ترامپ در حال «بازی بزدل» با ایران است/ اروپا دنبال «کیک» خود است
رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا معتقد است آنچه ترامپ به دنبال آن است انجام «بازی بزدل» با ایران است تا تهران تسلیم خواسته های آن شود.
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-جواد حیران نیا: دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا ساعاتی پیش برای یک دوره ۱۲۰ روزه دیگر تحریمهای هسته ای ایران را تعلیق کرد.
البته رئیس جمهور آمریکا هشدار داد این آخرین بار است که تحریم های هسته ای ایران را تعلیق می کند. ترامپ تعلیق مجدد تحریمهای هسته ای را مشروط به اعمال تغییرات مد نظر خود در خصوص برجام کرده است.
در همین حال گزارش ها حاکی است دولت آمریکا ۱۴ نهاد و شخصیت ایرانی دیگر را به لیست تحریم هایش افزوده است.
در گفتگو با پروفسور نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای آمریکا تصمیم ترامپ به لغو مجدد تحریمهای هسته ای ایران و گذاشتن شرط درباره آن مورد بررسی قرار گرفته است که در ادامه می آید.
*دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا بار دیگر تحریمهای هسته ای ایران را تعلیق کرد. اما عنوان کرد در صورتی که تغییرات مد نظر وی اعمال نشود برای آخرین بار است که تحریمهای هسته ای ایران را تعلیق می کند. تغییرات مورد نظر ترامپ چیستند؟
چیزی که رئیس جمهوری آمریکا دونالد ترامپ مد نظر دارد مذاکره مجدد درباره برجام با اضافه کردن دو قید و شرط به آن است. در واقع ترامپ می خواهد دو شرط را به برجام اضافه کند. شرط اول خارج کردن بند موسوم به «غروب خورشید» است. در واقع ترامپ به دنبال این است که محدودیتها بر برنامه هسته ای ایران همیشگی باشد و نه مطابق توافق کنونی محدود به زمان خاص.
دومین شرطی که ترامپ مد نظر دارد از بین بردن توانمندی دفاعی ایران است. ترامپ می خواهد از طریق محدودیت اعمال کردن بر برنامه موشکی ایران توان بازدارندگی متعارف و مهم ایران را از بین ببرد.
به عبارت دیگر ترامپ در صدد است تا توافق هسته ای کنونی را با توافقی جدید جایگزین کند. برای اهداف کاربردی، دولت آمریکا برجام را به عنوان یک توافق مرده مد نظر دارد.
*کاخ سفید اعلام کرده که با طرفهای اروپایی در خصوص محدودیت همیشگی برای غنی سازی اورانیوم توسط ایران مذاکره خواهد کرد. چرا که مطابق برجام این محدودیتها تا سال ۲۰۲۵ لغو می شود. آیا اروپایی ها این مذاکرات را خواهند پذیرفت؟ اگر اروپا بپذیرد واکنش احتمالی ایران چه خواهد بود؟
پیش از این نیز برخی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه درصدد بودند تا ایران را به پذیرش محدودیتهایی که شما اشاره کردید قانع کنند.
متاسفانه بسیاری از کشورهای اروپایی می خواهند «کیک» خود را داشته باشند و آنرا بخورند. چیزی که امریکا به آن امیدوارم است این است که بتواند اروپا را مجبور کند تا به سمت واشنگتن بیاید و از موضعی که الان در خصوص برجام دارد کوتاه بیاید.
من تردید دارم که اروپایی ها که امکانات زیادی هم ندارند و برخلاف اظهارنظرهای عمومی بتوانند در دراز مدت ترامپ را با چالش مواجه کنند.
*ترامپ از ایران خواسته تا برنامه موشکی خود را کنار بگذارد. ایران هم بارها اعلام کرده که برنامه موشکی اش ارتباطی با برجام ندارد و جزو موضوعات امنیتی ملی اش است. با این وجود ایران برنامه موشکی خود را قابل مذاکره نمی داند. آیا شرط کنار گذاشتن برنامه موشکی ایران به معنای پایان برجام نخواهد بود؟
بله اگر ایران تسلیم شود به معنای پایان برجام خواهد بود. ایران از لحاظ دیپلماتیک شرایطی را متحمل شده است که شبیه شکنجه شدن با آب بوده است. به این معنا که فردی را محبوس و در حوضی قرار دهند و شیر آب را باز کنند و آب تا جایی بالا بیاید که فرد تسلیم شود.
این بازی که آمریکا راه انداخته یعنی «آمریکا در هر ۹۰ روز چه خواهد کرد و چه نخواهد کرد» بایستی پایان یابد.
ایران قادر نخواهد بود که در یک برزخ مداوم در خصوص سرنوشت برجام باقی بماند. آنچه ترامپ به دنبال آن است تداوم بازی بزدل یا بازی مرغ (Chicken Game)[یک بازی رایج در نظریه بازیها که دو ماشین سوار شاخ به شاخ به سمت هم می آیند تا یکی از ترس کنار بکشد] است. اگرچه این بازی می تواند اهداف ترامپ را تأمین کند ولی برای ایران مصیبت بار خواهد بود.
ترامپ با تعلیق دورهای تحریمها بدنبال بالا نگه داشتن چماق است
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه ترامپ با تعلیق دورهای تحریمهای هسته ای بدنبال بالا نگه داشتن چماق است، تحریم ۱۴ شخص حقیقی وحقوقی ایرانی را نقض صریح برجام توصیف کرد.
حشمت الله فلاحتپیشه در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اقدام شب گذشته ترامپ در تمدید ۱۲۰ روزه «تعلیق تحریمهای هستهای ایران» و اعلام اینکه برای آخرین بار این کار را انجام میدهد، اظهار داشت: کاری که ترامپ کرد، نوعی عقبنشینی از ادعاهای گذشته وی بود.
وی در توضیح این مسئله گفت: ترامپ میداند که برجام یک توافق ریشهدار بینالمللی است و نمیتواند به راحتی ریشه برجام را بکند و این واقعیتی است که او بخواهد یا نخواهد گرفتارش شده است و روز به روز هم امکان جلب نظر اروپاییها برای خروج از برجام کمتر میشود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در عین حال تصریح کرد: هدف ترامپ از اعلام اینکه برای آخرین بار تعلیق تحریمها را تمدید میکند، این است که چماق را همچنان بر سر جمهوری اسلامی نگه دارد و مانع کنار رفتن این چماق شود تا طی چهار ماه آینده موافقتنامههای خارجی ایران همچنان متزلزل باقی بماند و ایران در کانون هدف قرار داشته باشد.
وزارت خارجه در مناسبات اقتصادی تابوشکنی کند
فلاحتپیشه درباره الزامات رفتاری جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی در شرایط کنونی اظهار داشت: وزارت امور خارجه ما در حال حاضر باید در عرصه سیاست خارجی تابوشکنی کند و کاری کند که همچنان تحلیلهای دنیا نسبت به رفتار ایران متفاوت از تحلیلها و رفتارهای ترامپ و نتانیاهو باشد.
وی ادامه داد: در واقع دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی باید با بخشی از دنیا که نگران سیاستهای یکجانبه ترامپ است، در ارتباط مداوم باشد و در داخل نیز باید ساز و کارهای همبستگی ملی، بسیج عمومی و امنیت اقتصادی بیش از پیش تقویت شود.
این نماینده مجلس با تاکید بر ضرورت تقویت مناسبات دوجانبه و چندجانبه جمهوری اسلامی در سطح منطقه و جهان به ویژه با کشورهای همسایه، گفت: در حال حاضر باید نوعی سیاست نومنطقهگرایی را در پیش بگیریم و به ویژه با اتحادیههایی مانند آ سه آن در شرق آسیا و بریکس در آمریکای جنوبی روابط را تقویت کنیم و موافقتنامه های تجاری را محکم، زمانمند و پایدار کنیم.
تحریم ۱۴ شخص حقیقی و حقوقی ایرانی نقض صریح برجام است
فلاحتپیشه همچنین با اشاره به قراردادن ۱۴ شخص حقیقی و حقوقی ایرانی در فهرست تحریمهای حقوق بشری از سوی رئیسجمهور آمریکا همزمان با تعلیق ۱۲۰ روزه تحریمهای هستهای تصریح کرد: این اقدام نقض صریح برجام است و البته این یک سنت در سیاست خارجی آمریکاست تا با این اقدامات، نظر برخی لابیهای داخلی را همراه کند و این در زمان اوباما نیز سابقه داشته است.
وی افزود: کاری که در حال حاضر باید صورت بگیرد، این است که مناسبات اقتصادی ایجاد شده در ضمن برجام، ریشهدارتر شود و از این نقطه مثبت که کشورهای دیگر تسلیم سیاستهای آمریکا نشدهاند، استفاده کنیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، به نوع واکنش کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵ نسبت به این قبیل اقدامات ضدبرجامی آمریکا هم اشاره کرد و گفت: اعضای کمیسیون مشترک، معمولا بدلیل ملاحظه کاری موضع جدی و تندی نسبت به آمریکا نمی گیرند، ولی ما باید از ظرفیت آنها برای عدم همراهی با آمریکا استفاده کنیم.