تحول در معاملات فیزیکی سکه طلا


تحول در معاملات فیزیکی سکه طلا

در تحولی تازه معاملات سکه در بورس کالا وارد فاز جدیدی شد به‌طوری که برای نخستین بار در معاملات آتی سکه طلا در بورس کالا، تحویل سکه به جای تحویل فیزیکی از طریق اوراق بهادار مربوطه یعنی گواهی سپرده کالایی انجام می‌شود.

به گزارش بانکداران ۲۴ (Banker)، علیرضا ناصرپور، مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالا ضمن بیان این مطلب گفت: معاملات گواهی سپرده کالایی طلا از اسفند‌ماه سال ۱۳۹۴ در بورس کالا راه‌اندازی شد که افزایش میزان شناخت فعالان بازار از این معاملات، موجبات توسعه و رشد هرچه بیشتر از این ابزار را فراهم کرد. وی افزود: بنابراین در راستای اقدامات توسعه‌ای بورس کالا جهت راه‌اندازی ابزارهای معاملاتی مختلف سکه طلا و لزوم رونق بازار این معاملات و تسهیل در فرآیند تحویل قراردادهای آتی سکه طلا، شرکت بورس کالا در نظر دارد فرآیند تحویل فیزیکی قراردادهای آتی سکه طلا را در سررسید این قراردادها به کمک گواهی سپرده طلا انجام دهد. به گفته ناصرپور، در این فرآیند با تبادل اطلاعات فی‌مابین شرکت بورس کالا و مدیریت فناوری اطلاعات در آخرین روز معاملاتی با تطبیق تعداد موقعیت‌های تعهدی باز فروش هر مشتری در معاملات آتی با میزان موجودی دارایی وی در معاملات گواهی سپرده کالایی سکه طلا، لیست فروشندگانی که تعهدات خویش را ایفا کرده‌اند استخراج شده و انتقال مالکیت گواهی از ایشان به خریدارانی که مبلغ ارزش قرارداد را به حساب عملیاتی خویش واریز کرده‌اند انجام و پس از آن فرآیند تسویه نهایی اجرا می‌شود. مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالا ادامه داد: به این ترتیب دارندگان موقعیت تعهدی خرید در معاملات آتی در صورت ایفای تعهدات طرفین، صاحب گواهی سپرده سکه طلا خواهند شد که امکان معاملات مجدد آن در بازار گواهی سپرده یا تحویل گرفتن آن از انبار را خواهند داشت. این در حالی است که مشتریانی که تعهدات خود را ایفا نکرده‌اند تسویه نقدی و مشمول جرائم مطابق با مشخصات قرارداد آتی سکه طلا خواهند شد. ناصرپور در ادامه تصریح کرد: در این میان ذکر این نکته ضروری است که با توجه به اینکه معاملات گواهی سپرده سکه طلا از طریق بستر معاملاتی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران انجام می‌شود، تمام مشتریان دارای کد معاملاتی قراردادهای آتی، ملزم به داشتن کد بورسی سهامداری نیز هستند که در این خصوص مشتریانی که جدیدا اقدام به اخذ کد در معاملات آتی می‌کنند باید کد بورسی سهامداری را اخذ کرده باشند تا هنگام تحویل مدارک به بورس کالا ارائه کنند. درخصوص مشتریانی که از قبل کد آتی دارند نیز ترتیباتی اتخاذ شده است تا در سررسید قرارداد آتی دارای کد بورسی سهامداری باشند. مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالا اعلام کرد: به منظور اجرای این فرآیند، دستورالعمل اجرایی معاملات قراردادهای آتی نیز اصلاح شده و هم‌‌اکنون در نوبت تصویب در جلسه هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار است که در صورت تصویب این دستورالعمل شرکت بورس کالا در نظر دارد فرآیند تحویل قرارداد آتی سکه طلا تحویل شهریور‌ماه سال‌جاری را بر مبنای فرآیند یادشده انجام دهد.

رشد حجم و ارزش معاملات
به نوشته جهان صنعت،در همین حال بورس کالا طی هفته منتهی به ۲۶ مرداد در حالی حدود ۸۶۹ هزار و ۷۵۹ تن انواع کالا به ارزش نزدیک ۱۴ هزار و ۱۵۳ میلیارد ریال در بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت که در مقایسه با هفته ماقبل از رشد ۱۱۰ درصدی حجم و ۶۳ درصدی ارزش معاملات برخوردار شد. در چهارمین هفته مرداد‌ماه و در تالار محصولات صنعتی و معدنی، ۲۶۹ هزار و ۵۶۷ تن انواع کالا به ارزش هفت هزار و ۱۴۹ میلیارد ریال معامله شد. در این تالار یک‌هزار و ۸۴۰ تن آلومینیوم، ۲۶۱ هزار و ۳۴۵ تن فولاد، شش هزار و ۲۳۰ تن مس، ۱۴۰ تن کنسانتره مولیبدن و ۱۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها از سوی مشتریان خریداری شد. همچنین در هفته معاملاتی مذکور در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، ۵۳۲ هزار و ۶۲۶ تن انواع کالا به ارزش شش هزار و ۲۰۲ میلیارد ریال به فروش رسید. در این تالار، ۳۰۶ هزار و ۱۲۳ تن قیر، ۴۹ هزار و ۱۴۰ تن مواد پلیمری، ۱۳۶ هزار و ۹۴۰ تن وکیوم باتوم، ۱۹ هزار و ۵۰۰ تن لوب کات، ۱۷ هزار و ۹۷۱ تن مواد شیمیایی، ۹۰۰ تن گوگرد، ۵۰۶ تن روغن پایه و اسلاک واکس، هزار و ۵۱۵ تن عایق رطوبتی و ۳۰ تن گاز و خوراک خریداری شد. تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران نیز در هفته چهارم مردادماه، شاهد معامله ۶۴ هزار و ۲۰۱ تن انواع کالا به ارزش نزدیک به ۷۲۱ میلیارد ریال بود؛ در این تالار دادوستد هشت هزار و ۱۰۷ تن جو دامی، ۴۶ هزار و ۶۷۰ تن گندم، هفت هزار و ۸۷۵ تن شکر سفید، ۸۰۰ تن ذرت، ۴۹۵ تن مرغ منجمد و ۲۵۴ هزار قطعه جوجه یک‌روزه گوشتی مشاهده شد. لازم به ذکر است در هفته‌ای که گذشت و در بازار فرعی بورس کالای ایران، سه هزار تن ورق گرم ضخامت دو به همراه ۱۰۰ تن کنسانتره فسفات، ۱۶۰ تن ضایعات فلزی، ۲۵ تن روغن کارکرده لوکوموتیو، ۷۰ هزار قطعه جوجه یک‌روزه، ۱۰ تن تراورس چوبی فرسوده و ۱۰۰ کیلو گرم بشکه خالی دادوستد شد.


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

بررسی پرونده کنکور 1404/ تعداد داوطلبان 25 درصد کاهش یافت