جاذبه های دیدنی دامغان
به یقین میتوان «تاریخانه» را که در جنوب شرقی این شهرستان قرار گرفته است، به عنوان یکی از عبادتگاههای باشکوه و ارزشمند ایران کهن معرفی کرد ,که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، مهمترین و کهنترین عمارت در شهرستان دامغان است. متاسفانه در عصر حاضر تنها بنایی متروکه و صد افسوس ساختمانی مخروبه را شاهد هستیم که دارای ۲۶ ستون دایرهای شکل با ارتفاعی نزدیک به ۶ متر از زمین تا پشت بام است که آن را به «چهل ستون» میخوانند.
نکتهی جالب در مورد این بنای کهن، قدمت آن است که طی پژوهشهای انجام شده توسط ادارهی کل باستانشناسی، به نظر میرسد بنای نخستین آن آتشکدهای بوده است که با الگوبرداری از ساختمانهای دوران حکومت ساسانیان، احداث شده و در قرن دوم هجری قمری، زمانیکه اعراب مسلمان بر ایران تسلط یافتند، تغییر کاربری داده و به مسجد تبدیل شد. در مورد وجه تسمیه این بنای کهن به تاریخانه، به نظر میرسد که «تاری» به معنای «خدا» است. بنابراین پس از آنکه این اثر تاریخی به مسجد تغییر یافت، به «ناری خانه» و پس از آن نیز به «تاریخانه» شهرت یافت.
۲. برج طغرل دامغان
معروف ترین جاذبه های دیدنی دامغان
از جاذبههای تاریخی و کهن شهرستان دامغان، بنایی است کهن که در بخش جنوبی روستای «مهماندوست» این شهرستان قرار گرفته است. سازهای که به «برج طغرل» شهرت یافته و شاید علت نامگذاری آن، شباهت بسیار آن به «برج طغرل شهر ری» است. در کتاب «مطلعالشمس» در مورد این سازهی ارزشمند ایران کهن چنین برجایمانده است:
«برجی بسیار معتبر از قدیم مثل برج طغرل بیک ری و میل رادکان در جنوب مهماندوست و مغرب مایل به شمال امامآباد دیده میشود که دور دایره آن از خارج ۳۴ ذرع (بیش از ۳۵ متر) و قطر آن از داخل ۷ متر و ۲۰ سانتیمتر است.
این برج دوازده تَرک دارد که یکی از ترکها ورودی است و عرض هر تَرکی ۱/۲۳ متر و بعد از ۱۰ ذرع و نیم ارتفاع سه فقره مقرنس از آجر به وضعهای بسیار خوب انیق ساخته شده و پس از آن کتیبهایست به عرض سه چهار یک به خط کوفی و بالای آن کتیبه دیگری است به خط بنائی و از آن به بعد گنبد مخروطی شروع میشود، اما فعلاً گنبد آن خراب و آنچه باقی است به ارتفاع ۱۴ ذرع میباشد، در برج رو به جنوب و یک قبر آجری در وسط و دو قبر دیگر سنگچین در داخل برج دیده میشود، گویند این برج مزار امامزاده قاسم از اولاد حضرت موسی بن جعفر (ع) میباشد ولی ساختمان آن به مقبره شباهت ندارد»
در این میراث ساخته شده از آجر، میتوان ظرافت و هنرمندی دستان سازندهی آن را در تزئینات انجام شده با قدمتی نزدیک به هزار سال، به خوبی مشاهده کرد که از نکات قابل توجه در معماری این بنای ارزشمند ایران است.
۳. محوطه تاریخی تپه حصار دامغان
جاذبه های دیدنی دامغان
محوطهی تاریخی تپه حصار دامغان، یکی از ارزشمندترین میراث ایران کهن است که در کنارههای بخش جنوبی این شهرستان قرار دارد. این منطقهی باستانی پس از کاوشها و پژوهشهای انجام شده توسط «اریش فردریش اشمیت» ( از باستانشناسان مطرح دنیا با تابعیت آلمانی-آمریکایی است که پژوهشهای وسیعی در نواحی مختلف ایران انجام داد و مناطق باستانی و تاریخی ارزشمندی از کشور را کشف کرد)، و برای اولین بار کشف شد. با توجه به اطلاعات بهدست آمده، آثار کشف شده در این مکان قدمتی در حدود ۲۰۰۰ تا ۲۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح دارند.
پس از سه بار کاوش در این منطقهی تاریخی، که بواسطهی کشف تعدادی گلنبشته منقوش به خط میخی بابلی قدیم، اطلاعاتی قابل توجه در مورد تپه حصار بدست آمد که هنوز این گلنبشتهها ترجمه یا به اصطلاح خوانده نشده است. آثاری که دارای پیشینهای به قدمت ۲۰۰۰ تا ۲۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است. هرچند برخی این کشفیات ارزشمند را گواهی برای مبادلات فرهنگی تمدنهای فلات ایران و بینالنهرین در گذشتههای دور میپندارند، اما متاسفانه جزئیات و اطلاعات دقیقی از آن، در دست نیست.
۴. آرامگاه پیر علمدار
معروف ترین جاذبه های دیدنی دامغان
در شمال شرقی شهرستان دامغان و در مجاورت مسجد جامع این شهرستان، بنایی متعلق به دوران حکومت «سلطان مسعود غزنوی» قرار دارد ,به «مقبرهی پیر علمدار» شهرت یافته است.این اثر تاریخی در واقع برجی است مدور، بسیار زیبا و ساخته شده از آجر که ارتفاعش به ۱۳ متر میرسد. به نظر میرسد که این برج، آرامگاه یکی از فرمانروایان قومس یا همان دامغان قدیم به نام «محمد بن ابراهیم»، پدر «ابوحرب بختیار» است که در اوایل قرن ۵ هجری قمری احداث شده است. این اثر تاریخی که علاوه بر هنر آجرکاری در آن شهرت بسیاری دارد، بواسطهی کتیبهای ساخته شده از گچ که در اطراف ایوان مقرنس برج قرار گرفته است نیز بسیار مشهور است.
.u7e4adfbcefe70e6693a42d7854daf538.u7e4adfbcefe70e6693a42d7854daf538:active,.u7e4adfbcefe70e6693a42d7854daf538:hover.u7e4adfbcefe70e6693a42d7854daf538.u7e4adfbcefe70e6693a42d7854daf538 .ctaText.u7e4adfbcefe70e6693a42d7854daf538 .postTitle.u7e4adfbcefe70e6693a42d7854daf538:hover .postTitle
حتما بخوانید : شادترین کشورهای دنیا را بشناسید + معرفی کشورهای شاد جهان
۵. خانه لطفی
جاذبه های گردشگری دامغان
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری در شهرستان دامغان، عمارتی است تاریخی و متعلق به حکومت قاجاریان که از بخشهای متعددی از جمله خانهی مستخدمین، اصطبل، حیاط بیرونی، حیاط پشتی، حیاط اندرونی و … تشکیل شده است. تزئینات انجام شده در این عمارت، بسیار زیبا و چشمنواز بوده و معماری و طرح بنا جالب و زیبا است. تماشای این ساختمان قدیمی برای علاقهمندان به تاریخ و بناهای تاریخی ایرانی، جالب و دوستداشتنی خواهد بود.
۶. بنای فتحعلی شاهی
جاذبه های دامغان
«بنای فتحعلی شاهی» یکی دیگر از جاذبههای گردشگری در شهرستان دامغان است که سازندگان وقت، آن را درون استخری که آب «چشمه علی» در آن جاری میشود، ساختهاند. این بنای زیبا متشکل از دو طبقه با پلانی به شکل مستطیل و در دو نما است که نمای بخش شمالی را دو ستون بسیار زیبا با پوششی از چوب، تشکیل داده است. نکتهی جالب در مورد ساخت این بنا، استفاده از ملاط ساروج برای استحکام بخشی بیشتر به دلیل قرارگیری آن درون آب است.
۷. برج چهل دختر
شهر دامغان
در بخش غربی شهرستان دامغان، بنایی قدیمی با پیشینهای حدود اواسط قرن ۵ هجری قمری مشاهده میشود که به «برج چهلدختر« شهرت یافته است. سازهای آجری که در پشت آرامگاه امامزاده جعفر، در کنار جادهی دامغان به سمنان و با ارتفاعی بالغ بر ۱۵ متر ساخته شده است. با توجه به کتیبهای تقریبا ناخوانا به خط میخی که در بخش خارجی برج قرار دارد میتوان قدمت آن را متوجه شد. ساختمان چهلدختران دامغان، به دلیل بهرهمندی از گنبدی بزرگ، تزئینات زیبای نمای بیرونی، خطاطی و نیز استحکام قابل توجه آن که با گذشت زمان بسیاری همچنان پابرجاست، یکی از ارزشمندترین و زیباترین آثار تاریخی باقیمانده از ایران کهن در شهرستان تاریخی دامغان است که با توجه به کتیبهی موجود به نظر میرسد که به همت «باو شجاع اسفر بیگی، پیر اصفهان» احداث شده است.
۸. غار شیربند
گردشگری دامغان
یکی از زیباترین پدیدههای طبیعی و دیدنیهای شگفتانگیز در شهرستان دامغان، در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی این شهرستان قرار دارد که به «غار شیربند» شهرت یافته است. این اثر طبیعی و بسیار زیبای استان سمنان را میتوان از زیباترین غارهای موجود در ایران برشمرد. دهانهی غار در کوهی صخرهای در ارتفاع ۵۰ متری از سطح رودخانه قرار دارد، مشاهده میشود. طبق اظهارات زمینشناسان، غار شیربند دارای پیشینهای بین ۱۳۶ تا ۱۹۰ میلیون سال است.
حضور قندیلهای آهکی در رنگها و اندازههای مختلف و رسوبات کربنات کلسیم محلول در آب که شبیه به گچبریهای عمارات مجلل و کاخهای باشکوه است و به شکل گلکلمی و بلورهای سوزنی شکل دیده میشود، زیبایی قابل توجهی را به بخش داخلی آن بخشیده است. جالب است بدانید که طبق اظهارات زمینشناسان، این غار زیبا دارای پیشینهای بین ۱۳۶ تا ۱۹۰ میلیون سال است.
۹. غار چاه دیو
معروف ترین جاذبه های دیدنی دامغان
پدیدهای زیبا، منحصربهفرد و جالب در ۱۰ کیلومتری از شهرستان دامغان، روستای طاق و در شمال مزرعهی فرحزاد قرار گرفته است که به نام «غار چاه دیو» شناخته میشود. شگفتی غار در این است که بر خلاف تمامی غارهای موجود، در دل کوه قرار نگرفته است، بلکه میتوان آن را درون چاهی که در دل دشت واقع شده است، مشاهده کرد. عمق چاه به ۷ متر میرسد و دهانهی ورودی آن به گونهای است که رهگذران نمیتوانند آن را مشاهده کنند. در مورد این غار روایات مختلفی بر سر زبانها است.
برخی از مردم معتقدند که در این منطقه دیوی به نام «زینل» وجود داشته است که چاه و غار را کنده و ایجاد کرده است. برخی دیگر نیز معتقدند که این غار در مسیر رودخانه قرار داشته و بر اثر سیلهای متعدد که در ادوار مختلف بوجود آمده است، راهی به داخل آن باز شده و چاه امروزی را بوجود آورده است. بازدید از این غار زیبای زیرزمینی، برای علاقهمندان به غار گردی و طبیعتگردی بسیار هیجانانگیز خواهد بود.
در صحن امامزاده و در مجاورت آن یک بنای چهار ضلعی آجری وجود دارد که ارتفاع آن ۱۲ متر می باشد. این بنا دارای گنبدی مدور کوچک و آجری است و به عنوان مقبره شاهرخ تیموری معروف است . اما عده ای معتقدند که این بنا در گذشته خانقاه بوده است بر بالای در جنوبی این مقبره عبارت ذیل با خط ثلث برروی کاشی نقش گردیده است: بناء هذا العماره فی ایام دوله السلطان الاعظم شاهرخ بهادر خلد الله ملکه
این سد در ۱۲ کیلومتری شمال شهر دامغان و در کنار تنگه ای موسوم به بزپل و مجاور کوه چکل شیر و برروی رودخانه چشمه علی بسته شده است. هدف از ساخت سد انتقال آب رودخانه چشمه علی جهت آبیاری قسمتی از اراضی دشت جنوبی شهرستان و نیز کنترل و جلو گیری سیلابهای شمالی و نیز در آینده جهت تامین کمبود آب آشامیدنی دامغان است. این سد چند منظوره علاوه بر ویژگیهای مذکور، آب مورد احتیاج زراعی حدود ۱۵۰۰ هکتار از اراضی دشت را که از نظر کشاورزی فوق العاده مستعد و حاصل خیز می باشد را نیز تامین می نماید. این سد از نوع شنی با هسته رسی می باشد که ارتفاع آن از کف رودخانه ۵۷ متر و ظرفیت آبگیری آن ۴۰ میلیون متر مکعب است . طول تاج آن ۲۲۷ متر و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۵۰۰ متر و طول مسیر آب پشت سد حدود ۶ کیلومتر می باشد. این منطقه اوقات فرح بخشی را برای گردشگران مهیا می سازد.
.uffd095ed194c3d88ce41db42d0189760.uffd095ed194c3d88ce41db42d0189760:active,.uffd095ed194c3d88ce41db42d0189760:hover.uffd095ed194c3d88ce41db42d0189760.uffd095ed194c3d88ce41db42d0189760 .ctaText.uffd095ed194c3d88ce41db42d0189760 .postTitle.uffd095ed194c3d88ce41db42d0189760:hover .postTitle
حتما بخوانید : روستای چهار برج + عکس و جزئیات روستای نابینایان در ایران
از آنجایی که دامغان شهریست بسیارقدیمی ودر مسیر جاده ابریشم قرار داشته وچون از لحاظ سوق الجیشی بسیار مهم بوده و همیشه مورد تهاجم بیگانگان در زمانهای مختلف بوده ،حصاری به دور این شهر کشیده اند. این حصار که آثارش در اطراف شهر باقیست در قسمت جنوب حدود ۱۶۱۰ متر و در شرق حدود ۱۶۲۰ مترو در شمال حدود ۱۵۰ متر از آن باقی مانده است و در قسمت شمالی براثر ساخت و ساز از بین رفته در قسمت غرب نیز هیچ آثاری از این حصار باقی نمانده است . حال با توجه به اینکه تپه حصار یکی از تپه های پیش از تاریخ است و در نزدیکی آن دو قلعه مربوط به دوران ساسانی وجود دارد می توان چنین استنباط نمودکه احتمالا” باره اصلی شهر به دور این محو طه کشیده شده بوده است و بر اثر مرور زمان و همینطور کشت و ذرع از بین رفته است( که این موضوع احتیاج به بررسی و کارهای عملی می باشد).
اما باروی کنونی شهر با توجه به مطالب کتب تاریخی احتمال داده می شود که در دوره نادری ایجاد شده باشد و به باره نادری نیز معروف است. در این بارو در فواصل مختلف می توان برجها رامشاهده نموده و به وسیله ۵ دروازه به داخل باره راه پیدا می کرده است. پس می توان چنین اظهار نظر نمود که دامغان تقریبا” شا هراه اصلی ارتباط شرق و غرب بوده و از زمانهای بسار کهن از این شهر عبور و مرور صورت می گرفته حال چه به خاطر سیر و سیاحت و چه از لحاظ لشکر کشی های نظامی و چه از لحاظ اقتصادی که همان عبور جاده ابریشم است دامغان یک راه ارتباطی محسوب می شده بر همین اساس باروبه دور آن کشیده شده است. و آنچه اشمیت به عنوان کهن دژ نام می برد احتمالا” همان ارگ است که به مولود خانه موصوف است که در داخل باره شهر قرار داشته است .
در صحن امامزاده جعفر بنایی هشت ضلعی به مساحت ۷۵ متر مربع وجود دارد که آنرا بقعه امامزاده محمد از اولاد حضرت امام موسی کاظم (ع) می دانند. داخل بقعه امامزاده هشت ضلعی و مرتفع و پوشش چپ و راست آن هره مانند است. بنای دارای گنبدی است که ارتفاع آن حدود ۱۲ متر می باشد.بر اساس کتیبه داخل بنا بنای این امامزاده نیز در زمان شاهرخ تیموری ساخته شده است۰ اما در سالهای اخیر نمای خارجی بنا با آجر معمولی باز سازی شده است
آبشارهای زیبای نسروا که بخشی از هدایای الهی به طبیعت و سرزمین کهن دامغان است در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی شهر دیباج واقع شده اند . مسیر مناسب برای دستیابی به آبشارها بدین گونه است که پس از طی ۹ کیلومتر از جاده اصلی دیباج به گلوگاه اولین جاده خاکی سمت راست خود را ۱۲ کیلومتر طی می نمایید تا به رودخانه و مزرعه سرسبزی می رسید۰ سپس جاده کناره رودخانه را به سمت شرق ۴ کیلومتر ادامه داده تا به انتهای جاده و به ابتدای ورودی تنگه و دره نسروا با درختان ارس و جریان زلال آب برسید، سپس مسیر روح پرور تنگه و رودخانه را ۴۵ دقیقه پیاده طی می نمائید.
از لحاظ موقعیت مکانی، در راسته خیابان امام واقع و از غرب به شرق امتداد دارد. این بازار دارای سه دهنه ورودی از خیابان امام است و یک دهنه ورودی از طرف بلوار جنوبی و دهنه ورودی دیگر از سمت میدان امام می باشد. علاوه بر این ورودیها، دارای یک ورودی به صورت مستقیم از طرف باغ جنت و یک ورودی فرعی از تکیه در قلعه می باشد. سقف دالانی بازار به صورت گنبدی است که این گنبدها یک در میان دارای نور گیر می باشد. اکثر مغازه ها نیز دارای سقف گنبدی می باشند، ولی بعضی از مغازه ها به خاطر تعمیرات دارای سقف مسطح هستند. مغازه های جنب خیابان امام دارای دو در ورودی ، یکی از داخل بازار و یکی از خیابان امام می باشد . بازار دارای تویزه های جناغی است که بر روی نیم ستونهای دیوار بازار زده شده است. تقریبا” در وسط بازار به علت شیب و گودی در دو دهنه برای ورود از خیابان امام بوسیله پله به بازار راه می یابد ولی از وردیهای دیگر مستقیما” وارد بازار می شود۰ تقریبا” در وسط بازار در چوبی بزرگی است که به کاروانسرا راه داشته که اکنون فقط همین در باقی است. در ابتدای بازار از قسمت بلوار جنوبی به دلیل ساخت و ساز و تعمیرات توسط بازاریان و رعایت نکردن نحوه ساخت و حریم کاملا” با بافت بازار مغایرت دارد در این قسمت امامزاده ای بنام امامزاده نورالله است. در سال ۱۳۷۸ قسمتی از پشت بام بازار گاهگل داده شده و همینطور در سال ۱۳۸۵ ناودانهای مسیر باران نیز تعمیر شدند.
برای افزایش لایک در تلگرام کلیک کنید
تالاب شادگان ایران زیباتر و جذاب تر از ونیز ایتالیا + عکس
روستای کندوان ، نگین سنگی و زیبای ایران + تصاویر روستا
گران ترین سیستم حمل و نقل و جابه جایی مسافر در جهان + تصاویر
موزه حیات وحش دارآباد تهران ( تصاویر و همه چیز در مورد موزه دارآباد )
هتل زیبا و جالب در دل زمین ( تصاویر هتل در در معدن سنگ زیر زمینی )
آبشارهای ایران ( معرفی و تصاویر زیباترین آبشارهای ایران )
ایرلند ( از جاذبه های گردشگری زیبا تا دانستنی جالب در مورد ایرلند )
شهر عجیب و تماشایی بر لبه یک پرتگاه ساخته شده است + تصاویر
ایستگاه های مترو زیبا در مسکو ( تصاویر زیباترین ایستگاه های مترو )
باغ های زیبا ( تصاویر و زیبایی های ۱۵ باغ شگفت انگیز جهان )
کشورهای ارزان برای گردشگری در سال ۲۰۱۷ معرفی شدند + تصاویر
فواره های زیبا ( تصاویر شگفت انگیز از زیباترین فواره های جهان )