سرویس اجتماعی فردا: به اعتقاد کارشناسان، شهرداری سابق تهران طی یک دهه اخیر و در زمان مدیریت قالیباف در حوزه افزایش فضای سبز موفق عمل کرد و توانست طرح کمربند سبز را به منظور کاهش آلودگی هوا و ممانعت از ساختوسازهای غیرمجاز در دامنه جنوبی البرز اجرایی کند، در این کمربند از درختان و درختچههای بومی که نیاز آبی کمتری دارند، استفاده شده است، همچنین سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران توسعه هزار هکتار جنگل کاری را به شکل سالانه در دستور کار قرار داده است.
در این زمینه دکتر حسین ایمانی جاجرمی که از جامعه شناسان شهری است، میگوید: شهرداری سابق تهران اقداماتی را در بخش توسعه فضای سبز انجام داده و نمیتوان به این حوزه نقدی در زمینه از بین بردن درختان و فضای سبز وارد کرد. این انتظار میرود که دوره مدیریت جدید نیز بر گسترش فضای سبز و حفظ محیط زیست نهایت تلاش خود را به کار گیرد.
او ادامه میدهد: همواره در هر برههای بخشی از بایدها و نبایدها، متوجه شهرداری است، یکسری از نبایدها به این بازمیگردد که شهرداری بسیار راحت به فروش تراکم دست زده و یا از طریق دریافت جریمه به ایفای نقشهای خدماتی میپردازد در حالی که شهرداری باید از دولت بخواهد مسائل مرتبط با آموزش و بهداشت و اشتغال را به این مجموعه بسپارد، اما مسئله اینجاست که گاهی اختلافات سیاسی مانع از یاری رسانی دولتها به شهرداری میشود که این انتظار میرود شاهد کمک دولت به شهدرای باشیم.
از توسعه خطوط مترو تا گسترش کتابخانه و فرهنگسرا
او تصریح میکند: باید از توسعه خطوط مترو، افزایش کتابخانه ها، فرهنگسراها و گسترش بزرگراهها نیز به عنوان مواردی یاد کرد که شهرداری به درستی آنها را به انجام رسانده است.
جاجرمی میافزاید: شهرداری سابق طی ۷ سال اخیر ۲۸۰ کتابخانه احداث و بیش از ۱۰ فرهنگسرا در ۱۰ سال دوران مدیریت قبلی ایجاد کرده و یا تعداد صندلیهای سینما را به ۵ هزار صندلی افزایش داده و همه این موارد اقدامات خوبی است که صورت پذیرفته، اما این مسائل باید به شکل گستردهتر از سوی شهرداری اتفاق بیفتد.
این مجموعه همچنین از سال ۸۶ با راه اندازی خانههای سلامت در محلات زمینه پیشگیری و کاهش ابتلا به بیماریهای واگیردار و غیرواگیردار را فراهم کرده است.
تقویت نشاط اجتماعی
امان الله قرایی مقدم به عنوان یکی از جامعه شناسان و اساتید این حوزه معتقد است که فعالیتهای شهرداری سابق تهران طی یک دهه مدیریت این تیم باعث شد تا شور و نشاط اجتماعی در کلانشهر تهران افزایش یابد. به اعتقاد او نه تنها راه اندازی خانههای سلامت بلکه شکل گیری خانههای اسباب بازی در محلات و ایجاد کانونهای سالمندی و کانونهایی برای آموزش مهارتهای رفتاری به مادران و کودکان توانست تا حدود زیاد ساکنان این شهر بزرگ را به لحاظ روحی و روانی تقویت کند و حس همدلی را در میان آنان افزایش دهد.
این جامعه شناس میگوید: اقدامات شهرداریها اساسا بر افزایش یا کاهش روحیه شهروندان تاثیر بسزایی دارد طبعا وقتی طرحها و پروژههای شهری یکی پس از دیگری افتتاح میشود یعنی مردم برای مدیر شهر دارای اهمیت و اعتبار بالایی هستند و این حال مردم را خوب میکند، از سوی دیگر ایجاد مکانهایی تحت عنوان خانههای ورزش در محلات و ایجاد مسیرهای برای دوچرخه سواری و پیست اسکیت توانست نشاط اجتماعی را در سطح کلانشهر تهران تقویت کند.
کارنامه قالیباف در بحث مدیریت شهری در حالی نمرات درخشانی را به خود میبیند که عدم تعهد دولتها به قوانین الزام آور جهت پرداخت حقوق شهرداری پایتخت شرایط را برای تیم سابق شهرداری تهران بسیار سخت کرده بود. با این حال تکیه بر مختصات مدیریت جهادی زمینه را برای کسب رضایت عموم شهروندان و کارشناسان در حوزههای مختلف پدید آورد. همین امر زمینه را برای کار خوب تیم فعلی شهرداری تهران بسیار سخت کرده است. مردم میبینند و مقایسه میکنند، شاید همین امر سبب شود مدیریت کت و شلواری ناپرهیزی کرده و کار جدی و مجدانه را در دستور کار قرار دهد تا حداقل در مظان اتهام افکار عمومی قرار نگیرد. وقوع چنین اتفاقی سبب میشود شهروندان تا حدودی خلا و حفره رخت بر بستن تیم مدیریتی قائل به کار جهادی را در سطح شهر احساس نکنند.