت باید با برنامهای دقیق اقدام به جایگزینی پول جدید کند. وی با تاکید بر اینکه سالهاست در اقتصاد ایران بهطور غیررسمی تومان جایگزین ریال شده است، گفت: ما هیچ دارایی را با ریال معامله نمیکنیم و همه معاملات ما با تومان است پس چنین تصمیمی تورمزا نیست. دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری اظهار داشت: امید است این برنامههای دولت با هدف کاهش تورم و رشد اقتصادی باشد.