انسان باید قبل از تعلیم دیگران خود را تربیت کند
خبرگزاری شبستان: حضرت امیر(ع) در فرازهای مختلفی از سخنان گوهربارشان، به این مساله تاکید داشته اند که انسان باید ناصح خویش باشد و از درون خود را تربیت کند تا این رویکرد در عمل و کردار او نیز آشکار شود.
سرویس : مهدویت و غدیر - غدیر | زمان : | ۱۳۹۶/۹/۲۲ - ۱۲:۳۷ | شناسه خبر : | ۶۷۵۴۷۹ |
کلام امیر(ع)؛
انسان باید قبل از تعلیم دیگران خود را تربیت کند خبرگزاری شبستان: حضرت امیر(ع) در فرازهای مختلفی از سخنان گوهربارشان، به این مساله تاکید داشته اند که انسان باید ناصح خویش باشد و از درون خود را تربیت کند تا این رویکرد در عمل و کردار او نیز آشکار شود. |
از این رو در ذیل یکی از این حکمت ها مرور می شود:
حضرت امیرالمومنین علی(ع) می فرمایند: «مَن نَصَبَ نَفسَهُ للنّاسِ إماما فلیَبدأ بتَعلیمِ نَفسِهِ قَبلَ تَعلیمِ غَیرِهِ ، و لیَکُن تأدیبُهُ بسِیرَتِهِ قَبلَ تأدیبِهِ بلِسانِهِ ، و مُعَلِّمُ نَفسِهِ و مُؤدِّبُها أحَقُّ بالإجلالِ من مُعَلِّمِ النّاسِ و مُؤدِّبِهِم»
«کسی که خود را رهبر مردم قرار داد باید پیش از آنکه به تعلیم دیگران بپردازد خود را بسازد و پیش از آنکه به گفتار تربیت کند با کردار تعلیم دهد زیرا آن کس که خود را تعلیم دهد و ادب کند سزاوارتر به تعظیم است از آن که دیگری را تعلیم دهد و ادب بیاموزد.»
پیام: سخن گفتن کسی اثر دارد که گفتار و عملش یکی باشد. قبل از یاد دادن باید یاد بگیری. کسی که معلم است نباید پیرو هوا و هوس باشد. حرف موقعی اثرپذیر است که اول در خودت اثرپذیر باشد. راهنما باید عاقل باشد و اول خود را ساخته و آراسته با عمل تعلیم و تعلم کند نه با زبان.
*برگرفته از کتاب «حکمت های نهج البلاغه»، نوشته حجت الاسلام محمدرضا هادی زاده
پایان پیام/248