هشدار دانشمندان درباره خطر خشک شدن بیشتر زمینها
نشریه Nature Climate Change: حتی در صورت موفقیت بشر در مهار گرمایش زمین زیر دو درجه سانتیگراد، یک چهارم از زمینهای کره خاکی خشک خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از خبرگزاری فرانسه از پاریس، نتایج این تحقیق که روز دوشنبه در نشریه علمی Nature Climate Change منتشر شد نشان می دهد که حتی اگر جامعه جهانی بتواند به هدف خود در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی یعنی متوقف کردن روند گرمایش زیر دو درجه سانتیگراد دست یابد، دست کم یک چهارم از سطح کره خاکی به طرز قابل توجهی خشک خواهد شد.
سو-جونگ جئونگ محقق دانشگاه علوم و فناوری شنژن چین که در این تحقیق دخیل بوده است، تاکید کرد اگر انسان بتواند روند گرمایش زمین را تا یک و نیم درجه سانتیگراد نگه دارد، بخشهایی از جنوب اروپا، جنوب آفریقا، آمریکای مرکزی، سواحل استرالیا و جنوب شرقی آسیا (مناطقی که بیست درصد از جمعیت فعلی جهان را در خود جای داده اند) از پدیده خشک شدن شدید در امان خواهند ماند. وی تصریح کرد تحقق هدف حفظ روند گرمایش تا یک و نیم درجه سانتیگراد اقدامی قابل توجه است که می تواند در کاهش احتمال خشک شدن سطح خاک و پیامدهای منفی مرتبط با آن موثر واقع شود.
زمانی که زمینهای خشک تر می شوند، تخریب خاک و بیابان زایی سرعت خواهد گرفت، تنوع زیستی حیوانی و گیاهی به خطر خواهد افتاد و از پوشش گیاهی زمین که برای جذب دی اکسید کربن یعنی اصلی ترین عامل تغییرات آب و هوایی ضروری است، کاسته خواهد شد. دانشمندانی که در این تحقیق همکاری کرده اند با پیش بینی هایی را که در چندین مدل آب و هوایی حاصل شده است، مورد تجزیه و تحلیل قرار داده اند.
محققان معتقدند احتمال این که روند گرمایش زمین تا پایان قرن حاضر از 2 درجه سانتیگراد فراتر نرود تنها 5 درصد است. محققان آمریکایی می گویند احتمال این که دمای کره زمین تا پایان قرن حاضر فقط 1/5 درجه یا کمتر از آن افزایش یابد تنها یک درصد است این در حالی است که طبق توافق نامه آب و هوایی پاریس، جامعه جهانی تعهد کرده است با اتخاذ سیاستهای مناسب مانع از افزایش دمای کره زمین تا 2 درجه سانتیگراد شود.
اما مطالعات جدید نشان می دهد انتشار دی اکسید کربن که زیانبارترین گاز گلخانه ای محسوب می شود پس از سه سال ثبات، بار دیگر روند صعودی پیدا کرده است. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از مصرف انرژیهای فسیلی در سال 2017 بار دیگر روند صعودی پیدا کرده است. میزان انتشار گاز دی اکسید کربن که در سالهای 2014 تا 2016 ثابت مانده بود امیدواریها را برای کاهش هر چه بیشتر این گاز خطرناک گلخانه ای افزایش داده بود اما از سرگیری روند صعودی انتشار این گاز بار دیگر به جامعه جهانی یادآور می شود که باید هر چه زودتر برای مهار آن چاره ای جدی بیندیشد.