نشست گفت و گوی فرهنگی بین المللی در آنکارا برگزار شد
آنکارا- ایرنا- نشست گفت و گوی فرهنگی بینالمللی جهت بررسی تفاوت ها و شباهت ها و نیز راههای همکاری فرهنگی بین ایران و ترکیه با حضور مسئولان و اندیشمندان دو کشور در دانشگاه حاجت تپه آنکارا برگزار شد.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، حسن صفرخانی رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکیه در این نشست بین المللی گفت: ایران و ترکیه به جای پرداختن به گفت و گوی دوجانبه فرهنگی و شناخت و معرفی مشترکات فرهنگی همدیگر، نگاهی به بیرون از حوزه فرهنگی و منطقه ای خود دارند.
وی با اشاره به ابتلای بسیاری از کشورهای منطقه به این مساله افزود: ما اغلب تحولات فرهنگی و ادبی را بیرون از مرزهای خود جستجو می کنیم و در زمینه تحولات فرهنگی و ادبی نگاهی به غرب داریم و آنها را بیشتر و بهتر از تحولات ادبی و فرهنگی همدیگر می شناسیم.
وی بیان کرد: این مساله موجب شده که ظرفیت های خود را فراموش کنیم در حالی که ما در کشورهای منطقه از ارزش های دینی، تاریخی و فرهنگی مشترکی برخوردار هستیم و در بسیاری از مولفه های فرهنگی و اجتماعی مشابهت زیادی داریم.
وی تاکید کرد: گذشته و تاریخ منطقه نشان می دهد که این منطقه میراث دار تمدن و فرهنگ بوده و بستر بسیاری از تمدنهای جهان است و تمدن اسلامی و مشرق زمین که ترکیه و ایران نیز سهم بسزایی در آن داشته اند، شالوده اصلی بسیاری از تمدنها را تشکیل می دهد.
وی اضافه کرد: بر این اساس، ما باید با توجه به این موضوع تحولی در گفت و گو و شناخت فرهنگی از همدیگر ایجاد کنیم و گفت و گوی بین ایران و ترکیه را در حوزه های مختلف فرهنگی گسترش دهیم.
وی اظهار کرد: ما اغلب از تحولات فرهنگی همدیگر باخبر نیستیم و باید علاوه بر شناخت از همدیگر، به خودمان برگردیم و گمشده خود را در میان خود پیدا کنیم و آن چه را که خود داریم، از بیگانه تمنا و جستجو نکنیم.
علیرضا دلخوش معاون سفیر و کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکیه نیز در این نشست گفت: گفت و گوی میان فرهنگ ها، یکی از مباحث مهم جامعه امروز است چرا که تا زمانی افراد جوامع مختلف وارد یک جریان گفت و گوی واحدی نشوند، امکان تفاهم در حوزه های مختلف نخواهند یافت.
وی با تاکید بر ضرورت آشنایی بین ایران و ترکیه به خصوص در حوزه های فرهنگی افزود: بر اساس اسناد یونسکو که در سال 2012 تصویب شد، میراث بشری شامل دو مقوله میراث ملموس و میراث نامسلموس و معنوی است و فرهنگ نیز با همه زیربخش ها و مولفه های جزئی، از جمله میراث مشترک و ناملموس بشری محسوب می شود که نیازمند تعامل برای شناسایی و معرفی است.
وی بیان کرد: در نبود گفت و گوی فرهنگی بین کشورها، احتمال شکنندگی روابط سیاسی نیز بیشتر می شود و به همین علت فرهنگ و گفت و گوی فرهنگی تضمین کننده روابط بین کشورهاست.
وی تاکید کرد: با نگاه جدیدی که در ترکیه و ایران برای شناخت بیشتر از همدیگر ایجاد شده، امیدواریم که روابط دو کشور مستحکم تر از گذشته شود.
وی اضافه کرد: شناخت جامعه ترکیه از ایران بسیار کمتر از شناخت ترکیه از کشورهایی است که قرابت فرهنگی بسیار کمتری با آنها دارد.
وی ایران را برای ترکیه، کشور نزدیکِ دور عنوان کرد و گفت: می توان با برگزاری گردهمایی های علمی بین مراکز علمی، دانشگاهی و فرهنگی و با تدارک محافل و برنامه های فرهنگی، این شکاف بین دو همسایه را کمتر کرد تا از همدیگر شناخت بیشتری کسب کنیم.
وی قله های ادبیات از جمله مولانا و شمس تبریزی را از جمله پلهای مستحکم این روابط فرهنگی بین ایران و ترکیه ذکر کرد و افزود: با این پل های مستحکم، به راحتی می توانیم در مسیر تعامل مثبت فرهنگی حرکت کنیم.
نعمت الله مظفرپور کارشناس فرهنگی و تحلیلگر مسائل خاورمیانه نیز در این نشست گفت: ایران، ترکیه و مصر سه کشور مهم و تمدن ساز منطقه، در خیلی از زمینه ها مشابهت های زیادی باهم دارند و در هر سه کشور تقریبا همزمان مساله بررسی علل عقب ماندگی شروع شد و هر سه، علت را در نارسایی فرهنگی یافتند.
وی با اشاره به آغاز مشروطه خواهی در این سه کشور با فاصله زمانی کم از همدیگر افزود: مشروطه خواهی در ترکیه و ایران با گذشت چندین دهه، همچنان موضوع روز و مهم است و دو کشور می توانند در این زمینه به گفت و گو بپردازند.
وی حرکت در مسیر سکولاریسم و لائیسیته در ترکیه و حرکت در جهت اسلام گرایی و هویت گرایی در ایران را از عوامل شناخت کمتر ایران و ترکیه از همدیگر در بسیاری از زمینه ها، دانست و ادامه داد: ما تجربیات متفاوتی داریم ولی می توانیم آیینه هم باشیم و این تجربیات متفاوت، محور گفت و گوی بین ما باشد.
وی با اشاره به درگیر بودن ایران و ترکیه در موضوعات مهم منطقه ای طی پنج سال اخیر اظهار کرد: به خاطر همین مسائل روزمره، ایران و ترکیه در خصوص موضوعات منطقه ای رفتارهای عکس العملی و واکنشی دارند و کمتر رفتار ایجابی از خود نشان می دهند.
وی داشتن رفتار واکنشی را موجب متوسل شدن به قدرت سخت برای ایران و ترکیه در منطقه دانست و گفت: در چنین فضایی دو کشور مهم منطقه نمی توانند از قدرت نرم خود به خوبی استفاده کنند و به علت امنیتی شدن رفتار درونی و بیرونی هر دو، توسعه آنها در درون لطمه می بیند و در بیرون نیز اشراف مدنی خود را از دست می دهند.
وی مشغول شدن ایران و ترکیه به این موضوعات منطقه ای را موجب مداخله های نابجای بیرونی و نیز گسترش افراط گرایی عنوان کرد و گفت: این موضوع باید محور گفت و گوی اندیشمندان دو طرف قرار گیرد.
وی با اشاره به آسیب دیدن قدرت نرم ایران و ترکیه در سال های اخیر گفت: دو کشور نباید اشتباهات تاریخی تجربه شده را دوباره تکرار کرده و همدیگر را خنثی کنند و باید به سمت کار اقتصادی برای هم افزایی رفته و بر عقل گرایی در تحولات خاورمیانه تکیه کنند.
کاآن دیلک رئیس انجمن ایران شناسی ترکیه نیز در این نشست بیان کرد: انجمن ایران شناسی نزدیک به دو سال است که شروع به فعالیت کرده و فعالیت های این انجمن بیشتر در حوزه تاریخ٬ تمدن و فرهنگ ایران متمرکز شده است و کارگروه هایی در زمینه شناخت ایران در ترکیه تشکیل شده و با انتشار نشریه و کتاب، به فعالیت های خود در زمینه بسترسازی برای گفت و گوی فرهنگی ادامه می هد.
وی بیان کرد: این نشست گفت و گوی فرهنگی برای دو کشور ایران و ترکیه و نیز انجمن های فرهنگی دو طرف بسیار مهم است چرا که تنها مسیری که می تواند تداوم داشته باشد و می تواند سایر بخش ها از جمله حوزه سیاسی را نیز تحت تاثیر خود قرار دهدف همین مسیر گفت و گو و تعامل است.
به گزارش ایرنا، در این نشست 2 روزه که با حضور نمایندگان نهادهای مدنی، استادان، دانشجویان و نیز کارشناسان و متفکران حوزه های مختلف فرهنگی و اجتماعی ترکیه و ایران برگزار می شود، موضوعاتی مانند 'ایران و ترکیه٬ تنوع فرهنگی در منطقه: فرصتها و تهدیدها'٬ 'ایران و ترکیه و گفت و گوی فرهنگی در منطقه'٬ 'گفت و گوی فرهنگی و پیوندهای تاریخی'٬ 'نقش نهادهای فرهنگی و اقتصادی در تقریب فرهنگی در منطقه' مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد.
خاورم/1905**انتشار دهنده: حسن فاخری