سرطان روده ی بزرگ چیست؟
سرطان روده بزرگ زمانی اتفاق میافتد که تعداد زیادی از سلولها شروع به رشد بیرویه در جدارهی رودهی بزرگ میکنند (که به آن کولون هم گفته میشود.) این سرطان میتواند هم برای خانمها و هم برای آقایان اتفاق بیفتد و دومین آمار مرگومیر ناشی از سرطان در امریکا مربوط به این بیماری میشود. هنگامیکه پزشکان این بیماری را سریعاً تشخیص دهند امکان درمان آن تا درصد بسیار بالایی وجود خواهد داشت.
پولیپ چیست؟
پولیپ ها داخل جدارهی رودهها رشد میکنند. بیشتر آنها بیخطر هستند اما تعدادی از آنها چنانچه بهموقع برطرف نشوند، میتوانند منجر به سرطان بشوند. شایعترین پولیپ های روده، پولیپ های آدنوم و هیپرپلازی هستند. این پولیپ ها زمانی شروع به رشد میکنند که در رشد و بازسازی سلولهای جدارهی روده مشکل ایجاد شود.
فاکتورهای خطرناک و غیرقابلکنترل در ابتلا به سرطان روده:
سن شما: بیشتر افرادی که مبتلا به این سرطان میشوند معمولاً بیشتر از ۵۰ سال سن دارند. پولیپ ها و یا بیماری التهاب روده و مشکلات گوارشی دارا بودن خویشاوندان نزدیک مبتلا به سرطان روده و یا پلیپهای بدخیمفاکتورهای خطرناک و قابلکنترل در پیشگیری از ابتلا به سرطان روده:
برای پیشگیری از ابتلا به این سرطان از انجام کارهای زیر اجتناب کنید
از خوردن گوشت گاو و گوساله و یا گوشتی که بهصورت نیمپز و با حرارت بالا طبخ شده باشد، اجتناب کنید. مصرف این نوع از گوشتها بسیار مضر بوده و بدن بهسختی میتواند آن را هضم کند. چربیهای اطراف شکم خود را آب کنید. روزانه ورزش سبک انجام دهید. سیگار نکشید. از نوشیدنیهای الکلی استفاده نکنید. مشکلات گوارشی ابتدایی خود را مانند یبوست و مشکلات معده را برطرف کنید. این عوامل نقش بسیار مؤثری در ایجاد پولیپ ها دارند.علائم و نشانههای سرطان روده ی بزرگ چیست؟
سرطان رودهی بزرگ علائم اولیه بارزی ندارد، درنتیجه افراد بالای ۵۰ سال و همینطور افرادی که سابقهی طولانیمدت مشکلات گوارشی و یا پولیپ دارند، بایستی مرتب در این زمینه چکاپ انجام دهند. تشخیص زودهنگام آن به تسریع شدن روند درمان بسیار کمک میکند. هنگامیکه بیماری پیشرفت میکند علائمی مانند خون در مدفوع، درد در ناحیهی شکم، یبوست و یا اسهال، کم کردن ناگهانی وزن و یا احساس خستگی دائمی بروز پیدا میکنند.
روشهای تشخیص سرطان روده ی بزرگ
انجام کولونوسکوپی
عکسبرداری یکی از سادهترین و متداولترین روشهای تشخیص این بیماری است. افرادی که بالای ۵۰ سال دارند هر ده سال یکبار بایستی کولونوسکوپی انجام دهند. آزمایش کولونوسکوپی وارد شدن یک لولهی باریک به بدن هست که در ابتدای آنیک دوربین بسیار کوچک قرار دارد. با وارد شدن این لوله، از قسمت رودهها عکسبرداری انجام میشود. این روش با تشخیص و پیدا کردن سریع پولیپ ها و تودههای کوچک، در تشخیص سریع بیماری کمک میکند.
انجام سیتیاسکن
سیتیاسکن با عکسبرداری سهبعدی از رودهها، پولیپها و تودههای احتمالی در رودهها را شناسایی میکند. یکی از معایب این روش عدم مشاهدهی پلیپهای کوچک هست. پولیپ ها و تودههای کوچکی که در رودهها ممکن هست وجود داشته باشند از دید پزشک مخفی میمانند. انجام سیتیاسکن هر ۵ سال یکبار برای افراد بالای ۵۰ سال توصیه میشود.
آزمایش مدفوع
آزمایش غربال گیری مدفوع و آزمایش ایمونوژنیک مدفوع میتواند وجود خون در مدفوع را مشخص سازد. وجود خون در مدفوع میتواند یکی از علائم سرطان روده باشد. برای انجام این آزمایش دو الی سه نمونه از مدفوع در مراحل مختلف آزمایش میشود. پزشکان معمولاً انجام این آزمایش را بهطور سالانه توصیه میکنند. چنانچه نتیجهی آزمایش شما نسبت به وجود خون مثبت باشد بایستی کولونوسکپی انجام دهید.